heryf Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 (edytowane) no kto wie, ja zamowilem 2800 zebym nie zalowal :D (na dodatek kupilem ostatniego, mam nadzieje ze nie okaze sie najgorszym) Edytowane 1 Kwietnia 2006 przez heryf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KisiuReal Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Śmieszne z tymi cenami może sie poprostu pomylili? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 (edytowane) no kto wie, ja zamowilem 2800 zebym nie zalowal :D (na dodatek kupilem ostatniego, mam nadzieje ze nie okaze sie najgorszym) Jeżeli masz zamiar kręcić to należało kupić 2600+ - z tego co wiem procki o mniejszym oznaczeniu z tej samej serii mają większy potencjał o/c. W sempronach pod nf2 raczej jest to widoczne - nie możesz zmienić mnożnika przez co albo duże fsb pod bardzo dużym napięciem albo małe fsb. EDIT: Jeżeli się mylę nich ktoś mnie poprawi. Edytowane 2 Kwietnia 2006 przez Łukasz Tkacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Razem z qmplem mam zamiar zrobić mały eksperyment. Wpadnie do mnie ze swoim 8rda3+ non-pro i zapodamy większe napiecie na chipsecie. Następnie zribimy testy pod moim i pod jego prockiem (semp 2600+) co do o/c. Trochę się obawiam o jego płytę bo słyszałem że non-pro są z 2-u fazowym zasilaniem (nie rozumiem tego ale ponoć przy wyższych napieciach procka płyta może się zajechać), myślę jednak że mój sempron na 1.9 - 1.95V powinien uruchomić winde na 240 fsb. Nie wiem kiedy dokładnie to zrobimy tak więc żyję z niewiedzą i niepewnością ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exitte Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 (edytowane) Żadnego Semp-a z zablokowaną połową cachu nie odblokujesz, podobnie jest ze wszystkimi po 39 tyg 2003r. Mostki odpowiedzialne za sterowanie mnożnikiem i cache-m na procach super-locked nie zostały fizycznie połączone z rdzeniem proc-a, a sam proc ma fabrycznie ustawiony domyślny cache i mnożnik. Te przerwania są niewidoczne, i podejrzewam , że znajdują się tuż przy rdzeniu, ale ściągać tam laminat i łączyć to tragedia. Mam Thortona i w żaden sposób nie udało mi sie odblokować ani cachu ani mnożnika, ale nie ściągałem laminatu z całego proca w poszukiwaniu tych przerwanych, jedynie łączyłem lutownicą po odsłonięciu styków, by mieć pewność że połączyłem. Próbowałem wcześniej ołówkiem ale też nie dało rady. AMD naprawdę sie postarało żeby uniemożliwić odblokowanie tych proców i w 100% im sie to udało. Sorki "marotf" ale mam pytanko gdzie to wyczytałeś bo ja mam takiego samego procka i zrobiłem vmoda (za pomocą ołówka :wink: ) i wykrywa mojego procka jako AMD Mobile Athlon XP-M zatem i napewno można i twego odblokować. A próbował może ktoś odblokować mnożnik w duronie 750 (D750AUT1B) ?? Edytowane 3 Kwietnia 2006 przez exitte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 1) Nie "vmoda" tylko "mobile moda" 2) Mobile mod nie odblokowuje mnożnika a jedynie zmienia typ mnożnika (z desktop na mobile). Ten pierwszy nadal jest zablokowany (i nie jest możliwe jego odblokowanie). 3) Mnożnik na D750 odblokowuje się łącząc 4 mostki L1 za pomocą np: ołówka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exitte Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Aha wszystko jasne mój błąd i dzięki za info a da się coś jeszcze odblokować oprócz mnożnika ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Sorki "marotf" ale mam pytanko gdzie to wyczytałeś bo ja mam takiego samego procka i zrobiłem vmoda (za pomocą ołówka :wink: ) i wykrywa mojego procka jako AMD Mobile Athlon XP-M zatem i napewno można i twego odblokować. A próbował może ktoś odblokować mnożnik w duronie 750 (D750AUT1B) ?? a czy poza tym, że go wykrywa jako wersję mobila to są jakieś inne korzyści(wydajność itd.)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Aha wszystko jasne mój błąd i dzięki za info a da się coś jeszcze odblokować oprócz mnożnika ??da sie jeszcze napięcie zmienić np.ołówkiem !! ale odblokować keszu się nie da przynajmniej w moim bo znalazłem jak to się robi sprubowałem i nie działa to !! pozdro a czy poza tym, że go wykrywa jako wersję mobila to są jakieś inne korzyści(wydajność itd.)?jak sie pobawisz mnożnikiem i fsb to tak ale tak to nie to zmienia tylko nazwe nic więcej !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exitte Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 (edytowane) a czy poza tym, że go wykrywa jako wersję mobila to są jakieś inne korzyści(wydajność itd.)?No cóż jak mam mobile mogę regulować mnożnik i maksymalnie jaki mogę ustawić to 11 gdzie oryginalnie było 10,5(oczywiście regulacje mam z poziomu windowsa bo na biosa nie reaguje)ale nie próbowałem jeszcze odblokować większego zakresu regulacji. W sumie troszkie się boję go mocno obciążać bo mam boxowe chłodzenie ale jestem w trakcie składania wc i może nie długo dam mu troszkie jazzu :D i wtedy będe mógł mówić o wydajności. Tak sobie myślę że jak dało się odblokować mobile to i powinien dać się odblokować mnożnik ale nie wiem będe próbował jeszcze w sumie nie mam wiele do stracenia jeżeli faktycznie nie jest podłączony to nie powinno się nic złego stać. Edytowane 4 Kwietnia 2006 przez exitte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacusix Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Kiedyś siedziałem w temacie sempronów ale zajołem sie kartami garficznymi i teraz jestem troche zacofany...I dlatego mam pytanie .Co moge zrobić z mojego semprona 1500Mhz??Chodzi mi głównie o drut moda i łączenie mostków. Wyciągnołem z niego 2000Mhz poprzez podniesienie szyny na 222...dalej już nie chce iść ... Niestety moja płyta to ECS N2U400-A (1.0) na nForce2 Ultra400. Brak zmiany napięć na procku i pamięciach daje pewne (duże) ograniczenia a z tego co jeszcze pamiętam to na płytach opartych na chipsecie nF 2 nie da się zmieniać mnoznika z poziomu windy... Myślałem, żeby drut-modem zmienić mnożnik z 9,5 na 10 lub więcej i wtedy postawić na szynie 222... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Jedyne co możesz zrobić to ustawić drutami wyższe napięcie i jechać dalej magistralą (jak wyższe vcore nie pomoże, to wydłużyć timingi pamięci/użyć lepszego ramu ;)). Mnożnika nie zmienisz ani odblokujesz w żaden sposób. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na paru ostatnich stronach tego tematu (tak - byłby krótszy, gdyby ludzie nie zadawali w kółko tych samych pytań :-| ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Kiedyś siedziałem w temacie sempronów ale zajołem sie kartami garficznymi i teraz jestem troche zacofany...I dlatego mam pytanie .Co moge zrobić z mojego semprona 1500Mhz??Chodzi mi głównie o drut moda i łączenie mostków. Wyciągnołem z niego 2000Mhz poprzez podniesienie szyny na 222...dalej już nie chce iść ... Niestety moja płyta to ECS N2U400-A (1.0) na nForce2 Ultra400. Brak zmiany napięć na procku i pamięciach daje pewne (duże) ograniczenia a z tego co jeszcze pamiętam to na płytach opartych na chipsecie nF 2 nie da się zmieniać mnoznika z poziomu windy... Myślałem, żeby drut-modem zmienić mnożnik z 9,5 na 10 lub więcej i wtedy postawić na szynie 222... A pojechales synchronicznie do pamieci na takei fsb? Wnioskuje, ze masz jakies pamiatki podatne na podkrecanie. Bo moje elixiry z trudem ida powyzej 210... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirun Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Dawno tu nie zaglądałem :lol: luk1999 --> Myślałem że już dawno jest wyjasnione że sie da odblokować mnożnik w sempronie poprzez moda na mostku l5 (działa tylko pod platformą inną niż NF2 - i jest możliwa wtedy zmiana mnożnika spod Windowsa). NF2 = brak możliwości jakiejkolwiek zmiany mnożnika proca. Może Cie źle zrozumiałem ale z twojej wypowiedzi wnioskować można że taka możliwość nie istnieje, co jest nieprawdą !! stregobor --> 220 to pamiątki podtane na podkręcanie :blink: no może i podatne jak porwnując do Twoich Elixirów :lol: zlukaj tu :) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=66447 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacusix Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Moje pamięci to 2x 256 Twin-mosa w dualu... 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) przy taktowaniu 444Mhz... Jężeli prockowi podniose napięcie to napewno przydało by się to też pamięciom...Wiem że to nie ten dział ale czy w jakiś sposób można podnieś napięcie na pamięciach jeżeli nie ma takiej opcji w biosie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 A pojechales synchronicznie do pamieci na takei fsb? Wnioskuje, ze masz jakies pamiatki podatne na podkrecanie. Bo moje elixiry z trudem ida powyzej 210...Moje eliksiry działają na 221 przy 2,5-4-4-9 bez problemów tylko musze napięcie dzwignąć !! tylko niewiem o ile bo w biosie nie mam dokładnie określone !! tylko mam albo auto albo low albo high !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Musze sie zadowolic narazie taktowaniem jakie mam. Jestem szczesliwy, ze wszystko chodzi stabilnie bez zmian napiecia. Mozliwe, ze zdzialam cos bardziej ekstremalnego kiedy zmienie chlodzenie procesora na cos bardziej wydajnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 luk1999 --> Myślałem że już dawno jest wyjasnione że sie da odblokować mnożnik w sempronie poprzez moda na mostku l5 (działa tylko pod platformą inną niż NF2 - i jest możliwa wtedy zmiana mnożnika spod Windowsa). NF2 = brak możliwości jakiejkolwiek zmiany mnożnika proca. Może Cie źle zrozumiałem ale z twojej wypowiedzi wnioskować można że taka możliwość nie istnieje, co jest nieprawdą !!Odpowiadałem na pytanie jacusix, który ma płytę na NF2 :angry: : Niestety moja płyta to ECS N2U400-A (1.0) na nForce2 Ultra400.Na VIA i SiS można oczywiście zrobić mobile moda. Moje pamięci to 2x 256 Twin-mosa w dualu... 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) przy taktowaniu 444Mhz...Wydłuż timingi mastah - 2,5-4-4-11 lub 3-4-4-11 - pisałem o tym wyżej. Możliwe, że to Wielbłądy CH5 jak idą na 444MHz przy 2,6V - szkoda, że masz taką dziadoską płytę; te RAMki lubią dużo v i fajnie się kręcą. Jężeli prockowi podniose napięcie to napewno przydało by się to też pamięciom...Wiem że to nie ten dział ale czy w jakiś sposób można podnieś napięcie na pamięciach jeżeli nie ma takiej opcji w biosie??Pozostaje chyba tylko vmod na RAM... Ewentualnie odblokuj opcje z pomocą "modbin 6" - może będzie vRAM? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 W FAQ macie wsio opisane o mobile modzie :wink: klik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton_3 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Włąsnie też się ździwiłem jak podkręciłem swojego Semprona na 200Mhz FSB że mi temperaturka nie rośnie :) (myślałem że FSB się zresetowało) I mam pytanie ręcznie czy automatycznie zmienia się napięcie procka po podręceniu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Jak masz słabą zasiłkę to spada vcore ;-) A tak na serio to w większości popularnych płyt NIE!!! Trzeba ręcznie podnieść!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KisiuReal Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) "Tsza" ręcznie :D I z tymi zasiłkami to fakt trzeba mieć dobrą bo mi właśnie przez to komp niejest stabilny :\ Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez KisiuReal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton_3 Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Aha... W którym dokładnie w Biosie się to przestawia? I jako wartość ustawić dla podkręconego? (słyszałem że można tylko max 5%?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Może byś napisał jaką płytę przynajmniej masz :-D Co to max 5% to bójda, można więcej tylko trzeba się na tym znać, mieć dobre chłodzenie, odpowiednie mobo i porządny zasilacz!!! Jak się nie znasz to najlepiej wogóle nie ruszaj napięcia ;-) tylko najpierw poświęć trochę czasu na lekturę topiców o OC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Może byś napisał jaką płytę przynajmniej masz :-D Co to max 5% to bójda, można więcej tylko trzeba się na tym znać, mieć dobre chłodzenie, odpowiednie mobo i porządny zasilacz!!! Jak się nie znasz to najlepiej wogóle nie ruszaj napięcia ;-) tylko najpierw poświęć trochę czasu na lekturę topiców o OC. Święta Racja ;) jak się nie znasz i przestawisz za mocno jeszcze przy słabym zasilaczu to w najgorszym wypadku... :D .... no raczej najpierw powinieneś sobie poczytać. Razem z v.e.n.o.mem chcemy zrobić trochę hard o/c :D jak narazie szukamy procka do naszych celów - wiemy już że pod Socket i zastanawiamy się nad: Duron 700, Duron 1400, Sempron 2200+ albo Athlon 1700+ (to raczej odpada bo już są takie rekordy na świecie że.... :D) tylko że na razie krucho z finansami a ja nie zamierzam płytki poświęcać :lol: Jaką platformę polecalibyście pod Semprona 2200+ ? Ja mam na oku epoxa 8RDA3+ PRO (3-fazowe zasilanie) z wgranym biosem merlina, zresztą ta płyta byłaby dobra do każdego z tych procków. Ramy się nie liczą bo będziemy kręcili tylko procka (ramy damy na ileśtam %). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exitte Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Święta Racja ;) jak się nie znasz i przestawisz za mocno jeszcze przy słabym zasilaczu to w najgorszym wypadku... :D .... no raczej najpierw powinieneś sobie poczytać. Razem z v.e.n.o.mem chcemy zrobić trochę hard o/c :D jak narazie szukamy procka do naszych celów - wiemy już że pod Socket i zastanawiamy się nad: Duron 700, Duron 1400, Sempron 2200+ albo Athlon 1700+ (to raczej odpada bo już są takie rekordy na świecie że.... :D) tylko że na razie krucho z finansami a ja nie zamierzam płytki poświęcać :lol: Jaką platformę polecalibyście pod Semprona 2200+ ? Ja mam na oku epoxa 8RDA3+ PRO (3-fazowe zasilanie) z wgranym biosem merlina, zresztą ta płyta byłaby dobra do każdego z tych procków. Ramy się nie liczą bo będziemy kręcili tylko procka (ramy damy na ileśtam %). A jako mobo nie lepiej coś ze stajni DFI ? Słyszałem że DFI NF2 Ultra Infinity jest niezłe i dużo rekordów na niej bili tylko z tego co się orientuję cieżko ją dostać :sad: . Osobiście jestem posiadaczem płyty DFI AD77 Infinity płyta jest wypasiona tyle że nie ma blokady AGP/PCI i nie mogę za wiele podciągnąć na mnożniku ale jest na chipsecie VIA więc moge się bawić mnożnikiem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 A jako mobo nie lepiej coś ze stajni DFI ? Słyszałem że DFI NF2 Ultra Infinity jest niezłe i dużo rekordów na niej bili tylko z tego co się orientuję cieżko ją dostać :sad: . Osobiście jestem posiadaczem płyty DFI AD77 Infinity płyta jest wypasiona tyle że nie ma blokady AGP/PCI i nie mogę za wiele podciągnąć na mnożniku ale jest na chipsecie VIA więc moge się bawić mnożnikiem :D Via na KT400 - naprawde wypasiona plyta :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Jaką platformę polecalibyście pod Semprona 2200+ ? Ja mam na oku epoxa 8RDA3+ PRO (3-fazowe zasilanie) z wgranym biosem merlina, zresztą ta płyta byłaby dobra do każdego z tych procków. Ramy się nie liczą bo będziemy kręcili tylko procka (ramy damy na ileśtam %).A na nForce to przypadkiem nie jest tak, że jak dasz ram asynchro to jest problem z wysokimi FSB (>=230)? Moim zdaniem najlepiej brać coś na VIA KT600/880 (ewentualnie SIS 748FX) z zasilaniem procka z 12V - robisz mobile moda i masz "na dzień dobry" mnożnik 11x - RAM wtedy nie ma wielkiego znaczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KisiuReal Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 (edytowane) Z tym asyncho w epox-ie to ja niemam żadnych problemów! Jedyna wada to że nieda sie na nforce-ie odblokować mnorznika :\ Edytowane 13 Kwietnia 2006 przez KisiuReal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Z tym asyncho w epox-ie to ja niemam żadnych problemów!A jedziesz na FSB>230MHz na Sempronie 2500+ - to musisz mieć niezłego procka... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...