relax Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 cześć , Problem jest taki - mam celerona 2,53 D którego podkręciłem do 3,2 (FSB 19x169) i chodził elegancko i stabilnie na boxowym coolerze. Ale jak to bywa postanowiłem jeszcze bardziej go "ulepszyć" - aktywowałem w biosie (v.3.A) opcję MAT(turbo) - w skrócie jest dynamiczne dodatkowe przetaktowanie pamięci (mam kingstonu 3200).Dodam że ta opcja powinna być WYŁĄCZONA przy ręcznym przetaktowaniu FSB(wg instrukcji BIOS-u) No i komp od razu się zawiesił. Niby wszystko jasne - ustawiły się krótsze timingi i pamięć nie wyrabiała. Wróciłem do ustawień domyślnych - w tym nawet obniżyłem taktowanie proca do 3,0. Odpalam , niby wszystko gra , ale uruchamiam prog. Core Center (monitoring temp,napięć,częstotliwość taktowania itp,itd) i pokazuje mi taktowanie: na starcie 2,53 a dopiero po paru sekundach "prawdziwe" taktowanie - 3,0. Dodam że "informacje o systemie" w Windows XP pokazują to samo Nawet bez przetaktownia proc chodzi na 2,53(ustawiony w biosie) a pokazuje się pod windowsem np 3,0. O co chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Spróbuj zresetować bios - powinno pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
relax Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 Spróbuj zresetować bios - powinno pomóc Jak to zrobić - clear cmos pomoże ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 To miałem właśnie na myśli :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
relax Opublikowano 21 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 dzięki za odpowiedź- spróbuję to zrobić. Mam nadzieję że pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
relax Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 No dzięki pichu , pomogło , jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...