ubi87 Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 Witam Na wstepie chce powiedziec ze jestem tu nowy takze wszelkie jakies uwagi czy cos to mile widziane. A co do pompek mam takie pytanie- - czy pompka o takiej specifikacji nadaje sie do wc cpu i gpu : Aquael ( Hmax 40 cm ; Qmax 250 l/h ; 2.2 W ). pytam sie o taka pompke bo znalazlem je w szafce i chcialem sie dowiedziec czy moge je wykozystac do zrobienia wlasnego wc. chce zazanczyc ze posiadam takie dwie pompki i chcialem je we wspolnym pojemniku z woda polaczyc trojnikiem Y i wyprowadzc dalej do cpu gpu i chlodnicy. Co o tym sadzicie, czy bedzie cos z tego czy warto sie zainteresowac czyms innym?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRC Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 sprobowac zawsze mozesz chociaz jezeli mam byc szczery watpie czy taka kombinacja bedzie wstanie samodzielnie przepompowac wode (bez ,,doustnej pomocy" czyt zasysania), sprobuj, zobaczysz co bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 Może z jednym blokiem by sobie poradziły, ale CPU, GPU i chłodnica to za dużo. Chociaż wszystko zależy od przekroju węży. Ja jednak nie polecam tej pompki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 spoko pompka ,moja juz 5lat dziala niesluszalnie ale twoja to jakis nowszy model bo moja jest 3W pompka radzi sobie spokojnie z blokiem i nagrzewnica od 125p weze zastosuj 10/13 - takie jest wyjscie pompki moje WC jest w modernizacji ,ale nie zamierzam zmieniac pompki - jej glowne atuty to niskie spalanie i male rozmiary - dzieki temu zmieszcze WC w budzie (poza chlodnica ofkoz) i jeszcze drugi zasilacz doloze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 zawsze możesz spróbować dać jedną pompkę na pchaniu a drugą na zasysaniu wody - ale co do wydajności to Ci nie pomogę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubi87 Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 Hmm no coz narazie niezamierzam kupic czegos lepszego narazie chce zainwestowac w dobre bloki i i osprzet, a te pompki to zostana wymienione ale tak na rozpoczecie budowy wc powinno wystarczyc. mimo takich komentarzy postaniowilem wykorzystac t oco mam a jak sie niesprawdzi to nastapi wymiana pompek :lol: . a co sadzicie o zastosowaniu do takiego ukladu jak wyzej podalem pompki Hydor Seltz L-20 II lub Compact 1000 z MCS'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 moje aqule z cpc maja juz ponad rok a dotego jeszcze mam pfn 1100 po przerobce drobnej te 2 z cpc ciagna mi jeszcze chodzenie zasilacza a ta 1100 ciagnie mi nukleona i nagrzewnice sprawuja sie zajebiscie choc naprzyklad wykonanie i wydajnosc mj1000 jest oczywiscie lepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Tak jako ciekawostka odnośnie pompek i węży. Przeglądałem dzisiaj troche niemieckich forów dyskusyjnych o wc i co ciekawe przeważa opinia, że do większości zastosowań 150-200l/h wystarcza a 600-700 to optimum i to z pewnym zapasem (przy 2-4 blokach). Podobnie ma się sprawa z wężami, w zasadzie wszyscy mówią o wężach ~ 9/5. Nikt nie stosuje "rur" 22mm (na tweaku takie porady się pojawiają 8) ). Myślę, że powinieneś zobaczyć jak będą sie sprawdzały te pompki co masz zanim zainwestujesz w nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 moj Aquael ma przeplyw 140l/h na wezach 10/13 z blokiem przeplyw spada do 120l/h a to przeciez malutki 250l/h 3W dla porownania na wezach 5/7 mial 30l/h ,z blokiem 20l/h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubi87 Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 A jak zmierzyc wlasnie jaki jest rzeczywisty przeplyw cieczy w ukladzie. Napewno sobie mozna obliczyc matematycznie ale Wy macie juz doswiadczenie w tym i moze mcie jakies bardziej ciekawe sposoby na to. A co do pompek bo mam ich dwie to jak myslicie podpiac je na pchanie wody czy na ssanie czy jedna na pchanoie a druga na ssanie ?? MI sie wydaje ze chyba lepiej bylo by ciagnac wode niz ja pchac. :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 lepiej pchac jak chcesz dwie to jedna ma pchac ,a druga ciagnac przeplyw mierzysz napelniajac butelke - w moim przypadku 2l - sprawdzasz ile sekund i z proporcji do jednej godziny wyliczasz jak chcesz przeplyw w calym ukladzie policzyc to oczywiscie musisz podpiac wszystkie elementy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...