Skocz do zawartości
maltana

Sempron: wady, zalety, podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Sempron 2600+ (1833 MHz)@2332 MHz 11x212MHz, napięcie na CPU 1,95V, 256MB RAM KingMax'y 400MHz napięcie 2,7V

trzy dodatkowe wentylatory zamontowane obok procka, które owiewaja CPU i NB (Chipset). Temperatura w IDLE CPU : 40*C, NB : 15*C, temperatura w STRESS - CPU : 52*C, NB : 20*C Timingi : 2-3-3-8, czy jest jakaś możliwość wyciśnięcia z tego konfigu czegoś więcej ?? Czekam na ciekawe propozycje dumnych posiadaczy SEMPRONÓW - najlepiej 2600+

Pozdro dla wszystkich!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

w www.proline.pl znalazłem takie cos: Sempron 3000+ BOX (Barton) 512k za 395zł Opłaca sie brac takie cos ?? Czy ten proc dobrze współpracuje z EPOX 8RDA3I oraz pamiątami Kingston, czy wydajnosc bedzie wieksza od mojego dotychczasowego proca (2000XP+ Palomino 266) oraz czy bez problemu mozna go puscic na 400MHZ

Dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bizon9ek

no niestety o ile mi wiadomo to sempy maja poblokowane mnozniki, wiec z poziomu biosu nic nie zdzialasz. kilka osob nawet z tego topiku probowalo i nic z tego nie wyszlo. jedyna mozliwosc to przerobienie proca na mobile i ustawianie mnoznika z poziomu windy, bo o ile sie nie myle to twoja plyta ma taka mozliwosc, ale to w zasadzie jest sporo szczypania  :?

1307714[/snapback]

Niezbyt sie z tym zgodze ze z poziomu biosu nic nie zdzialasz, zalezy jaka posiadasz plyte, np na ASROCK K7VT4A+ po przerobieniu Semprona na mobile mozesz zmieniac mnoznik z poziomu biosu <-------------- ale ta plyta wykrywa w biosie procka jako "mobile Athlon XP" a nie jak wiekszosc plyt "Unknown CPU Type".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moj Sempron chodzi na 2200MHz i juz nie jest Sempronem :lol:

Sempron 2300+@Mobile Athlon XP

1577 (166*9,5)@2200 (200*11)

Przerobienie na mobila to nic trudnego... z kazdym laminatem mozna sobie poradzic :wink:

Niezbyt sie z tym zgodze ze z poziomu biosu nic nie zdzialasz, zalezy jaka posiadasz plyte, np na ASROCK K7VT4A+ po przerobieniu Semprona na mobile mozesz zmieniac mnoznik z poziomu biosu <-------------- ale ta plyta wykrywa w biosie procka jako "mobile Athlon XP" a nie jak wiekszosc plyt "Unknown CPU Type".

A to ciekawe co kolega napisal...

zmieny mnoznika przez bios nic nie daja!

Zobacz lepiej co napisal autor CPU MSR

polecam szczegolnie ostatnie 3 linijki :-P

a TU caly topik o tym

i jeszcze TU kilka slow na ten temat

Edytowane przez raf.z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bizon9ek

A to ciekawe co kolega napisal...

zmieny mnoznika przez bios nic nie daja!

Zobacz lepiej co napisal autor CPU MSR

polecam szczegolnie ostatnie 3 linijki 

a TU caly topik o tym

i jeszcze TU kilka slow na ten temat

No tez sie zaskoczylem bo jak widzisz z mojej sygnatury mam gigabyte kt 880-l i tam nie moge zmienic mnoznika z poziomu biosu, a ten sam procesor wkladam do plyty ASROCK K7VT4A+ i z biosu moge bez problemu zmieniac mnoznik (od4 do24). (oczywiscie procek ma Mobile moda). Nie wiem czemu tak jest ale tak jest no chyba ze ktos potrafi wyjasnic to zjawisko :?

I co ty na to...

Wniosek taki: Wiecej praktyki a mniej teorii B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto moje to mi sie udalo wycisnac z Semprona 2500+ ( 1750MHz) : 2300(10.5X220) Przy 2.1V , Na AN7 . 2X256 Kingston 400 CL3, zasilka Chiftec 420, do tego WC ( X3m , abadon ma NB i atria na GPU) temp wody 25-27C , procka jezeli wierzyc abitowi na najnowszym biosie to ok 42-44 C , temp PWN 52C,

Co sadzicie o tak wysokim napieciu na tym procku , czy to nie zaduzo , jaka jest waszym zdaniem granica bespiecznego napiecia , bo temp jest dosyc niska i zadawalajaca wiec wsumie zastanawiam sie nad zwiekszeniem napiecia ale obawiam sie czy to juz nie przesada , obudowa jest otwarta i pozostale elementy nie grzeja sie zbytnio czy oplaca sie ryzykowac ?? Jedyne co jest dosyc gorace to te walki owijane drutem kolo skocketu i mofsetow (ktore tez sa wlasciwie zimne ), mysle ze gdybym podniosl temp o jakies 0.1 jeszcze to 2400MHz nie wyjete ...:)

Co waszym zdaniem powinienem zrobic dla polepszenia wyniq , napiecie na pamieciach podnioslem o 0.1V na NB to samo . timingi narazie dajafulowe ( chodzi mi tu nie tyle o wycisniecie najwyrzszego MHz na procu co osiagniecie najwiekszej wydajnosci calego kompa)

Pozdrawiam i czekam na wasza rade .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co waszym zdaniem powinienem zrobic dla polepszenia wyniq , napiecie na pamieciach podnioslem o 0.1V na NB to samo . timingi narazie dajafulowe ( chodzi mi tu nie tyle o wycisniecie najwyrzszego MHz na procu co osiagniecie najwiekszej wydajnosci calego kompa)

Dla przykładu, wydajnośc: 260mhz(3-3-3-11)=245mhz(2-2-2-11)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

w www.proline.pl znalazłem takie cos: Sempron 3000+ BOX (Barton) 512k za 395zł Opłaca sie brac takie cos ?? Czy ten proc dobrze współpracuje z EPOX 8RDA3I oraz pamiątami Kingston, czy wydajnosc bedzie wieksza od mojego dotychczasowego proca (2000XP+ Palomino 266) oraz czy bez problemu mozna go puscic na 400MHZ

Dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to bawiłem się mostkiem L5 czyli przeróbka sempa na mobila

ale niestety nie da się zmieniać mnożnika zworkami lub w biosie na K7VT4-4X v1.0 :(

szkoda bo wiele asrocków ma tą możliwość ...

Edytowane przez ghost_mode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jedno pytanie uzyskalem odpowiedz , teraz czas na 2gie , co sadzicie o tak wysokich napieciach, z regoly patrzac po forum zadko spotykam zeby ktos mial az o tyle podniesione ... czy samo wysokie Vcore moze zaszkodzic prokowi pomimo tego ze jego temp jest OK ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jedno pytanie uzyskalem odpowiedz , teraz czas na 2gie , co sadzicie o tak wysokich napieciach, z regoly patrzac po forum zadko spotykam zeby ktos mial az o tyle podniesione ... czy samo wysokie Vcore moze zaszkodzic prokowi pomimo tego ze jego temp jest  OK ??

1314105[/snapback]

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=119464&hl=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sempron 2300+ pamieci noname pc2700 ( wykrywa jako samsung) asrock k7upgrade 880

udalo mi sie wycisnoc sempron 2600+ 2090mhz ( 9,5x220) vcore 1,71v , dalej mi pamiec siada i winda sypie ..

na plycie niema zworek do mnoznika .. jak go zmobiluje .. to w biosie bedzie sie dalo zmieniac mnoznik ? probowal ktos juz na tej plycie??

ostatnio wgraem sobie zmodowanego biosa .. po kilku restartach stala sie dzina rzecz ...

zniklo pole z cyframi do ustawiania fsb w biosie .. :mellow: zostao tylko pole zmiany manula , auto , i spread spectrum .. ;)

i za cholere fsb .. ;)

wgralem spowrotem 1.30 asrocka .. ale teraz niemam ustawiania timingow pamieci .. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sempron 2300+ pamieci noname pc2700 ( wykrywa jako samsung) asrock k7upgrade 880

udalo mi sie wycisnoc sempron 2600+ 2090mhz ( 9,5x220) vcore 1,71v ,  dalej mi pamiec siada i winda sypie ..

na plycie niema zworek do mnoznika .. jak go zmobiluje .. to w biosie bedzie sie dalo zmieniac mnoznik ? probowal ktos juz na tej plycie??

1315049[/snapback]

a to ciekawe bo mam taką płytę i zworki są :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tez sie zaskoczylem bo jak widzisz z mojej sygnatury mam gigabyte kt 880-l i tam nie moge zmienic mnoznika z poziomu biosu, a ten sam procesor wkladam do plyty ASROCK K7VT4A+ i z biosu moge bez problemu zmieniac mnoznik (od4 do24). (oczywiscie procek ma Mobile moda). Nie wiem czemu tak jest ale tak jest no chyba ze ktos potrafi wyjasnic to zjawisko icon_confused2.gif

I co ty na to...

Wniosek taki: Wiecej praktyki a mniej teorii cool.gif

heh, no dobra, u mnie tez sie da zmieniac w biosie, ale te zmiany nic do taktowania proca nie maja:)

w biosie pokazuje to na co zmienie, a w windowsie tak jak bylo:P

poza tym jakos nie chce mi sie w to wierzyc, nawet jesli by sie dalo zmieniac biosem to i tak mostki na procku blokuja mnozniki wyzsze niz 11!

Wiecej praktyki a mniej teorii cool.gif

panie cwaniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bizon9ek

heh, no dobra, u mnie tez sie da zmieniac w biosie, ale te zmiany nic do taktowania proca nie maja:)

w biosie pokazuje to na co zmienie, a w windowsie tak jak bylo:P

poza tym jakos nie chce mi sie w to wierzyc, nawet jesli by sie dalo zmieniac biosem to i tak mostki na procku blokuja mnozniki wyzsze niz 11!

panie cwaniak

1315476[/snapback]

B) Panie czlowieku :wink: to mnie wlasnie zaskoczylo ze jednak u mnie zmiana mnoznika, zmienia taktowanie i do tego mnoznik ustawiam wyzej niz x11, dzisiaj kupilem nowego semprona 2200+ na zielonym laminacie zobacze czy efekt bedzie ten sam.

No blokuja wyzej niz x11 ale jak mostek L5 wyglada tak | | | | czyli wszystkie mostki polaczone, wtedy nie blokuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cool.gif Panie czlowieku icon_wink3.gif to mnie wlasnie zaskoczylo ze jednak u mnie zmiana mnoznika, zmienia taktowanie i do tego mnoznik ustawiam wyzej niz x11, dzisiaj kupilem nowego semprona 2200+ na zielonym laminacie zobacze czy efekt bedzie ten sam.

No blokuja wyzej niz x11 ale jak mostek L5 wyglada tak | | | | czyli wszystkie mostki polaczone, wtedy nie blokuja.

NO a czy przypadkiem jak mostki L5 tak wygladaja, to to nie jest mobile sempron??:> nie mam na mysli mobile moda tylko fabrycznego mobila... wczesniej pisales ze bios go wykrywa jako mobila, z tym tez sie nie spotkalem

moze bios byl modyfikowany?

czy chodzi o to ze sam polaczyles wszystkie L5? :huh:

Edytowane przez raf.z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszytskich

Jestem nowy i mam malutki problem, a nie chce specjalnie nowego tematu zakladac wiec sie podepne tutaj. Od niedawna jestem "szczesliwym" posiadaczem Semprona 2800+ i nietety mam klopot. Na plycie asusa a7v600-x nie moge go wogole rozruszac nawet do tych 2,0 Ghz jakie powinny byc nie wspominajac o wiecej. Chodzi mi procek na 1,2 ghz i na wiecej nie chce dac sie "namowic". Jesli zmieniam mnoznik w biosie to sytem nie startuje wogole, a jesli zmieniam predkosc powyzej 1,2 ghz np na 1,6 ghz system jesli wogole sie zaladuje to zaraz staje w miejscu. Nie wiesza sie ale staje, myszka nie odpowiada, nic nie idzie poprostu jakby czas sie zatrzymal na kompie i nie chce nic sie ruszyc. Nie jest to wina procesora bo jest to juz drugi porcek gdzie tak sie dzieje. Poprzednio byl Athlon XP 2600+, ale spece w sklepie mi go wymienili(po dluugim oczekiwaniu) na semprona bo stwierdzili ze procesor padł. Pomocy bo nie wiem co robic. Czy to plyta jest trzasnieta, czy wystarcza pewne modyfikacj na plycie i w biosie??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszytskich

Jestem nowy i mam malutki problem, a nie chce specjalnie nowego tematu zakladac wiec sie podepne tutaj. Od niedawna jestem "szczesliwym" posiadaczem Semprona 2800+ i nietety mam klopot. Na plycie asusa a7v600-x nie moge go wogole rozruszac nawet do tych 2,0 Ghz jakie powinny byc nie wspominajac o wiecej. Chodzi mi procek na 1,2 ghz i na wiecej nie chce dac sie "namowic". Jesli zmieniam mnoznik w biosie to sytem nie startuje wogole, a jesli zmieniam predkosc powyzej 1,2 ghz np na 1,6 ghz system jesli wogole sie zaladuje to zaraz staje w miejscu. Nie wiesza sie ale staje, myszka nie odpowiada, nic nie idzie poprostu jakby czas sie zatrzymal na kompie i nie chce nic sie ruszyc. Nie jest to wina procesora bo jest to juz drugi porcek gdzie tak sie dzieje. Poprzednio byl Athlon XP 2600+, ale spece w sklepie mi go wymienili(po dluugim oczekiwaniu) na semprona bo stwierdzili ze procesor padł. Pomocy bo nie wiem co robic. Czy to plyta jest trzasnieta, czy wystarcza pewne modyfikacj na plycie i w biosie??

Pozdrawiam

1316071[/snapback]

najpierw uaktualnij bios, najnowszy 1007 sciagnij ze strony asusa.

pozniej fsb ustaw w biosie na 166, mnoznik masz zablokowany na procu wiec jesli ci nie wystarczy 1992MHz (12*166) to mozesz odblokowac mnoznik mobile-modem, zmniejszyc troche i puscic fsb na 200.

Zakladam ze przy obecnym mnozniku i fsb 200 (=2400MHz) proc nie wstanie:)

niezle przeplaciles za tego semprona=) ja mam 2300+ (2200+ juz nie mieli) ktory chodzi jak w opisie :lol:

jak odblokuje mnozniki powyzej 11 to dopiero sobie posmiga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw uaktualnij bios, najnowszy 1007 sciagnij ze strony asusa.

pozniej fsb ustaw w biosie na 166, mnoznik masz zablokowany na procu wiec jesli ci nie wystarczy 1992MHz (12*166) to mozesz odblokowac mnoznik mobile-modem, zmniejszyc troche i puscic fsb na 200.

Zakladam ze przy obecnym mnozniku i fsb 200 (=2400MHz) proc nie wstanie:)

niezle przeplaciles za tego semprona=) ja mam 2300+ (2200+ juz nie mieli) ktory chodzi jak w opisie  :lol:

jak odblokuje mnozniki powyzej 11 to dopiero sobie posmiga

1316112[/snapback]

Biosa mam najnowszego i nic to nie pomoglo. Mnoznik jest x12 i nie da rady go ruszyc tak jak wczesniej mowilem(juz przy 12*133 sie zawiesza, w praktyce na 12*166 chodzi dluzej niz 12*133:)). Jak odblokowac ten mnoznik mobile-modem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biosa mam najnowszego i nic to nie pomoglo. Mnoznik jest x12 i nie da rady go ruszyc tak jak wczesniej mowilem(juz przy 12*133 sie zawiesza, w praktyce na 12*166 chodzi dluzej niz 12*133:)). Jak odblokowac ten mnoznik mobile-modem?

1316148[/snapback]

to normalne ze mnoznika nie da rady ruszyc bo jest zablokowany :D

Ale te 166 to defaultowe dla sempronow. proc powinien bez problemu na tym chodzic.

jak masz gwarancje na procka to proponuje najpierw go wymienic zanim zaczniesz skrobac laminat:)

No chyba ze masz za niskie napiecie... sprawdz.

Ale jesli nic nie przstawiales to pewnie proc jakis lewy, zdarza sie :wink:

Mozliwe tez ze pamiec nie wyrabia, ale jezeli na 133 juz sie wiesza... to ram by musial miec 100:) nie slyszalem o takich ddr-ach

Albo zasilacz za slaby (lub za gowniany), za wysoka temp = slabe chlodzenie... moze byc wiele przyczyn.

Napisz dokladnie jaki masz sprzet

Edytowane przez raf.z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie nic nie bede podkrecal bo procesor nawet miesiaca nie ma, a mnie zalezy tylko na tym aby chodzil jak ma chodzic, ale czy to mozliwe(a raczej realne bo mozliwe jest prawie wszystko :) ), aby dwa procesory jeden po drugim mialy takie same objawy "uszkodzenia"?? Czy to np nie kwestia plyty głównej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie nic nie bede podkrecal bo procesor nawet miesiaca nie ma, a mnie zalezy tylko na tym aby chodzil jak ma chodzic, ale czy to mozliwe(a raczej realne bo mozliwe jest prawie wszystko  :)  ),  aby dwa procesory jeden po drugim mialy takie same objawy "uszkodzenia"?? Czy to np nie kwestia plyty głównej??

1316307[/snapback]

To mozliwe ale malo prawdopodobne bo sam mam taka plyte i jest the best :D

Ale powaznie... ja bym stawial na zasilacz

napisz jaki masz sprzet, jakie napiecie bo ja nie wrozka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz tracer mgb-500atx pamiec 512 ddr 333mhz firma nanya(wypisal mi to jakis program do testoania komputera), napiecie na procesorze jest 1,6, ale zwiekszanie nic nie daje i tak sie wiesza.

Jesli jeszce cos mam podac to napisz/napiszcie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Bemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość bizon9ek

NO a czy przypadkiem jak mostki L5 tak wygladaja, to to nie jest mobile sempron??:> nie mam na mysli mobile moda tylko fabrycznego mobila... wczesniej pisales ze bios go wykrywa jako mobila, z tym tez sie nie spotkalem

moze bios byl modyfikowany?

czy chodzi o to ze sam polaczyles wszystkie L5? :huh:

1315526[/snapback]

Co do mostkow na tym sempronie to sam je polaczylem standardowo wygladal tak jak zwykle | : : |,

hmmm czy bios byl modyfikowany... raczej nie plyte mam prosto z hurtowni, pisales wczesniej ze tez masz takiego ASROCKA?? jak chcesz podam ci wersje biosu na mojej, tylko sprawdze :D

Jak wczesniej pisalem kupilem nowgo sempa na zielonym laminacie... rezultat taki sam, po przerobieniu go na mobile ||||

plyta wykrywa go jako "mobile Ahtlon ..." i oczywiscie moge zmieniac mnoznik z biosu.

A jak twoj ASROCK wykrywa tego zmodowanego sempa??

Edytowane przez bizon9ek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siedze i czytam wasze opinie odnosnie Sempronow i coraz bardziej zastanawiam sie nad zmiana z mojego Athlona 1800+ Palomio 0,18u(chodzi mi na deflaucie fsb=133). Pozatym wiele na nim nie wyciagne...A taki Sempronik powiedzmy 2200-2600+ na ile poleci na zmianie tylko FSB bez zmiany napiecia??. Acha jaki procesor (miedzy 2200-2600)byscie polecili i na co przy kupnie warto zwrocic uwage.I czy brac OEM czy BOX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...