Skocz do zawartości
liechmaster

pytanko ,tunning 1.4amd

Rekomendowane odpowiedzi

mam procka athlona 1.4 (14x100) i chce z niego zrobic 1.4 ale (10,5x133) albo 1330 (10x133) , zakladajac ze mam odblokowany mnoznik. Czy procek to wytrzyma u czy musze podniesc napiecie? czy temperaturka sie duzo zwiekszy?

Sadze ze to dobra decyzja jako ze szybsza magistrala daje lepsze osiagi , prosze o pomoc i ew. uwagi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien dzialac na 99% bo to chyba jest poprostu zablokowany mnoznik na 14 i tyle. Odblokuj mnoznik zmniejsz go a podniez magistrale. Jezeli bedzie niestabilny lub wogule nie wystartuje to podnies mu napiecie i powinno dzialac.

Jezeli podniesienie napiecia nie da tego ze procek wstanie to bedziesz musial ustawic inna magistrale albo powrocic do starych ustawien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8) spodziewałbym się, że temperatura spadnie. Na moim D1000 po przejściu na 133 - spadek o 2'C :). Bez zmiany napięcia - bo po co? Jakbyś chciał iść w górę ponad 1400 to wtedy może być potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec twoj duren chodzi na 1330?jakie zes chlodzenie do kompa wladowal?moj powyzej 116 zaczyna byc niestabilny i to nie z powodu chlodzenia bo ma max.47stopni.A jak mozesz to podaj serie.MOj to AHHAA-w sumie to ni wiem czy to dobra czy slaba seria wiec jak mozesz to mnie oswiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do plyty to ja proponuje MSI na kt266a a RAID

lub na kt333 (lepsza) obie maja USB2.0

z tym ze ta druga obsluguje ddr333 (ale jesli wsadzisz 266 to beda szybciej dzialaly niz na tej slabszej)

tylko maly problem ta druga kosztuje kolo 700 zeta

ta druga ma chyba najlepsze mozliwosc o/c z wszystkich plyt jakie dotychczas wyszly na kt333

a co do proca to skad ty wzioles 1,4 na magistrali 100

moj chodzi jak widac na standardowym napieciu

a cooler to mam za 45 zeta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez RAIDU to Epox 8KHA+ narazie najlepsza plytka pod AMD bije na glowe wszytskie plyty na kt333 i na boskie mozliwosci oc Duzo wieksze niz podane przez DJa MSI. A jak z Raidem to Epox 8K3A+ . DJ najwiecej mozliwosci oc z plyt na kt333 ma Epox 8k3a+ a nie zaden MSI co nie znaczy z MSI to zle plty sa bardzo dobre ale Epoxy sa lepsze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec twoj duren chodzi na 1330?jakie zes chlodzenie do kompa wladowal?moj powyzej 116 zaczyna byc niestabilny i to nie z powodu chlodzenia bo ma max.47stopni.A jak mozesz to podaj serie.MOj to AHHAA-w sumie to ni wiem czy to dobra czy slaba seria wiec jak mozesz to mnie oswiec.

:wink: nie no bez przesady wtedy by napewno nie spadła, mówimy to o podniesieniu FSB z obniżeniem mnożnika On : z 8x100 na 6x133, ja z 10x100 na 7,5x133

teraz jest 9x133 :) ale temperatura to już nie ta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx za rady

procka 14x100 kupilem na gieldzie :D ale dlugo szukalem ( bo tylko 133 teraz sa) zaplacilem 350 zeta 8). a nie kupilem tego na 133 bo moja plyta obsluguje tylko 100 choc i tak tego widzi jako amd 120(24x5) sic! . ale w testach wszystko jest ok. widziany jest jush normalnie jako 1.4ghz.

a z innej beczki co sadzicie o tych miedzianych plytkach co maja rzekomo pomoc odprowadzac cieplo z procka? (takie plytki zakladane na procka , choc pewnie wszyscy wiedza o co mi chodzi :) )

a odnosnie raida. jak on sie zachowuje przy zmianie plyty glownej?? (np mam plyte X i wbudowanym kontrolelem raid , postawielm na nie macierz typu raid 0. kupilem plyte Y tez z kontr. raid i chce zmienic X na Y .czy macierz zostanie? czy bede musial od nowa ja tworzyc i formatowac? )

a jak sie to ma z kontrolerami "zewnetrzymi" (pci) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tristan co ty ,zakochales sie w tym Epoxie czy co ? DJ ma racje ,poczytaj sobie testy na twojepc.pl i tam naprawde MSI jest lepszy w O/C niz Epox.Co z tego ze na Epoxie sa takie bajery jak dzielnik 1/5 czy Vcore do 2.3 jak wydajnosc kuleje.Ja wolalbym KT3 Ultra-ARU niz 8K3A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tristan co ty ,zakochales sie w tym Epoxie czy co ? DJ ma racje ,poczytaj sobie testy na twojepc.pl i tam naprawde MSI jest lepszy w O/C niz Epox.Co z tego ze na Epoxie sa takie bajery jak dzielnik 1/5 czy Vcore do 2.3 jak wydajnosc kuleje.Ja wolalbym KT3 Ultra-ARU niz 8K3A.

no chyba sie zakochalem w Epoxach! teraz jak bede zmienial plyte to tylko z pod marki EPX a tak poza tym to MSI KT3 to nic nadzwyczajnego nie oferuje!!! magistrala od 100 do 220MHz co 1 MHz, napięcie procesora od 1.75V do 1.85V, mnożnik od x6 do x15 i tryb auto. Zmiana napięcia pamięci od 2.5 do 2.8V. Zmiana napięcia karty AGP od 1.5V do 1.8V.

chyba tylko to AGP Voltage ale kto to wykorzysta!!! PS.Slyszalem ze ktos mial problem z dzielnikiem 1/5PCI na tym mobo!!! na forum ktos mowil!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vip i steel rat :D mowicie ze msi lepsze w testach? wszedlem na stronke twojepc.pl i z tego co widzialem to epox w 90% testach jest szybszy od msi to jak niby msi ba byc bardziej wydajne?? (mowie o plytach na 333ddr)

No przeciez napisalem ze po O/C (fsb 166) jest bardziej wydajne MSI.Jak dla mnie tej plytce brakuje tylko dzielnika pci 1/5 ,a tak to jest THE BEST !!!

Aha ,sorry ze wbijam sie w topic ale co mozecie powiedziec o Asusie A7V333 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam tesz jestem EpoX lover :))) epoxy sa najnaj i tak dalej (chociaz mam NMC ale to ponoc to samo:) klocic sie o wyzszosci jednej nad druga nie bede bo to nie jest INTELvsAMD ale jednak dla czystych OCeowcow polecam Epoxy a dla normalnych ludzi MSI wlasnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...