GenetiX Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 @GenetiX Mozesz jeszcze napisac jakie miales temperatury przy 12*210=2522Mhz ? i na ile obrotow, bo kiedys mialem stycznosc z tym wentylem i na max RPM to chodzil jak dobry odkurzacz, i chyba dlugo tak nie wytrzymales :wink: 1287223[/snapback] mam cooler xdream OC HAC-V81 on ma 32CF na najnizszych obrotach na najwyzszych do 64CF. jak sobie porownasz do innych to te za 100-200pln niemaja 32CF Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bizon9ek Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 bizon9ek mam w sumie identyczny sprzet jak Ty. Gigabyte na KT880 i Semprona 2200+ Przed chwila robilem druciaka i nie funkcjonuje niestety, odpala sie na 166, czyli jak domyslnie. Tego drugiego drutmoda nie probowalem, bo funkcjonuje bodajze tylko dla Bartonow, czy tych innych Batonow. PS. Maksymalne stabilne FSB jakie wyciagam to 180. 1287854[/snapback] Witam ponownie zrobilem drutmoda na tym gigabycie kt 880... dziala i to jak... problem na tym gigabycie jest taki ze przy zmienionym fsb ze 166 na wyzsze, taktowanie agp i pci rosnie, ale po zrobieniu drut moda ustawilem fsb na 200 i tym sposobem agp i pci bylo 33/66, jak narazie wiecej nie powiem jestem w trakcie testow max jaki wyciaglem do tej pory to fsb 230mhz(1.65v) ale w takim ustwieniu taktownie pci i agp wzroslo i wiecej niz 230mhz jak narazie nie osiaglem... jak skoncze robic testy to opisze dokladnie co i jak :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) czesc pewnoie bylo juz pare razy i mnie zjedziecie ale pytanie jest takie : czy da sie odblokowac mnoznik ? bo nosze sie z zamiarem kupna a ze wzgledu na plyte fsb wiecej niz 185 wrzucic nie bede mogl i pozostaje odblokowanie proca bo nie widzi mi sie kupienie za 350zl proca ktory ma mnoznik 12 i tylko tym sie rozni czyli czy da sie odblokowac mnoznik i czy to jest tak proste jak np w durniu jak ja mam :D bo zdolna bestia to ze mnioe nie jest (nie mam jakis super zdolnosci manualnych :D) Edytowane 20 Lutego 2005 przez D@ve Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bizon9ek Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 @woj bizon9ek mam w sumie identyczny sprzet jak Ty. Gigabyte na KT880 i Semprona 2200+ Przed chwila robilem druciaka i nie funkcjonuje niestety, odpala sie na 166, czyli jak domyslnie. Tego drugiego drutmoda nie probowalem, bo funkcjonuje bodajze tylko dla Bartonow, czy tych innych Batonow. PS. Maksymalne stabilne FSB jakie wyciagam to 180. Gigabyte kt 880 Zakonczylem testowanie drut moda, tak jak wczesniej pisalem, przy zmianie fsb na 200 uzywajac drut moda pci i agp ustawiaja sie na 33/66 a nie na 41/82 jak przy zmianie fsb w biosie. Po prostu plyta wykrywa fsb procka 200mhz jako standard i ustawia standardowe taktowanie agp i pci. Po uzyciu drut moda mozesz normalnie regulowac fsb z biosu ale minnimalne jakie mozesz ustawic to 200mhz. Ja maxymalnie wycisnalem 10,5x222mhz=2331mhz dalej juz nie moglem bo mnoznikiem sie zwieszal a przy wiekszym fsb znow nie wyrabialo taktowanie pci/agp. Musiales cos zrabac ze swoim drut modem dlatego ci ruszal na 166mhz fsb, ponizej masz screena gdzie wcisnac druciki B) (nie musisz wkladac tych drucikow od napiecia ani od mnoznika - ustawiasz nadal te opcje z biosu) @woj Hm wpadlem na pomysl. Sproboj zrobic druciaka przy Switchu 100MHZ/Auto na pozytcji 100MHZ, to w koncu jedyne zworkowe ustawienie FSB, moze wtedy drutmod zadziala. Lece pracowac .. a to nie jest moim zdaniem za dobry pomysl, ten przelacznik na plycie glownej dziala na zasadzie drut moda, po przelaczeniu na 100mhz lacza sie odpowiednie sciezki. Jak ustawisz drut modem fsb 200 to lepiej nie uzywac tego przelacznika bo moglo by sie cos skopac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 A czy ktos z plyta na kt 880 puscil sempa 2200+ na fsb wiekszym niz 230mhz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon4417 Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Ja mam płytę gigabyte 7vt600p-rz, czy drucik musi być włożony tak samo jak na tym zdjęciu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlayR Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 to jest dziwn :blink: powyżej na mojej A7V600-X Kingston 2,5-3-3-6 aby dać fsb powyżej 220 muszę zwiększyć napięcie do 1,8 :(. aha mógłby ktoś jasno i po kolei pokazać jak odblokować mnożnik w tym Sempie aha i co daje drutmod proszę o wyrozumiałość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Powoli i wyrozumiale jest wytlumaczone na 22-23 stronie tego tematu, a drutmod pozwala na zmiane mnoznika na stale, bo inaczej zostaje zmiana spod windy, a napiecie mnie jakos specjalnie nie dziwi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Czy to całkiem normalne że w AIDZIE32 widze zamiast sempron 2500+ - athlon XP 2100+ ?????? Bo kupiłem na komputroniku semprona, zakładam (kurde ale te proce mają małe rdzenie xD) ma być sempron 2500+ a jest athlon xp thoroubred 2100+. W wcpuid pisze też że athlon XP thoroubred i 1750mhz taktowanie. Nie wiem czemu tak się stało, szkoda że semprony mają zablokowany mnożnik, bo to wtedy by się kręciło ;) Jak ktoś odblokował, to ja o tym nie wiem bo mi się ~800 postów przeglądać nie chciało... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koso Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 masz stara aide dlatego ci tak proca rozpoznaje sciagni sobie everest: http://www.lavalys.hu/pre/everesthome/ever..._build_0272.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlayR Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 A trzeba robić drutmoda lub coś żeby zmieniać monożnik spod windy ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bizon9ek Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 (edytowane) A czy ktos z plyta na kt 880 puscil sempa 2200+ na fsb wiekszym niz 230mhz? 1288780[/snapback] Jest mozliwosc puszczenia na kt880 ponad 230fsb ale tylko drut modem, jakbysz znalazl ustawienie drut moda na np 230mhz (jezeli takie istnieje) wtedy moglbysz wyzej regulowac z poziomu biosu. Jest tez drugie wyjscie, zablokowac szyne pci/agp na sztywno, tyle ze tez nie wiadomo czy to mozliwe. takie tam przypuszczenia :rolleyes: (uruchomilo mi sie raz na 230mhz, niewiem czemu pozniej nie dzialalo) ...........a drutmod pozwala na zmiane mnoznika na stale, bo inaczej zostaje zmiana spod windy........:blink: O ile mi wiadomo to nie da sie zmienic mnoznika na sempronie drut modem (sprawdzalem i nie dziala, no chyba ze cos spieprzylem... ale nie sadze), zmiana mnoznika jest mozliwa tylko z pod windy :mur: . (jezeli sie myle to prosze o info) (oczywiscie mam mobile moda) @bizon9ek rewelacja. Dlugie sa te druciki? Prawdopodobnie uzylem za krotkich tudziez watpliwie przewodzacych. FSB 200 byloby zadowalajace. Czas spac =)... Dlugosc tych drucikow to ok 7mm, a co do przewodzenia najlepiej odciac kawalek kabelka od pc spikera i oddzielic po 1 zylce...to wystarcza, a przewodnosc maja dobra. B) Ja mam płytę gigabyte 7vt600p-rz, czy drucik musi być włożony tak samo jak na tym zdjęciu?? Tak samo B) Edytowane 21 Lutego 2005 przez bizon9ek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
black_sheep Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 a propo zmiany mnożnika znalazłem coś takiego: w oryginale: http://www.myhard.com/DIY/3608575172128276...1873263_2.shtml a tu po przetłumaczeniu:) http://babelfish.altavista.com/babelfish/t...110900045.shtml co o tym sadzicie próbował ktooś już takiego moda?? z tego co wyczytałem to chyba procek wstaje od razu na mnozniku x12 sam jeszcze nie próbowałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 wez czlowieku co ty gadasz drut na fsb230?:D jak 230 na plycie bez mozliwosci ustawienia czegos takiego z biosu to tylko z cpucoola albo innego zmieniacza fsb spod windy.wez to usun bo sie szkoda tego forum robi jak sie na takie hity patrzy;)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bizon9ek Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 (edytowane) wez czlowieku co ty gadasz drut na fsb230?:D jak 230 na plycie bez mozliwosci ustawienia czegos takiego z biosu to tylko z cpucoola albo innego zmieniacza fsb spod windy.wez to usun bo sie szkoda tego forum robi jak sie na takie hity patrzy;)) 1290376[/snapback] co ty gadasz drut na fsb230?:Dnapisalem nizej o ile to mozliwe, bo skad wiesz ze nie ?? jak 230 na plycie bez mozliwosci ustawienia czegos takiego z biosuwejdz sobie na www.gigabyte.com.tw i zobacz cwaniaku czy ta plyta ma mozliwosc ustawienia fsb na 230 z biosu, powiem ci ze ma i to do 250, :lol::lol::lol: wez to usun bo sie szkoda tego forum robi jak sie na takie hity patrzy;))szkoda to sie robi czytajac takie burackie posty jak twoj, ktore nic nie wnosza poza zamieszaniem :mad: :26::26: Edytowane 21 Lutego 2005 przez bizon9ek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 (edytowane) no to pusc osle ktoregos gigabyte na 250 - masz u mnie wtedy skrzynke.ja mysle o plycie na ktorej nie da sie w biosie ustawic wysokich fsb -> asus na kt880. zamieszanie to moze wprowadzac co najwyzej takie pierdzielenie glupot o drucie na 230 jakie nam tu odstawiasz niedlugo to sie dowiemy ze drutmodem wlaczymy dzielnik 1/7 na kt880 ktorego nigdy nie bylo. pomysl zanim cos napiszesz no i zacznij wreszcie czytac ze zrozumieniem. pozdro Edytowane 22 Lutego 2005 przez johnyboy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorginto Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Szukam braci, którzy mają 2600+. Nie mogę przeskoczyc tych 210Mhz fsb. Próbowalem juz na Twinmosach M-tekach i wchodzi do windy na 220, ale niestabilnie na maksa, po chwili zwiechy. Grzać się nie ma prawa, bo założylem nowiusienkiego zalmana. Może hynixy d43? Ile wyciągacie u siebie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorginto Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Aha zapomnialem, napiecia na pamiątkach były do 2,9V, a na procku do 2,05V (tylko do testów). Zasilka musi dac rade chieftec 360W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnn666 Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 @bizonek z tym modem na 230 to bylo troche przegieci bo o plycie co ma dzielnik 1/7 dla AMD to jeszcze nie slyszalem :wink: i bez takich tekstow, ze post byl buracki, bo caly ten topic to jest tak lamerski, ze az glowa boli(sam nie powiem, ze nie jestem lamerem, ale sie staram nic nie pisac jak czegos nie wiem). nikomu nie chce sie zajrzec do faq albo jakiegos wprowadzenia tylko pisza od razu i do tego czesto glupoty. a nie wiem moze sie myle, ale bym powiedzial ze johnyboy ma "zdziebko" wieksze doswiadczenie (ale powtarzam moge się mylić). zreszta kultura obowiazuje @Jorginto lepiej sie zastanow czy to aby napewno pamieci, bo na 210 to raczej ciezko jest zeby jakies nie chodzily(chyba ze jakies 333 albo mniej). moze proc zaczyna sie konczyc, a wogole najlepiej to napisz jak MOBO masz. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playerman Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Witam wszystkich.Mam pytanko dotyczące semprona.W związku z tym że mam sempa 2300+ ale niestety płyte ECS k7s5a chcialbym sie dowiedziec czy mozliwe byloby puszczenie tego sempa na 14x133=1862 programem CPUMSR którym to można ustawiać mnożnik z poziomu windowsa po złaczeniu mostków L5 na defaultowym napięciu bo niechce mi sie zabardzo nowej płyty kupować lub czy jest możliwy drut mod sempa poprzez wkładanie drucików w socket tak jak to bylo z athlonem thorougbred http://lo2.olsztyn.pl/~niemiec/oc_progz/TBredCPU.zip jeśli taki sposób istnieje to wolałbym go zastosowac z racji że mój semp jest na gwarancji a żeby zamalowac L5 musiałym zerwać plombe gwarancyjną jesli taki mod istnieje to prosilbym o jakiegos linka thnx Pozdro ALL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeBuL Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 No więc mam juz Semprona 2500+ i Abita NF7 2.0 , gdzie w biosie mam mozliwosci overclockerskie ? Narazie nie chce go krecic ale chce wiedziec na przyszlosc . I czy na tej plycie go nie podkrece ? Bo czytalem poprzednie posty i mowil ktos , ze na tej plycie nie odblokuje mnoznika , to jakim cudem kolesie na benchmark.pl najlepsze rezultaty overclockerskie mieli wlasnie na tej plycie ? Jakich opcji mam szukac w biosie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirun Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 O bosze :angry: normalnie strach otwierać ten topic :? SeBul mistrzu a zaglądałeś do biosa, czy idziesz na łatwizne ?? :mellow: Jak zaglądałeś i wiesz co to fsb to myślę że sobie poradzisz z kręceniem proca... A jak tego nie umiesz sprawdzić do wyzuc kompa przez okno to sie na bank podkręci :mur: pozdro ----> czytaj FAQ najpierw bo drażnisz ludzi tylko :angry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 @sebul zeby w pelni osiagnac overclockerskie mozliwosci na abicie NF7 to trzeba najpierw wyczyscic bios (polecam zmywacz do paznokci badz spirytus) tak ze trzy razy zeby zrobic to dokladnie, nastepnie wylacz zegar w biosie bo obciaza bardzo proca przez co bedzie trudniej krecic, pamietaj zeby taktowanie ustalic zgodnie z rytmem walca nie zaleca sie dawac innego jezeli chcesz krecic wiecej to daj oberka ale juz za to nie odpowiadam, jezeli masz zablokowany mnoznik mozesz go odblokowac, ale jest to ciezka operacja ktora wymaga duzo samozaparcia i wprawy w rekach, jesli nie czujesz sie pewnie to lepiej tego nie rob, bo mozesz uszkodzic kosc stabilizowania mnoznika, jesli jednak jestes gotowy na ryzyko to musisz sie zaopatrzyc w : gumke recepturka, gumke myszke, fioletowy flamaster, kawalek czerwonej plasteliny, i dwie kredki swieczkowe dowolnego koloru. a wiec gumka recepturka obejmij nozki procesora tylko wszystkie, nastepnie plastelinke zaloz na jadro procesora (taki prostokacik na srodku) pamietaj czerwona najlepiej przewodzi prad... nastepnie kredkami swieczkowymi musisz polaczyc te mniejsze prostokaciki pamietajac zeby co prostokacik zmienic kolor kredki, a flamastrem zaznaczyc na radiatorze gdzie dotyka plasteliny forum onet.pl badz o2.pl zaprasza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeBuL Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 pirun- tylko przezzmiane fsb podkrecac ? mamcar-dzieciom podziekujemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirun Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 na nForce2 semprona tylko przez zmianę fsb (no i oczywiscie zminay napięcia jak mu za mało) Ale to już było 100000 razy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeBuL Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 pirun- a ile gdzies wycisne z tego semprona na tym wentylu http://sklep.benchmark.pl/pelny_9872.html ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Sorka ze nie czytalem reszty postow , ale spieszy mi sie . 1280396[/snapback] wg mnie to jest przyczyna wszystkich problemow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirun Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Nie mam pojęcia ile wyciśniesz - zaczinj cisnoać a sie dowiesz (lepiej nie przekraczej 60*C) no i jak najlepiej poczytaj najpierw pozdro .. bez odbioru :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
situ Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Witam. Kupiłem ostatnio Semprona 2400+, który powinien latac jakieś 2 GHz o ile dobrze sie orientuję a mam na maxa 1,33 GHz a Windows widzi go jako Athlon MP 1500+. Płyta główna Asrock K7Upgrade 880. Mój kumpel ma taką samą płytę, Semprona 2200+ i chodzi mu 1,88GHz. Co robić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 zmien mu magistrale na 166 i bedzie gut Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...