ghost_mode Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 pytanko mam sprzet AMD sempron 2500 OEM płyta AsrockK7VT6 DDRAM 256 MB PC 400 ELIXIR, wentylatorek jakis data cooler 3,2 i moje pytanko w jaki prosty sposb go podrecic bez jakis wielkich przerobek. z gory dzieki za wszelkie sugestie aha jestem w tzm temacie zupelnie zielony wiec prosze o lopatologiczne podejscie do sprawy ps nigdy tego nierobielm i teraz komp mi pracuje na 1,75Ghz a ile uzyskam po podkreceniu, czy bedzie to widoczne w pracy kompa (czy warto podkrecac) nio i czy nie pójdzie z dymem. Czytałem cos ze cos sie zmienia jakies FSB ale gdzi tego szukac (wim ze biosie) ale nieumiem tego znalesc nio i jeszcze cosik sie dowiedziałem ze to tez zalezy od płyty głównej. jeszcze raz dzieki pozdrawiam 1306134[/snapback] nie w biosie tylko na płycie zworkami zmień fsb z 333 na 400 ( o ile pójdzie) i będzie gites możesz ewentualnie odrobinę podnieść napiecie gdy voltów zabraknie no i pilnuj temperatury a tak ogólnie to radzę poczytać FAQ - tam jest wszystko o podkręcaniu :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnn666 Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) @blekitny przejrzyj dowlne 2 stropny tego topicu lub zajrzyj do podstawowe zagadnienia lub faq leniwi sie jednak ludzie robia na swieciem, a w dodatku wszyscy chca podkrecac :mur: :mur: Edytowane 2 Marca 2005 przez bnn666 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek89 Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 wrocilem z egzaminu ustawilem fsb 400 i smiga az milo jako 2600+ :rolleyes: ale to nie koniec bende probowal wiecej :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SouL_666 Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 Ja nie mam blokady PCI/AGP . .. . I max FSB to 173 przy kostkach ram 266MHZ . .. . Ale mam mobile moda i leci tak jak w opisie . . .:D. . . NICE . .:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmajstersztyk Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 ja na twoim miejscu zerknąłbym do EVERSTa aby zobaczyć jaką prędkość ma PCI I AGP, ponieważ trzymanie go przy pci40 i agp 80 po pewnym czasie może okazać się opłakane w skutkach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmajstersztyk Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 Mam pytanie do osób które posiadają sempa 2200. ile mhz osiągacie przy standardowym napięciu?? Kupiłem procka od gościa od którego również ma założyciel tego tematu. Miałem dostać egzemplarz który chodzi stabilnie na 255FSB przy 1.8V. Chyba mnie oszukał:mur: ponieważ wczoraj testowałem na swoim Epoxie i przy 1827 (9x203) potrzebuje napięcia 1.550 do 1.575. hmmm do tych upragnionych 255 jeszcze dużo, bardzo DUZO brakuje i wydaje mi się że trzeba będzie poszczuć sempa ok 2v aby osięgnąć taki wspaniały wynik. Wszystko się okaże już niedługo podczas testów na kumpla nf7-s i biosie Taipan d 27. Oczywiście u mnie będzie bardzo słynny mod na mobile. Ciekawi mnie jak jest u was??? czekam na odpowiedzi. Mogę na kilka dni zamilknąć ponieważ szykuje mi się wyjazd. B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost_mode Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 @ghost_mode przejrzyj dowlne 2 stropny tego topicu lub zajrzyj do podstawowe zagadnienia lub faq leniwi sie jednak ludzie robia na swieciem, a w dodatku wszyscy chca podkrecac :mur: :mur: 1306221[/snapback] grzecznie powiem - odwal sie powyższy mój post: to pomogłem odrobinę laikowi oraz wysłałem Go do FAQ a Ty mi tu z takimi textam :blink: co do kręcenia to nie muszę czytać faq - cośkolwiek się znam (przeczytaj mój podpis :) ) :razz: wracając do tematu: na weekendzie testy: ASRock K7Vt4-4x + semp 2400+ + electon 40ac i zobaczymy czy L5 wystarczy żeby zmieniać mnożnik zworkami ... dam znać o rezultatach potem ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 witam forumowiczów potrzebuje pilnej odpowidzi gdyż jutro będe kupował semprona , więc nie mam czasu żeby przejrzeć wszystkie wątki wiec Jaka seria się najlepiej podkręca , jaki model, jaki tydzień produkcji ,mam ok 270 złociszy prosze o konkretne odpowiedzi, gdyż zalerzy mi na czasi z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnn666 Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 @ghost_mode przepraszam twoj post musial pojsc pomiedzy tym jak przegladalem forum, a tym jak pisalem i wzialem autora ostatniego postu :oops: w 200% zwracam honor a po podpisie widac, ze masz pojecie, taka pomylka juz nigdy sie nie powtorzy :mur: @rhezuz wq sempach jakos nie wyszczegolnilismy serii itp. w zasadzie jak chcesz sie czegos dowiedziec to podaj jeszcze na jakiej plycie glownej ma to smigac, bo od tego sporo zalezy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 płyta prawdopodobnie epox 8rda6+pro więc jaka seria?model?tydz prod? pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost_mode Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 @ghost_mode przepraszam twoj post musial pojsc pomiedzy tym jak przegladalem forum, a tym jak pisalem i wzialem autora ostatniego postu :oops: w 200% zwracam honor a po podpisie widac, ze masz pojecie, taka pomylka juz nigdy sie nie powtorzy :mur: spox, nie gniewam się, chyba też trochę przesadziłem z nerwami ... no to <piwko> ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekitny Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 Thx za odpowiedz ghost_mode wiec zmieniłem zworki FSB na płycie która była ustawiona na 333MHz na 400MHz winda sie uruchomiła ale zrobił sie po krótkim czasie reset wiec w biosie zmieniłem napiecie Vcore Voltage na 5% i VCCM na high i smiga stabilnie na bciazonym procku grałem w gre gorky02 i duma 3 około godz temperaturka doszła do 43 stopni ( zczytane ewerestem) Typ czujnika Winbond W83697HF (ISA 290h) Nazwa płyty głównej ASRock K7VT6 Temperatury: Płyta główna 32 °C (90 °F) Procesor 42 °C (108 °F) Seagate ST380021A 33 °C (91 °F) Wentylatory: Procesor 3013 RPM Wartości napięć: Napięcie rdzenia procesora 1.78 V +3.3 V 3.22 V +5 V 4.70 V +12 V 11.86 V -12 V -12.49 V -5 V -5.54 V +5 V podczas wstrzymania pracy 4.97 V Debug Info V 6F 00 C9 AF C3 D7 E7 20 (01) Debug Info T 32 42 255 wyczytałe ze moze ten procek wytrzymac do 60 wiecm mam trszke zapasu czy jeszce jakos go mozna podkrecic bo szczrz mówac czytam i niezabardzo kumam o tych mnoznikach i wszytkich innych pojeciach czarna magia dla mnie da rade cosik jeszcze wyciagnac z niego?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost_mode Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 @blekitny po kolei: VCCM - to co zmieniłeś w biosie odpowiada za napięcie podawane na RAM co do temperatury zobacz jaką masz jak włączysz torture test "in-place" w programie prime95 lepiej żeby nie przekraczała 50-55'C martwi mnie trochę odczyt 5V z twojej zasiłki 4.70V to nie jest w normie obawiam się że masz słaby zasilacz i dobrze by było gdybyś wymienił na lepszy zanim ten spali ci pół komputera... co do mnożnika, to jest szansa że na twojej płycie można go zmieniać zworkami, normalne mnożnik 10.5 x 166 magistrala = 1.75ghz jeżeli dałeś 10.5 x 200 to uzyskałeś 2100Mhz i to juz przyzwoity wynik możesz spróbować zworkami FID na płycie głównej zmienić mnożnik ale obawiam się że i tak niewiele lepsze rezultaty uzyskasz no i pewnie trzeba będzie większe jeszcze napięcie... Powiem ci tak - na początek nie ryzykuj i ciesz się tym co masz :) cieszę sie że mogłem pomóc , pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnn666 Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 no niestety o ile mi wiadomo to sempy maja poblokowane mnozniki, wiec z poziomu biosu nic nie zdzialasz. kilka osob nawet z tego topiku probowalo i nic z tego nie wyszlo. jedyna mozliwosc to przerobienie proca na mobile i ustawianie mnoznika z poziomu windy, bo o ile sie nie myle to twoja plyta ma taka mozliwosc, ale to w zasadzie jest sporo szczypania :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Co to za problem zrobic sobie skrot CPUID i wrzucic do autostartu, wg mnie zaden a tak pozatym to napiecia odczytuj z miernika a nie z czujnikow na plycie bo to dosc znaczna roznica np u mnie na procu ok 0.1V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deajay_8383 Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 witam. mam takie pytanko....wiem ze juz byly podobne ale moj problem jest troche inny. a wiec mam semprna 2.2 default 9x166....nie moge z niego wydusic nawet 200 :(. oto moj sprzet: cpu juz wiecie, pamatk- 512 geil(CL 2.5),mobo-gigabyte (via-niestety jeszcze kt-600), zasilka-300,hdd-120gb maxtor,grafa-radek 9550 xt gigacube. co moze byc przyczyna ze jak zrobilem magistralke na 200 to od razu zwis :(, podkrecalem w easy tune4 dolaczonym do plyty glownej, temp procka mam na defaulcie 48-54 C to chyba duzo ale mam saune w pokoju i nic nie moge na to poradzic ,prosze o pomoc....a no i collerek orginalny od bartona 2.5.......z gory thx(na marginesie: jestem poczatkujacy i nowy u was :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deajay_8383 Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 i jescze cos.....max wydusilem z niego 1500@1700(easy tune4) ale nioerobilem zadnych testow.....i tak zeby bylo jasne:pamiec oczywisce 400(jedna kosc) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agencik Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 witam mam asrock k7upgrade-880 , sempron 2300+ , Samsung 6423CTL-CB3 LC (pc2700) ,riva tnt2m64pro, dysk maxtor , zasilka megabajt mgb350atxP4 max co z niego poszlo to cos kolo 1900 ( 9.5x193) temp. przy toturach prime95 54`C wycisnie sie z tego cos wiecej ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost_mode Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 no niestety o ile mi wiadomo to sempy maja poblokowane mnozniki, wiec z poziomu biosu nic nie zdzialasz. kilka osob nawet z tego topiku probowalo i nic z tego nie wyszlo. jedyna mozliwosc to przerobienie proca na mobile i ustawianie mnoznika z poziomu windy, bo o ile sie nie myle to twoja plyta ma taka mozliwosc, ale to w zasadzie jest sporo szczypania :? 1307714[/snapback] tak, mnożniki maa poblokowane :) ale poczytaj jak się zachowują płyty ASRock z sempami ;) http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e25.html na końcu jest lista płyt i różne reakcje - link już był ale ponownie życzę miłej lektury ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost_mode Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 witam mam asrock k7upgrade-880 , sempron 2300+ , Samsung 6423CTL-CB3 LC (pc2700) ,riva tnt2m64pro, dysk maxtor , zasilka megabajt mgb350atxP4 max co z niego poszlo to cos kolo 1900 ( 9.5x193) temp. przy toturach prime95 54`C wycisnie sie z tego cos wiecej ??? 1307773[/snapback] ileż razy można się powtarzać ... :mur: no ale dobra dziś pomogę ;) 1. pamięci polcą na 400mhz i więcej ? 2. zasika megabajt - jesteś samobójcą ? wyłącz komputer i go nie właczaj dopóki nie kupisz normalnego zasilacza ! 3. Asrock nie ma blokady AGP/PCI i zmiana FSB w biosie to kiepski pomysł :P 4. Zmienić FSB zworkami a nie w biosie ! na 400 (zamiast 333), jak będzie mu brakowało troche voltów to ewentualnie podnieś napięcie 5. staraj się tak pokombinować z chłodzeniem żeby prime95 nie podnosił temp powyżej 55'C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly01 Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Cześć!!! Jak zmienić FSB zworkami na mojej płycie głównej?? Czyli MSI 6712 VER2.0?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Cześć!!! Jak zmienić FSB zworkami na mojej płycie głównej?? Czyli MSI 6712 VER2.0?? 1308320[/snapback] wynajac wrozke i spytac sie jej :mur: ... Boze swiety poczytaj instrukcje i nie zadawaj idiotycznych pytan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek89 Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 (edytowane) Cześć!!! Jak zmienić FSB zworkami na mojej płycie głównej?? Czyli MSI 6712 VER2.0?? 1308320[/snapback] poszukaj w instrukcji od plyty glownej chyba ze nie umiesz jezyka polskiego albo angielskiego :mur: Edytowane 3 Marca 2005 przez Maniek89 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agencik Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 1. pamięci polcą na 400mhz i więcej ? 2. zasika megabajt - jesteś samobójcą ? wyłącz komputer i go nie właczaj dopóki nie kupisz normalnego zasilacza ! 3. Asrock nie ma blokady AGP/PCI i zmiana FSB w biosie to kiepski pomysł :P 4. Zmienić FSB zworkami a nie w biosie ! na 400 (zamiast 333), jak będzie mu brakowało troche voltów to ewentualnie podnieś napięcie 5. staraj się tak pokombinować z chłodzeniem żeby prime95 nie podnosił temp powyżej 55'C 1307946[/snapback] hmm ja gdzies czytalem ze ta mobo ma blokade tyle ze slaba ... wiec jak jest wkoncu ????? a jesli nie ma .. to ile moge w biosie podniesc zeby bylo ok ? obecnie mam na plycie 400 a w biosie auto ( 200) .. ale jak w biosie ustawialem na 220 to tez smigalo ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirun Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 (edytowane) Agencik twoja płyta raczej nie ma zablokawnego agp/pci - z tego co znalazlem to narazie tylko Asus coś takiego wymyślił na KT-880 ( http://forum.purepc.pl/lofiversion/index.php?t98125.html http://pclab.pl/thread49106.html ) - poszukaj takiej pocji w Biosie jak w tym Asus'ie Więc jak ustawileś zworkami na 200 to jest spoko (agp/pci na miejscu (66/33MHz)) Lecz gdy zmieniasz z poziomu Biosu to i zmieniasz taktowanie agp/pci.... dzleąc fsb/6 (jak masz na 200 zworkę) lub fsb/5 jak na 166 --- niech ktoś poprawi jak sie mylę <_< Jak na tych 220 śmiga ok (znaczy 0 bluscrenów i restartów bez podstawy) to jak potzrbujesz tych MHz to sobie zostaw,.. lecz istnieje prawdopodobieństwo że któregoś dnia twój dysk lub karta graficzna (chociaż szybciej to pierwsze) sie zacznie psuć lub od razu wyzionie ducha).. wybór należy do Ciebie :) Pozdro Edytowane 4 Marca 2005 przez pirun Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agencik Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 ehh. to ja moze jednak zostane przy 200 MHz .. ale te 1900Mhz .. :( chyba zmienie sobie moba ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 @agencik to zrob sobie mobila i podnies mnoznik, trzeba isc na jakis kompromis :wink: a co do blokady PCI MSI ja tez mialo chociaz nie sprawdzilem czy tak naprawde dziala, zreszta ja mam FSB 220 bez blokady wtedy PCI ma 37 i nie uwazam ze to wartosc krytyczna jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agencik Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 (edytowane) no juz myslalem o przerobieniu na mobila .. ale nigdy sie nie bawilem mostkami na procku .. i niewiem czy sie za to brac .. a jak cos spiernicze to bede musial zrobic to co na tej emotikonce P; :mur: :lol: a tak odbiegajac od procka ... wgralem sobie zmodowanego biosa i teraz moge ustawiac timingi pamieci .. tylko niewiem jakie sa najkorzystniejsze .. i jeszcze jedno pytanie .. w everescie jak robie testy pamieci odczytu i zapisu .... to w polu : pamiec , pokazuje mi ddr pc2100 .. a ja mam pc 2700 a wczesniej w zakladce : plyta glowna /spd .. pokazuje ze to pc2700 ... dlaczemu ? ;) i moze ktos mi powie jakie powinny byc mniejwiecej predkosci odczytu i zapisu /s dla tej kosci ? Edytowane 4 Marca 2005 przez agencik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelus Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 joł ;] ja na moim sempie 2200+ wyciaglem fsb 190 ;] na rmie 333. policzcie sobie ile to jest :) to przeziez z 333 zrobilem 380;] a pamieci najtansze w hortowni;] Blink rulezzz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 joł ;] ja na moim sempie 2200+ wyciaglem fsb 190 ;] na rmie 333. policzcie sobie ile to jest :) to przeziez z 333 zrobilem 380;] a pamieci najtansze w hortowni;] Blink rulezzz. 1310826[/snapback] to ciut mało jak na blinki :P bo z tego co słyszałem to nieźle pokrętliwe te pamięci;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...