Skocz do zawartości
=mis=

Wyłącznik diodek w wiatraku.

Rekomendowane odpowiedzi

Konkretnie chodzi o ten wiatrak z allegro:

http://allegro.pl/show_item.php?item=32822937

Z tego co czytałem na forum jest on dość popularny.

Ale czyisnieje możliwość dorobienia przełącznika który by wyłączał diody w nim ?

Jeżeli tak to pod które kabelki się podpiąć ?

Z góry dzięki za wszystkie propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pmp wszystko fajnie tylko niezabardzo wiem który przeciąć żeby wiatrak się kręcił a diodki znikły bo diodki są podłączone z płytki w środku wiatraczka.

Od kabelka do zasilania są standardowo 3 kabelki (czarny, czerwony, zółty) i idą one do płytki. A potem od płytki wychodzą 3 kabelki do sterowania prędkością wiatraka. Może któryś z tych urwać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsza fotka

druga fotka

Zobacz jak to wygląda - niema nic na obrzerzach, wszysko wchodzi zwykłymi kablami zasilającymi wiatrak a riody są przylutowane do płytki. Zdjęcia nienajwyraźniejsze ale niestety mam tylko telefon narazie do robienia zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja ci tu farmazony chyba napisałem bo nie spojrzałem jaki ty masz wiatrak, no fakt, jak masz ledka naśrodku to troche kiepsko będzie przeciąc ci kabel którego nie ma. pozostaje Ci chyba wylutowanie diodki, i dolutowanie jej z powrotem ale na kabelku z wyłącznikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robisz tak

|--------/ --------|zasilanie-----                         ------silniczek z wiatraka                   |------|<|--------|                                            

to na gornej lini to wlacznik

to na dole to te swiecace diody

jak wlacznik jest on to diody sa off i na odwrot

proste ? , proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia(lania)tego to się nawet domyśliłem że musze wlutować przełącznik i nawet domyśliłem się że ten przełącznik musi być pomiędzy diodą a zasilaniem diody.

Tylko tak jak pisałem już dioda jest wlutowana do płytki.

Może ktoś robił taką operację na tym wiatraku i wie w którym miejscu trzeba ten przełącznik wlutować i którą ścieżkę lub jabelek ciąć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi