Skocz do zawartości
Blacki

Fallout 3

Rekomendowane odpowiedzi

Widok FPP to akurat nie problem. We wspomnianym wyżej Incubation była taka możliwość i działało to bardzo dobrze. Poza tym cóż za problem zrobić widok izometryczny? Na Gamebryo powstała przecież Civilization IV, więc to, iż gra jest tworzona na tym silniku nie oznacza, że musi być widok FPP.

Ja tak niesmialo przypomne, ze nawet w Oblivionie jest opcja TPP, z mozliwoscia swobodnego obracania kamery wokol postaci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą ciekawe czy będą jakieś dialogi. :unsure:

Pewnie będą, wszystkie dubbingowane i 2 opcje do wyboru ... No chyba że F3 wyjdzie na 3 DvD i owych dialogów wbiją całą masę, bo to właśnie dubbingowane gadki w Oblie zawalały najwięcej miejsca i pośrednio były przyczyną ubogiej treśći.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

BTW - fajnie w falloutach pokazano smierc ofiary z bliskiej odleglosci - zabitej z uzika ;]

Jak mialeś bloodymess to nie tylko z bliska ;]

Dołączona grafika

A co do fpp to nic nie mam ale w Falloucie (po długich rozmyślaniach) sie nie sprawdzi imo ;]. Wole izomerie. W ogole mogli by najpierw wydać szybki dodatek do f2 na tym samym engine bo juz czekać nie mam sił xD :twisted2:.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Zagrałby ktoś w Fallouta Tacticsa na necie? Sorki że się powtarzam (pisałem to też w odpowiednim temacie ;) ) ale szukam osób chętncyh do gry ;) Jak coś to PW lub gg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynalazłem swojego posta tutaj sprzed dwóch lat chyba a w temacie dalej nic nowego.

Ktoś tu bardzo dobrze napisał. F3 nie będzie dorastał do pięt F1 i F2 bez przemocy, fałszywych przyjaźni, kradzieży, włamań, seksu, narkotyków, nienawiści. Ten świat był skażony, brudny, bez uczuć, bez sentymentów. Walka o przetrwanie w postnuklearnym świecie to nie pitolenie i czasem strzał z Shotguna.

Jeśli twórcy chcą zejść do 12+ to będzie pastisz. Jeśli zejdą do 16+ to będzie wielki niedosyt. Tutaj wszędzie ma czaić się zło :D

Inaczej F3 będzie największym niewypałem roku od czasów... hmmm... Windows Me? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w końcu wyjdzie F3, kupię sobie nowy komputer, żeby w to zagrać :>

Acz jeśli faktycznie biorą się za to ludzie "fantasy is knight and killing things", ograniczeni 12+, liczący na szybkie i duże zyski, to pewnie wyjdzie jak zwykle - kilka wywołujących orgazm plenerów, ze dwa efektowne wybuchy, ktoś znany do dubbingu (taka Doda na przykład: Join! Die! Hihihi! Join! Die! - paranoja), wymagania na poziomie następcy Visty, a poza tym nuda, dłużyzna i pięć godzin na skończenie gry.

Obym się rozczarował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio szef Bethesdy wypowiadal sie ze F3 nie bedzie grą dla wszystkich. Dosyc lakoniczna wypowiedz ... pytanie tylko czy Ci "Nie wszyscy" to przypadkiem nie dawni fani F2 <_<

Todd Howard, bo o niego chodzi, ma zamiar zrobić oblivionowego Fallouta. Nie nastawiajcie się na to, że będzie to godny następca Fallouta.

Tak samo było przed wydaniem Obliviona - piękne zapowiedzi, teksty, że nie wszystkim gra będzie odpowiadać, ogólnie to samo co w tej wypowiedzi, o której piszesz. Kasa, to się liczy.

Jedyna nadzieja to edytor i fallout community. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładniej to odsyłam na http://www.gram.pl/news_8ATfGe2_Nie_wszysc...o_Fallouta.html

Imo nie jest tak zle jezeli gre naprawde bedą lubić fani Falloutów ;]. Jak nie znikną podstawowe cechy (perki, pipboy, tury itp rzeczy) to nie bedzie źle. Wazne ze prace trwaja a od upadku van burena to myślałem ze juz f3 nie bedzie w ogole :<.

Btw odsyłam na NMA : http://www.nma-fallout.com/. Jest wersja pl ale troche rzadziej aktualizowana :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Todd Howard, bo o niego chodzi, ma zamiar zrobić oblivionowego Fallouta. Nie nastawiajcie się na to, że będzie to godny następca Fallouta.

Tak samo było przed wydaniem Obliviona - piękne zapowiedzi, teksty, że nie wszystkim gra będzie odpowiadać, ogólnie to samo co w tej wypowiedzi, o której piszesz. Kasa, to się liczy.

Jedyna nadzieja to edytor i fallout community. :)

No jasne, że się nie nastawiajcie :wink: Jak niezwykle celnie i przenikliwie zauważa nasz dzielny moderator :wink: takie są prawa rynku. A zapowiedzi, że taki gigant jak Bethesda chce robić grę nie dla wszystkich (ale dla fanów starego Fallouta) brzmią równie naiwnie co śmiesznie. Póki gry szeroko pojete były niszą rynkową, póty robiło się gry, które z perspektywy uznać trzeba za niszowe - czyli Fallouty i inne Baldury :wink: - a teraz, na każdym kroku mamy ameraykańskie kino akcji (i to niekoniecznie w kinie ;-)...

Wszystko wskazuje, że dostaniemy coś a la Oblivion, czyli zupełny przerost formy nad niedorozwinietą treścią.

Edytowane przez Jake79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

News na gs http://www.gamespot.com/pc/rpg/fallout3/ne...tml?sid=6168988 czy ciekawy ? Sami oceńcie ;]. Fallout w MMOrpg to nie jest zły pomysł imo; problem w tym ze trza by go było wykonać idealnie inaczej klapa. I nie wzorować sie na WoW'e. No i ta data (2010 albo nawet

The Fallout MMOG might not be out until around 2013

:lol:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

News z neo:

Bethesda Softworks po przejęciu praw do serii Fallout, nie zasypia gruszek w popiele i otwiera oficjalne forum Fallout 3. Teraz każdy z nas może się wypowiedzieć na temat tego, co chciałby zobaczyć w trzeciej odsłonie tej kultowej gry, a czego wolałby uniknąć, a także porozmawiać z developerami.

Link do forum: http://www.bethsoft.com/bgsforums/index.php?showforum=33

Imo lepiej tak niż byle jak ;p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz bardziej sceptycznie podchodzę do F3, wątpię, żeby choć w części był tak dobry jak poprzednicy. Ale co zrobić, dzisiaj liczy się kasa, którą najłatwiej wypompować z rodziców g0wniarzy. Nie ma już gier dla wąskiej grupy odbiorców. :-|

Akurat jeżeli chodzi o F3 w wykonaniu Bethesdy to mam ciche nadzieje, że zachowana zostanie cała "dojrzała" otoczka serii, wszak Oblivion (i rzecz jasna Fallout 1 i 2) dostały od ESRB rating M (Mature), więc Bethesda wydając Obka nie starała się o zwiększenie grona odbiorców kosztem krwistych scen walki itp. Zresztą, chyba każdy wie (i mam nadzieje że Bethesda również) że fallout nie byłby falloutem bez jego "brudów" - dragów, krwi, przemocy, prostytucji i ogromnej dawki wulgarności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smiech na sali :lol2: poczekamy na pierwszy trailer od bethesdy, ale jedno jest pewne, miazdzacego klimatu (wliczajac w to czarny humor, rozne motywy z prawdziwego zycia wplecione w swiat fallouta, niecenzuralne zwroty itp) napewno nie ujrzymy w najnowszym falloucie, Black Isle w tej kwestii jest po prostu "irreplaceable" :) szkoda...ja wlasnie mecze po raz n-ty fallouta 2 :) gra arcydzielo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nawet nie czekam na F3 specjalnie, nie wiążę z tym tytułem żadnych nadziei. W F1 jeszcze demo [jedno miasteczko tylko tam było, chyba lekko przerobione Junktown] grałem godzinami, F2 wrzuciłem do autostaru w windowsie ;) BoS to już nie było to.

Ciężko będzie dorównać poprzednim częściom i sprostać wymaganiom fanów, ale to wie każdy ;) Ja uważam że niektórych "gier-legend" nie powinno się ciągnąć w nieskończoność. Fallout się skończył na drugiej części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to rzeczywiscie lepiej by bylo skonczyc Fallouta na drugiej czesci niz zrobic kaszaniaka. Spelnienie marzen, to bylo by zrobienie Fallouta 3 tak samo jak zrobili 2 i 1. W 2 grafa ta sama co w 1, muza (przecudowna) praktycznie ta sama, nowe przedmioty, nowa przygoda. Jesli tak by zrobili kolejna czesc, to juz teraz bym koczowal pod sklepem, ale to sa marzenia scietej glowy, nie na dzisiejsze czasy.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DziubekR1 na schamo (portal poświęcony falloutom jak by ktoś nie wiedział) była podobna dyskusja ze fajnie by było jak by było po staremu. Ale to musi się sprzedawać. Poza tym dowiedziałem się tam że taniej opłaca się robić gry 3D niż 2D (to mnie dopiero zaskoczyło). Jak będzie coś w stylu stalkera to ta gra nie będzie już rpg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no sorry, grafe przydalo by sie przynajmniej lekko podkrecic wzgledem fallouta 2. Gamma kolorow wali po oczach strasznie. /ale to tak gdybajac co by bylo gdyby... ;) Teoretycznie gdyby fallouta 3 robila dokladnie ta sama ekipa co dwie pierwsze czesci to mielibysmy "pewniaka" a tak....ludzie ktorzy stworzyli basniowy swiat "magii i miecza" (oblivion) biora sie za zupelnie inna bajke, postnuklearny swiat...zniszczony przez ludzka zachlannosc i chec dominacji (wojny). Zniszczenie...chaos...nie ma szans zeby panowie z bethesdy stworzyli fallouta na miare poprzednich czesci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze te marzenia nie sa takie "puste" ;]. Jest w pyte twardych fanow falllouta z różnych stron swiata (NMA. vault'y it). Imo jest nas bardzo dużo i na forum Besthady tez najbardziej sie udzielaja prawdziwi fani F. Ja patrze teraz na to tak: Bestheda zrobi dobrego F ale nie takiego jak F2 i F1 to najważniejsze zeby PEŁNY SDK udostępniła od razu tak aby sszbyko mozena było by zmienic wiele rzeczy. Tak jak w przypadku OBKa (dla mnie dzis juz sie nie da grać na normalnym Obie bez modów - głownie dzieki debilnemy lvlowaniu (konsolowemu wrecz :E). Mody sprawiaja ze te małe rzeczy (wazne dla jednego/nieważne dla drugiego) da sie zroibic jak trzeba.

Ofc "tury" i "pipek" i "specjał" musza zostać aby fallout 3 było po prostu falloutem. To tak jakby quake 4 t miałby być grą w szachy :lol:.

Sry za ot ale chory jest i śpiacy do tego :).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale mody to nie to samo co gotowa...w pelni zadowalajaca gra. Kupa babrania na stronach w przeroznych modach, modzikach, patchach..problemy z kompatybilnoscia roznych modow ze soba itp itd. Ja juz szczerze mowiac mam dosyc takiego usprawniania gier roznymi modami...a takie mody z prawdziwego zdarzenia powstaja dlugo i niezawsze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

F1 i F2 to byly dopieszczone gierki przez jedną ekipe która włożyła całe swoje serce do swojej gry, jak bestheda tak nie podejdzie do fallouta to nic z tego nie wyjdzie, może gierka będzie dobra ale napewno nie podskoczy f1&f2, mody mogą co najwyżej pozmieniac jakieś mechanizmy rozgrywki, dodać zadania etc. ale to już nie to samo co pełny i satysfakcjonujący tytuł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nawet nie czekam na F3 specjalnie, nie wiążę z tym tytułem żadnych nadziei. W F1 jeszcze demo [jedno miasteczko tylko tam było, chyba lekko przerobione Junktown] grałem godzinami, F2 wrzuciłem do autostaru w windowsie ;) BoS to już nie było to.

Jeśli mowa o BoS tym na konsole, to rzeczywiście to nie było to. ;) Fallout Tactics moim zdaniem jest dobrą grą, tyle że trzeba do niej podejść trochę inaczej. Tactics to gra taktyczna i jest nastawiona na walkę grupową. Zachowuje przy tym cały system S.P.E.C.I.A.L., fabuła jest ok, gameplay jest (multiplayer, to jest to!), brakuje tylko większej ilości zadań i większego zróżnicowania. Random encounters też możnaby lepiej zrobić, no a "rzeźbienie terenu" tj. burzenie murów przy pomocy wyrzutni rakiet byłoby wspaniałym dodatkiem.

Swoją drogą masz dobre podejście do Fallouta 3. Lepiej być miło zaskoczonym, niż rozczarowanym. Patrząc na Obliviona można mieć spore obawy, dlatego lepiej nie podniecać sie każdym screenem, filmikiem itp.

Spelnienie marzen, to bylo by zrobienie Fallouta 3 tak samo jak zrobili 2 i 1. W 2 grafa ta sama co w 1, muza (przecudowna) praktycznie ta sama, nowe przedmioty, nowa przygoda. Jesli tak by zrobili kolejna czesc, to juz teraz bym koczowal pod sklepem, ale to sa marzenia scietej glowy, nie na dzisiejsze czasy.

Najlepiej Fallouta 2 z zupełnie nową fabułą, nowymi questami i kilkoma dodatkami? To i tak nie przejdzie. Bez przesady, mamy w końcu 2006 rok. Owszem grafika nie jest aż tak istotna, niemniej jednak wolałbym, aby była przystosowana do współczesnych czasów. Nie musi być super-hiper-full-wypas-pęczak z masą bajerów, świecidełek i lśniącymi pancerzami, ale niech jakoś wygląda. ;)

Koczowałbyś pod sklepem. Ja chętnie bym kupił takiego Fallouta 3, o którym piszesz i pewnie znalazłoby się sporo osób z takim samym podejściem. Bethesda jednak wie, że gra z nową grafiką, nowymi rozwiązaniami, 3D itp., lepiej się sprzeda. No niestety taka jest smutna prawda.

Gra niech tylko będzie rozbudowana i wciągająca jak Fallouty, a sprawa audio-video będzie miała drugorzędne znaczenie.

Teoretycznie gdyby fallouta 3 robila dokladnie ta sama ekipa co dwie pierwsze czesci to mielibysmy "pewniaka" a tak....ludzie ktorzy stworzyli basniowy swiat "magii i miecza" (oblivion) biora sie za zupelnie inna bajke, postnuklearny swiat...zniszczony przez ludzka zachlannosc i chec dominacji (wojny). Zniszczenie...chaos...nie ma szans zeby panowie z bethesdy stworzyli fallouta na miare poprzednich czesci

Oblivion... Ci sami (no dobra, kilka osób odeszło ze starego składu) ludzie stworzyli Morrowinda, a ten jest bardzo rozbudowany, złożony, z bogatym lore (mało jest gier z ak rozbudowaną tą kwestią). Poza tym Shivering Isles jest dobrze oceniane przez światek gier i jest niejako próbą rehabilitacji za Obliviona.

Niemniej i tak nie warto się zachwycać tym tytułem przed jego premierą, bo będzie tak jak z Oblivionem (te wszystkie niespełnione obietnice...).

Ja patrze teraz na to tak: Bestheda zrobi dobrego F ale nie takiego jak F2 i F1 to najważniejsze zeby PEŁNY SDK udostępniła od razu tak aby sszbyko mozena było by zmienic wiele rzeczy. Tak jak w przypadku OBKa (dla mnie dzis juz sie nie da grać na normalnym Obie bez modów - głownie dzieki debilnemy lvlowaniu (konsolowemu wrecz :E).

Sedno sprawy. ;) Niech tylko kod gry będzie dobrze zoptymalizowany, równie dobra mechanika gry i lepszy support modderów ze strony Bethesdy. Będzie coś na miarę CSa = modderzy zrobią Fallouta 4. ;)

no tak ale mody to nie to samo co gotowa...w pelni zadowalajaca gra. Kupa babrania na stronach w przeroznych modach, modzikach, patchach..problemy z kompatybilnoscia roznych modow ze soba itp itd. Ja juz szczerze mowiac mam dosyc takiego usprawniania gier roznymi modami...a takie mody z prawdziwego zdarzenia powstaja dlugo i niezawsze ;)

W przypadku Obliviona gotowa wersja nie jest w pełni zadowalająca. Mody ulepszają Obka do tego stopnia, że warto w niego pograć. Tego chaosu z modami nie ma, o ile się trochę poczyta na temat samych modów, a pod tym względem oficjalne forum Bethesdy jest skarbnicą wiedzy.

Mody wybiera się takie, które nam pasują. Nie bierzemy wszystkich, tylko te wybrane. Poza tym mając CSa samemu można poprawić kompatybilność modów. :)

mody mogą co najwyżej pozmieniac jakieś mechanizmy rozgrywki, dodać zadania etc. ale to już nie to samo co pełny i satysfakcjonujący tytuł.

Mody mogą znacznie więcej. Poza tym ten "pełny i satysfakcjonujący tytuł" w przypadku Obliviona się nie sprawdził, a i w Morrowinda nie wyobrażam sobie w dzisiejszych czasach grać bez modów.

Do Fallouta 1 i 2 też są mody.

Aha. Fallouty nie były aż tak dopieszczone. W finalnej wersji brakuje kilku rzeczy, chociażby Ghost Town czy questu z siostrą Sulika. Widać też ich terminy goniły. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, czytam sobie ten topic i z wiekszosci postow nie plynie zbyt optymistyczne przeslanie dotyczace przejecia projektu fallout przez bethesde. <_<

Chcialbym jednak zauwazyc ze firma ta ma pewne doswiadczenie w tworzeniu swiata post-nuklearnego i to w sposob moim zdaniem niezwykle sugestywny. Mowa mianowicie o wiekowej juz teraz serii Terminator (zdaje sie ze byly 3 czesci ja mialem okazje grac w Future Shock oraz Skynet). Ci ktorzy mieli okazje zapoznac sie tymi produktami pamietaja zapewne ze na swoje czasy byly to produkcje bardzo nowatorskie (DUZE, otwarte levele, mozliwosc wchodzenia do budynkow, przeciwnicy w prawdziwym 3D), klimatyczne (atmosfera zaszczucia, rebelii) i co najwazniejsze z punktu widzenia fallouta - zniszczone miasta, fabryki, autostrady, kratery, rdzewiejace wraki itp. + futurystyczne obozy smierci i kompleksy maszyn - moim zadaniem zostaly w tych produktach zrealizowane swietnie i to w czasch kiedy quake 1 byl w sferze domyslow, spekulacji i mglistych zapowiedzi (zdaje sie ze gry te lokowaly sie w okolicach triumfow duke3d ale moze bylo to jeszcze wczesniej...).

Tak wiec - dajmy szanse, jezeli bethesda tworzac nowego fallouta zechce skorzystac z tych doswiadczen to wydaje mi sie ze przynajmniej o nastroj/wystroj nie powinnismy sie tak bradzo martwic. Pozostaja oczywiscie kwestie typowe dla RPG ktore w poprzednich falloutach byly absolutnym wyznacznikiem standardow ale coz.... to juz zalezy od zatrudninych preaz bethesde scenazystow - i tu rzeczywiscie mialki fabularnie Oblivion nie nastraja zbyt optymistycznie, ale z drugiej strony zmarnowanie potencjalu fallouta tez jest nie lada sztuka. Wiec spokojnie - i troche wiecej optymizmu proponuje! :-P

Pozdro!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sedno sprawy. ;) Niech tylko kod gry będzie dobrze zoptymalizowany, równie dobra mechanika gry i lepszy support modderów ze strony Bethesdy. Będzie coś na miarę CSa = modderzy zrobią Fallouta 4. ;)

Jakby F3 był masakrycznie zły to wtedy dzieki SKD można było by zrobić F1 i F2 na engine Obka ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no musze powiedziec ze rysunek/render z glownej strony wywolal u mnie usmiech (radosci) od ucha do ucha (jest jeszcze nadzieja ;) ) ale zaraz po tym przerazilem sie muzyka. jesli to cos ma nawiazywac do klimatow fallouta to ja dziekuje. ten utworek bardziej pasuje do gothica czy jakiegos westernu.

ps. mysle ze gdyby bethesda zwrocila sie do Mark'a Morgan'a (autor soundtracka z f1 i f2) w sprawie sciezki dzwiekowej to przynajmniej jeden element zjednalby im fanow ;)

jesli bethesda zaserwuje nam takie klimaty okraszone muza od Morgan'a to ja jestem na duze TAK :)

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi