ITI Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Niedawno zmienilem cooler na karcie graficznej, bo przy starcie zaczal mi buczec itd., tak jakby nie chodzil rownomiernie. Po zmianie na BlueORB juz kilka razy po uruchomieniu kompa slysze takie buczenie i okazuje sie, ze to ten orb tak buczy, bo zdjalem obudowe i jawet go dotknalem, i czuje takie przerywane drgania w rytm tego buczenia. Po chwili wszystko mija. Nie wiem, czy mam sie martwic, czy co? Moze to ze wzgledu na niska temperature w pokoju, bo jest podobna to tej na dworze :) Prosze o Wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam ITI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 buczec to on moze prawdopodobnie wchodzac na obroty (Czyli etap startowy jak sam zauwazyles)... WD 40, zdejmij gum-cap'a (innymi slowy otworz bebechy wiatraczka i psiknij WD 40, dostepny w sklepach samochodowych. u mnie dziala na zwklych 80x80) no albo jest zle przykrecony?:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 A on jest fabrycznie nowy? Bo jak używany to możesz mieć zużyte albo suche łożyska - tak jak pisał kolega - popsikaj wd40 albo innym wynalazkiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITI Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 fabrycznie nowy, kupiony na 4max.com.pl Co do tego WD40, to jak psiknalem na wentyl od procesora to o wiele glosniej zaczal chodzic :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 nigdy nie uzywaj wd 40 do wentylatorow pozniej zacznei sie zacierac jak chcesz go dobrze nasmarowac ( a to mu sie przyda ) to skocz do garazu wez olej samochodowy pacnij kropelke poczekaj moze i jeszcze jedna niech popracuje i wytrzj do sucha jak cos wyplynie bedzie dzialal baradzo bardzo cicho a i smarowanie bedzie mial super polecam taka operacje stosowalem ja do wszystkich swoich wentylatorow P.S. kolega z serwisu smaruje olejem samochodowym drukarki i smigaja zajebiscie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 buczec to on moze prawdopodobnie wchodzac na obroty (Czyli etap startowy jak sam zauwazyles)... WD 40, zdejmij gum-cap'a (innymi slowy otworz bebechy wiatraczka i psiknij WD 40, dostepny w sklepach samochodowych. u mnie dziala na zwklych 80x80) no albo jest zle przykrecony?:) a ja proponuje jaka oliwe tylko zeby byla bez nafty bo mozesz go zatrzec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 nigdy nie uzywaj wd 40 do wentylatorow pozniej zacznei sie zacierac... twierdzenie tylko w polowie prawdziwe: - przy wentylatorach na lozysku kulowym - PRAWDA - przy wentylatorach na lozysku slizgowym - FALSZ z reszta sie zgadzam :) - tzn przy lozysku kulowym tez mozna stosowac WD40 do wyczyszczenia lozyska z kurzu itp potem (najpierw puszczamy na jakis czas wentylator niech sie pokreci) nalezy dac jakis "smar" chodzi o to ze WD40 ma wlasciwosci "penetrujace" a nie smarujace :!: fabrycznie nowy, kupiony na 4max.com.pl Co do tego WD40, to jak psiknalem na wentyl od procesora to o wiele glosniej zaczal chodzic :( skoro jest nowy i sie nie krecil to albo smar wysechl albo nie jest dobrze "rozprowadzony" w lozysku, albo (czego nie zycze) walniety egzemplaz BTW mam nadzieje ze psikasz tam gdzie jest lozysko (pod naklajeka i pod koreczkiem) a nie na lopatki wentylatora czy cos w tym stylu - chodzi o niejasny opis tego co zrobiles przy procku :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 nie przejmuj sie ja mam crystal orba i tez mi tak buczy czasami na starcie.Nie wiem od czego to jest ale w poprzednim moim crystalu bylo dokładnie to samo.Może wystarczy go naoliwic czy coś :roll: :roll: :roll: pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITI Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 JA wlasnie sie tym przejmuje, bo z tego wzgledu (buczenie przy starcie) wymienilem poprzedni wentyl z k.graf. bo musialem go troche recznie poruszac, aby przestal. Tak samo mialem z wentylem w zasilaczu, ale ten po wielu miesiacach sam padl, tzn. recznie nie mozna juz go bylo przywrocic do poprawnej pracy. A to buczenie jest tylko gdy komputer sie schlodzi, tzn. jesty wylaczony na co najmniej kilka godzin i w pokoju jest temperatura z 15 stopni, bo po takim chwilowym wylaczeniu kompa (np. minuta) i wlaczeniu, jest wszystko ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 A to buczenie jest tylko gdy komputer sie schlodzi, tzn. jesty wylaczony na co najmniej kilka godzin i w pokoju jest temperatura z 15 stopni, bo po takim chwilowym wylaczeniu kompa (np. minuta) i wlaczeniu, jest wszystko ok. znakiem ze ma po prostu ZŁE smarowanie sprobooj z olejem samochodowym a nie pozalojesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Mam takie buczenie na chipsecie (wentylu ofkoz). Wystarczy chwile poczekać aż przestanie wpadać w drgania i jest OK. Inna metoda to stuknąć lekko w bok obudowy, Wiatrak się lekko przesunie i jest OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 ...Inna metoda to stuknąć lekko w bok obudowy, Wiatrak się lekko przesunie i jest OK. 8O w glowe sie stuknij :lol: a potem sa krzyki ze wyskoczyly bad'y na twardzielu :lol: - ja na Twoim miejscu do tego stukania w obudowe uzylbym takiego mlotka kauczukowego jak maja w warsztatach blacharskich - 1 pozadne stukniecie i ... efekt murowany :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Ten wentyl może mieć jakieś luzy i przy niższych obrotach wpada w wibracje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...