Skocz do zawartości
J@reQ

Panowie pomóżcie,plisss!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie nabyłem AMD Athlon XP 1800+.Config jak poniżej, tylko że juz nie TB 900.

W cześniej uaktualniłem BIOS, co by mi płyta uciągnęła tego proca-bez uaktualnienia maxymalnie mogłem sobie pozwolić na 1.4GHz-nowy bios wspiera mi nawet 2200+, ale..... :(

Przestawiłem FSB na 133Mhz, no i teraz się zaczęło!!!!Nie chce się podnieść motherboard, włączam wyłączam i nic.Drynknąłem do kumpla i ten mi radzi zresetować BIOS( no fakt zapomniałem w tym stresie)- a więc resret a nawet dwa resety i płyta się podniosła, ale nie chce się załadować system (BLUESCREEN),no i się zdenerwowałem- walnąłem FORMATA. Po formacie zaczynam instalować winde a tu BŁĄD KOPIOWANIA PLIKÓW 8O .Jeszcze jeden format i to samo tylko teraz zgubił jakiś inny plik. Myśle sobie płyta z windą walnięta( taki też miałem komunikat raz). Wziąłem WInde 2000Pro a tu błąd kopiowania plików 8O 8O 8O .Wyciągnąłem Win 98 a tu niby idzie instalka i w pewnym momencie zwis i nic sie nie dzieje.

Kombinuje dalej zworakami i z 1800+ zrobiłem 1600+ ale to nic nie pomogło- winda gubi pliki przy instalacji.

Odkręciłem FSB na 100MHz (dzielnik 11.5) i mam 1150MHz- winda się zainstalowała, ale przecież nie po to kupiłem 1800+ żeby mieć 1150 :evil:

Bios już nie rozpoznaje proca jako +, przy ładowaniu widzę 1150, pod windą natomiast Athlon XP.

Ale po kiego grzyba mi 1150MHz jak kupiłem 1800+ i chce mieć te 1530MHz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Panowie pomóżcie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem plyte ECS k7s5a ktora miala identyczny objaw jezeli chodzi o gubienie plikow z plyty instalatora ale odnosnie identyfikacji procesora nie bylo problemow.domyslam sie ze twoja mobo niema juz gwarancji wiec ciezko mi jest cokolwiek doradzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nabyłem AMD Athlon XP 1800+.Config jak poniżej, tylko że juz nie TB 900.

W cześniej uaktualniłem BIOS, co by mi płyta uciągnęła tego proca-bez uaktualnienia maxymalnie mogłem sobie pozwolić na 1.4GHz-nowy bios wspiera mi nawet 2200+, ale..... :( 

Przestawiłem FSB na 133Mhz, no i teraz się zaczęło!!!!Nie chce się podnieść motherboard, włączam wyłączam i nic.Drynknąłem do kumpla i ten mi radzi zresetować BIOS( no fakt zapomniałem w tym stresie)- a więc resret a nawet dwa resety i płyta się podniosła, ale nie chce się załadować system (BLUESCREEN),no i się zdenerwowałem- walnąłem FORMATA. Po formacie zaczynam instalować winde a tu BŁĄD KOPIOWANIA PLIKÓW 8O .Jeszcze jeden format i to samo tylko teraz zgubił jakiś inny plik. Myśle sobie płyta z windą walnięta( taki też miałem komunikat raz). Wziąłem WInde 2000Pro a tu błąd kopiowania plików 8O  8O  8O .Wyciągnąłem Win 98 a tu niby idzie instalka i w pewnym momencie zwis i nic sie nie dzieje.

Kombinuje dalej zworakami i z 1800+ zrobiłem 1600+ ale to nic nie pomogło- winda gubi pliki przy instalacji.

Odkręciłem FSB na 100MHz (dzielnik 11.5) i mam 1150MHz- winda się zainstalowała, ale przecież nie po to kupiłem 1800+ żeby mieć 1150 :evil: 

Bios już nie rozpoznaje proca jako +, przy ładowaniu widzę 1150, pod windą natomiast Athlon XP.

Ale po kiego grzyba mi 1150MHz jak kupiłem 1800+ i chce mieć te 1530MHz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Panowie pomóżcie!!!

A jaki masz chipset? Może być walnięta płyta, może ram nie wyrabiać na 133, a jeśli masz KT133, to niestety musisz jeszcze zmienić płytę (albo założyć peltiera na chipset ;-) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha temperatura elegancko 34 stopnie- na jednym wiatraku, na razie pozostałe 2 odłączyłem, bo pomyślałem, że może zasiłka się pierniczy (CODEGEN 250W), ale chyba źle wymyśliłem z tą zasiłką.No ja nie wiem o co chodzi. Pamięci ustawione na 133MHz (kości obsługują tą wielkość bo setek nigdy nie brałem tylko 133)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobny problem zbieram kase na nowa plyte i sie narazie mecze zrobilem podobny myk na abicie kombinowalem juz wszytko co tylko mozliwe i lipa procka mi dobrze widzi ale windy nie moge instalnac bluscreeny zwiechy itp system tez niezbyt stabilonie chodzi i nie mam juz zadnego pomyslu !!! jak ci sie uda to daj znac !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wykręciłem na stabilne 1220 Mhz, ale przciez nie o to mi chodzi, nadal jestem w plecy na 310MHz.Co do pamięci teraz stoją na 142.2 MHz, także nie sądzę, aby to one zawadzały mi tu- system jest tabilny nawet na CL2-wstaje i działa normalnie, na 4BANK już nie wstaje:(

Nikt nie ma pomysłów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wykręciłem na stabilne 1220 Mhz, ale przciez nie o to mi chodzi, nadal jestem w plecy na 310MHz.Co do pamięci teraz stoją na 142.2 MHz, także nie sądzę, aby to one zawadzały mi tu- system jest tabilny nawet na CL2-wstaje i działa normalnie, na 4BANK już nie wstaje:(

Nikt nie ma pomysłów?

W czym problem ... załaduj stary BIOS i po kłopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak mnie właściwie tknęlo - dlaczego miałby stary bios nie obsłuzyć axp 1800+?

Na szynie 133 mhz daje to mnożnik 11.5 a ponieważ specyfikacja TBirda przewidywała mnożniki do 12.5 toteż nie powinno być problemów. Po prostu płyta wyświetli Athlon 1530 mhz zamiast athlon XP 1800+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak mnie właściwie tknęlo - dlaczego miałby stary bios nie obsłuzyć axp 1800+?

Na szynie 133 mhz daje to mnożnik 11.5 a ponieważ specyfikacja TBirda przewidywała mnożniki do 12.5 toteż nie powinno być problemów. Po prostu płyta wyświetli Athlon 1530 mhz zamiast athlon XP 1800+

Chyba masz rację, spróbuję.Ale czy pomoże, zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walcze nadal na najnowszym BIOS'ie. O dziwo komp zacząl sie odpalać na FSB 133Mhz :o .Ale dziwnie sie odpala Winda potrafi sie sama zresetować, i zazwyczaj ładuje się za drugim razem.

A co myślicie o napięciu pamięci? Właśnie dzisiaj podniosłem im napięcie na 3.5V i wlasnie po tej operacji komp zaczął wstawać.

chyba jestem na dobrej drodze.

Co tu jeszcze zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz Vcore? Ustaw ręcznie, bo bios może dawać "automatycznie" jakieś przekłamane, tak jak mmój Asus, na Auto dawał mi 1.85, a ręcznie zmieniłem sobie na 1.7 i działa lepiej, rzadziej sie coś restartuje... choć ostatnio i tak sporo, ale to dlatego, że zmieniłem Timingi pamiątek, bo w "By speed" miałem 3 :(((

Jedna jeszcze rzecz, to sprawdź rev. płyty, bo może sie okazać, że Twoja jest starsza, i mimo nowego biosu może nie obsługiwać poprawnie Athlonów XP, tak jest u Asusa i Abita, więc jedyne wyjście to przyzwyczaić sie do kaszanienia, albo zmienić na TB 1.4 GHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz Vcore? Ustaw ręcznie, bo bios może dawać "automatycznie" jakieś przekłamane, tak jak mmój Asus, na Auto dawał mi 1.85, a ręcznie zmieniłem sobie na 1.7 i działa lepiej, rzadziej sie coś restartuje... choć ostatnio i tak sporo, ale to dlatego, że zmieniłem Timingi pamiątek, bo w "By speed" miałem 3 :((( 

Jedna jeszcze rzecz, to sprawdź rev. płyty, bo może sie okazać, że Twoja jest starsza, i mimo nowego biosu może nie obsługiwać poprawnie Athlonów XP, tak jest u Asusa i Abita, więc jedyne wyjście to przyzwyczaić sie do kaszanienia, albo zmienić na TB 1.4 GHz...

Chyba rozwiązałem problem :twisted:

Z tym napięciem Miałeś rację, zmieniłem na podniosłem na 1.77, ale w nocy też podnosiłem i nie chciał, ale rano ruszył.

Nie wiem dlaczego, ale powodem tychże zwisów i innych cudów były pamięci. Podniosłem im napięcie na 3.4V i komp zaczął wstawać już chętniej, ale 3dmarka nie chciał przejść-po prostu sam się resetował.Podniosłęm więc napięcie pamięci na 3.5V i komp chodzi jak na razie bez zwisu, przechodzi 3dmarka i nawet nie wywala mnie już do windy jak zaczynam grać.

Tylko teraz jeszcze jedna kwestia, czy przy tym napięciu powinienem się zaopatrzyć w radiatory na pamięci, tak dla bezpieczeństwa, czy przestać już panikować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...