Skocz do zawartości
Gobi

Mam problem z połÄ…czeniem poprzez kabel UTP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:-)

Mam dwa komputery: (XP Pro +SP1 +SP2) podłączony do Internetu przez modem na USB (wykrywa ustawienia automatycznie) ale też posiadam w nim kartę sieciową, oraz drugi komputer (2000 Pro) także z kartą sieciową. Mam skrosowany kabelek łączący obie karty sieciowe... i brak łączności. Jakie mam paramety ustawić w obu komputerach aby móc je połączyć przez karty. Już nawet nie chodzi mi o udostępnianie internetu na drugi komputer ale o przesyłanie między nimi plików (ale gdyby była taka możliwość to będę wdzięczny za wskazówki).

Początkowo na obu komputerach w zakładce Właściwości TCP/IP ustawiałem odpowiednio na pierwszym IP 10.0.0.1 Maska 255.255.255.0 i na drugim IP 10.0.0.2 Maska 255.255.255.0 i nie widzą się nawzajem ale obustronny ping jest.

Z polecenia ipconfig na komputerze połączonym z internetem mam taką informację:

IP 212.77.58.113

Maska 255.255.255.0

Brama 212.76.59.254

Czy to ma jakieś znaczenie dla adresów IP połączenia poprzez karty sieciowe?

(w tym wypadku adres IP jest różny dla połączeń karty i modemu USB na jednym z komputerów)

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

Gobi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upewnij sie ze te dwa komputery maja taka sama grupe robocza (workgrup) usatwiasz to w windowsie.

U dostepnij jakis katalog na 1 kompie i sprawdz otoczenie sieciowe na drugim. Z ta sama grupa robocza powinno dzilac.

Ip to adres "wirtualny" mozesz go przypisac jak sobie tam chcesz *

( w LAN'ie oczywiscie). Jedyne ograniczenie dotyczace IP w twoim przypadku jest takie ze oba kompy musza lezec w tej samej sieci.

tzn jak jeden ma IP 192.168.0.1 i maske podsieci 255.255.255.0

a drugi ma IP 192.168.1.2 to TCP/IP widzi te dwa kompy jako czesci 2 roznych sieci a konkretne :

192.168.0.0 adres sieci dla pierwszego kompa

192.168.1.0 -//- -//- -//- drugiego -//-

Troche namieszalem ale TUTAJ znajdziesz dokladniejszy opis.

Update:

Przesadzilem troche jak chcesz tzn dzialac bedzie ale lepiej jak wykorzystasz adresy prywatne.

np taki jak miales wczesniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba juz wiem o co pytales.

Na jednym kompie i w jednej sieci karzde urzadzenie sieciowe powinno miec rozna IP ( ba jak dwa beda takie same to bedzie konflikt). T woj komp jak myslsle jest podlaczony do dwoch sieci WAN (Internet) i LAN ( twoja siec domowa). W tym przypadku jest normalne ze twoj modem i sieciowka maja rozna IP

1 bo naleza do dwoch roznych sieci.

2 jezeli oba naleza do tej samej sieci ( zadki przypadek) to patrz wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybka odpowiedz:

do udostepniania plikow nie jest potzrebne konfigurowanie TCP/IP - windows ma swój protokół 3 warstwy

te 2 kompy ustaw tak - tam gdzie masz internet włacz usługe "udostepnianie połaczenia internetowego" - i na sieciowce bedziesz miec automatycznie adres 192.168.0.1 (nic nie konfigurujesz - winda robi to sama !!0

a na 2 kompie nie robisz NIC - tylko w ustawienich TCP/IP wlacz "pobierz adres z serwera DHCP" - winda automatycznie pobierze adres IP z klasy 192.168.0.0 maske oraz adresy DNSow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi