Skocz do zawartości
Piotr.pot

Radeon 9500 PRO - dlaczego tak słabo?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na kilku stronach [m.in. tutaj http://pclab.pl/art3793-1.html] czytam, że te Radki (na PCLap.pl, dokładnie ten sam co mój, czyli - pamięci w poziomie, Sapphire, Infineon 3.3 ns, 128 MB) dadzą się kręcić do 360, 320 MHz. Podczas gdy u mnie już przy 320, 300 w 3dMarku wywalają artefakty :x. Używam tego samego biosu co oni (od 9700 PRO) i nawet tego samego programu :), ale efekty są marne :cry: . Moje chłodzenie to ARCTIC COOLING VGA Silencer oraz radiatorki na pamięć. Pomocy?! o co w tym wszsytkim chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki masz zasilacz? mi to pachnie na nietrzymanie 3.3V .... dlatego sie lipnie kreci...

Zgadzam się u mnie na starym 250W syfie mimo pozornego trzymania napięć w normie na w sumie podobnej karcie maksymalne oc wyniosło GPU315 Pamiątki300(600) po zmianie na 350W jelonka (też syfa) zegary poszły bez artów w żadnym 3dmarku na 360x322,5(645) 8) (podpis dawno nieuaktualniany a w międzyczasie pojawiła się możliwość dostarczenia kompowi chłodniejszego powietrza :lol: na standardowym chłodzeniu+radiatorki na pamięciach+dobre wietrzenie budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie to pachnie lipnym zasilaczem ale jeszcze moze być złe chłodzenie.Odkręć tego silensera i od nowa posmaruj.Ja naprzykłąd zeby muc rdzeń w radku 9500pro podnieść do 380 musiałem wywalić shima.A tego chiefteka co podałes na allegro to polecałbym ci łykac bo naprawde mało kosztuje,.Ja swojego czasu dałem 200zł za chiefteka ale z jednym wiatrakim i pasywnym pfc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, poprawiłem coolera, wydaje mi się że było ok no ale poprawiłem. Kartę podpiąłem do osobnego sznurka zasilania i... W ATItool maxymalna czestotliwość GPU podskoczyła do 360paru MHz, a pamięci niewiele - do jakiś 297 MHz. No i z pierwszej wartosci jestem zadowolony, ale dlaczego ram tak słabo. Mam radiatorki, ale chyba takie sobie. Co prawda pozakładałem z dwóch stron i grzeją się przyzwoicie, ale coś musi być nie tak. O co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchaj, pamieći na tej grafie są poprostu nie dodoltowane.U mnie stabilny wynik to było 310mhz na pamiećiach.Owszem dało sie więcej ale po długim graniu opjawiały się arty.Dlatego jak u ciebie 300mhz to max to tylko moda pozostaje zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi