jabes Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Mam dwa procki: jeden to Athlon 2600+ Thoroughbred AXDA2600KV3D z serii AJUHB0247 z odblokowanym mnożnikiem, a drugi to 2500+ Barton AXDA2500DKV4D z serii AQUCA0337 z zablokowanym mnożnikiem, przynajmniej tak pokazuje BCRC. Ten drugi dodatkowo w stresie grzeje się na 60 stopni. Czy taka temperatura to norma dla Bartonów?. (Chłodzenie procka to Zalman 7000Cu) , drugi ma też więcej L2- bo 512 (tyle że nie wiem czy to aż tak ważne). Czy mógłby mi ktoś w krótkich żołnierskich słowach powiedzieć którego brać i dlaczego ? Biegam po Forum ale na to pytanie nadal odpowiedzieć sobie nie potrafie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 barton sie grzeje bardziej ze wzgledu na to ze jego jadra jest wieksze o jakies 10% od TB , wydajnosc jest bardzo zblizona , jesli uzywasz programow ktore potrzebuje te 512 cache to bierz bartona a jak nie to zwykly TB tez styknie , dodtakiem w TB masz odblokowany mnoznik , ale najlepiej wez tego bartona i sprawdz czy ma na bank zablokowany mnoznik na jakiejs dobrej mobo , pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Podkręć oba na napięciu default na maxa (sprawdź stabilniość w PRIME) a dowiesz się, który ma większy potencjał. Nie umiemy wróżyć. Znamy za to metody testowania :) Osbiście bralbym 2500+, bo ma więcej cache. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabes Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Dzięki... A ta temperatura, 60 stopni martwić się tym czy nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Jezeli na standardowych parametrach (czestotliwosc i napiecie) i przy tym chlodzeniu to troszke duzo ale to zalezy od wielu czynnikow np. od wiatru w budzie... Jezeli przy tych 60st. jest stabilnie to nie ma sie czym przejmowac :wink: Chociaz im mniej tym lepiej :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Ja bym wziął Athlon 2600+ Thoroughbred. Dlatego: -oba chodzą na fsb 166 - Barton (11x166=1826 MHz) Thoroughbred (12.5x166=2075 MHz) Czyli niekręcony Thoroughbred jest wydajniejszy od tego bartona bo ten cache gowno daje. -Thoroughbred ma odblokowany mnoznik a barton nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 klimu tylko ze bartek ma mniejszy mnoznik i na mozliwe jest ze na wikszym fsb poleci a ten TB to prawie juz jego krec , nie dosc ze hodzi na fsb 166 to jeszcze wysoki mnoznik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Ale napisał że ten TB ma odblokowany mnożnik więc jakie ma znaczenie że ma wysoki mnożnik?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 ah no faktrycznie zapomnialem o odblokowanym mnozniku :wink: ja bym bral bartka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Niech sam wypróbuje max O/C. BTW: cache na pewno więcej daje, niż szkodzi :) A temperatura? Luzik. U mnie dochodzi w stressie do 65*C i jakoś sie tym nie przejmuję. Ważne, ze cisza jest :) 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Też Bartusia bym brał.... Jest jeszcze jedna jego zaleta( i to też niebagatelna) - łatwiej go kiedyś sprzeda... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos 555 Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 Ja na moim Bartku 2500+ w stresie też mam 60-65 stopni (zły przepływ powietrza w obudowie) ale bierz Bartona, nawet jak mnożnik zablokowany to też dobrze pokręcisz a temperaturą się nie martw w bartkach 50 stopni jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 Bierz Bartona. BTW Odczyty temp. na różnych mobos diametralnie się różnią :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...