Skocz do zawartości
mpapmp

Experyment Psycho - Brak Coolerów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostasnio zmodernizowałem swoje WC... wymieniłem przewody, pojemnik.. chłodnice.. (dalej cudo z rurek miedzianych..).. buczał mi jeszcze Hdd... wiem miałem robić blok, ale jakoś mi się odechciało.. Dałem maty wyciszające i było Ok.. do czasu.. Temperatura jakoś dziwnie podskoczyła i wynosi po 6 h pracy 50* (Athlon 2500 niepodkręcany..) przez te maty coolerki w zasilaczu zaczeły naprawdę dawać czadu.. i slychać je bardzo.. to mnie oczywiście nie zadowala - jako człowieka przeczulonego na odglosy komputera.. wpadłem na pomysł by zrobić Experyment Psycho :

Wszystko wygląda tak :

Zamierzam złożyć WC do kompa bez coolerów (no prawie) :

Blok na CPU - Orbital 02 (mam i na inny nie starczy już funduszy..)

Blok na HDD - Coś podobnego co robią koledzy z tego forum..

Blok na PSU - Z bloki pl - To dobry wybór czy jak?

Kadet - Lub inna chłodniczka + 4 coolery (gdy będe potrzebował to je wyłacze)

Cooler na GPU - colerek malutki.. Z regulacją 12 , 7 i 5 V (kolega coś takiego zrobił i śmiga) - Niestey mam GF2 bez dziur na inny coler lub blok wodny - nie będe kombinował inaczej z blokiem na GPU bo do GF 2 chyba nie warto...

Ataman 305? - Da rade? Chciałbym zeby było cichutko do 306 mam obawy.. Mój 305 jest cichutki..

Pojemnik z PLEXI - kwadratowy własnej roboty ok.1 - 1,2 l

Koszty tego były by nie duże, blok na HDD bym zrobił, zakupiłbym tylko ten do PSU, kadecika, colerki do niego a pojemnik też zdołałbym zrobić.. Co o tym myślicie? Czy tak naprawdę warto? Czy będe miał niższą temp. niż teraz ? Coolerki na Chłodnicy wyłącze jak będe potrzebował ciszę.. Grafa na bank będzie niesłyszalna.. Czy warto rozkręcać i niszczyć mój zasilacz? Jak myślicie Atman 305 da rade?

Piszcie jakie macie uwagi na temat Experymentu Psycho..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moge tylko powiedziec na moim przykladzie Atmana 305. Mialem owa pompke, dwie nagrzewnice-kadeciak,rekord, blok na cpu uriel, na nb atrie i na grafie abadon, pompa dzielnie dawala sobie rade chociaz musze przyznac ze przeplyw wody byl BARDZO powolny (co jak opisano w pewnym poscie ma tez swoje plusy). Skoro u mnie cos takiego dzialalo (powoli bo powoli ale dzialalo) to u Ciebie tez powinno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż powodzenia życzę. Jak było już pisane wielokrotnie CPU, HDD, PSU i GPU to nie jedyne elementy w kompie które się grzeją. Z bardziej oczywistych: mosfety od cpu, agp i dimm; RAMy; mostek południowy. Brak wietrzenia (choćby wentylem w PSU) może skończyć się np: spłynięciem mosfetów z płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie co do pompki mam największe "ale.." gdy podłączyłem mojego ATMANA do uklądu znajomego (wszystko nornalnie węze 16/12 - tylko ruki miedziane jakich używał do chłodzenia wody miały średnice 8) pompka zaczeła bardzo głośno pracować, nie potrafiła chyba się poradzić z tymi oporami (chłodnica była ciągle zawijana jak spręzyna..) i tu własnie moje obawy czy przy zbyd wielkim ukłądzie gdy atmanik nie będzie umiał popchnąć mocniej wody niestanie się tak samo głośny jak w przypadku oporów u znajomego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie co do pompki mam największe "ale.."  gdy podłączyłem mojego ATMANA do uklądu znajomego (wszystko nornalnie węze 16/12 - tylko ruki miedziane jakich używał do chłodzenia wody miały średnice 8) pompka zaczeła bardzo głośno pracować, nie potrafiła chyba się poradzić z tymi oporami (chłodnica była ciągle zawijana jak spręzyna..) i tu własnie moje obawy czy przy zbyd wielkim ukłądzie gdy atmanik nie będzie umiał popchnąć mocniej wody niestanie się tak samo głośny jak w przypadku oporów u znajomego??

Mialem podobnie-Atman pracowal bardzo glosno, wrecz terkotal, dlatego droga handlu wymiennego (towar->gotowka) nabylem pompe C.O. firmy DAB ktora jest naprawde niesamowita... Jezeli uda Ci sie znalezc pompe C.O. lub podobna w okazyjnej cenie to nawet sie nie zastanawiaj :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli bloki nie beda stwarzac oporow to kazda pompka sobie poradzi

przykladowo blok taki jak Prison i komplet blokow na HDD (rurka miedziana o srednicy wezy i przylutowanych plytkach) ,PSU (rurka miedziana o srednicy wezy) to opory przeplywu takie jakby woda plynela wezem igielitowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi