Skocz do zawartości
domeryk

BIOS - UPDATE ABIT NF7-M Pomocy Problem !!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Problem mam taki kupilem dzis Abita NF7-M i caly dzien nie chcial sie wlaczyc i nie widzialem co to moze byc skladalem rozkrecalem wrescie wyciaglem kosc z mojego Epoxa 8RDA+ i okazalo se ze bios na Abicie jest pusty. Programatora nie posiadam wiec wlozylem go do swojej plyty spowrotem i mam pytanie czy ten program FlashMenu jest zdolny do tego zeby wgrac nowy bios i czy tylko on bedzie dzialal na Abicie na epoxie mam eror jak wsadzilem bios z Abita zalaczylem kompa i chcialem zaladowac bios i sie nieda wiec tylko i jedynie na Abicie dziala ?? Sasiad ma NF7-S da sie zgrac AWDFLASH jego bios i wlozyc bios z mojej NF7-M bedzie to pracowalo ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak plyta ma Gwaracje ale ja potrzebuje kompa na juz a nie mam zamiaru czekac 2 tyg jak go na gwaracje odadza da sie tym programem na plycie NF7-S odpalic go wycignac kosc i nagrac np aktulany bios ale na plycie Nf7-S wgrac tylko tym programem bios z plyty NF7-M bedzie sie tak dalo kabinowal tak ktos ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak da sie

odpalasz tego nf7-s w biosie bios do ramu off reset do dosa ... wyciagasz kosc org wsadzasz swoja i flash z dyskietki z przelacznikiem force chyba /f nie pamietam dokladnie zajrzyj do faqa o tym mobo ;] potem wyciagasz swoja i wkladasz stara org

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rady zerkne na faqu wsumie nie mam plyty 2 Abita mysle sprawdzic jeszcze ta kosc w taki sposob ona jest puta wgram programem AWDFlash na ta kosc czysta moj bios do epoxa i zoabcze czy bedzie dzialac jesli tez nie to wiadome ze kosc jest zrypana i odam jutro na gwaracje chyba ze jest jakis program zeby chodzil na Epoxie 8RDA+ pod XP ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazalo sie że Bios był uszkodzony wymienili mi płyte na nową dziś ją odebrałem i okazało się nowy problem ponieważ włożylem do niej AMD Sempron 2200+ i to samo jak wczesniej komp nie wstaje nie chce sie wlaczyć monitor . Wiec wsadzilem na poklad mojego Durona@Athlona ze swojej plyty Epoxa i oczywiście chodzi normalnie i AMD Sempron 2200+ u mnie na Epoxie chodzi też normalnie wiec najwidoczniej płyty Abita NF7-M nie obslugują nowego AMD Sempron trzeba wgrać nowego biosa nowszą wersje wiec na swoim Duronie@Athlon odpalilem sobie windowsa na Abicie i odpalilem program FlashMenu133 ze strony producenta http://www.abit-poland.com/main_welcome.php sciąglem tego biosa

Edycja 2.7 dla NF7, NF7-S i NF7-M

[2004-08-20]

Odpalilem program FlashMenu133 dalem zakładke Update From File zeby wgrało nowego biosa którego wcześniej sciągłem i rozpakowałem i program zaczoł aktualizacje nowego biosa gdy skończył wyskoczył komunikat czy zresetować kompa dałem tak i już sie komp nie uruchomił co wy na to ?? Co teraz zrobic zleka jestem w kropce miał ktos taki przypadek ?? pomyślałem sobie jeszcze że może moj Duron@Athlon na nowym biosie po modzie może dlatego nie odopala zmieniłem na AMD Sempron i też nic to nie dało dalej nie odpala wiec wsadziłem swoją karte Graficzna ponieważ tu jest z integrowamna i tez nie odpalił Flesch Biosa tez nie pomógł wiec jestem w kropce wiec może ta aktualizacja ze strony producenta jest uszkodzona chyba ze macie jakis pewny bios do Abita NF7-M to wyciagne swoją kość z mojego Epoxa odpale Windowsa na Abicie wyjme kość wloże spowrotem tą z Abita i wgram nowego co wy na to ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam jeszcze że właśnie wgrałem mojego biosa z Epoxa płyta ruszyła ale na moim biosie i musze przekładać grafike jak chce odpalić kompa i wlaśnie sciagłem inną wersje biosa do Abita ale FlashMenu niestey pod windowsem juz nie działa ponieważ wydaje mi się dlatego ze jest bios wgrany z mojego Epoxa , jak był wgrany wcześniej z Abita to sie odpalał i teraz to mnie zdziwiło scigając każdego biosa pod Abita Nf7-M kazdy zajmuje 512Kb a ten mój pod Epoxa obecnie 256KB tyle powinien zajmować moze przez to nie chce wejść ten bios na Abita możecie mi podać linka z biosem który bedzie pracował na NF7-M ja szukam i nie moge znaleść kazdy zajmuje 512KB i nie chce sie wczytać nie wiem dlaczego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przeczytal FAQ o flashowaniu biosu :!:

Po sflaszowaniu nalezy wylaczyc kompa. Przestawic zworke na clear cmos .Odczekac chwile odpalic kompa wejsc do biosu load optimized options save i wio. Bios jest ok bo sam ostanio flaszowlaem moje nf7 by rozpoznawal sempka.

Mam nadzieje ze wgrales bios dla rewizji 2 tej plyty :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak komputer sie wylancza i wtedy przestawiam zworke wyciagam wtyczke czy też nie wyciągam ?? z zasilania ma sie swiecić kontrolka na płycie na czerwono i tylko wystarczy zmienić zworke odczekać ile 20 sek i przestawić zworke spowrotem odpalić kompa wejść do Biosu dać load optimized options save i powino smigać ?? a jakim to programem robiłeś FlashMenu czy AWDFLASH ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej sempuś powinien pracować normalnie bez względu na to czy bios go rozpoznaje czy nie, przeciez chodzi tylko o ustawienie poprawnej (lub wyrzszej :D ) częstotliwości. Nowsza wersja biosu pozwoli na automatyczne rozpoznanie i tyle.

Zawsze podziwiam ludzi flasciach!ących BIOSy z pod Windy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec dalej nic sciągłem inna wersje biosa nf7d26 odpalam AWDFLASH daje nf7d26.bin i pozniej pisze czy mam dac Y/N daje jest chce zeby mi save mojego biosa daje Y i zapisze mi na dyskietce bios i pozniej pisze

--> THE PROGRAM FILE PART NUMBER <--

--> DOES NOT NATH WITCH UOUR SYSTEM <--

Juz sam nie wiem co tu nie tak jest :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisze teraz troszke jasniej wiec bios mam czysty i nie odpala mi kompa wpisalem a:/AWDFLASH.EXE NF7_27.BIN/f i mi usunelo biosa i jak dopale kompa to spiker po 5 sek zaczyna brzeczeć i wyłancza kompa probowałem wgrać nowego biosa i nie idzie pisze to samo

--> THE PROGRAM FILE PART NUMBER <--

--> DOES NOT NATH WITCH UOUR SYSTEM <--

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak chce zrobić dam do hotflasha na NF7-S 2.0V nie wiem powina płyta wstać mi sie wydaje najwyżej nie bedzie oblugiwać grafiki a co jest najlepsze że jak zrobie hotflasha z moim Epoxem to kość na Abicie sie nagra a nie da sie nagrać z poziomu Dosa z orginalnym biosem do NF7-M to jest jakas dziwna sprawa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Owies zawsze jakoś wolałem Epoxa niz te Abity :) opracuje jeszcze z Plytą NF7-S hotflasha obadam co to pomoze :) wydawalo mi sie że jak na Abicie z poziomu dosa nie chce wczytać biosu to musi Abit mieć jakieś zabezpieczenie a tu niema nic :) Soltki tak miały pare rodzajów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...