Darcon Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Jak tam postępy z izolacją ? dalej mrozisz mosfety ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Dobrze a powiedz mi czy w zwiazku z tym nie pojawia sie problem z odpowiednio czulym omomierzem ? Hehe, wystarczy podkrecic procka i problem z szronem znika :mrgreen: aktualnie nawet niezle sie spisuje tymczasowa izolacja ale musze ja zmienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darcon Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Berkut pewnie widziałes juz to :P Ale może jednak warto obejrzeć http://xtremesystems.org/forums/attachment...achmentid=18939 nie sądzisz ze taka izolacja jest lepsza wkońcu wytrzymała -113C A oto link do całego Topicu http://xtremesystems.org/forums/showthread...85&page=1&pp=25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Wiem, znam kaskade pcice'a Mi sie nie podoba jego pomysl, wole swoje, dzialaja napewno. Jest za nimi 5 lat doswiadczenia wiec wiem jak izolowac... Zreszta on mial problemy z mocowaniem parownika ja nie ;P no zobaczycie jak ja to zrobie i tyle :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 berkut kiedys cos zrobisz ze swoim sprzetem i FC zebys w podpisie dopisal ze w czyms pierwszy jestes :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 bylem juz wiele razy.... np. radeona 8500 mialem najszybszego w 2k3, fx'a 5800 w 2k5... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Dobrze a powiedz mi czy w zwiazku z tym nie pojawia sie problem z odpowiednio czulym omomierzem ? Można by ogólnie powiedzieć, że im dokładniej chcesz mierzyć temperaturę, tym lepszy musisz mieć omomierz. Poza tym dużo zależy jeszcze od rodzaju czujnika i zakresu temperatur. Z grubsza szacując myślę, że zwykły multimetr wystarczyłby, żeby zmierzyć temperaturę z dokładnością do 0.5 stopnia. Oczywiście po uwzględnieniu oporu przewodów, ale w sumie pytanie było przecież o tani, a nie prosty w użyciu, "niskotemperaturowy" termometr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 raczej o FC mi chodzilo jak jestesmy w chlodzeniu :P bt ile miales na tych kartach, uppss sory za ot :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darcon Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Marsjan - daj już spokój kłócisz się o termometr a wiadomo, że jeżeli chcesz udowodnić ze twoje auto po "tuningu" ma np. 150 km musisz jechać na hamownie żeby uwierzyli a jak berkut chce pokazać swoje temp to musi mieć taki a nie inny termometr by pokazywać nie tylko na tym forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Wiem że są dość dokładne termometry elektronicznem, co jest w sumie fajną sprawą. Tylko podaj mi może jakieś oznaczenia na tyle małego i na tyle dokładnego (0,5stopnia) żeby go można tu zastosować, bo jakoś tak po katalogach znaleźć nie mogę ale może marnie szukam. Co do mierzenia tego multimetrem: ok, proszę bardzo, tylko że obawiam się że na takim zwykłym multimetrze precyzja pomiaru będzie zatrważająca. Jeśli kilka metrów drutu miedzianego ma w porywach 1om, a opór wraz ze spadkiem temperatury maleje do max zera to pokaż mi taki multimetr który mierzy z dokładnością do 0,004oma, a zakładając że tego drutu ma tam być jakiś centymetr a nie kilka metrów to przydało by się 0,0001. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 http://www.teampuss.com/berkut/co2cascade/KASKADA2.avi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Całkiem całkiem ten filmik ;D Gratulacje, niezły wynik. Czekam na wersję z trzycyfrową temperaturą poniżej zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Ściągnołem filmik... ceciach!e go podobieństwo do filmików z THG... fajna muza :D Tylko troche się zawiodłem, bo 40MB i tylko 3minuty pokazywania miernika... ;] Tylko jeden rzut na "platforme"... jak byś jakoś skompresował... i zrobił jakieś ujęcia kaskady... zdjęcia są... ale filmik też by był spoko... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 THG uzywa tandetnego techno. NIgdy nie kodowalem filmikow wiec mi wyszlo jak wyszlo. Kaskade uwiecznie cala gdy tylko bedzie jakos sensownie jasno i ja skoncze, wlasnie zrobilem fragment izolacji I stopnia. I stopien juz niemal w 100% gotowy jest, prawie calusienka izolacja w idealnym stanie jest. II stopien nie ma Ubend i musze zrobic cale mocowanie parownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Tak się składa, że słucham techno... ;) ale nie tandetnego :P ... a tak z THG to było pierwsze skojarzenie... całkiem inna muza, ale muza... myślałem, że będzie pusto ;] No i czekamy na uwiecznienie... no i rekordy w SuperPI :P Bo właśnie mnie strąciłeś z pierwszej 15-stki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Na wstępie: nie "kłócę się" tylko tłumaczę skąd wziąć tani termometr do niskich temperatur. Co do mierzenia tego multimetrem [...] Drutu miedzianego (cienkiego!) rzeczywiście musiałbyś nawinąć z metr albo i więcej. Możesz też użyć chipa platynowego PT1000 (do dostania np. TU) z oporem rzędu 1 kOhma. Wtedy zmiany powinny być rzędu 3 Ohmów na 1 C. Jeśli byłbyś zainteresowany to mogę popytać ludzi, którzy takich termometrów używają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 A mam pytanie. berkut czy twoja kaskada na CO2 ma najniższe temp? na świecie na CO2?. Nie widzłaem jeszcze takiej fajnej temp wykorzystując te chłodziwo. Aż boje sie myśleś co by było gdybyś dostał w swoje łapki etylen :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 Jak im tylko stronka wstanie (bo teraz niestety leży) to się temu przyjrzę, przyda się do układu monitorowania kompa o ile jest odpowiednio mały. Dorwę tylko dokumentację tego czujnika. EDIT: Znalazłem opis. +3.85 Ohm/°C. Do tego 16bitowy przetworniczek A/C plus bardzo stabilne źródło prądowe i precyzja będzie jak najbardziej zadowalająca. Dla mnie oczywiście. Niestety z berkutem będzie problem bo z tego co znalazłem to chodzi w dół do zaledwie -40stopni, chociaż na innej stronie była tabelka do -100 więc nie wiem jak jest z liniowością pomiaru poniżej takich temperatur. Co ciekawe jest też wersja SMD którą można upchnąć niemal wszędzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisz55 Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 jak działa to urządzenie :?: ale prosze o jakieś proste wytłumaczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 Niestety z berkutem będzie problem bo z tego co znalazłem to chodzi w dół do zaledwie -40stopni, chociaż na innej stronie była tabelka do -100 więc nie wiem jak jest z liniowością pomiaru poniżej takich temperatur. PT1000 ma (prawie) liniową charakterystykę do około -240C i w tym zakresie używa się go bezproblemowo. Można i niżej, ale czułość się zmniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 oj berkut masz chyba gdziesz przeciek poniweaz na dolnym ślasku starszna lodówa dzisaj jest :lol: 3 herbata zaczynam ;) mam pytanie w agrgatach lodówkowych/zamrazarkowych jaki jets olej minerlany czy estrowy :?: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 nie ten topic, od takich pytan masz glowny o fc... juz 99% izolacji agregatu wykonalem, zdjecia wrzuce pozniej, teraz mam IC7 do zmodyfikowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 już nie mogę sie doczekać kolejnych zdjęc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi1430 Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 @berkut, Zgłoś się proszę na PW będę chyba w dużym stopniu mógł ci pomóc w realizacji tego pięknego dzieła. mam wiele do zaoferowania w dziedzinie niskich temp. i automatyki D....s mam rónież pomysł na trochę prostrzy sposób być może dla innych również :) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 ZAWSZE warto regularnie sprawdzac co sie dzieje pod izolacja. PW = polibuda czy pw ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisz55 Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 może mi ktoś wyjaśnić co to ta kaskada i jak to działa, bo z kilku screenów jakiejś puchy i filmiku na którym słychać buczenie to ciężko coś wywnioskować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 kaskada jest to dwustopniowa pompa cieplna gdzie skraplacz jednej jest parownikiem drugiej dzieki polaczeniu dwoch pomp mozna uzyskac nizsze temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 Temat jest wyczyszczony ( za kazde wykroczenie w tym temacie punkty x 2 ) Maja byc tylko posty na temat . Prosze tez przeczytac 1 post w tym temacie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 Mimo wszystko mozna chyba dac link do pliku, bo na prawde, prawie lalem ze smiechu :-)) (a chyba nikogo nie obraza). http://www.teampuss.com/berkut/Reallyoldca...90+C)/bios2.avi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax57 Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 berkut naprawde full respect za wiedze, umiejętności i chęci do pracy mam tylko 2 pytanka 1. W czym lezy niebespieczenstwo tego urzadzonka?? 2. Mozesz mniejwiecej powiedziec ile to zjada pradu na 1h?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...