Skocz do zawartości
SzymonTER

ile potoków ma FX200?

Rekomendowane odpowiedzi

Szczegolnie ten drugi adres jest wart uwagi.

Chce ktoś komentarze tyczące się testów kart graficznych na benchmarku.pl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no pytałem się tych co wiedzą najlepiej :P

http://www.xbitlabs.com/articles/video/pri.../nv31-nv34.html

Tu tez jest napisane 2na2

Może jakiś posiadacz FX'a 5200 ew 5500 zapoda screena z aidy z wydajnością fillrate i z tymi potokami?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screeny:

Hmmm ja doskonale wiem co AIDA32 pisze. I wiem doskonale też, że jest inaczej niż tam pisze. Zapuść proszę test 3D Marka 2001 a dokłądnieej wydajność single i multiteksturingu i wklej wyniki. Zobaczymy co tam pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Everest wskazuje mi dokładnie tak samo jak SGJ.

Tylko teraz coś innego wyszło - mianowicie w Eversćie jest napisane, że mam 64 bit, a w Riva Tuner, że 128 bit. Na stickerze na karcie jest napisane, że to 128 bitówka, kości pamięci jest 8 (4 z każdej strony), na pudełku też 128 bit. Więc w końcu jaką mam wersję :?: W 3dmarku 01 na sprzęcie z podpisu tylko 6500 pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 3dmarku 01 na sprzęcie z podpisu tylko 6500 pkt.

A ja mam 15000 i co z tego?

Napsiałem, że podajcie wyniki z multi i single teksturingu, a wy mi podajecie wyniki z smarkasa

Co do tego 128 i 64 bit to chyba dowod tylko na to, że kazdy program moze sie mylic. Bo to, ze podaje, ze są 4 potoki oznacza tylko i wylacznie ze nv zapłaciła by tak tam pisało.

najbardziej jednak ciekawi mnie jedna rzecz: za tym, ze FX 5200 ma 4 potoki obstają osoby osoby, ktore go mają, czyżby tak bardzo nie chciały uwierzyć, ze ich karta jest taka kiepska? Podobnie jak FX 5900 ktory ma ich 4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napsiałem, że podajcie wyniki z multi i single teksturingu, a wy mi podajecie wyniki z smarkasa

Co do tego 128 i 64 bit to chyba dowod tylko na to, że kazdy program moze sie mylic. Bo to, ze podaje, ze są 4 potoki oznacza tylko i wylacznie ze nv zapłaciła by tak tam pisało.

najbardziej jednak ciekawi mnie jedna rzecz: za tym, ze FX 5200 ma 4 potoki obstają osoby osoby, ktore go mają, czyżby tak bardzo nie chciały uwierzyć, ze ich karta jest taka kiepska? Podobnie jak FX 5900 ktory ma ich 4 ?

Ja nie twierdzę, że moja grafika jest demonem szybkości, przeciwnie uważam, że kupując tego FX'a dokonałem najgorszego wyboru jaki mógł być i bardzo nad tym ubolewam.

Z tymi potokami to jest coś nie tak, bo czytając trochę testów zawsze pisane było, że jest to 4-ro potokowiec.

EDIT: Widzę, że dyskusja jest ciekawa, a może by tak zapytać przedstawiciela nVidii o te potoki :?: (tylko jak go zanleźć ? :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie twierdzę, że moja grafika jest demonem szybkości, przeciwnie uważam, że kupując tego FX'a dokonałem najgorszego wyboru jaki mógł być i bardzo nad tym ubolewam.

Z tymi potokami to jest coś nie tak, bo czytając trochę testów zawsze pisane było, że jest to 4-ro potokowiec.

EDIT: Widzę, że dyskusja jest ciekawa, a może by tak zapytać przedstawiciela nVidii o te potoki :?: (tylko jak go zanleźć ? :))

Nie no oki można zapytać przedstawiciela nvidii i on ci odpowie ze FX 5200 moze maxymalnei obrobic 4 tekstury w jednym takcie, czyli nadal nbie bedziemy wiedziec zcy mamy 2x2 czy 4x1

Dlaczego nie chcesz zamiescic wynikow w 3d smarka 2001 ? z single i multiteksturingu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Single: 546.7

Multi: 310.5

Core: default

EDIT: http://service.futuremark.com/compare?2k1=8158322 tu jest link z wynikami po OC

Zastanawia mnie fakt dlaczego mam tak niski wynik w "Point Sprite Speed (MSprites/s)" w porównaniu z innymi FX 5500 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@psychodeliczny

Dziwne ze multi jest nizszy od single.

Ja na swoim radku mam takie wyniki w 3DMmarku2k1

Fill Rate (Single-Texturing) 729.4 MTexels/s

Fill Rate (Multi-Texturing) 1872.9 MTexels/s

Architektura mojej karty to 4/2 jakby ktos nie wiedzial :P.

Porownujac wynik uzyskany na twojej i mojej karcie:

3DMark Score 7429

Game 1 - Car Chase - Low Detail 107.3 fps

Game 1 - Car Chase - High Detail 41.2 fps

Game 2 - Dragothic - Low Detail 130.0 fps

Game 2 - Dragothic - High Detail 70.9 fps

Game 3 - Lobby - Low Detail 107.1 fps

Game 3 - Lobby - High Detail 47.9 fps

Game 4 - Nature 39.3 fps

Fill Rate (Single-Texturing) 729.4 MTexels/s

Fill Rate (Multi-Texturing) 1872.9 MTexels/s

High Polygon Count (1 Light) 30.9 MTriangles/s

High Polygon Count (8 Lights) 8.8 MTriangles/s

Environment Bump Mapping 100.9 fps

DOT3 Bump Mapping 77.3 fps

Vertex Shader 77.7 fps

Pixel Shader 82.2 fps

Advanced Pixel Shader 78.7 fps

Point Sprites 23.7 MSprites/s

Masz troche wiekszy wynik ale to wina procka pewnie :). Moja karta nie krecona jak i procek przy tym wyniku.

Po wykreceniu procka wynik wrasta do ponad 8200pkt. a po podkreceniu karty do 275/275 wynik wrosta do prawie 8700pkt(bez paru pkt.) a po podkreceniu procka na 2000+(150x11) o karty na 275/275 dotaje prawie 9200pkt. wiec chyba nie tak zle :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz troche wiekszy wynik ale to wina procka pewnie :). Moja karta nie krecona jak i procek przy tym wyniku.

Po wykreceniu procka wynik wrasta do ponad 8200pkt. a po podkreceniu karty do 275/275 wynik wrosta do prawie 8700pkt(bez paru pkt.) a po podkreceniu procka na 2000+(150x11) o karty na 275/275 dotaje prawie 9200pkt. wiec chyba nie tak zle :).

Wyniki niezłe, mój FX wysiada :), ale myślę, że gdybym zmienił mobo na takie jak Ty masz to wynik byłby wyższy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@psychodeliczny

Ja po przejsciu z KT333 na nF2 dostalem prawie 1000pkt. wiecej w 3DMarku2k1 :). Mobo nie bylo renomowanej firmy bo byl to ECS :) wiec moze na firmowej KT333 dostalbym z 500pkt. wiecej po takiej przesiadce :).

I ciesze sie z tej przesiadki mimo ze ECS byl stabilny jak sklala :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzebna dyskusja i tyle. Zawsze pisano i pisze sią nadal, że FX 5200 ma 4 potoki i tyle ma. Na dowód linki do 3dm01 i 03.

Fill Rate (Single-Texturing) - 887.7 MTexels/s | Fill Rate (Multi-Texturing) - 845.3 MTexels/s

Fill Rate (Single-Texturing)(MTexels/s) - 640.2 | Fill Rate (Multi-Texturing)(MTexels/s) - 799.1

Od razu widać, że ma architekturę 4x1, a nie 2x2 jak niektórzy tu sądzą :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@psychodeliczny

Ja po przejsciu z KT333 na nF2 dostalem prawie 1000pkt. wiecej w 3DMarku2k1 :). Mobo nie bylo renomowanej firmy bo byl to ECS :) wiec moze na firmowej KT333 dostalbym z 500pkt. wiecej po takiej przesiadce :).

I ciesze sie z tej przesiadki mimo ze ECS byl stabilny jak sklala :).

W końcu nie ma to jak dobry nforce2 :), jak będę miał $ w najlbiższej przyszłości biorę tego Abita :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

najbardziej jednak ciekawi mnie jedna rzecz: za tym, ze FX 5200 ma 4 potoki obstają osoby osoby, ktore go mają, czyżby tak bardzo nie chciały uwierzyć, ze ich karta jest taka kiepska? (...)

Mam FX5200 i jestem z niego zadowolony, a to czy ma 4, 2, czy nawet jeden potok mam generalnie w doopie.

Jeśli potrafisz to udowodnij, że jest jednak 2x2 a nie 4x1 bo jakoś nie przedstawiłeś jednoznacznych dowodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FX5200 jako karta dla mało wymagajacych userów np do internetu i starszych gier ak najbardziej spoko :P Co do potoków to nie obchodzi mnie co ty masz w doopie a co nie. Temat założyłem ja i ja się pytam także jak nie masz nic mądrego do napisania to lepiej się nie wypowiadaj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak on rozumie.... :?

Nasze [Wasze :roll:] dowody na to ze FX 5200 ma 4x1 to wyniki z smarka jak i sceerny z Everesta i Aida 32....

Przedstaw dowody ze FX ma 2x2.... :?

I nie pisz ze Aida jest w zmowie z NV :lol: dlatego pisze 4x1

P.S. SzymonTER masz bardzo pozadna karte :D :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi