Skocz do zawartości
mofo

Wentylator dostał szału.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu wymieniłem zasilacz i kartę graficzną. Zauważyłem, że dość mocno przyspieszył wentylator na procku (boxowy intela). Nie jest to raczej efekt wzrostu temp. bo karta graficzna ma wywiew na zewnątrz obudowy, a temp. w obudowie jest taka sama.

Z poprzednią kartą i zasilaczem maksymalne obroty przy dużym obciążeniu (np. Prime) to 2800 obr/min przy 54 stopniach. Teraz przy tej samej temperaturze (obciążeniu) jest około 3700 obrotów i zrobiło się dość głośno.

Co ciekawe już na starcie, gdy procek jest zimny prędkość wentylatora to ponad 2700, czyli tyle, ile w poprzeniej konfiguracji przy dużym obiążeniu.

Czy to możliwe że karta graficzna o większym poborze prądu spowodowała przyspieszenie wentyalatora na procku ?

Już myślałem już nad zakupem nowego wentyla (np. Freezone QC-80 Cu),ale zastanawiam się czy zakup kontrolera obrotów np.

http://sklep.tweak.pl/index2.php?id2=menu_...ATE2&kat=&pkat=

nie pomógłby mi obniżyć obrotów i oczywiście usiszyć wentylka. Dodatkowo dokupiłbym sobie Arctica Fan Pro TC do obudowy.

Podstawowe pytanie:

Czy można taki kontroler zastosować na intelowski wentylator ?

Czy mogę w ten sposób coś uszkodzić ?

I jeszcze jedna sprawa, odnośnie wspomnianego wentylatora do obudowy. Mam go zamiar dać jako wdmuciach!ący powietrze do obudowy (w zasilaczu mam dwa, wiec z wyciąganiem powietrza jest lepiej). Mam obudowę ModeCom Fine II (link do zdjęcia poniżej) i wlot powietrza jak widać jest z boku, natomiast miejsce na wentylator z przodu

obudowy, mniej więcej nad gniazdami usb. Nie bardzo to widzę, skąd ten wentylator ma brać powietrze z zewnątrz. Czy ktoś z forumowiczów ma podobną obudowę i korzysta z wentyla nawiewającego ?

zdjęcie obudowy:

http://www.balta.pl/katalog/img/1405_1089191474_0.jpg

Z góry dzięki,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi