mofo Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Witam, Jakiś czas temu wymieniłem zasilacz i kartę graficzną. Zauważyłem, że dość mocno przyspieszył wentylator na procku (boxowy intela). Nie jest to raczej efekt wzrostu temp. bo karta graficzna ma wywiew na zewnątrz obudowy, a temp. w obudowie jest taka sama. Z poprzednią kartą i zasilaczem maksymalne obroty przy dużym obciążeniu (np. Prime) to 2800 obr/min przy 54 stopniach. Teraz przy tej samej temperaturze (obciążeniu) jest około 3700 obrotów i zrobiło się dość głośno. Co ciekawe już na starcie, gdy procek jest zimny prędkość wentylatora to ponad 2700, czyli tyle, ile w poprzeniej konfiguracji przy dużym obiążeniu. Czy to możliwe że karta graficzna o większym poborze prądu spowodowała przyspieszenie wentyalatora na procku ? Już myślałem już nad zakupem nowego wentyla (np. Freezone QC-80 Cu),ale zastanawiam się czy zakup kontrolera obrotów np. http://sklep.tweak.pl/index2.php?id2=menu_...ATE2&kat=&pkat= nie pomógłby mi obniżyć obrotów i oczywiście usiszyć wentylka. Dodatkowo dokupiłbym sobie Arctica Fan Pro TC do obudowy. Podstawowe pytanie: Czy można taki kontroler zastosować na intelowski wentylator ? Czy mogę w ten sposób coś uszkodzić ? I jeszcze jedna sprawa, odnośnie wspomnianego wentylatora do obudowy. Mam go zamiar dać jako wdmuciach!ący powietrze do obudowy (w zasilaczu mam dwa, wiec z wyciąganiem powietrza jest lepiej). Mam obudowę ModeCom Fine II (link do zdjęcia poniżej) i wlot powietrza jak widać jest z boku, natomiast miejsce na wentylator z przodu obudowy, mniej więcej nad gniazdami usb. Nie bardzo to widzę, skąd ten wentylator ma brać powietrze z zewnątrz. Czy ktoś z forumowiczów ma podobną obudowę i korzysta z wentyla nawiewającego ? zdjęcie obudowy: http://www.balta.pl/katalog/img/1405_1089191474_0.jpg Z góry dzięki, Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Panel przedni obudowy na samym dole (pod budą) prawdopodobnie stamtąd zasysa powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mofo Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Dzięki za odpowiedź, ale na samym dole (pod budą) jest dosłownie 1 mm szpara, tak gdzie domyka się klapkę od gniazd usb. Żadnych innych wlotów powietrza, oprócz bocznych (widoczych na powyższej fotce) nie ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roon Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 "Czy można taki kontroler zastosować na intelowski wentylator ? Czy mogę w ten sposób coś uszkodzić ? " Tak na wszystko mozna. Nawet na karte graficzna i nic nie uszkodzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...