Skocz do zawartości
s0lid

Nowy HDD 160GB. Który!? Help!

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam pytanie do osób które mają którąś z 160GB SATA/ATA ponad 6 miesięcy. Jak z głośnością/awaryjnością???

Bo każdy nowy dysks jest cichy i bezproblemowy :P Mój WD800JB też zaczoł chałasować po ok 10 miesiącach. A teraz (po 16) zaczyna nawalać ....

Mam wd caviar 200gb od marca tego roku i chrupie tylko przy uruchamianiu kompa. Nie zauważyłem

innych dolegliwości. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Hitachi DeksStar 7K250 160GB s-ata od ponad 8 miesięcy - zero problemów. Wydajność i cisza równie dobra jak w dniu zakupu. Gdybym miał kupować kolejny dysk, kupił znowu Hitachi. Moim zdaniem w chwili obecnej dyski te są najlepszym wyborem - tuż po nich Samsungi (mimo moich uprzedzeń do tej firmy, ale jednak fakty mówią za siebie). W dysk inny niż jednego z tych dwóch producentów raczej bym się nie pakował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, ale przynajmniej nick masz dobry :)

tańszy?:))

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8892http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6409

Masz jakies uprzedzenia?? Nie raz juz tlumaczylem pochodzenie tego nicka. Wez poprawke na dwie duze litery AN. Zreszta i tak nie zrozumiesz.

Nie pokazuj mi cen z Komputronika. Ja wiem co mam u siebie, a ze kupuje wlasnie u sibie to inne cenniki tymbardziej netowe mi wisza.

A do tego co pada w Caviarach to wiesz co ?? NI INTERESUJE mnie to. Moze w nich nawet padac mucha w silniczku. Dysk NIE DZIALA i koniec.

Teraz rozumiesz ??

to jakie masz ceny? :lol:

i zrozum ze czasami dysk _ŹLE_ dziala bo jest źle podlaczony, dziala w wysokich temperaturach itp.

moj WD1200JB-00GVA0 ma teraz 34'C coprawda na niego i jeszcze WD 800JB dmucha wentylatorek BOXowany Intela @1200RPM ale nie słychac go a dysk jest chłodny

Caviar jest dobry w dyskach, a Samsunga mozesz sobie kupci telewizor albo wieze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie do osób które mają którąś z 160GB SATA/ATA ponad 6 miesięcy. Jak z głośnością/awaryjnością???

Bo każdy nowy dysks jest cichy i bezproblemowy :P Mój WD800JB też zaczoł chałasować po ok 10 miesiącach. A teraz (po 16) zaczyna nawalać ....

Mam wd caviar 200gb od marca tego roku i chrupie tylko przy uruchamianiu kompa. Nie zauważyłem

innych dolegliwości. :wink:

Ja mam teraz 5 Caviarow...

6.4GB - dziala sporadycznie, ale czasami chodzi u qmpla w serwerze 24h przez kilkanascie dni

60GB - za Barracude IV, dziala jak narazie bardzo dobrze, wszystko ok

80GB - dziala narazie dobrze

160GB jest jako backup wiec dziala sporadycznie

120GB z tym to byl problem :evil:

pierwszy dysk padł (nie sam z siebie , pomoglem mu ;( )

podmienilem elektronike zgrałem dane i oddałem do serwisu

przyszedł inny dysk, a moze ten sam :?:

i po kilku miesiacach padła mechanika, zacinal sie i nie chcial wypozycjonowac głowic, pomagało odwrócenie do góry elektronika, wtedy zgralem dane...

dostałem nowy dysk WD1200JB-00EVA0 tutaj cos bylo nie tak chyba z kablem, ale wykłucilem sie o nowy dysk z magazynu i po 1.5 roku mam nowy dysk czarny :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo każdy nowy dysk jest cichy i bezproblemowy :P Mój WD800JB też zaczoł chałasować po ok 10 miesiącach. A teraz (po 16) zaczyna nawalać ....

Zapomniałem dodać że dysk ma pracować 24/7. WD800JB pracował bardzo ładnie póki nie kazałem mu chodzić 24/7, wtedy zaczoł się grzać więc dałem mu chłodzenie a teraz S.M.A.R.T. ostrzega mnie że dysk jest na wykończeniu. To już drugi Caviar który sie sypie z dwóch które miałem a stary seagate 1,2GB działa poprawnie od wielu lat ... Wiec chyba odpuszcze sobie Caviary na jakiś czas ...

Myślę też że raczej kupie dysk SATA i to któryś z tych:

Samsung SpinPoint SP1614C

Hitachi Deskstar 7K250 HDS722516VLSA80

Seagate Barracuda 7200.7 160 GB ST3160827AS (z NCQ) -> te podobno nie są ciche .. czy ktoś to może potwierdzić ??

Chodzi mi o ciszę i trwałość bo wydajnościowo wszystkie są wystarczające :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seagate barka7 SATA chrupie głowicami, że aż nie miło. Dziwne, bo barka7 ata100 jest cichutka.

Wymieniając wg głośności wszystkie dyski które się przewinęły w ciągu ostatnich 6-cimiesięcy (od najcichszego):

- barka 7 160gb, 8mb cache, ata100

- hitachi 80gb, 2mb cache, ata 100

- barka 7 40gb, 2mb cache, ata100

- barka 7 120gb, 8mb cache, sata (3 sztuki) - cicho się kręci ale chrupie,

- maxtor 40gb (starszy model) - cicho się kręci ale chrupie,

- caviar - 2 sztuki 40gb i 80gb - oba w rocznym komapie - świst talerzy jest głosniejszy od pracy wentyla na p4 2,6ghz oraz pracy zasilacza - komp w pracy, firmowy zestaw HP, nic nie wyciszane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki tej dyskusji oraz po lekturze mniej i bardziej fachowych testów/recenzji mój wybór padł na: Hitachi Deskstar 7K250 HDS722516VLSA80 (160GB, 8MB Cache, SATA)

Dzięki za pomoc i życzcie mi szczęścia (jutro ide na zakupy) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki tej dyskusji oraz po lekturze mniej i bardziej fachowych testów/recenzji mój wybór padł na: Hitachi Deskstar 7K250 HDS722516VLSA80 (160GB, 8MB Cache, SATA)

Dzięki za pomoc i życzcie mi szczęścia (jutro ide na zakupy) ;)

Jak już będziesz go miał to omijaj szerokim łukiem PM!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ale od czasu pewnej wpadki z PM nie używam tego oprogramowania - z 40GB odzyskałem tylko 10GB :( Całkowicie wystarcza mi fdisk lub windowy menager partycji :)

Pod warunkiem ze instalujesz np. wxpsp1 lub sp2 :) bez nich nie zrobisz partycji na cala przestrzen :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż szczęście się do mnie nie uśmiechneło ...

Po przeszukaniu WGE okazało się że tylko jedna firma ma dyski Hitachi i to tylko ATA. Ponieważ mi się spieszyło (mój stary dysk może paść w każdej chwili więc trzeba szybko przenieść dane) a jakoś nie potrafie się przekonać do Samsunga, więc nabyłem to: Seagate Barracuda 7200.7 160 GB ST3160827AS z NCQ na SATA za 470zł (i tak po stargowaniu 20zł bo na WGE ceny tych dysków dochodzą do 500zł 8O - wiem że przepłaciłem ale mi się śpieszyło :( )

Tak na szybko: głowice w tych dyskach rzeczywiście chrupią ale jest to dość miły dźwięk, nie to co pisk Caviara. Chrupanie występuje przy dużym obciążeniu dysku jak kopiowanie wielkich ilości danych czy równoczesne formatowanie dwóch 70GB partycji, przy normalnej pracy dysk jest niesłyszalny. Ale możliwe jest że gdy podlączy się je do kontrolera obsługującego NCQ (niestety Sil3112 tego nie potrafi) to dysk będzie cicho pracował nawet przy dużym obciążeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za dykiem SAMSUNGa.... dlaczego?

Mam maxtorka 60GB model SV6003H... mam go lat juz ze 3... i jest bezdzwięczny. Pracowal razem z WDC WD800JB-00ETA0 ktory po ... niespelna roku zaczyna wyć do tego stopnia ze slysze go w kiblu jak ide sie odwilżyć. Co wiecej jest to nowy model po wymianie gwarancyjnej z przyczyny totalnego praktycznie padu... (przy przegrywaniu najwazniejszych danych czesc przegrywala sie normalnie a czesc koszmarnie wolno z READ ERROR WLACZNIE - plik 100kb kopiowal sie dlozej niz AVI 500mb)

Teraz albo kupie

Maxtor DiamondMax 9 Plus 160 GB 8M cache ATA/133 (sklep.tweak 397PLN)

albo

Samsung 160 GB 7200 8M cache (sklep.tweak 417PLN)

Do samsunga mam zaufanie, maxtor niby te 20 PLN mniej... wiec jutro sie okarze jak zniesie to moja studencka kieszen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie do osób które mają którąś z 160GB SATA/ATA ponad 6 miesięcy

Samsung 160GB/7200/8mb/ata133

mam wrazenie ze zrobil się cichszy ;-) pracuje non-stop- nie nauczyłem się jeszcze wyłączać kompa :lol: :lol: :lol: na pewno grubo ponad pol roku, dokladnie nie pamiętam kiedy go kupiłem,, wydajność w hdtachu wciąż ta sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, a po co kupowales dysk z NCQ? Przeciez narazie chyba tylko mostek ICH6 obsluguje NCQ a znajduje sie w chipsetach intela i915 i i925 :D Dales 50-60zl za duzo za dysk D

1) Dyski zmieniam jak ich rozmiar zaczyna mi przeszkadzać albo nawalą tzn co 2 lata a za jakieś pół roku mam zamiar zmienić płytę ....

2) Barakuda z NCQ kosztuje tylesamo co bez (na WGE już prawie niema tych bez)

3) Najtańszy jaki widziałem to na proline za 425zł + przesyłka jakieś 15zł (sprzęt delikatny) więc przepłaciłem góra 30zł za to że mi się śpieszyło .. jakoś przeżyję :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem czemu nie mam przekonania do maxtorow. Zajezdzilem w ciagu 3 dni lacznie 120+200GB. Dodatkowo w serwisie widzialem goscia z kolejna 160GB. Powod zawsze ten sam spalony sterownik silnika krokowego. Jestem szczesliwym posiadaczem cichego i chlodnego seagate`a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam brałem samsunga bo byl najtanszy i dawali 3 lata gwarancji na model z 2MB cache w odroznieniu od innych firm (co prawda i tak kupilem taki z 8MB bo roznica w cenie byla smieszna , ale co tam). Jak na razie nie mam zastrzen co do glosnosci pracy (jak odzywa sie moj stary IBM 7200rpm to dopiero wtedy doceniam samsunga:) ), a i temperaturka nizsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki problemik, że żaden progs nie podaje mi temp dysku na SATA. Próbowałem MBM, Speedfan i HHD Temp. - jakiś rosyjski, ten przynajmniej widział dysk ale stwierdził że nie może się połączyć.

Spróbuj w Everest sprawdzic, w zakladce pierwszej (komputer) i pozniej kategoria czujnik. Mam ten sam problem co ty, Speedfan nieraz wykrywa temp dysku na sata ale tylko nieraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko: głowice w tych dyskach rzeczywiście chrupią ale jest to dość miły dźwięk, nie to co pisk Caviara. Chrupanie występuje przy dużym obciążeniu dysku jak kopiowanie wielkich ilości danych czy równoczesne formatowanie dwóch 70GB partycji, przy normalnej pracy dysk jest niesłyszalny. Ale możliwe jest że gdy podlączy się je do kontrolera obsługującego NCQ (niestety Sil3112 tego nie potrafi) to dysk będzie cicho pracował nawet przy dużym obciążeniu.

Gwarantuje Ci, ze w przeciagu kilku miesiecy go uslyszysz. Ja mam Seagate 7200.7 120GB SATA od 1,5 roku i jest to najglosniejsza czesc w moim kompie :evil: Komp praktycznie od 2 lat jedzie 24h/7, takze wiem co mowie. Seria 7200.7 SATA nie wyszla Seagatowi kompletnie. Te same objawy glosnej pracy tychze dyskow wystepuja u kumpla, ktory ma 80GB SATA, sasiada (160GB SATA + 80GB SATA) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak to jest, ze na forum sa same pozytywne opinie o dzisiejszych samsungach (szczegolnie 160GB SATA), natomiast, gdy udalem sie dzis na gielde w Warszawie z checia zakupienia ww dysku, praktycznie kazdy sprzedawca dziwil sie mojej decyzji i stanowczo odradzal, ze wzgledu na awaryjnosc. Czy wytlumaczyc taka rozbieznosc w opiniach?

Z innej beczki: dlaczego sprzedawcy udzielaja np 33 miesiecznej gwarancji, kiedy normalnie jest 36?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi