Skocz do zawartości
Gość Rzeznik_2236

Problem z wykrywaniem dysku SATA przez instalator WinXP

Rekomendowane odpowiedzi

J.w., tj. instalka Windowsa XP (niezależnie jaka, żeby ktoś zaraz nie napisał, że to przez pirata 8O) nie wykrywa mi dysku SATA - Hitachi 80 GB 7200 RPM. Sprzęt podłączony jest przez SATA1, zasilanie sprawne, w BIOSie płyty (ABIT NF7-S) włączony kontroler SATA i wszystko generalnie wygląda dobrze, bo przy RAID ROM Enable ładnie pokazuje mi wykryty "Hitachi... blablabla". W czym może leżeć problem? Sprzęt nowy, w zasadzie surowy - nigdy nie był używany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

musisz sciagnac Siliconimage 3112 i to zaainstalowac.

Pozdrawiam.

po co sie wtrącasz ,to co piszesz dotczy tylko epoxa(jak sie nieznam ,t zdania nie wymawiam)

,a tak wogóle to silikon itd dotyczy segete ,a nie hiachi(czy jak tam sie pisze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pozdrawiam.

po co sie wtrącasz ,to co piszesz dotczy tylko epoxa(jak sie nieznam ,t zdania nie wymawiam)

,a tak wogóle to silikon itd dotyczy segete ,a nie hiachi(czy jak tam sie pisze)

Witam,

po co sie tak madrzysz?Tam gdzie podal link jest taki plik do sciagniecia,ja tak robilem i dlatego napisalem zeby tak sprobowal, i naucz sie normalnie pisac i dopiero komus zwracaj uwage.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pozdrawiam.

co Ty wogóle piszesz to jaki sterownik ściągasz zależy od chipu obsługującego sata a nie od dysku, na abicie jest właśnie silicon, i drivery tak jak P_iotrek napisały ver 3112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hello;-) ja tez mam poblem z Sata;( niestety ten sprzet jest dla mnie chyba za inteligentny;/ pan powiedzial mi ze aby zainstalowac winxp musze sciagnac na dyskietke jakies pliczki potem wlaczyc instalatora xp i wcisnac F6:D wszystko spoko tylko ktore pliczki:D jednak ze jestem uparte dziecko weszlam na stronke gigabyte i sciagnalam driver raid via 8327, bo podejrzewam ze o te chodzilo:D szkoda tylko ze one maja "tylko" 9 mb i zmieszcza mi sie na jednej biedej dyskietce........ pomozcie prosze :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi