Skocz do zawartości
Szumek

Zła wydajność GeForce 2 MX 400 64 Mb 128 Bit w 3D Mark 2001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Niedawno kupiłem sobie nową kartę graficzną GeForce MX 400 64 MB 128 bit.

Od razu przystąpiłem do testowania jej i jakież było moje zdziwienie,

gdy zobaczyłem, że w 3D Mark 2001 SE otzrzymałem tylko 1112 punktów

tożto prawie tyle samo co Riva TNT . Dla pewności przetestowałem na moim kompie inne

podobne karty graficzne i wynik w teście wyniósł około 2650 punktów czyli wszystko

było w normie. Proszę o pomoc co może być przyczyną tak niskiej wydajności mojej karty graficznej ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam gadacie glupoty, chyba taktowanie jest standardowe fabryczne, nie powinno odbiegac od normy. I szyna pamieci tez guwno znaczy. GF2mx to GF2mx niezaleznie ile ma pamieci to wynik powinien sie plasowac na okolo 2600-3000markow. A co do tego problemu to proponuje zainstalowac nowe detonatory, ale rowniez via4in1 odgrywa duza role.

A co do producenta to juz powiedzialem ze GF2mx to GF2mx i zawsze wynik powinien byc podobny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale pieprzysz Kaloryfer, jak to szyna pamięci nie ma znaczenia ??

pomyśl logicznie szerokość strumienia danych 64 bit jest 2 x mniejsza niż 128 bit

a gościu Ci napisał, że przetestował inne karty i jest ok, czytaj dokładnie posty

problem jest tylko z tą jedną kartą !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Niedawno kupiłem sobie nową kartę graficzną GeForce MX 400 64 MB 128 bit.

Od razu przystąpiłem do testowania jej i jakież było moje zdziwienie, 

gdy zobaczyłem, że w 3D Mark 2001 SE otzrzymałem tylko 1112 punktów

tożto prawie tyle samo co Riva TNT . Dla pewności przetestowałem na moim kompie inne 

podobne karty graficzne i wynik w teście wyniósł około 2650 punktów czyli wszystko

było w normie. Proszę o pomoc co może być przyczyną tak niskiej wydajności mojej karty graficznej ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam !

hmmm moze trafiles grafe na pamieciach 64BIT mialem taka pare dni temu wszystko bylo ok naklejka na grafie ze ma 64MB sdr 128bit a w rzeczywistosci byly koscie 64bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam gadacie glupoty, chyba taktowanie jest standardowe fabryczne, nie powinno odbiegac od normy. I szyna pamieci tez guwno znaczy. GF2mx to GF2mx niezaleznie ile ma pamieci to wynik powinien sie plasowac na okolo 2600-3000markow. A co do tego problemu to proponuje zainstalowac nowe detonatory, ale rowniez via4in1 odgrywa duza role.

A co do producenta to juz powiedzialem ze GF2mx to GF2mx i zawsze wynik powinien byc podobny.

no coo ty mialem taka karte pare dni temun i rzeczywiscie kosci byly 64bitowe i co za tym idzie wynik kolo 1100 3dmarkow wiec chyba to jednak cos robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coo ty mialem taka karte pare dni temun i rzeczywiscie kosci byly 64bitowe i co za tym idzie wynik kolo 1100 3dmarkow wiec chyba to jednak cos robi.

Miałem Taki problem ... kupiłem karte noname (Mint GF 2 MX 400, Pamięci SDRAM 5 ns) i jakoś chodziłą tak szybko jak TNT 2(zakręcona)/GF 2 MX 200

Sprawdzilem na Riva Tunerze, ktry od razu na pierwszym ekranie podaje czy szyna jest 64 bit czy 128 bit. Byla oczywiście 64 bitowa ... i zareklamowałem - powód - karta niezgodna ze specyfikacją GF2MX 400 - od razu wymienili na inną (Prolink) i wynik skoczył 2x.

Z tego co zauważyłem problem ten czesto sie pojawia. po prostu pewnie koreańce i tajwanczycy na trzaskali za dużo PCB dla GF 2MX200 i teraz pakuja na nie chipa MX 400, daja wiatrak .... i sprzedaja jako pełnowartościowy MX 400.

Z tego co słyszalem duzo takiego smiecia jest w kompach z plombą (supermarkety, zestawy gwarancją) ... nie możesz otworzyć bo tracisz gwarancję ... a ci z serwisu wmówia ze se nie znasz ... ale nie chca przy tobie otworzyć kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale pieprzysz Kaloryfer, jak to szyna pamięci nie ma znaczenia ??

pomyśl logicznie szerokość strumienia danych 64 bit jest 2 x mniejsza niż 128 bit

a gościu Ci napisał, że przetestował inne karty i jest ok, czytaj dokładnie posty 

problem jest tylko z tą jedną kartą !

Acha, przepraszam moj blad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Wow ! Serdeczne dzięki za tak liczny odzew na mój problem .

W dużej mierze zgadzam się z Kaloryferem takie parametry

jak szyna pamięci czy prędkość AGP nie powinno być powodem

aż tak niskiej wydajności ( dla przykładu zdrowy GeForce

przy AGP 1X uzyskiwał 2606 a przy AGP 4X 2653 ) choć

sprawdziłem RIVA TUNEREM prędkość szyny pamięci

i okazało się, że wynosi ona 64 bit a nie 128 bit jak chciałem

czyli nabili mnie w bambuko w sklepie :-(

Poza tym rzeczywiście karta ta należy do serii tanich tajwańskich

klonów i taktowanie pamięci wynosi 143 MHz, gdy podkręciłem prędkość

do 165 MHz ( standardowo dla większości takich Ge Force'ów ) to uzyskałem

1400 punktów. Czyżby problem leżał rzeczywiście w 64 bitowej szynie pamięci

czy może karta ta ma jakiś feler.

Nieważne i tak pozostanie mi do wyboru reklamacja :-(

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Wow ! Serdeczne dzięki za tak liczny odzew na mój problem .

W dużej mierze zgadzam się z Kaloryferem takie parametry

jak szyna pamięci czy prędkość AGP nie powinno być powodem 

aż tak niskiej wydajności ( dla przykładu zdrowy GeForce

przy AGP 1X uzyskiwał 2606 a przy AGP 4X 2653 ) choć 

sprawdziłem RIVA TUNEREM prędkość szyny pamięci

i okazało się, że wynosi ona 64 bit a nie 128 bit jak chciałem

czyli nabili mnie w bambuko w sklepie :-(

Poza tym rzeczywiście karta ta należy do serii tanich tajwańskich

klonów i taktowanie pamięci wynosi 143 MHz, gdy podkręciłem prędkość

do 165 MHz ( standardowo dla większości takich Ge Force'ów ) to uzyskałem

1400 punktów. Czyżby problem leżał rzeczywiście w 64 bitowej szynie pamięci

czy może karta ta ma jakiś feler. 

Nieważne i tak pozostanie mi do wyboru reklamacja :-(

Owszem .... przepustowosc karty zmniejsza sie o ok. 50% .... wiec jak dostaniesz nowa powinieneś miec ok 2700-2800 pkt.

Teoretycznie to nie wina sprzedawcy bo oni nie testuja wszystkich kart które dostają .... ale powinni od razu wymienić. Pewno rzuca od razu text ze beda musieli sie skontaktować z hurtownikiem ... poczym schowaja kartę w magazynie i albo pchna w zestawie  ... albo sprzedadza inemu. Jak nie sprawdzi w domu to lyknie.

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...