Skocz do zawartości
grosikboss

2 x 80mm czy 1 x 120mm co będzie bardziej wydajne

Rekomendowane odpowiedzi

Kompletuje mój zestaw WC. Tak się zastanawiam nad chłodzeniem nagrzewnicy co będzie bardziej wydajne. Czy dwa wentylatory www.allegro.pl/show_item.php?item=33087084 lub 1 www.allegro.pl/show_item.php?item=33003961

Jeśli znacie lepsze od tych w podobnej cenie które będą chodzić na 5V bardzo proszę o informację. Interesuje mnie jak największa wydajność wentylatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze wyjaśnij co masz na myśli pisząc:

...

Jeśli znacie lepsze od tych w podobnej cenie które będą chodzić na 5V

...

Po drugie, w opisach akcji jest:

Wentylator "COOLERSPIRIT" 120X120X25

Air Volume (CFM) 59.57

Rated Speed(RPM) 1800

Arctic Cooling - Fan PRO Termal Control 80x80x25

Obroty: 1000 - 2500 obr./min.

Przepływ: 20,2-52,5 m3/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam glupie pytanko. chcialbym tego crystala ale w pr0line maja tylko swiecace (a przez neta nie kupie bo nie zaplace polowy ceny wiatraczka za wysylke) jakby mnie wnerwialo to swiecenie to mozna to jakos wymontowac w miare latwo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@[hS.4f] Logan

Bez problemu, wystarczy odciąć kable, ale za diody zapłacisz więcej niż za przesyłkę.

@grosikboss

Jeden 120mm będzie lepszy, niz dwa 80mm, ale wszystko zależy od tego jakie to będą wentylatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem dzisiaj te 2 arctiki o których piszesz na jednego Crystala 120 (z diodami :>) i efektem był spadek temperatury o 3 stopnie (kadet). Teraz mam 36 stopni na palomino :) (poprzednio 60* na aircoolingu). Co do crystala to nie słyszę że chodzi... ale mam caviara który wszystko zagłusza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi