Steeler Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Wlasnie. Moze powiecie na co powinnienem zwrocic szczegolnie uwage i jakie maga byc konflikty. Jak mam zrobic zeby nic nie skopac? Konfiguracja nastepujaca: AMD Athlon XP 1800+ Palomino ASUS A7V333 KT333 Imperial Miditower ATX 350W GlobalWin WBK68 cpu-cooler SocketA Standard 256Mb DDR PC2700/DDR333 Western Digital Caviar XL 120.0Gb 7200rpm LITE-ON CD-RW 48x12x48x Point Of View ATI Radeon 9000 64Mb DDR DVI TV-out TEAC 1.44Mb 3.5" floppy Black P.S. Co sadzicie o wiatraczku do procesora? Z góry dzieki!!! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steeler Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Moge przyznac, ze mam troche doswiadczenia, ale nigdy nie skladalem samemu czegos na AMD... Sadzicie, ze moga wystapic jakies konflikty szprzetowe w tym zestawie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steeler Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 I jeszcze jedno. Czesci dostane dopiero w poniedzialek... Ile sadzicie, ze wyciagnie w 3dMark'u? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 No ja widze pożądny konfilikt AMD + cooler brakuje coopershima. Jak nie składałeś na AMD to sie lepiej zaopatrz bo szkoda zniszczyć procka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steeler Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 No ja widze pożądny konfilikt AMD + cooler brakuje coopershima. Jak nie składałeś na AMD to sie lepiej zaopatrz bo szkoda zniszczyć procka. Ja chyba skonczony n00bie jestem! Co to jest ten coopershim? Radiator? To ten wiatraczek jest bez radiatora czy co??? :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 No ja widze pożądny konfilikt AMD + cooler brakuje coopershima. Jak nie składałeś na AMD to sie lepiej zaopatrz bo szkoda zniszczyć procka. Ja chyba skonczony n00bie jestem! Co to jest ten coopershim? Radiator? To ten wiatraczek jest bez radiatora czy co??? :oops: Coopershim to taka podkładka / nakładka którą kładziemy na procesor. Zapobiega ona ukruszeniu jądra przez przechylenie radiatora podczas montażu ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Cooper shim to taka miedziana lub srebra lub aluminiowa podkładka zakładana na procesor która ma chronić go przed ukruszeniem. A że jądro AMD jest małe a podstawa coolera jest spora i nigdy nie jesteś w stanie równo rozłożyć ciężaru na jądrze procka to taka płytka jest minimalnie cieńsza niż ta częśc jądra wystająca ponad cały proc. Oblukaj link http://www.discotech.waw.pl/show1.php?akcj...&kat=ak&pkat=ss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 No do bra Wodek szybciej napisał posta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 I jeszcze jedno. Czesci dostane dopiero w poniedzialek... Ile sadzicie, ze wyciagnie w 3dMark'u?Ja bym stawiał na niepokręconym sprzęcie i 3D Mark 2001 SE około 6500 no może 6000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steeler Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 No do bra Wodek szybciej napisał posta. Wielkie dzieki! Do was obu! A bez tego coopershima to tez bedzie dzialac tylko jest bardziej ryzykowne, tak? Widzicie jeszcze jakies inne "nieprawodliwosci"? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Ja chyba skonczony n00bie jestem! Co to jest ten coopershim? Radiator? To ten wiatraczek jest bez radiatora czy co??? Jak ty nie wiesz co to copper shim to lepiej nie zabieraj się za składanie tego kompa ... :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Na twoim miejscu nie brał bym tak dużego dysku??? czemu ??? a to dlatego że jak bedziesz kiedys miał jakies wazne dane i nie daj ci dysk padnie to [gluteus maximus] zbita!!!! a pozatym drogi jak skurczybyk ja mysle ze lepiej dwa mniejsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 po pierwsze z ja bym się bał na twoim miejscu składać kompa (umiejętności) jak widze jakie pytania zadajesz to sie martwie że założysz ten cooler na dysk twardy :wink: mam pare zastrzeżeń co do tego konfigu. po pierwsze dysk. weź mniejszy i dokup sobie ramu zamiast 256 weź 512 kt 333 jakieś firmówki np Nanya. 2. Cooler bierz Volcano 7+ masz regulacje i inne fajne dodatki. 3. Copper Shim raczej to podstawa jak pierwszy raz składasz kompa. 4. Jak masz nagrywarke to więklszy dysk nie potrzebny. A co do samej nagrywarki liteon 40x będzie lepszym rozwiazaniem. róznica paru sekund a jednak drozsza, a zawsze mozesz wgrac bios z szybszej nagrywarki i wyjdzie na to samo. 5. Procesor z serii AGOIA 6. Pasta ASIII 7. Karte bym brał radeona 8500 w miare mozliwości. (jakiegoś markowego). To raczej wszytko Pozdrawiam i nie składaj w pośpiechu i czytaj instrukcje! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steeler Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Na twoim miejscu nie brał bym tak dużego dysku??? czemu ??? a to dlatego że jak bedziesz kiedys miał jakies wazne dane i nie daj ci dysk padnie to [gluteus maximus] zbita!!!! a pozatym drogi jak skurczybyk ja mysle ze lepiej dwa mniejsze. Bralem to pod uwage (jeden facet z serwisu mi doradzal). Z dyskami RAID jest wiecej problemow przy instalacji systemu. Trzeba miec mobo co obsluguje RAID (wiecej kosztuje). Mniejsza pojemnosc dysku. Ja uzywam dosyc czesto Direct Connect i bede skanowal troche zdjec wiec te 120 GB jakos wykozystam. Moze w pszyszlosci dokupie drugi taki sam i wtedy bedzie RAID. Dzieki! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steeler Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 po pierwsze z ja bym się bał na twoim miejscu składać kompa (umiejętności) jak widze jakie pytania zadajesz to sie martwie że założysz ten cooler na dysk twardy :wink: mam pare zastrzeżeń co do tego konfigu. po pierwsze dysk. weź mniejszy i dokup sobie ramu zamiast 256 weź 512 kt 333 jakieś firmówki np Nanya. 2. Cooler bierz Volcano 7+ masz regulacje i inne fajne dodatki. 3. Copper Shim raczej to podstawa jak pierwszy raz składasz kompa. 4. Jak masz nagrywarke to więklszy dysk nie potrzebny. A co do samej nagrywarki liteon 40x będzie lepszym rozwiazaniem. róznica paru sekund a jednak drozsza, a zawsze mozesz wgrac bios z szybszej nagrywarki i wyjdzie na to samo. 5. Procesor z serii AGOIA 6. Pasta ASIII 7. Karte bym brał radeona 8500 w miare mozliwości. (jakiegoś markowego). To raczej wszytko Pozdrawiam i nie składaj w pośpiechu i czytaj instrukcje! Moze pytajac sie o copper shim'a to sie nie zabardzo popisalem, ale troche wiedzy to mam. 20 razy rozkladalem na czasci Pentium 133 i Celerona 300A (potem skladalem wszystko do kupy oczywiscie :lol: ) i nigdy nie bylem zmuszony zwracac sie o pomoc do serwisu... 1. Co do Ram'u to dokupie wiecej jak mi naplynie wiecej kasy. Nanya nie mieli (nejlepsze byly Samsungi), ale kosztowaly duzo wiecej... 2. Ten cooler jest na promocji i kosztuje mnie super malo. Za 2 miesiace zaczne skladac chlodzenie woda!!! 3. Zgadzam sie. 4. Direct Connect itp. Nagrywarka to bedzie sluzyla do zapasowej kopi systemu. Reszte postaram sie trzymac na dysku. To ta 40x uzywa ten sam chipset co 48x? 5. O to moge sie tylko modlic... Nie wiem co mi wcisna... 6. A czemu nie Silver Star 3? 7. Jak potanieja to kupie lepsza... Ta chyba mi na troche starczy. Jak sadzicie, ile bede mial punktow w 3dMark'u??? Dzieki za twoj post! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...