Skocz do zawartości
Casidy666

2 kompy i kilka pytań co do kręcenia

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam 2 kompy. Troszke bawie sie z kręceniem tylko nie chce zabardzo nic spalic i mam pare pytań.

1 komp:

procek-p4 2,4GHZ

płyta- i845PE - PC873

O ile wiem w pentiumach mnożnik jest zablokowany. Więc krece FSB z 133 na 160 i z 2,4 mam 2,8GHZ jak pujde na 2,88GHZ to komp się albo zawiesza podczas botowania albo zrzucanie pamięci w windowsie.

Wydaje mi się, że musze zwiększyc napięcie. Lecz nie mam tej funkcji. Gdzie to odblokowac?? Albo jakiegho moda wykonac żeby ręcznie lub inaczej odblokować lu regulować Vcore.

Następne pytanko. Przy zwiększaniu FSB zwiększa się PCI/AGP czyli mogę usmażyć dysk i karte (prosze mnie poprawiać bo ta wiedza jest niepewna :D) Nie wiem czy jest ono zablokowane albo gdzie to zablokowac (niewidze takiej funkcji).

Czy podczas zwiekszania FSB zwiększa się częśtotliwość ramu?? Jeśli tak to co zrobić żeby nie uszkodzić go. Moze wystarczy radiator na Ram (czy jednak cos przestawić).

2 komp

Procek: p4 2,6HT

płyta: p4Pe-x/se

Ma możliwość zablokowania AGP/PCI, lecz jeśli ustawie tą funkcje na np:66.66/33.33 to nie będzie ta wartość zmieniała się podczas kręcenia fsb. Na tym kompie poleciałem 200mhz lecz dalej nie jade bo now komp i najpierw cooler trzeba wymienić bo temp za duża

Pytania jak wyżej do kompa 1 co robić ay nie spalić częśći lub jak to przestawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że musze zwiększyc napięcie. Lecz nie mam tej funkcji. Gdzie to odblokowac?? Albo jakiegho moda wykonac żeby ręcznie lub inaczej odblokować lu regulować Vcore.

Następne pytanko. Przy zwiększaniu FSB zwiększa się PCI/AGP czyli mogę usmażyć dysk i karte (prosze mnie poprawiać bo ta wiedza jest niepewna :D) Nie wiem czy jest ono zablokowane albo gdzie to zablokowac (niewidze takiej funkcji).

Czy podczas zwiekszania FSB zwiększa się częśtotliwość ramu?? Jeśli tak to co zrobić żeby nie uszkodzić go. Moze wystarczy radiator na Ram (czy jednak cos przestawić).

jeżeli nie masz regulacji vcore w biosie to musisz pobawić się w drut moda (miałem tak na płycie P4P800-VM) - wtedy będziesz mógł ustawić dowolne vcore proca.

Mam płyte asusa na 845PE która ma blokade PCI/AGP - musisz sam sprawdzić czy twoja tez ma - bo to że nie ma opcji może oznaczać że:

- płyta nie ma blokady PCI/AGP

- ma blokade ustawioną na 33/66

Zawsze podczas podnoszenia FSB przyspieszasz ram - ustaw inny mnożnik (niższy) dla pamieci wtedy będą chodzić wolniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprosiłbym o dokładne instrukcje wykonania płynnej regulacji Vcore. Może być ingerencja mechaniczna łącznie z lutowaniem elementów na płycie (mam wprawe i sprzęt).

Pytanie ram: Lamerskie pytanie lecz niewidze tej opcji, co zrobić żeby była lub gdzie jest. wiem że powinno to wygladać mniej więcej tak z tego co wiem:

1:1

1:2

2:3

4:6

lub:

50/50%

25:75% itd itd

I jeszcze jedna rzecz. Jeśli zwiększam FSB to zwiększa się frequency ramu. Czyli wtedy ram się bardziej grzeje. Czy jeśli założe radiator na ramy to umożliwi tą większe możliwości podkręcania czy to nic nie da???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zobacze tylko mam problem. Zmniejszyłem timimgi ramu z 3 7 3 2,5 na 2 6 2 2. Komp się nie włącza tylko słychać długie piiiii. Próbuje bawić się czerwoną zworką (u kumpla było to od resetu biosu). Tam gdzie jest ta czerwona zworka jest 5 bolców a zworka jest na 2. Przekladam na inne na wyłaczonym kompie z włączonym zasilaniem.

Jeszcze patrzyłem niebieską zworke i czasem jak włącze to niepika ale nadal pusty monitor. Jak powinno sie dokładnie resetować bios. Na wyłaczonym zasilaniu czy na włączonym czy na włączonym kopmpie a może wyjac baterie bios.

Odwołuje alarm. Zrobilem juuż umiem.

Według tego schematu na vcore mam połaczyć te 4 nóżki tak ?? Robić to najlepij drucikiem czy pastą elektroprzewodzącą.

Mam w biosie opcje ddr266 i ddr333. Czy jeśli przestawie na ddr266 to będzie przy podkręcaniu fsb lżej skakać fsb ramu i więcej to da przy kręceniu.

Dokładniej chodzi o to mam proa p4 na fsb 533 a w rzeczywistości 133. Ramy mam 333. Jeli zwiększe jeden fsb proca to skoczy 3 na proca a jak n addr266 przestawei to 1 fsb na proca i skczaz 1 fsb na ram. Jak to jest troszke nie kumam ale jak zakumam to będe wiedzieć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli masz proca na 533 (133) to ustaw ram na 266 wtedy będzie działał synchronicznie - mając ustawionego na 333 i podnosząc FSB z 133 na 160 ram podkręca się do 200MHz i pewnie dalej nie może - jak ustawisz ram na 266 to przy szynie 160 będzie działał na 320 (160) i powinieneś jeszcze troche go podciagnąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi