tpiaskowski Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 Witam, Mam pytanie jak założyć Internet w domu z wykorzystaniem lokalnej sieci bezprzewodowej. Już wyjaśniam o co dokłanie chodzi. Przede wszystkim chce założyć internet. U nas w mieście oferuję internet radiowy. W związku z tym gość, który będzie mi to instalował zamontuje mi na dachu antenę i poprowadzi kabel do komputera. Ale są oczywiście ograniczenia w długości tego kabla antenowego, im dłużej tym słabszy sygnał a poza tym trzeba wiecić. Jak zrobić tak aby np na strychu zainstalować jakieś urządzenie nadajnik czy cos takiego (niestety nie wiem jakie) aby stworzyć sieć radiową i drugie (odbiornik) przy komputerze. Ma to na celu trzy rzeczy: 1. Wyeliminowanie ograniczenia zwiazanego z długością kabla antegowego, 2. Brak konieczności wiercenia w ścianach 3. Możliwość umieszczenia komputera w dowolnym miejscu w mieszkaniu. Bardzo proszę o jakieś koncepcje jak można to rozwiązać, jakie urządzenia zastosować oraz ile to może kosztować abym rozmawiajac z gościem wiedział o co chodzi i aby mi nie wcisnął jakiejś lipy. Napiszcie proszę również jakie są wady takiego rozwiązania bo zalety to już chyba wynieniłem w puntkach Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Borys Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Jakie wyjscie idzie od anteny do kompa RJ45 czy BNC. Podejrzewam ze RJ 45. Sprawa jest prosta kupujesz access point i wireless NIC ( bezprzewodowa karte sieciowa) konfigurujesz access point konfigurujesz karte sieciowa i jak nie mieszkasz w domu z zebetonu z murami grubymi na metr to wszystko powinno dzialac. Jak chcesz to lacze dzielic to poleca rozwiazanie typu 2 w 1 router + access point. O ile mi wiadomo to dopuszczalna dlugosc kala wacha sie od 100 do 185 metrow (zaleznie od typu kabla) to chyba powinno wytarczyc prawda jak nie to kup sobie repeater i mozesz laczyc nastepne 100 - 185 metrow. Jak nie chcesz dzielic lacza to bym sobie darowal siec bezprzewodowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...