Skocz do zawartości
Shrrrek

Radiowy internet i drzewa

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o opinie na temat:

Czy drzewa faktycznie uniemożliwiają radiową transmisję danych (2,4 GHz).

Spotkałem się z różnymi opiniami. Jakie są wasze doświadczenia i sugestie w tym temacie.

Czy ma zanczenie rodzaj drzew, tzn. liściaste czy iglaste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo proszę o opinie na temat:

Czy drzewa faktycznie uniemożliwiają radiową transmisję danych (2,4 GHz).

Spotkałem się z różnymi opiniami. Jakie są wasze doświadczenia i sugestie w tym temacie.

Czy ma zanczenie rodzaj drzew, tzn. liściaste czy iglaste.

Ja slyszalem ze nie.Tzn kolega mieszka obok lasu kabackiego i tam w ch.. drzew jest:)Wszystko mu dziala.Pytalem sie co z tymi drzewami to sie zasmial ze to kit,no ale moze on jest wyjatkiem.Ciekawe czy kaktusy i ogrodowe krasnale przeszkadzaja:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tak - drzewa ni uniemożliwiają połączenia, jednak każde kolejne drzewo to połączenie osłabia - jeżeli odległość nie jest zbyt duża (do 500 -600 metrów) a drzewa są 2 maksimum 3 to dobra antena umożliwi połączenie, ale musisz się liczyć z tym, że może bardzo osłabić połączenie (aż do całkowitego zerwania) np. w czasie deszczu. Troche też zależy od tego jakie to są drzewa, jaki zastosujesz sprzęt (wbrew pozorom to też ma duuże znaczenie) i... jak to bywa przy sieciach radiowych od odrobiny szczęścia. Innymi słowy dopuki nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział czy pujdzie.

I pamiętaj, jeśli to są drzewa liściaste, to właśnie gubią liście, więc może sie okazać, że teraz wszystko będzie działać ładnie, a na wiosne nagle połączenie diabli wezmą...

Czy liściaste czy iglaste - liściaste są fajne jak nie ma na nich liści (co oczywiste) za to glaste szybciej zrzucają wode i mniej jej trzymają - ale ogólnie to (poza okresem zimowym) nie zauważyłem jakiś rozbieżności w tłumieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi