Skocz do zawartości
jabes

2500+ Barton vs 2600+ Thoroughbred

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa procki:

jeden to

Athlon 2600+ Thoroughbred AXDA2600KV3D z serii AJUHB0247 z odblokowanym mnożnikiem,

a drugi to

2500+ Barton AXDA2500DKV4D z serii AQUCA0337 z zablokowanym mnożnikiem,

przynajmniej tak pokazuje BCRC. Ten drugi dodatkowo w stresie grzeje się na 60 stopni. Czy taka temperatura to norma dla Bartonów?. (Chłodzenie procka to Zalman 7000Cu) , drugi ma też więcej L2- bo 512 (tyle że nie wiem czy to aż tak ważne).

Czy mógłby mi ktoś w krótkich żołnierskich słowach powiedzieć którego brać i dlaczego ?

Biegam po Forum ale na to pytanie nadal odpowiedzieć sobie nie potrafie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barton sie grzeje bardziej ze wzgledu na to ze jego jadra jest wieksze o jakies 10% od TB , wydajnosc jest bardzo zblizona , jesli uzywasz programow ktore potrzebuje te 512 cache to bierz bartona a jak nie to zwykly TB tez styknie , dodtakiem w TB masz odblokowany mnoznik , ale najlepiej wez tego bartona i sprawdz czy ma na bank zablokowany mnoznik na jakiejs dobrej mobo , pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli na standardowych parametrach (czestotliwosc i napiecie) i przy tym chlodzeniu to troszke duzo ale to zalezy od wielu czynnikow np. od wiatru w budzie... Jezeli przy tych 60st. jest stabilnie to nie ma sie czym przejmowac :wink: Chociaz im mniej tym lepiej :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wziął Athlon 2600+ Thoroughbred. Dlatego:

-oba chodzą na fsb 166

- Barton (11x166=1826 MHz)

Thoroughbred (12.5x166=2075 MHz)

Czyli niekręcony Thoroughbred jest wydajniejszy od tego bartona bo ten cache gowno daje.

-Thoroughbred ma odblokowany mnoznik a barton nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...