Skocz do zawartości
dem

Abit NF-8

Rekomendowane odpowiedzi

brak mi ss jeszce dwóch slotów dimm, nie ma tu 2ch to czemu sa tylko 2 sloty dla pamiątek

bardziej od tego co obsługuje unteresuje mnie to co da sie w biosie ustawić bo jak mem do 3.2 i cpu do 2.1 to sukces ma mórowany

Na pewno nie 8)

a czemu by nie wiadomo juz ze płyta obsłóguje juz te najwazniejsze rzeczy, to reszta pewnie tez nie bedzie od normy odchodzić

tp jak beńdzie w biosie wypasiona to według mnie bendzie godnym nastepca (wiadomo że o/c musi byc ....ygmyhy .. no wiecie .. )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWER BY AMD ... 2,1V na cpu? hmmm.... jedziemy na a64, a tu przekraczanie 1,65V nie napawa raczej zbyt wielu osób entuzjazmem ( :gitara: ach śpij athlonku itp...) - nawet gdyby było 1,8V to nie wiem, czy wiele osób by się na to porwało...

a na temat samej płytki... wygląda smakowicie, ale te 4xSATA mimo wszystko by tykło... elektrownia wygląda sympatycznie, rozmieszczenie elementów też spoko... a co do liczby słotów na ram, to starczy spokojnie ( i przynajmniej ułożone normalnie, a nie jakoś po chińsku jak na moim msi)... faktem jest, że się trochę spóźnili z tą mobo... a szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyobraźcie sobie że mam Megabajta 350W!!!  

Gratuluję świetnego zasilacza :lol: Jak można do takiego sprzętu ładować Megabajta :?: 8O Sporty ekstremalne wręcz :D

No jasne że ekstremalnie- w końcu nie mogłem mieć wszystkiego i padło na zasilacz :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWER BY AMD ... 2,1V na cpu? hmmm.... jedziemy na a64, a tu przekraczanie 1,65V nie napawa raczej zbyt wielu osób entuzjazmem ( :gitara: ach śpij athlonku itp...) - nawet gdyby było 1,8V to nie wiem, czy wiele osób by się na to porwało...  

a na temat samej płytki... wygląda smakowicie, ale te 4xSATA mimo wszystko by tykło... elektrownia wygląda sympatycznie, rozmieszczenie elementów też spoko... a co do liczby słotów na ram, to starczy spokojnie ( i przynajmniej ułożone normalnie, a nie jakoś po chińsku jak na moim msi)... faktem jest, że się trochę spóźnili z tą mobo... a szkoda.

ja rozumiem ze rozkłąd napiec na tym procku wygląda całkowicie inaczej ale możliwość ustawienia zawsze warto mieć, nie wiadomo co nam AMD wymysli jeszce moze jakis steaping nowy 2.1 to moze fakt przesadzone ale tak 2v dla tych najabardziej hardcorowych :) co by sie na azocie odwazyli :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy az nadto - wiecej zawsze mozne sobie hardcorowiec vmodem zrobic

Zgadzam się, gdyby do BIOSu dorwał się jakiś bambus co dopiero kompa kupił i chciał spróbować "oc" to zgroza :!: zaraz by coś spalił i potem mówił że to nie jego wina bo on nic nie zrobił :evil:

Chociaż z drugiej strony "wtajemniczonym" bylo by łatwiej :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko dwa gniazda pamięci - wersja ekono?

KV8pro ma 3 gniazda i Lancer narzekal na obsluge juz dwoch kosci pamieci

wiec w tym modelu poszli na latwizne zeby pozbyc sie tego problemu ;)

KV8pro ma też dwa gniazda pamięci

sorka ,pomylilo mi sie z KV8/max3 - tez lancer narzekal

na wszyskie abity narzeka i czlowiekowi sie pokreci :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na NF7-S chodzily podobno na fsb217 synchro na cl2.5 ,nie pamietam na jakim voltazu

kumpel mi sprawdzal ,jak byly swieze ,ale mnie przy tym nie bylo

na moim Abicie przy fsb213 wykrzaczyl mi sie komp - podejzewam ze to plyta nie wyrobila

po kilku miesiacach uzytkowania widze poprawe w moich pamieciach bo chodza cl2 2-2-6 na 166MHz 2.55v ,czego jako nowe nie potrafily

najwazniejsze: moje Kingmaxy nie sa na kosciach Kingmaxa tylko Mosela (wszystkie inne jakie widzialem byly na kingmaxach)

teraz to najlepiej kupic Kingmaxy ddr466 - niedojze ,z fajnie wygladaja(BGA) to jeszcze kosztuja tyle co 400 (10pln roznicy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorka ,pomylilo mi sie z KV8/max3 - tez lancer narzekal

na wszyskie abity narzeka i czlowiekowi sie pokreci :?

Ano narzeka i narzeka, bo ma czego. Od jakiegos czasu mam AV8 i tez jest problem z memorkami. Nie moge wykozystac potencjalu Winbonda BH5, bo ta plyta powyzej 225MHz nie idzie na 2-2-2-6. Dalem napiecia ile OCZ Booster pozwala i kupa. Wali bledami jak smok ogniem. Do tego napiecie VTT skaluje sie tylko do 2,9V, a potem kupa. Juz Gigabyte okazal sie lepszy, bo na nim do 250MHz 2-2-2-6 dojechalem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ciekwe czy tża będzie specialni dal tej płytki biosy pisac żeby pokazała swój potęciał, z tego co czytałem to z na tych 64 bit zwiększenie napiecia powoduje ostre skrucenie czasu życia procka ??? troche gupio :lol: :wink:

Slyszales dobrze, ale nie w tym uchu co trzeba. To dziala na KAZDY procesor tak samo i K8 nie jest tu jakims dziwadlem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ciekwe czy tża będzie specialni dal tej płytki biosy pisac żeby pokazała swój potęciał, z tego co czytałem to z na tych 64 bit zwiększenie napiecia powoduje ostre skrucenie czasu życia procka ??? troche gupio :lol: :wink:

Slyszales dobrze, ale nie w tym uchu co trzeba. To dziala na KAZDY procesor tak samo i K8 nie jest tu jakims dziwadlem.

Ok...ale w przypadku Athlona 64 jakie anpięcie jest w mairę bezpieczne? Tak w odniesieniu do powiedzmy 1,85V na AXP...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz to najlepiej kupic Kingmaxy ddr466 - niedojze ,z fajnie wygladaja (BGA) to jeszcze kosztuja tyle co 400 (10pln roznicy)

no ja mam 433 i dobrze sie kreca narazie max stablilnie to fsb 235 bo wiecej nie probowalem ale gdzies znalazlem ze max dla tych memow to dual 235 a singiel 24x wiec nie zle jak na ta firme ... 400 mialy problem z oc .. a te 466 to chyba maja cl 3

a co do mobo to wyglada ciekawie tylko szkoda ze sekcja zasilania jest troche obudowana kondziorami ale moze nie bedzie sie tak grzac jak na nf7 ale jeszcze troche przyjdzie mi na nia poczekac ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok...ale w przypadku Athlona 64 jakie anpięcie jest w mairę bezpieczne? Tak w odniesieniu do powiedzmy 1,85V na AXP...

AMD mowi, by nie przekraczac 1,55V dla NewCastle/ClawHammer. Nieoficjalnie mowi sie by nie dac wiecej niz 1,65V, ale wchodzac w osobiste preferencje, to krece tak, by nie trzeba bylo podnosic napiecia wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podnieś napięcie zobaczymy jak długo pochodzi jakoś zwykłe Athlony śmigają spoko na 2V :lol: a na tych 64 jakiekolwiek zwięszenie skraca ich żywot i to znacząco nie tak jak w przypadku zwykłych z 30 lat do 5, jak znajde gdzie o tym czytałem to dam link :lol: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr_the

jakie 30lat czlowieku ,od kad pamietam zywotnosc jest przewidziana na 12lat

mam przed soba 10-letnie 486 ,dzieki za taki sprzet ,tylko do muzeum sie nadaje

a tak poza tym to zywotnosc ma bardzo duzo wspolnego z temperatura i jak troche napiecie podniesiesz a bedziesz mial 30C to nic sie prockowi nie stanie

Lancer

a moze to kwestia ostrzejszych timingow Abita

na swoim Abicie puszczalem pamiec na 166MHz cl2 2-6-2 2.55v,a na Epoxie 8KHA+ jest to niewykonalne mimoze napiecie mam do 3.2v (udalo mi sie cl2.5 3-6-3 3.0v)

i musze szczerze powiedziec ze na epoxie sa lepsze wyniki ,nawet 3dmarka (chodzi mi o abitvs. epox fsb133 ,te same timingi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podnieś napięcie zobaczymy jak długo pochodzi jakoś zwykłe Athlony śmigają spoko na 2V :lol: a na tych 64 jakiekolwiek zwięszenie skraca ich żywot i to znacząco nie tak jak w przypadku zwykłych z 30 lat do 5, jak znajde gdzie o tym czytałem to dam link :lol: :wink:

Gratuluje swietnego samopoczucia. Tylko czemu ledwie 2V? Daj 3V! Jak szales to szalec, a ile MHz wiecej! I daj te tabelki, tylko najpierw wez krotki wyklad z praw fizyki.

KGB- Przy tych samych timingach wydajnosc jest mniej wiecej podobna, wiec wewnetrzne timingi nie maja wielkiego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD mowi, by nie przekraczac 1,55V dla NewCastle/ClawHammer. Nieoficjalnie mowi sie by nie dac wiecej niz 1,65V, ale wchodzac w osobiste preferencje, to krece tak, by nie trzeba bylo podnosic napiecia wcale.

No właśnie- skoro proc kręci sie na standardowym do jakichś dużych częstotliwości to po co podnosić Vcore? Podwyższa się dopiero jak zaczynają się problemy ze stabilnością- czyli w ostateczności.

BTW: oficjalna granica dla 130nm A64 to 1,55 a nieoficjalna 1,65, wyżej to już ekstremalnie (czytaj trzeba mieć bardzo dobre chłodzenie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi