Skocz do zawartości
TarzaN

Intel Celeron 2.4 D + ???

Rekomendowane odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=93785

Wczoraj zmieniłem mobo z 848 na msi 865pe... flash biosu, napięcie 1.48 i na dzieńdobry poszedł pięknie na 3.78.

Objawów niestabilności niezauwarzyłem. Na 3.9 się wywalił (pewnie pamięci), przez brak czasu niespostawiłem go spowrotem, ale jak tylko zamątuje WC to 4Ghz welcome!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wczoraj kupilem ABITA VT7 (260 zł!) i na dzień dobry ustawiłem Celka 2,4D na 3.0 bez zmiany napięcia. Pięknie działa, dzisiaj jak wrócę z pracy będę próbował więcej

Ja Celka 325 D podkręciłem do 3.42GHz na 1.45V. Na 3.6GHz i 1.475V wstaje ale jest juz niestabilny a boje się mu bardziej zwiększyć napięcie. Płyta Asus P4P800S-X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie będę podnosił napięcia powyżej 1.40, bo na pudełku od procka był zapis max. 1.40V Na razie działa na 1.25. Dziwne bo nawet nie za bardzo się grzeje, czytałem że te procki to lubią tak w okolicach 50 - 60 st. a u mnie przy obciążeniu (doom3) to narazie max. 42 st. osiąga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze warto! Ja dzis podnioslem napiecie na 1.50V i dziala na 3.5GHz, wyzej jeszcze nie sprawdzalem. A co do plyty to nie orientuje sie zbytnio w chipsetach pod Intela (niedawno przesiadlem sie z AMD), ja mam plyte na i848p i dziala bardzo dobrze - na brak dual channel nie narzekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I848 jest spoko tylko u większości producentów niema możliwości zmiany napięcia na proca, a u lepszych producentów PODOBNO niejest to do końca dopracowane.

Przesiadłem się z msi 848 na msi 865pe i się cieszę bardzo bo dźwiękówka mi nieszumi, ładnie się napięcie przestawia, dual-camell ma, panel diagnostyczny ma. No i ten core cell... tylko jeszcze niewiem zabardzo doczego jest ;-) Ogólnie narazie polecam i niemam zastrzeżeń!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem kompa jak w podpisie, bez zmiany napięcia proc poszedl na 18 x166 ( 3ghz ) gdy zwiekszylem napiecie na 1.35 V to poszedl na 18 x 200 ( 3,6ghz ).

Witam!

Mam zamiar kupić w/w procesor i do tego płytę główną i DDR. Co możecie mi doradzić przy wyborze płyty głównej. Mam zamiar podkręcić tego celka. Proszę o jakieś informacje.

Tak odnosnie topicu, to uwazam, że ten abit, którego posiadam jest najlepszą płytą jaką można dostać pod intela : 1. super wydajność, 2. dobre wyposażenie, 3. niska cena... ja jestem z zakupu bardzo ale to bardzo zadowolony :-) i takie jeszcze jedno pytnako ;-) czy może podzielili byście się wynikami z waszymi Celkami ? u mnie : 3d01 = 10k, 3d03 = 3k, sandra 2004 mem bench = 3000mb/3000mb :-)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tares: owszem, płyta jest bardzo dobra, też ją mam, jednak ma jedną małą wadę: nie ma stałej blokady AGP/PCI. Dlatego, jeżeli byś chciał później zmienić procka na jakieś P4 na szynie 800 to z podkręceniem mogą być problemy, gdyż szyna AGP/PCI będzię rosnąć razem z FSB - maksymalny dzielnik to 6 dla FSB, co przy FSB=220, dla PCI daje w przyblizeniu 37 MHz a dla AGP 2x tyle. Może sięmylę (Tares, popraw mnie) ale VT7 ma możliwość podniesienia napięcia o 0,05 i 0,1 V, tak? Jaką masz temp. @ 3 GHz i 3,6 GHz?

Jak podkręcę swojego do 3,6 to się zmierzymy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swoim starym sprzęcie(Celeron 800 i 192 MB RAM) i podkręconym Radeonem 9550 osiągam ponad 2500 pkt. w 3dmark03 PS Możliwe że to wina sterowników, również zamierzam kupić tego Abita VT7 i patrząc na jej liczne testy w internecie wcale nie jest gorsza od płyt z chipsetem Intel a czasami nawet bardziej wydajna. PS Mam pytanie odnośnie DDR Dual, otóz narazie nie mam dużo gotówki i chciałbym kupić tylko 1x256 DDR a za jakiś czas dokupić drugą taką samą kość i teraz moje pytanie czy tryb dual channel będzie działał, czy konieczne jest kupienie specjalnych kości np. 2x256 żeby ten tryb działał poprawnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tares: owszem, płyta jest bardzo dobra, też ją mam, jednak ma jedną małą wadę: nie ma stałej blokady AGP/PCI. Dlatego, jeżeli byś chciał później zmienić procka na jakieś P4 na szynie 800 to z podkręceniem mogą być problemy, gdyż szyna AGP/PCI będzię rosnąć razem z FSB - maksymalny dzielnik to 6 dla FSB, co przy FSB=220, dla PCI daje w przyblizeniu 37 MHz a dla AGP 2x tyle. Może sięmylę (Tares, popraw mnie) ale VT7 ma możliwość podniesienia napięcia o 0,05 i 0,1 V, tak? Jaką masz temp. @ 3 GHz i 3,6 GHz?

Jak podkręcę swojego do 3,6 to się zmierzymy :)

no bardzo możliwe, ale oc aż tak bardzo mnie nie kręci ( tzn takie hardcore :-) ), ja chodze narazie na zwyklym 2.4 bo mi taka wydajność w zupełności wystarcza, temp proca przy idle to ponad 50 stopni, wiem wiem, że dużo, ale kupie paste to zejdzie do 35 :-)

@Tares

Jeśli wyniki w 3d markach są z radka 9600pro, to są one strasznie cienkie. Szczególnie w 3dm2001 - jak widać VIA+Intel to niebyt dobre rozwiązanie...

hm, może wyniki są nie takie jak powinne być, ale wg mnie to nie wina płyty ( jest wg mnie super wydajna w porównaniu do innych intelowskich... 3266mb odczyt i 1245mb zapis w aida 32 a w sandrze mam ponad 3000mb/3000mb ) ani procesora, tylko grafy, bo to jest radek 9600 pro z mniejszymi zegarami 400/466 czy coś takiego... a tak wogóle to jakie powinienem mieć wyniki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TarzaN: nie, nie trzeba, wystarczy zeby mialy taka sama pojemnosc i parametry (ogolnie rzecz ujmując). Więc jak później sobie kupisz drugą kość 256 nie będzie kłopotu. Nikt Ci nie odpowiedział bo to raczej powtarza się w każdym wątku o pamięciach dual...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem okazje testowac sprzeta:

CeleronD 2.4 + Abit IS-7 + 2x256MB Kingston, reszta czexci z mojego kompa :D

procek dzialal na 190x18, chlodzony Frezonem

i co zaobserwowalem to to ze ten procek to poprostu elektrownia, malo ze sie grzeje jak glupi (na zimnym kompie ok.35* , podczas stresu 50-60) to jeszcze ciagnie tyle pradu ze musialem podpiac grafe na innym zasialczu

jesli chodzi o wyniki to na nie kreconej grafie mialem 11500pkt :lol: , w 3dmarku 2k1

a po podkreconej grafie (390/660) bylo ok.14000 (wyglada ze grafa staje sie waskim gardlem)

co do pierwszego wyniku:

praktycznie takie sam wynik to ja mam na swoim kompie :lol: :lol: a procek jest (teoretycznie) o 2 razy "wolniejszy"

ale sa tez plusy :D

napewno duza przepustowosc pamieci,

to ze procek sie dobrze kreci (jak mi sie cos jeszcze przypomnie to napisze :P )

aha na procku P4 2.6@3.2 bylo 15000 w 3dmarku , wiec jak widac procek nie ma tak duzej roznicy wydajnosci jak celeron northwood i pentium northwood.

ps. jak wiec widac ze stary komp nieznaczy ze jest wolny :)

jesli mi sie uda to zorbie testy z pentium 3000ht , oraz radeonem9800pro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Kupiłem już celka D i teraz pytanie, na radiatorze jest taka "naklejka" naklejona od spodu, czy przed montażem należy to zerwać i posmarować pastą termoprzewodzącą, czy ta naklejka służy właśnie jak taśma termoprzewodząca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Kupiłem już celka D i teraz pytanie, na radiatorze jest taka "naklejka" naklejona od spodu, czy przed montażem należy to zerwać i posmarować pastą termoprzewodzącą, czy ta naklejka służy właśnie jak taśma termoprzewodząca?

to jest pasta termoprzewodząca, lepiej zostawic, chyba, ze masz paste typu arctiv silver 5 :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie!! Widze ze temat kreci sie kolo celerona, wiec mial bym pytanie zwiazane z owym wynalazkiem.Otoz mam celerona 2.0 fsb 400 i plyte tak jak w opisie.Problem polega na tym ze w zaden sposob nie idzie podkrecic go bardziej niz do 2.1 jak zrobie wiecej to sie komp nie odpala, skolei kuzyn ma cel 1.8 ktore niewiedziec jak przestawilo sie na 2.0 a on jeszcze podkrecil do 2.6 a ja nie moge wiecej niz 2.1???!! help!! :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie związane z ustawieniami płyty głównej. Otóż o ile dobrze pamiętam napięcie na szynie AGP powinno wynosić 1.5 V a domyślne ustawienia w BIOSie są na 1.55 V. Czy są one prawidłowe i czy wyższe napięcie może uszkodzić karte grafiki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi