BLANTMEN Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Witam. Możecie mi powiedzieć, jakie dokumenty trzeba <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ze sobą do Urzędu Skarbowego, żeby uzyskać NIP ? Szukałem na ich stronie ale nic nie znalazłem. Potrzebny jest mi on do rejestracji w Urzędzie pracy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Chyba styknie dowód osobisty. Przydałby się również nr konta, bo przy rejestracji wpisujesz go, aby potem US zwracał tam na przykład nadpłatę podatku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 http://mf.gov.pl/dokument.php?dzial=151&id=27892 Kliknij sobie na NIP-3 i objasnienia do niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 To czyli jak się zarejestruję, to będe musiał podatki płacić ? 8O Sorry za to pytanie ale laik z tego jestem :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Hehe, jak będziesz coś zarabiał to będziesz płacił podatki. Jak nic nie będziesz zarabiał to nic nie będziesz płacić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Uff :wink: Ja pracuje ale na lewo, więc od tego podatku chyba płacić nie będe musiał :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Uff :wink: Ja pracuje ale na lewo, więc od tego podatku chyba płacić nie będe musiał :P To NIP też Ci nie potrzebny, ;) Nie chwal się, bo teraz Urząd Skarbowy ma większe uprawnienia od Policji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 NIP sam sie zalozy :) Po prostu gdy pierwszy raz w zyciu zaczniesz zarabiac pieniadze (ale nie na czarno ani na umowe zlecenie czy o dzielo) to pracodawca zglaszajac Cie w urzedzie tym samym uruchomi procedure nadania Tobie numerka. Bo dla US jestes tylko Numerem Identyfikacyjnym Płatnika :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 To NIP też Ci nie potrzebny, ;) No ale chce (musi) zarejestrować się w Urzędzie Pracy więc jednak NIP się "przyda" ;) Nie chwal się, bo teraz Urząd Skarbowy ma większe uprawnienia od Policji. To fakt. A do tego jakiś czas temu czytałem, że Policja Skarbowa (czy jak tam ten twór się nazywa) ma taki sprzęt na wyposażeniu, że Policja może często sobie o takim tylko pomarzyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Tu sie nie ma czym chwalić. Zawsze mogę powiedzieć że nie pracuje, tylko siedze tutaj za szefa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Sorry za mega odkopanie, ale mam sprawe. Nie mam 18 lat, a chcialbym miec NIP (jest mi potrzebny). Czy moge, jezeli nie jestem pelnoletni? I jezeli np zarabial bym normalnie, nie na lewo, to odciagano by mi od tego wlasnie podatek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 NIP uzyskujesz podczas pierwszej pracy, nie wcześniej, ja rejestrując się w UP nie dostałem NIPu z US, wpisywałem jedynie swój PESEL i imiona rodziców. NIP przyjdzie jak będę miał pierwszą pracę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 OK, wiec rozumiem ze pracodawca musi dac mi odpowiednie papiery pottwierdzajace ze gdzies tam pracuje, tak? To juz rozumiem, ale jezeli nie jestem pelnoletni to moge wyrobic sobie nip? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Nie możesz, oficjalnie można pracować dopiero po 18 roku życia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 NIP uzyskujesz sam w urzędzie skarbowym, wtedy jeśli jesteś płatnikiem podatku i jest Ci to potrzebne. Mozesz mieć numer NIP nie będąc płatnikiem. A od ilu lat .. to już musisz zadzwonić po prostu do US i sie zapytać... koszt rozmowy 30gr za minutę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 NIP przyjdzie jak będę miał pierwszą pracę. sie nie zgodze, NIP uzyskalem nie pracujac, wypelnilem wniosek w US z mojego regionu, po ok 3 tygodniach przyszedl NIP poczta polska, i tyle zabawy bylo :) a i nie bedac pelnoletnim chyba tez mozna, ale tego nie jestem pewien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Kurde :| To w koncu jak z tym jest? Szukalem cos po necie ale nic nie znalazlem, znajomi i rodzicie tez nie wiedza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Na 100% mozesz sobie wyrobic NIP nie pracując (po prostu wniosek w US wypełniasz), jednak potrzebny jest do tego dowod. A tego, czy moze to byc dowod "tymczasowy" (taki dla osob ponizej 18 roku zycia) to juz nie wiem;] Zadzwon do US i sie spytaj - tak najprosciej :P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Rebel_ Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 sie nie zgodze, NIP uzyskalem nie pracujac, wypelnilem wniosek w US z mojego regionu, po ok 3 tygodniach przyszedl NIP poczta polska, i tyle zabawy bylo :) a i nie bedac pelnoletnim chyba tez mozna, ale tego nie jestem pewien.zgadza sie, nie musisz pracowac zeby dostac NIP, wytarczy odwiedzic US, niby jakby NiP przychodził jak idzie sie do pracy skoro zeby cie przyjeli musisz miec NIP :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Na pewno nie musisz pracować, żeby dostać NIP. Ja w wieku 18 lat wypełniłem wniosek w US i NIP (jak już ktoś wspomniał) przyszedł po 3 tygodniach pocztą. Jak dobrze pamiętam musisz wypełnić zgłoszenie NIP-3, ale pewności nie mam. Weź dowód i jedź do US. Powiedzą co masz wypełnić i zrobisz to na miejscu B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egeba Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 eeee, nie jest potrzebny dowod osobisty wystarczy legitymacja szkolna chodzi o jakis dokument moze byc paszport (ostatni zalatwialem gosciowi na paszport) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Wiec moge isc (nie majac 18 lat) z legitymacja szkolna i wyrobic sobie NIP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 eeee, nie jest potrzebny dowod osobisty wystarczy legitymacja szkolna chodzi o jakis dokument moze byc paszport (ostatni zalatwialem gosciowi na paszport)A czy przypadkiem w tym formularzu nie ma rubryczki w stylu "numer dowodu"? Nie pamietam juz, ale chyba bylo tam cos takiego;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egeba Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 (edytowane) tak ale chodzi o to zeby podac nr dowodu tozsamosci, gorsze jest to ze sie czeka ok 4tyg Edytowane 6 Listopada 2006 przez Egeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 tak ale chodzi o to zeby podac nr dowodu tozsamosci, gorsze jest to ze sie czeka ok 4tygPrzyznaje, ze jest to mozliwe;] Natomiast jesli chodzi o czekanie, to w moim przypadku trwało to prawie 2 miechy - po miesiacu do nich zadzwonilem z pytaniem gdzie moj NIP, a oni na to, ze mojego zgloszenia w ogole nie mają w bazie :lol: . Dodam, ze mialem potwierdzenie przyjecia wniosku;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 (edytowane) Powodzenia z uzyskiwaniem nipu na legitymacje szkolną ;-) Jeśli Ci sie uda to stawiam 4 piwa, jak juz bedziesz pelnoletni :P Edytowane 6 Listopada 2006 przez SuChyY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 A co, trudne to jest ? :P Moze napisz cos wiecej... probowales kiedys? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Legitymacja szkolna raczej nie jest dowodem tozsamości na podstawie którego mozesz starać się o nadanie NIP. Ja uzyskałem NIP nie będąc osobą pełnoletną ale posługiwałem się paszportem wiec nie było problemu. Z legitką moze być problem, najlepiej się osobiscie dowiedzieć bo nawet w formularzu podajesz nr dokumentu stwierdzajacego tozsamość a takim skolei jest paszport, dowód osobisty, prawo jazdy ale nie legitka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Legitymacja szkolna raczej nie jest dowodem tozsamości na podstawie którego mozesz starać się o nadanie NIP. Ja uzyskałem NIP nie będąc osobą pełnoletną ale posługiwałem się paszportem wiec nie było problemu. Z legitką moze być problem, najlepiej się osobiscie dowiedzieć bo nawet w formularzu podajesz nr dokumentu stwierdzajacego tozsamość a takim skolei jest paszport, dowód osobisty, prawo jazdy ale nie legitka ;)No mi też sie tak wydaje. Paszport - jak najbardziej, legitka - powątpiewam:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 nie w kazdym urzedzie mozna dostac NIP jesli sie nie pracuje - znajomy tydzien temu byl i mu powiedzieli, ze jak jeszcze nie pracuje to nie dostanie bo po co mu <ściana> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...