dlugi_a Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 mam sieć osiedlową z dostępem do netu i chciałbym udostępnić to na drugiego kompa, tak aby nikt się nie kapnął(admin) - czy da się to zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Walniesz u siebie HUB'a i dwa kabelki jesen do ciebie drugi do drugiego kompa. I kablek z sieci do uplinku i tyle. A ma ktoś pomysł jak usuchomić sieć na takim połąceniu SDI-Router-Switch-Hub i na tym ostatnimhubie jestem ja i siora ale żeby działał net to musi mieć automatyczne IP a do sieci jest potrzebne stałe i co z tym zrobić . Dodam że pod XP zrobiłem a pod 98 nie wiem jak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 drugi komp miałby stać u siostry a ona korzysta tylko z netu czy to by polepszyło sytację? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 czy będzie w 100% pewne, że nikt tego nie wywęszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Lepiej pogadaj z Adminem, że chciałbyś drugiego kompa w domq, podłączyć do LANa. Napewno się jakoś sensownie dogadasz. Mój admin jest na tyle miły, że każdy dodatkowy komp w domu to jest tylko 10 zeta więcej w abonamencie. Więc luzik, i niczym się niestresujesz, nie musisz się bawić w jakieś huby czy coś - ciągniesz drugiego kabla od huba i yazda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 na tym kompie podlaczonym do netu stawiasz jakies najprostsze winproxy a drugiego kompa ustawiasz zeby sie przez to proxy laczyl i juz i wszystko widac jako jedno ip. sam tak mam zrobione, jak masz jakies problemy to gg:1939365 pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 drugi komp miałby stać u siostry a ona korzysta tylko z netu czy to by polepszyło sytację?nie no net to działa na obu ale jak skonfigurować to żeby działa między nami też sieć . Pod XP to sie nazywa mostkowanie ale pod 98 to nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 czy będzie w 100% pewne, że nikt tego nie wywęszyJak będzie tylko hub i do niego podpięte dwa komputery to oczywiście, że wszyscy będą wiedzieć o tym drugim komputerze. Musisz zrobić maskowanie IP na którymś komputerze ? o tym było już wielokrotnie pisane. Najlepiej było by się dogadać z adminem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver111 Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 rozwiazanie z hubem nie jest tak proste jak by sie wydawalo. Poniewaz kazde urzadzenie wpiete w siec (karta sieciowa) ma swoj wlasny adres MAC. Na serwerze dhcp mozna ustawic aby tylko karty o zaufanych MACach mialy dostep do netu. Poza tym admin (jesli jest prawdziwym adminem) zaraz zobaczy nowe urzadzenie w sieci. Rozwiazanie widze takie: w swojego kompa wpinasz 2 karty sieciowe (rozumiem ze 1 juz masz) do pierwszej wpinasz siec a do drugiej podlanczasz siostre bezposrednio (kabel crosowany - nie zapomnij). Na swoim kompie uruchamiasz jakis router. Jak masz windows moze byc Winroute (jest bardzo dobry) i po sprawie. Admin bedzie widzial tylko twoj komp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak admin jest domyślny to wykryje udostepnianie połączenia :) Wystarczy ze przeanalizuje TTL pakietów wychodzących z twojego kompa :) Przynajmniej ja na jego miejscu bym tak zrobił :) A później cichutko mógłby założyć ci Limit na Trafic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Rozwiazanie widze takie: w swojego kompa wpinasz 2 karty sieciowe (rozumiem ze 1 juz masz) do pierwszej wpinasz siec a do drugiej podlanczasz siostre bezposrednio (kabel crosowany - nie zapomnij). Na swoim kompie uruchamiasz jakis router. Jak masz windows moze byc Winroute (jest bardzo dobry) i po sprawie. Admin bedzie widzial tylko twoj komp. o coś takiego mi chodziło - tanio i bezproblemowo a jak się rozłożą transfery(można je jakoś dzielić?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver111 Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 transfer (taki jaki przydzilil ci admin) podzieli sie wedlug potrzeb, czyli ktory komp. potrzebuje wiecej ten dostanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver111 Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak admin jest domyślny to wykryje udostepnianie połączenia Wystarczy ze przeanalizuje TTL pakietów wychodzących z twojego kompa Przynajmniej ja na jego miejscu bym tak zrobił A później cichutko mógłby założyć ci Limit na Trafic. ale to jest siec osiedlowa a nie jakos rozlegla siec na 3000 userow :P nie zapominaj o tym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XAD Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak admin jest domyślny to wykryje udostepnianie połączenia :) Wystarczy ze przeanalizuje TTL pakietów wychodzących z twojego kompa :) Przynajmniej ja na jego miejscu bym tak zrobił :) A później cichutko mógłby założyć ci Limit na Trafic. popieram kolege, wyweszenie lewosa jest troche skomplikowane, ale nie dla konkretnego admina. jezeli chcesz zaryzykowac to 2 sieciowki i po sprawie, ale jak sie kapnie, to konsekwencje moga byc rozne np, utrata lacza moze lepiej sie dogadaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 transfer (taki jaki przydzilil ci admin) podzieli sie wedlug potrzeb, czyli ktory komp. potrzebuje wiecej ten dostanie Problem może sie pojawić jezeli jeden z kompów zapuści transfer po FTP a drugi bedzie chciał przeglądać jakieś WWW. FTP zezre całą przepustowość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak admin jest domyślny to wykryje udostepnianie połączenia Wystarczy ze przeanalizuje TTL pakietów wychodzących z twojego kompa Przynajmniej ja na jego miejscu bym tak zrobił A później cichutko mógłby założyć ci Limit na Trafic. ale to jest siec osiedlowa a nie jakos rozlegla siec na 3000 userow :P nie zapominaj o tym Tym prościej wytropić. Zresztą wszystko zależy od Admina. Znasz trik jak dostajesz pakiety z TTL=1 ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak admin jest domyślny to wykryje udostepnianie połączenia :) Wystarczy ze przeanalizuje TTL pakietów wychodzących z twojego kompa :) Przynajmniej ja na jego miejscu bym tak zrobił :) A później cichutko mógłby założyć ci Limit na Trafic. popieram kolege, wyweszenie lewosa jest troche skomplikowane, ale nie dla konkretnego admina. jezeli chcesz zaryzykowac to 2 sieciowki i po sprawie, ale jak sie kapnie, to konsekwencje moga byc rozne np, utrata lacza moze lepiej sie dogadaj Nie wiem czy takie skomplikowane ... odpalasz tcpdump na kilka minut i patrzysz na TTL z tego kompa (szczególnie do tych samych serwerów) - widać to jak na dłoni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver111 Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 nie znam. przykro mi. ale znam sie na sprzecie i na adminach sieci osiedlowych. wiekszosci to leszcze ktorzy potrafia jako jedyni [brzydkie określenie na linuksa]a zainstalowac i odpalic na nim pare uslug. wszystko jest do wytropienia, zalezy jeszcze kto tropi i kogo. poza tym jak wlaczy proxy na kompie to juz chyba tak latwo nie bedzie prawda? :?: :?: :?: :?: :D :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak admin jest domyślny to wykryje udostepnianie połączenia Wystarczy ze przeanalizuje TTL pakietów wychodzących z twojego kompa Przynajmniej ja na jego miejscu bym tak zrobił A później cichutko mógłby założyć ci Limit na Trafic. ale to jest siec osiedlowa a nie jakos rozlegla siec na 3000 userow :P nie zapominaj o tym Tym prościej wytropić. Zresztą wszystko zależy od Admina. Znasz trik jak dostajesz pakiety z TTL=1 ? :) jesli sie moge wtrącić to Ja nie znam a naczym polega ? pytam bo własnie jestesmy w trakcie instalacji przewodów do własnie takiej osiedlowej a właściwie 32 blokowej sieci. na czym ten trik polega??? az tak dorze to sie nie znam na sieciach (ale szybko sie poznać musze;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 nie znam. przykro mi. ale znam sie na sprzecie i na adminach sieci osiedlowych. wiekszosci to leszcze ktorzy potrafia jako jedyni [brzydkie określenie na linuksa]a zainstalowac i odpalic na nim pare uslug. wszystko jest do wytropienia, zalezy jeszcze kto tropi i kogo. poza tym jak wlaczy proxy na kompie to juz chyba tak latwo nie bedzie prawda? :?: :?: :?: :?: :D :D :D :D No juz troche trudniej ... łatwo wykryć proxy (wszystkie pakiety z niego mają ten sam USER-AGENT) - ale z udowodnieniem dzielenia łącza już rzeczywiście trudniej. Ale wszystko sie da zrobić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak admin jest domyślny to wykryje udostepnianie połączenia Wystarczy ze przeanalizuje TTL pakietów wychodzących z twojego kompa Przynajmniej ja na jego miejscu bym tak zrobił A później cichutko mógłby założyć ci Limit na Trafic. ale to jest siec osiedlowa a nie jakos rozlegla siec na 3000 userow :P nie zapominaj o tym Tym prościej wytropić. Zresztą wszystko zależy od Admina. Znasz trik jak dostajesz pakiety z TTL=1 ? :) jesli sie moge wtrącić to Ja nie znam a naczym polega ? pytam bo własnie jestesmy w trakcie instalacji przewodów do własnie takiej osiedlowej a właściwie 32 blokowej sieci. na czym ten trik polega??? az tak dorze to sie nie znam na sieciach (ale szybko sie poznać musze;) Wszystkim pakieta wychodzacym z routera do LANu ustawia sie TTL=1. Pakiet przechodzac przez dowolny komp ma zmniejszany TTL o 1. Jezeli TTL=0 to pakiet jest kasowany z obiegu. W przypadku udostepniania polaczenia pakiet musi przejsc przez dwa kompy - no ale ma TTL pozwalajacy przejsc mu tylko przez jeden :) graficznie: TTL=xxx ---> ROUTER --- (TTL=1) ---> CWANIACZEK (TTL=0, pakiet kasowany) ----- tu juz nie dociera ----> PODLACZONY NIELEGALNIE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 co do ugadania się to na pewno musiałbym dopłacić przynajmniej te 10 zeta, a dodając to do 75 które płacę to to łącze będzie trochę drogie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 co do ugadania się to na pewno musiałbym dopłacić przynajmniej te 10 zeta, a dodając to do 75 które płacę to to łącze będzie trochę drogie A jakie masz wyjscie na swiat ? I Ile kompów w LAN'ie ? Moze jednak będzie się to opłacało ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 myśle, że najlepszym rozwiązaniem jest kupienie jakiegos 486 i włączasz z dyskietki FREESCO. Nie ma możliwości aby ktoś Cię z zewn. zobaczył ... więcej inf http://www.freesco.org/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 myśle, że najlepszym rozwiązaniem jest kupienie jakiegos 486 i włączasz z dyskietki FREESCO. Nie ma możliwości aby ktoś Cię z zewn. zobaczył ... więcej inf http://www.freesco.org/ Czy jestes tego pewien .... :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Czy jestes tego pewien .... :twisted: tak , bo tak ma mój kumpel i wszystko ok... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 A jakie masz wyjscie na swiat ? I Ile kompów w LAN'ie ? Moze jednak będzie się to opłacało ? 1 nie mam pojęcia jaką przepustowość, w końcu wypada się dowiedzieć :oops: 2 ok 30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Czy jestes tego pewien .... :twisted: tak , bo tak ma mój kumpel i wszystko ok... To macie loooozackiego admina :) Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Dobra ... Ten co chce sobie podzielić łącze ... istnieje naprawde nikła szansa ze admin cie wyśledzi *przypadkiem* - zeby znalezc takiego goscia trzeba zapuscic kilka programików, ktore nalezy najpierw *dobrze* skonfigurowac. Wiec śmiało zakładaj dzielenie połączenia - admin cie nie wysledzi - w przypadku problemów wyprzyj sie wszystkiego :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 mam pytanie - czy dzielenie połączenia sieciowego - np. w WinXP wystarczy ??? W gre wchodzi np. firewall karty , która obsługuje drugi komp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...