inc0gnit0 Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 @GenetiX Ty go modowales olówkiem, bez zadnej ingerencji w obudowe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hora_Faza Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 u mnie sempron2500+ przy fsb 200 nie przechodzi prime95 NAWET na 1.85V nie weim co jest grane :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bumer Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 orczyk5, mówisz ze strasznie sie grzeje, wiesz dla czego, bo ty masz plyte Gigabyte a te płyty zawsze zawyzszają temperature nawet o 15 stopni. jak np: masz 55 to w rzeczywistosci masz z 40. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 (edytowane) @GenetiX Ty go modowales olówkiem, bez zadnej ingerencji w obudowe? tak HB Edytowane 1 Lutego 2005 przez GenetiX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirun Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 Hora_Faza prime katuje również pamieć nie tylko proca..ale jak masz ddr3200 to na 200 powinny śmigać spokojnie..u mnie winą wywalania prima była temperetura proca.. ale jak piszesz że masz 46* to to nie powinno też to być. :blink: może pamiątki masz wlnięte sprawdz memtestem jakimś...hmmm..może napięcie podnieś z deka na pamiatkach :? bo na procu jak dajesz 1.85 to już sporo i powinno styknąć (i to spokojnie) do tych 200fsb... bo jak nie proc to pamięć przy wywalaniu prima.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraku Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 NF7-S2 i NF7-S to spora rożnica nigdy bym niekupił S2 jak juz cos bierz NF7-SL albo NF7 2.0 Co do procka to gwarancji nie tracisz a zamalowanie 2 cięć ołowkiem chyba takie trudne nie jest i uszkodzic procesor raczej sie nieda.czas odblokowania to jakies 2 min. powinno ci wykrywac jako Athlon XP-M lub Procesor K7 1247434[/snapback] Jednak podobno na NF nie ma opcji zeby odblokowac mnoznik na sempie. a ja mam wlasnie sempa 2200+. zaczynam sie lekko gubic... kompendium - przybywaj... :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 tak na nforce2 sie nieda ale mowie tu o innych plytach nawet 333 modujesz i mnoznki np.14*166 z ta cene B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 Przerobka na mobile i w efekcie mnoznik 11 zajmuje okolo 5 minut. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeryk Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Przerobka na mobile i w efekcie mnoznik 11 zajmuje okolo 5 minut. 1251703[/snapback] Dokladnie ale na NForce niestety to nic nie daje :) nieda sie zmienic mnoznika :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 No daje tyle ze masz 11xfsb czyli nie patrzac 2 x razy wiecej mhz (w przypadku sempa 2200) Robilem mod specjlalnie pod asrocka k7s8x bo tam max fsb to 200. Chcialem zeby jakos ten komp chodzil. Ale na epoxie tez jest 11. Co do zmiany w locie to faktycznie nie dziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 No daje tyle ze masz 11xfsb czyli nie patrzac 2 x razy wiecej mhz (w przypadku sempa 2200) Robilem mod specjlalnie pod asrocka k7s8x bo tam max fsb to 200. Chcialem zeby jakos ten komp chodzil. Ale na epoxie tez jest 11. Co do zmiany w locie to faktycznie nie dziala. 1252948[/snapback] eee, jakim cudem zmieniłeś mnożnik zap pomocą mobile moda?? przecież on tylko pozwala zmieniac mnoznik w locie :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Podstawy : LINK "By default, ALL Desktop CPUs have all of their L6 bridges closed when they leave the factory. And, now that your CPU is an "AMD Mobile" it is these L6 bridges that control both your boot multiplier, and your maximum multiplier. With all L6's closed, you will boot by default at an 11.0x multi, regardless of the type of CPU used." Dla nieznajacych mowy szekspira: Kazdy procek do kompow typu desktop ma polaczone wszystki mostki L6. Taka ich konfiguracja skutkuje ustawieniem mnoznika 11. Na tej stronce jest pokazane jak ciac L6 zeby byly inne mnozniki. Niemniej przerobka na mobile zajela mi 5 minut. Wyjecie procka oklejenie tasma inny mostkow. Mazniecie kreski lakierem suszenie usuniecie tasmy wlozenie w socket i mamy 11XFSB :) Proste latwe i przyjemne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) czyli przerabiająć procka na mobila mam od razu mnożnik x11?:> czemu nikt nie powiedział tego wczesniej ?:] kosiam Cie :***** Edytowane 2 Lutego 2005 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sektor Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Wszystko fajnie i pięknie ale czytając dalej: "Be aware that, so far, this 'L5 mod' only works for NON-nForce (1 or 2) motherboards. We are currently working on a solution for that, and ONE person has said he was successful, but nobody has been able to contact him to verify." - czyli w skrócie "uwaga ale to działa tylko na płytach innych niż nforce. Obecnie pracujemy na rozwiazaniem i jedna osoba powiedziała , że się udało, ale nikt nie był w stanie się z nia skontaktować aby to potwierdzic." U mnie mod na mobila na sempronie 2200+ się udał, ale procek nadal odpala się na mnożniku 9x, a pod windowsem jak tylko ruszę mnożnik programowo to zwis. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 czyli słowem kupa jak mówiłem.... wróce do domu do zobacze czy mi to coś da, ale zaczynam wątpić :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 czyli przerabiająć procka na mobila mam od razu mnożnik x11?:> czemu nikt nie powiedział tego wczesniej ?:] kosiam Cie :***** 1253131[/snapback] niestety ale muszę Cię zmartwić : to nie działa. ja mam dalej mnożnik 10x. w crystal cpu pokazuje co prawda mnożnik oryginalny 11 ale ustawiony mam 10 i próba przestawienia kończy się zwisem ... niestety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 mod L6 to nie mod na moblie tylko laczysz mostki od mnoznika polaczenie wszystkich daje mnoznik 11* Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 mod L6 to nie mod na moblie tylko laczysz mostki od mnoznika polaczenie wszystkich daje mnoznik 11* 1253162[/snapback] no tylo ze wszystkie są fabrycznie połączone tak?;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sektor Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Ostatnio zastanawiałem się nad tą blokadą mnoznika przez AMD na sempronach czy Athlonach po 39 tygodniu. Przecierz oni je wszystkie robią tak samo, ale później tną je na 9x, 10x, ... itp. Przed przycięciem są takie same. Czyżby opórcz ciecia na mostkach L3 odpowiedzialnych za mnoznik startowy rozcieli te same ścieżki w innym miejscy które jest niedostępne do zamalowania. Było by to logiczne i najprostsze posunięcie ze strony AMD. Tylko jeżeli jest to prawda to gdzie mogą byc te dodatkowe rozcięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Czyli wystarczy połączyc mostek L5 zgodnie z tym co juz ktos podeslal: http://www.excite.co.jp/world/english/web/..._co=excitejapan żeby odblokowac mnoznik? A potem go zmienic np w biosie czy pozostaje tylko zmiana mostkiem L6? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeryk Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Czyli wystarczy połączyc mostek L5 zgodnie z tym co juz ktos podeslal: 1253218[/snapback]Co do przecinania mostkow fabrycznych odradzam probowalem w duronie nie ma szans tego przeciac , bez odpowiednich narzedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Wiecie Panowie, zastanawiam się tak czasem, dlaczego odbokowany mnożnik nie działa na nForcach :mur: Być może wie, że to "piracka" metoda na zwiększenie szybkości procka i na to nie zezwala. Niewiem :mur: Jak myślicie, jest szansa na to, by użytkownicy nF też mogli odczuć siłe Sempa Mobila? A tak bym się w to pobawił :cry: Specjalnie kupiłem nowy ołówek (B4). Szkoda słów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Czyli wystarczy połączyc mostek L5 zgodnie z tym co juz ktos podeslal: 1253218[/snapback] hmm no właśnie. czy tak da radę ? jeżeli tak to trzeba rozeznać się w ustawieniach mostków na sempach od 2200 do 2600 i tniemy czy co ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 ehh dzisiaj probowalem polaczyc ten mostek dwukrotnie i zajelo mi to troche wiecej niz 5 minut ale nie wiem co zle robie bo za kazdym razem bios dalej widzi semprona 2200+ ... jutro kolejne podejscie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 ehh dzisiaj probowalem polaczyc ten mostek dwukrotnie i zajelo mi to troche wiecej niz 5 minut ale nie wiem co zle robie bo za kazdym razem bios dalej widzi semprona 2200+ ... jutro kolejne podejscie... 1253909[/snapback] ołówek HB i dobrze wepchnij w cicia grafit a moze twoja plyta tak widzi SEMP sprawdz lepiej w win. CrystalCpuiD i nim zmieniaj mnoznik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sektor Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 ehh dzisiaj probowalem polaczyc ten mostek dwukrotnie i zajelo mi to troche wiecej niz 5 minut ale nie wiem co zle robie bo za kazdym razem bios dalej widzi semprona 2200+ ... jutro kolejne podejscie... 1253909[/snapback] Nie koniecznie musisz coś źle robić. U mnie ołówek zadziałał ale przy pierwszej próbie zmiany mnoznika i zwisie w windowsie komp odpalił sie juz bez moda. Czyli ołówek po prostu nie wytrzymał. Polecam LAKIER PRZEWODZĄCY np. PULSARVOLT ze sklepu motoryzacyjnego (11zł). Działa skuteczniej i można go również zmyć bez problemu np. zmywaczem do paznokci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skazooll Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 pół nocy czytałem te wszystkie wątki o sempronach i modach, niestety nie znalazłem odpowiedzi. Otóż mam taki dziwny plan i chciałbym mieć chociaż nikłą nadzieje że wypali. Mam zabytkową płyte na KT133A (Soltek) i chciałbym do niej włożyć Semprona 2200. Zakładam, że Sempron po włożeniu będzie chodził 133x9. I właśnie nie wiem w końcu jak się przedstawia sprawa z mnożnikiem, bo płyta nie ma możliwości zmiany mnożnika z poziomu biosu i windowsa, tylko za pomocą zworek (max 14). Zastanawiam się więc co się stanie, gdy Semprona przerobie na mobile (zamaluje L5) i ustawie go na tej płycie np. 140x14. Ktoś już przerabiał taki przypadek? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 niestety ale muszę Cię zmartwić : to nie działa. ja mam dalej mnożnik 10x. w crystal cpu pokazuje co prawda mnożnik oryginalny 11 ale ustawiony mam 10 i próba przestawienia kończy się zwisem ... niestety 1253154[/snapback] Mam dokładnie to samo, wszystko pięknie tylko każda zmiana mnożnika skutkuje zwisem na twardo. Zmiana mnożnika w biose nic nie powoduje, mnożnik jak był ustawiony na 10 tak dalej jest ustawiony na 10. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 ehh dzisiaj probowalem polaczyc ten mostek dwukrotnie i zajelo mi to troche wiecej niz 5 minut ale nie wiem co zle robie bo za kazdym razem bios dalej widzi semprona 2200+ ... jutro kolejne podejscie... 1253909[/snapback] A taktowanie sprawdzałeś? Jak podkręcałem semprona 2400+(1667mhz) na 2000mhz na Asusie A7V600-X, to bios nadal go widział jako 2400+, tyle że miał na pewno 2ghz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Cze ludu! Mam kilka(naście) pytań do was i mam nadzieję że mi pomożecie. Uwaga...to będzie długie ;). Postanowiłem Upgradeować sobie kompa ale niestety jeżeli chodzi o budżet to ten jest dość mocno ograniczony :( . Skok w 64-bitowy wymiar odpada a pentiumy są z lekka przy drogawe więc zostaje tylko stary dobry Socket A i procki na niego :). Konkretnie mam zamiar zmienić płytę główną, proca i zasilacz. Pzredstawię wam moje typy ;). Płyta MSI K7N2 Delta2 FSR , Zasiłka Chieftec 420W z aktywnym PFC (może 360W jezeli to wszystko uciągnie:) ), Procek...no właśnie jaki procek? Athlony XP barton coraz trudniej dostać(Allegra i sklepy internetowe odpadają) więc pomyślałem że może Sempron, pytanie tylko jaki i czy warto go brać? Dodam że do płyki wrzucę pamiątki Kingstona PC3200 CL3 512MB(nestety tylko jedna kość). Co do OC to jest to dla mnie raczej temet drugorzędny ale nie powiem, chciałbym puścić FSB na 200 tak jak pamięci(one w końcu po to powstały co nie;) ) jak na razie większych aspiracji nie mam. I teraz kolejne pytanie-czy to wszystko będzie chodzić spoko? Owszem jak trzeba będzie dovoltować nie co proca to się dovoltuje :). Zastanawiałem się nad sempronem 2600+ ale na FSB 200 będzie miał 2300MHz a to już sporo...i jak z chłodzeniem, czy boxowe styknie czy lepiej zaoszczędzić na boxowym chłodzeniu i rzucić się trochę na jakiegoś Pentagrama albo coś takiego? Jak widzicie komp trochę mało przyszłościowy ale chciałbym żeby na jakiś czas starczył(np. czy ten sempronik uciągne jakąś lepszą grafę czy będzie wąskim gardłem??). I czy zaobserwuję jakąś sporą zmianę(wydajność) w porównaniu z tym co mam teraz? Bardzo prosiłbym o radę i pomoc przy wyborze. A może poszukać jakiegoś bartona...tylko że nawet jak znajdę to kupię słabszy model bo Bratki są od Sempów droższe.... Pozdro4All! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...