Skocz do zawartości
Trendzik

pentagram FREEZONE...który lepszy:QC-80 Cu czy QC-92 Cu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Po 1 - poczekaj, aż wyjdą te 2 nowe śmigła - stare stanieją.

Po 2 - też zadaje sobie to pytanie :D W testach lepiej wypada 92, ale chciałbym się zapytać posiadaczy, jak wygląda wentylowanie innych elementów mobo... Bo w 80 pamiątki mają chłodek i troszeczkę górne na grafie, a w 92?

EDIT

I jesio jedna sprawa - jak wygląda z montowaniem? Te kulery włażą na każde mobo? Bo w moim gigabajcie ga7va są b. wysokie kondziory niedaleko podstawki i np. kuler spajra je minimalnie odgina :D Więc jak to jest, są wystarczająco dobrze wyprofilowane?

EDIT2

K, zrobiłem pomiary geodezyjne i sprawa ma się tak: kondziory w odległości ok 1.5cm od podstawki o wysokości 2.5cm. Styknie? Ew. tutaj znajdziecie zdjęcie płytki:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K, zrobiłem pomiary geodezyjne i sprawa ma się tak: kondziory w odległości ok 1.5cm od podstawki o wysokości 2.5cm. Styknie? Ew. tutaj znajdziecie zdjęcie płytki:

jeśli idzie o topologię to wszystko masz tutaj

http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=721

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pentagrama QC-80Cu i mogę już o nim conieco powiedzieć

:arrow: spód nieźle zrobiony jednak lustro to nie jest i przejechać się papierem wodnym nie zaszkodzi

:arrow: Jest dość cichy ale tylko na obrotach <2750 potem zaczyna ostro szumieć powietrze.

:arrow: Wydajność nie jest zachwycająca po pół kilo miedzi można oczekiwać więcej

:arrow: Montarz bajecznie prosty, w socketA wystarczy założyć U-kształtną zapinkę (chodzi leciutko) posmarować proca i przykręcić radiator - robota dla średnio zdolnego szympansa :)

:arrow: Dzięki temu że radiator rozszeża się dopiero dobre 2cm nad powierzchnią płyty i jest dość niski wlezie wszędzie, tyle że jest szeroki, np. u kumpla nie wszedł pod zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim przetaktowanym Bartku 2500+, który śmiga z 2400 Mhz, mam założony QC-92 Cu z tunelem powietrznym. W max stresie temp na procku: 49 st, w spoczynku 42 st.... Jako, że procek traktowany jest napięciem 1,75V (+0,1V), te temperaturki wydają się być niezłym osiągnięciem...

Zakupiłem już papier wodny z zamiarem zrobienia lustra na powierzchni radiatorka od strony procka.. do tego pasta OCZ Ultra 5+....i procesor zamarznie...:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Panowie mam kilka pytań.

1. Pentagram QC-80 Cu wejdzie na płyte Asrock P4I65GV ?

Asrock to tańsza wersja Asusa. Doczytałem się w internecie, że generalnie z Asusem nie ma problemów. Chmmm ..... swoja drogą będzie źle jeśli sie nie zmieści bo już go zamówilem :)))

2. Czy do montażu QC-80 Cu na płycie P4 trzeba ściagać ramke ( wiecie tą dookoła gniazda procesora )

Jeżeli wiecie cos więcej na ten temat napiszcie. Serdeczne dzieki. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Panowie mam kilka pytań.

1. Pentagram QC-80 Cu wejdzie na płyte Asrock P4I65GV ?

Asrock to tańsza wersja Asusa. Doczytałem się w internecie, że generalnie z Asusem nie ma problemów.    Chmmm ..... swoja drogą będzie źle jeśli sie nie  zmieści bo już go zamówilem :)))

2. Czy do montażu QC-80 Cu na płycie P4 trzeba ściagać ramke ( wiecie tą dookoła gniazda procesora )

Jeżeli wiecie cos więcej na ten temat napiszcie. Serdeczne dzieki. Pozdrawiam

ad1. najprawdopodobniej wejdzie ( "INTEL P4

Licząc od srodka procesora nie mogą być elementy wyższe niż 3.9cm w promieniu 5.1 cm." )

ad2. nie nie trzeba sciagac , wszystko jest dziecinnie proste , z coolerkiem sa dolaczone rozne mocowania na sockety .... do P4 wkladasz 2 "blaszki-mocowania" (nie wiem jak to nazwac :) ) i wentyla przykrecasz na 2 sruby ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dzieki !!!

Dzis go odbieram i potestuje :) Strasznie mnie ciekawi jakie bede mial temperatury. Mój procesor to Celeron 2.53 Prescott @ 3.1 . Wentylator musialem zmienic bo box intela chcial odleciec zarem z plytą :) Teraz mam Glacialtech Igloo 4350 light. Jest cichy ale w stresie ( U mnie stres to Unreal Tournament ) dostaje temp pod 70 st. Myśle że teraz sie troche poprawi :)

Jeśli bede juz wiedzial wiecej to napisze.

Jeszcze raz serdeczne dzieki za info :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi