Skocz do zawartości
maltana

Sempron: wady, zalety, podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

OK, ten easy tune juz zostal przywolany do porzadku, tymczasem procesor, niestety, FSB 182 i w 4 minucie torture test w prime 95 sie wys... tegowuje. Co najsmieszniejsze procesor w stresie ma 50 stopni, Vcore jest 1,62

1365093[/snapback]

A moze za male to napiecie?? Albo zasilacz nie trzyma stabilnych V?? Albo pamieci masz za wolne (<200MHz?)... Ktos na tym forum wczesniej opisywal przypadek, ze po podkreceniu "nieznacznym" nie chodzil mu CPU stabilnie, ale po ZWIEKSZENIU do 200MHz smigal jak marzenie (choc nikt tego nie umial wytlumaczyc)!! I to bylo chyba o Sempku2500, ale glowy nie dam:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olowek z ikei nie dzialal dopiero Koh-i-noor HB pokazal klase :wink: moze zaczne je sprzedawac na allegro jako idealne do OC tuningu :D

Edit: a co do sprawdzania stabilnosci to jednak nie samym Primem i Goldmemem zyje czlowiek, bo mimo ze prime chodzil 24h bez bledow to przy ustawieniu 10,5*216 przy ciezszych operacjach dyskowych czasami zwiecha pomimo ze nizsze fsb w porownaniu z moim standardowym ustawieniem 10*220, a znowu do testowania pamieci stosowalem CSa bo memtest nic nie wywalal :lol:

Edytowane przez mamcar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

domeryk,

zeby sie wypowiadac na forum trzeba miec cos do powiedzienia

1364398[/snapback]

Tak oczywiście zgodzę się z tobą ale ja się uczę po parę godzin dzienie , a jak narazie to kometarze twoje mnie nie ruszają, zacznij się uczyć tyle co ja to będziesz mógł pisać że jesteś najlepszy, ja jestem dalej głupi i dlatego się uczę żeby troszkę więcej wiedzieć, nie krytykuj innych jak nie wiesz co potrafią to jest forum na którym ludzie piszą problemy, i ja bym chciał im pomoc i przekazać wiedze i doświadczenia swoje na tyle ile się znam nie biorąc za to ani jedej 1zl. Pisze bo się tym interesuje i zajmuje na co dzień Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze za male to napiecie?? Albo zasilacz nie trzyma stabilnych V?? Albo pamieci masz za wolne (<200MHz?)... Ktos na tym forum wczesniej opisywal przypadek, ze po podkreceniu "nieznacznym" nie chodzil mu CPU stabilnie, ale po ZWIEKSZENIU do 200MHz smigal jak marzenie (choc nikt tego nie umial wytlumaczyc)!! I to bylo chyba o Sempku2500, ale glowy nie dam:D

ustawilem fsb 200, procesor sie wykrzaczal w prime, ale ogolnie wszystko chodzilo b. szybko i stabilnie, zadnej zwiechy, podnioslem napiecie najpierw o 5%, zaczal sie szybciej wywalac w prime, podnioslem o 7,5% zaczal swirowac i wywalac jakies idiotyczne wyniki, o 10% (maks co pozwala plyta) nie podnosilem. Jakies sugestie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak oczywiście zgodzę się z tobą ale ja się uczę  po parę godzin dzienie ,  a jak narazie to kometarze  twoje mnie nie ruszają,  zacznij się uczyć tyle co ja to będziesz mógł pisać że jesteś najlepszy

1366403[/snapback]

I myslisz ze w tej zawodowce musisz sie duzo uczyc? :wink:

nie krytykuj innych jak nie wiesz co potrafią

nie krytykuje, tylko chcialem Ci dac do zrozumienia ze wypowiedzi w stylu: "zgadzam sie z przedmowca" nie maja sensu, to tylko kolejne niepotrzebne posty, ktorymi nikomu wiedzy nie przekazesz

Sorki za offtop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jako ze zaczalem sobie skladac kompa to chcialem sie zapytac, jaka seria jest najlepsza do o/c(nie chce mi sie wertowac 40 stron :mur: ) ? proc bedzie siadzial prawdopodobnie na abicie nf7-s z pamiatkami OCZ performance 2x256mb.

Edytowane przez woocash_lp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I myslisz ze w tej zawodowce musisz sie duzo uczyc?  :wink:

nie krytykuje, tylko chcialem Ci dac do zrozumienia ze wypowiedzi w stylu: "zgadzam sie z przedmowca" nie maja sensu, to tylko kolejne niepotrzebne posty, ktorymi nikomu  wiedzy nie przekazesz

Sorki za offtop

1367162[/snapback]

Widać że nie czytasz dokładnie to co pisze skończyłem zawodówkę, oraz kończę technikum i nie zamierzam skończyć na tym , wiele osób uważa że wiem bardzo dużo i nie mam zamiaru interesować i rozmawiać z tobą opisując moje życie zacznij się człowieku uczyć i wreszcie pokaż ze coś naprawdę wiesz a nie rób jaj bo ty nawet podstaw jak zauważyłem nie znasz a co dopiero więcej o czym tu mowa w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jako ze zaczalem sobie skladac kompa to chcialem sie zapytac, jaka seria jest najlepsza do o/c(nie chce mi sie wertowac 40 stron  :mur: ) ? proc bedzie siadzial prawdopodobnie na abicie nf7-s z pamiatkami OCZ performance 2x256mb.

1367165[/snapback]

Zależy od tego do czego ma być używany , jeśli chodzi o gry to polecam wydajność czyli Płyta Abit NF7 (v2.0) pamięci takie jak Winbond Bh6 lub Hynix D43 odpowiedni zasilacz Antek, Forton, albo Chieftec odpowiednia grafa i komputer ci fruwa. A jeśli programy to polecam platforme Intela i proca jakiegoś z duża ilością Pamieci podręcznej napisz ile chcesz na to przeznaczyć to ci napisze co byś mogł godnego zakupić do podanej ceny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, nie robcie OT bo ja tu biedny LAME nie wiem co dalej robic ze swoim procesorem.

1367357[/snapback]

Niestety domerykowi niektore sprawy trzeba jasniej o Offtop konieczny bo i mnie rozwalil postem o skladaniu komputera :lol: ty nie jestes lame tylko masz problem, popis lamerstwa mamy wlasnie w wykonaniu pana "wiem i podziele sie wiedza i nie chce ani zlotowki bo sie ucze ciagle" vel domeryka :lol: nie ma jak duza dawka smiechu na dobranoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za pare dni przychodzi Sempron 3000 s. A, jak wiadomo z rdzeniem barton. I pytanie dotyczy oczywiscie podkrecania tego procesora, w temacie OC jestem kompletnie zielony. Wiem ze gdzies juz na tym forum sa informacje dotyczace potencjalnych mozliwosci tego procesora, ale czas nagli (jeszcze moge zmienic zamowienie) a mi przez ostatnie 2 godziny oczy wyplywaly na poszukiwaniach, stad wiec pytanie. Posiadam plyte Gigabyte GA-7N400-L na N-force 2 i pamieci, jakies goodramy czy inne elixiry 400 mhz, procesor przyjdzie w wersji box (bo innych nie bylo) chcialem sie dowiedziec do jakich wartosci moge bezpiecznie go podkrecic, jaki bios bedzie do tego celu najlepszy i ogolnie wszystkich mozliwych informacji ktore pomoga mi w OC tego procesora bez stresu i ciaglego wrazenia ze czuje spalenizne ;) Pozdrawiam i z gory dziekuje :)

1345549[/snapback]

Hmm jedynie z czym moze byc problem to chyba z plyta, gigabyte zazwyczaj nie kreca sie zbyt dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawilem fsb 200, procesor sie wykrzaczal w prime, ale ogolnie wszystko chodzilo b. szybko i stabilnie, zadnej zwiechy, podnioslem napiecie najpierw o 5%, zaczal sie szybciej wywalac w prime, podnioslem o 7,5% zaczal swirowac i wywalac jakies idiotyczne wyniki, o 10% (maks co pozwala plyta) nie podnosilem. Jakies sugestie ??

1366938[/snapback]

Moze kiepski zasilacz (jaki masz??). Pisales chyba, ze masz pamieci Elixira czy Goodramy -podobno sa one zagadka, raz sie dobrze podkrecaja, raz nie, ale przy FSB 200MHz powinny dzialac z palcem w... nosie :D Mozesz jeszcze sprobowac "poluzowac" im timingi.

A tak poza tym z tego co tu ludzie pisali (m.in. mamcar), to płyty gł. Gigabyte'a tak srednio służą do podkrecania ;)

Edytowane przez deZZember

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze kiepski zasilacz (jaki masz??). Pisales chyba, ze masz pamieci Elixira czy Goodramy -podobno sa one zagadka, raz sie dobrze podkrecaja, raz nie, ale przy FSB 200MHz powinny dzialac z palcem w... nosie :D Mozesz jeszcze sprobowac "poluzowac" im timingi.

A tak poza tym z tego co tu ludzie pisali (m.in. mamcar), to płyty gł. Gigabyte'a tak srednio służą do podkrecania ;)

1367506[/snapback]

Możesz mnie sluchać lub nie ale moim zdaniem zasilacz masz kiepski i pamięci wymień te GoodRAM czy tez Elixiry i poszukaj Hynix D-43 na Allegro , do O/C potrzebne są po żądne pamięci jak chcesz mieć lepsze rezultaty niż 200FSB :) i opisz jaki masz sprzęcik to ci powiem mniej więcej co trzeba zmienić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety domerykowi niektore sprawy trzeba jasniej o Offtop konieczny bo i mnie rozwalil postem o skladaniu komputera :lol: ty nie jestes lame tylko masz problem, popis lamerstwa mamy wlasnie w wykonaniu pana "wiem i podziele sie wiedza i nie chce ani zlotowki bo sie ucze ciagle" vel domeryka :lol: nie ma jak duza dawka smiechu na dobranoc

1367440[/snapback]

Skoro tak sadzisz to twoja sprawa, ja jestem tu po to aby pomoc ludzią i nie pisałem nigdzie o żadnej darowiźnie bo robie to z spacji i zainteresowania a nie dla pieniędzy pieniadze na czymś innym robię ale nie będę się rozpisywał i kłócić się o racje jak masz problem z kompem napisz jak będę umiał to pomogę oraz jak ty będziesz wiedział wiecej też z miłą chęcią posłucham.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sie niezrozumielismy... takie hynixy to moze sobie kupowac jak chce miec fsb rzedu >230 a zeby osiagnac fsb 200 (bo o takim tutaj mowa) wystarcza mu jakies normalne no name tylko zeby byly ddr 400, bo to bedzie ich stockowe ustawienie, wiec nie wiem po co przeplacac kupujac hynixy skoro juz przy 200mhz sa problemy to pewnie 230 jest nie osiagalne - wniosek -> niepotrzebnie wydana kasa.

PS. Hynixy D43 nie rozwiazuja kazdego problemu z OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtiam. Jestem poczatkujacym i chce podkrecic swoja miaszynke. Nie bardzo jednak wiem oco chodzi. Wiec moze moglibyscie mi pomoc. Moja konfiguracja

Motherboard K7VT4A+/E/A/ASR

FBS 333Mhz

DDR 400Mhz

Hybrid Booster (Bezpieczne podkrecanie :))

CPU AMD Sempron 2500+ (166x10,5) 1750Mhz

L1 128

L2 125

Total 256

DDR 256/166 (DDR333)

Temp. :

CPU 52*C/125*F

M/B 36*C/96*

CPU FAN 3590RPM

W winie CPUCool pokazuje mi 45*C

Vcore 1.61V

+3.30 - 3.26C

+5.0 - 5.03V

+12.0 - 12.48V

Zasilacz : Colorsit

Model: 330U

Pisze na nim 350W Switching powier ATX12V

FSB a FBS jaka to roznica ?:P

To chyba bedzie wszysztko :)

Edytowane przez GriM!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, problem nie lezy w pamieciach, bo te sa ddr 400, zreszta, to nie pamieci nie nadazaja, tylko procesor, a im bardziej podnosze mu napiecie tym bardziej glupieje :/ przy czym dzisiaj puscilem go @12x200 i kolezanka grala u mnie przez 3 godziny w simy 2 z azureusem dzialajacym w tle, nie bylo problemu zadnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"GriM!" --> Masz mobo na KT400 więc nie podkręcaj bo padną ci podzespoły !!

Podkręcanie na KT400 jest niebezpieczne i może doporowadzic do uszkodzenia pozostałych podzespołów !!

Edytowane przez Smol__ar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ty czego sie naczytales ze takie brednie opowiadasz? u mnie spokojnie lecial 12x225 przy 2v i powerx'ie na procu. wystarczylo dobre chlodzenie i szlif mostka + kawalek aluminium na mosfety.napiecia na tym 2 fazowym "gownie" sa stabilniejsze niz na niejednej nf7.pci45 to inna sprawa ale i na to jest rada - wystarczy poszukac na forum(zresza o tym juz bylo wiele razy).kt400 dobrej firmy jest super do krecenia to ze twoj asrock ecs czy co tam masz leci max fsb170 to nie wina tego ze jest na kt400.

pozdro

Edytowane przez johnyboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ty czego sie naczytales ze takie brednie opowiadasz? u mnie spokojnie lecial 12x225 przy 2v i powerx'ie na procu. wystarczylo dobre chlodzenie i szlif mostka + kawalek aluminium na mosfety.napiecia na tym 2 fazowym "gownie" sa stabilniejsze niz na niejednej nf7.pci45 to inna sprawa ale i na to jest rada - wystarczy poszukac na forum(zresza o tym juz bylo wiele razy).kt400 dobrej firmy jest super do krecenia to ze twoj asrock ecs czy co tam masz leci max fsb170 to nie wina tego ze jest na kt400.

pozdro

1368762[/snapback]

Wyobraź sobie ze mój AsRock idzie na 200 bez ruszania napięcia i jest stabilnie, a odnośnie Kt400 chodzi mi o brak blokady pci/agp oraz 1/5. To, że ty wolisz stracić dysk po roku czasu to już od ciebie zależy, a ja tylko ostrzegam ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty nie ostrzegasz tylko siejesz panike a moj dysk chodzi tak juz 2 lata;)

zreszta dyskusja nie ma sensu bo ty bedziesz kolejnym ktory twierdzi ze dyski umieraja przy pci35 a ja kolejnym ktory uwaza ze jest inaczej.

Edytowane przez johnyboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Smol__ar

jest tu jeszcze kilku takich co Ci powiedza ze "jada bez problemu na fsb 230 bez blokady pci/agp" itp.

Z nimi nie ma sensu dyskutowac, jaka prawda kazdy wie, ale nie odbierajmy dzieciom marzen :lol:

Ja tez swego czasu ostrzegalem :)

nie ma sensu nikomu tlamczyc ze dysk moze od tego pasc, zaraz zaczna bluzgac i skonczy sie z moderatorem

tak, kolejnym :]

Juz jest nas dwoch, a to zawsze jakis postep :D

Edytowane przez raf.z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...