ddzini Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 mam pytanie czy mozna calosc ukladu zalac jakims plynem "do chlodnic" typu petrygo czy tez inne ?? z tego co mi sie wydaje ich przewodnosc cieplna jest wyrzsza niz wody - czy tez sie myle ??? a napewno mniej bedzie sie osadzac w ukladzie "syfu" co sadzicie?? czekam na opinie 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 imho chybiony pomysl , ja tam wole destylowana i od czasu do czasu wodki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 imho chybiony pomysl , ja tam wole destylowana i od czasu do czasu wodki :) z tego co mi wiadomo to paru osobą z forum zbielały węże od wódki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 mi nic nie bielalo od wodki a mailem wc przez 2 miechy na tej samej wodzie i wezach , waz mi tylko zbielal ten co byl zanuzony w wodzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 mi nic nie bielalo od wodki a mailem wc przez 2 miechy na tej samej wodzie i wezach , waz mi tylko zbielal ten co byl zanuzony w wodzie dokladnie tak mialem.8 miechow uklad chodzil i jedyne co zbielalo to kawalek weza na ktorym byla podwieszona pompka w zbiorniku (zanurzony w wodzie byl).Reszta wyglada tak jak za nowosci.Uklad zalany woda demineralizowana + 100ml spirytusu. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddzini Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 a tak zmieniajac temat... moze mi ktos odpowiedziec na pytanie ??? i prosilbym o cos wiecej niz "nie" bo jakies logiczne wyjasnienie by sie zdalo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 petrygo jest dobre dla samochodow bo zamarza w takiej tem ze woda juz dawno jest lodem no ale to ci nie potrzebne , petrygo gestsze od wody moze pompka nie wydoli na pompowaniu ale tego na 100% nie wiem , ja ci odradzam petrygo a poradze ci destylowana z wodka ewentualnie jakis barwnik :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddzini Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 ale zastanawia mnie dlaczego??? czy aby plyny chlodnicze nie maja mniejszej masy wlasciwej niz woda ?? nie tracac przy tym wlasciwosci przenoszenia ciepla - a nawet posiadajac ich wiecej.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 moze pogadaj z jakim chemikiem niech ci to rozlozy na wiazania itd ja wiem tylko tyle ze w swoim wc nie zastosuje petrygo albo czegos temu podobnego , tylko woda destylowana i wodka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Ja mam petrygo i wc sprawuje sie nawet lepiej niż bez niego ale nei jest to taka duża rożnica. Od czasu do czasu oglądałem temperatury z perygo i bez i wydaje mis ie ze lepiej było z no i te syfu nie było więc jak chcesz to lej śmiało. A wodkę leje w coś innego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 ja mam ok. 1.5 litra wody demineralki i szklanke Petrygo , mam nadzieje że to jest dobra dawka i wystarczająca do tego aby nie było jakiś korozji (blok miedziany i chłodnica alu ) , a także żeby nie było glonów. update : w miejscu gdzie wychodzi woda z chłodnicy zrobił sie nalot zielonkawy :| nie wiem co zroboić ztym fantem , może to dlatego bo mam chłodnice od lodówki :?: czy moge dolać kieliszek vodki jescze do tej mieszanki petrygo z demiralką???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 lej smialo , a j.h.hudy jak masz polaczenie w wc miedzi i alu to zastosuj copala a nie petrygo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 lej smialo , a j.h.hudy jak masz polaczenie w wc miedzi i alu to zastosuj copala a nie petrygo :)lej smialo , a j.h.hudy jak masz polaczenie w wc miedzi i alu to zastosuj copala a nie petrygo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 nie mam copalu , podobno Petrygo starzcy ?????? hmm ,qpiłbym copal ale nie chce mi sie wody spuszczać itp :/ . chyba że moge copal dolać po prostu do tego Petrygo ????? czytałem definicje w słowniku chemicznym tego Petrygo , pisze że jak dałem 1.5 litra demiralki i ok. 0.7 szklanki petrygo to ani vodki ani nic innego nie trzeba , bo petrygo ma w sobie spirytus 8O i ma właściwosci konserwujące mosiądz , miedź , węże gumowe , alu , i inne matale , więc chyba to prawda ?? jak z praktyką tego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 dokladnie nie wiem bo nikt nie przeprowadzil testy jak sie zachowuje alu +cu w wodzie z petrygo , ale najpewniejsze jest uzycie copalu w/w polaczeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 heh , przed chwilą miałem korepetycje z chemi i już wszystko wiem :lol: samego petrygo używać nie można bo jest za bardzo żrący :?: mieszanka 1.5 litra demiralki i ok. 0.7 szklanki petrygo to najlepsza dawka , zabija glony i inne syfy na 100% ale ciekawe jak z miedzią , alu , mosiądzem , wężam gumowymi.... ale chyba to też sie nadaje bo w chłodnicy samochodowej też są elementy Alu i Cu oraz gumy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 plyny chlodnicze maja gorsze wlasciwosci chlodnicze od wody - w koncu to alkochol nie wiem jak z przewodnoscia cieplna ,ale cieplo wlasciwe maja napewno mniejsze (a o to chodzi w WC) jedyny plus ,ktory powoduje ich zastosowanie w samochodzie to wieksza czystosc ukladu (kamien sie nie osadza - prawie) i glowny watek ,ze zamarzaja ok -30C co w naszym klimacie jest niezbedne (w Afryce pewnie wode leja ,choc tam i o to moze byc trudno :P ) jak dla mnie mozna zastosowac plyn w WC z takich powodow: 1. nie chcemy miec syfu 2. chcemy ladny kolor w rurkach (niebieski ,zielony,rozowy) 3. mamy chlodnice za oknem zima :twisted: UPDATE: Petrygo jest prostym plynem ,takim jak Borygo Rozowe specjalnie do ALU macie Borygo Niebieskie ale generalnie wszelkie plyny nie reaguja z elementami Al i Cu (napewno nie bardziej niz woda) ,a elektroliza jest duzo mniejsza na plynach (miedzy al i cu) kto powiedzial ze nie rozcienczone Petrygo jest za bardzo zrace do WC ? przeciez to co sie kupuje juz jest rozcienczone oczywiscie warto je mieszac z demineralka bo samo w sobie jest za drogie ,a w domu -35C nie bedziecie chyba mieli :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 hehe , zmieniłem mieszanke teraz , mam 1.2 litra demiralki i ok 0.4 petrygo , jak myslicie , taka dawka wystarczy do zabezpieczenia przed korozją i glonami ??? czy wlać jescze alginu ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 1:4 masz teraz powinno spokojnie starczyc ,a nawet -5C wytrzymac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 a wlać alginu jescze ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 nie nie wlewaj nic wiecej bo po co? a wiadmo jak ten algon zareaguje z glikolem?? - jeszcze ci WC sie zapieni :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 heh , spoko , martwi mnie tylko że kawałek 3 cm węża przy wejsciu i wyjsciu od chłodnicy jest zielonkawy :| boje sie że to glony , po dolaniu tego petrygo poczekam do jutra i zobacze , jak sie nie poprawi to utne ten kawałek węze :) jak mam chłodnice to węże do wc skrucic do min ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 weze zawsze powinny miec jak najmniejsza dlugosc ,oczywiscie tak zeby sie nie zaginaly update: czekaj hudy toz ty masz CPC ,wiec nie wiem jak z tymi wezami bo w CPC robia za chlodnice :lol: jezeli wrzuciles ta lodowkarke to sprobuj skrucic ,ale mierz temp a ten zielokawy kolor w nowym WC to nie glony tylko siarczan miedzi -nieprzejmuj sie tym ,twoja chlodnica musiala miec jakies resztki brudu - utnij weze i bedziepo klopocie - w koncu weza masz w nadmiarze :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziungwaj Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 nie nie wlewaj nic wiecej bo po co? a wiadmo jak ten algon zareaguje z glikolem?? - jeszcze ci WC sie zapieni :? ja mam ub siebie algin+wódka+borygo to po pewnym czasie w butelce na dolewke wytworzyly mi sie takie biale zyjatka tak jakby pływaly kawalki waty :evil: co to jest do cholery jasnej :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: juz powoli mam tego dosc . w ukladzie nie ma tych zyjatek pompka chodzi non stop 24h/7 boje sie ze jak wylacze to tez to sie pojawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 To masz tam niezły koktail :D, może właśnie przesadziłeś z ilością dodatków, coś przereagowało i osad Ci się wytrącił ? skąd pewność że "to" jest żywe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 wyczysc uklad i nalej tylko wody z Borygo i powinno byc git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 albo demineralizowana i petrygo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziungwaj Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 albo demineralizowana i petrygo :)to jest jednoi i to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 nie chce cie urazić ale jeśli twierdzisz że demi i petrygo to to samo to :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: to w różne płyny :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 buaheheaheaheaheaheaheaheaheahea 8O 8O 8O :lol: :lol: :lol: looool czlowieku demineralizowana to woda (inaczej destylowana) a petrygo to plyn chlodniczy z glikolem co za looool :P :P :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...