apofiss Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Niestety ale najlepiej kręcą się sempronki 2200+. Mój procek w stresie osiąga max. 60*C, w idle 41-44*C. Udało mi się wyciągnąć z niego 700 Mhz więcej podnosząć napięcie raptem o 0,05 V. Bio nie przejmuj się temperaturą; może masz za dużo pasty albo źle przylega cooler. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 puki co nie chce mi się ściągać radiatora więc nie wiem ile mam tej pasty tam ale jest dobrze zamontowany :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KisiuReal Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Ja na szynie 181mhz mam max 47C tak że jest spoko przy 60C to ruznie to bywa przynajmniej w innych prockach było "niemiło" :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Z tymi semprami to jest faktycznie rużnie :\ Ja moge max gdzieś 19x mhz na rozsondnym napięciu bo 200mhz osiagam stabilnie dopiero przy 1.85V :\ A niechce procka zajechać to zostaje przy 181mhz przy 1.6V Chłodzenie pentagram Q-92 alcu. Heh, ale nie martw się, ja mam jedną z pierwszych serii Sempronów (2300+) na s.A i 1,9GHz robie przy 1,55V. Batch chyba nie istotny, a nawet gdyby to i tak dokladnie nie pamietam - około 500 :P Generalnie, to gdybym trafił na identycznie kręcącego się 2,4+ to bym go zamienił (oczywiscie na nowego :P ) bo obecnie mi się płyta i ram kończy. 255FSB 2V a zostaje mi przeciez jeszcze 0,3V, a na 256FSB mam juz zwieszki :P Co do temperatury przy obecnym normal mode ;) 200x9,5 1,55V mam 34*C-44*C idle 50*C stres. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Ja na moim Semproni 2400+ miałem na boxie w 1930Mhz 48 stopni max na 1.6V (ECS N2U400-A). Na 8rda+ i Spire WR IV i AS5 w 2200Mhz było też tyle maks w stresie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 czy różnica między brązowym laminatem a zielonym to tylko to że zielony semrpon jest lakierowany a brązowy nie (można bez problemu mieszać w mostkach) ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Ja mam brązowy i nie robił problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 na 99% nie ma to znaczenia, ja miałem zielony i wszystko bylo ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ALO Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 do ilu podkrece semprona 2200+ na chlodzeniu AC Copper Silent 3 ? plyta Asus A7N8X ? chodzi mi o szyne i mnoznik dokladnie ? dam rade 2GHz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 do ilu podkrece semprona 2200+ na chlodzeniu AC Copper Silent 3 ? plyta Asus A7N8X ? chodzi mi o szyne i mnoznik dokladnie ? dam rade 2GHz ?Prosta odpowiedź; sprawdź sam a nie pytaj. Chłodzenie powinno starczyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Witam. Korzystajac z programu Motherboard Monitor 5 odczytuje temp mojego procesora: CPU Diode 64* Stress; 38* Idle CPU Socket 50* Stress; 45* Idle. Natomiast SpeedFan pokazuje temp Stress 51*; 45* Idle. Ktora z tych temperatur jest prawdziwa? procesor smiga na 166MHz x 10 Edytowane 23 Czerwca 2006 przez Ant3k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesl4f Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 zalezy jaka masz plyte bo np nf7 ma jedna wade jest to czujnik temperatury ktory nie za bardzo pokazuje prawdziwa temp proca i lubi sie zmieniac po restarcie kompa ja uzywam speedfana i narazie nie narzekam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 zalezy jaka masz plyte plyta w sig'u. ale powiem Asus A7N8X. nie slyszalem nigdy zeby asus zawyzal temp... asus to nie gigabyte ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) Ja używałem SpeedFana i temperatury zawsze były najbliższe rzeczywistości... dlatego bardziej bym mu uwieżył jak MM5 Edytowane 24 Czerwca 2006 przez mrjeremiasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Ja używałem SpeedFana i temperatury zawsze były najbliższe rzeczywistości... dlatego bardziej bym mu uwieżył jak MM5 w wypadku mojego epoxa to MM5 i SF podają takie same....zaniżone temp-wina jest po stronie mobo ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Witam Dwa proste pytania: 1. Którego semprona opłaca się najbardziej kupić(czynnik cena/jakość :wink: ) 2. Jak semprony sprawują się w porównaniu do innych procków na socket A? Pozdrawiam ps. Sorrka że pytam o takie rzeczy, ale temat bardzo obszerny i jakbym miał to przeczytać na moim starym monitorze to by mi oczy du** wyszły :lol2: Edit: Oczywiście czynnik OC wchodzi w gre :wink: Edytowane 27 Czerwca 2006 przez peter.a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Szukaj o najnizszych oznaczeniach: 2200, 2300 - te najlepiej sie kreca, bez problemow leca na fsb 200mhz, niektore o oznaczeniu 2400 maja juz problemy z osiagnieciem 200mhz (bez zmiany napiecia oczywiscie). Edytowane 27 Czerwca 2006 przez basik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Sempy w porównaniu do Bartonów nie wypadają tragicznie. Przez mniejszy cache trochę tracą na wydajności, ale trochę MHz więcej i wydajność wychodzi podobna. Nie jest to taka przepaść jak pomiędzy Celkami a Pentiakami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Czyli bardziej opłaca się kupić 2200 i 2300 niż ich mocniejsze odpowiedniki? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 a jaką masz płyte główną?? jeśli coś na via to bierz 2200+, jeśli coś na nf2 i zamierzasz mocno podkręcić to proponuję brać sempka 2400+ lub 2500+ bo nie będziesz musiał jechać bardzo wysoko z fsb. W wypadku via wystarczy zrobić moda i możesz kręcić do upadłego ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 a jaką masz płyte główną?? jeśli coś na via to bierz 2200+, jeśli coś na nf2 i zamierzasz mocno podkręcić to proponuję brać sempka 2400+ lub 2500+ bo nie będziesz musiał jechać bardzo wysoko z fsb. W wypadku via wystarczy zrobić moda i możesz kręcić do upadłego ;) VIAKT400 :wink: No to biore 2200. Dzięki za pomoc :D Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 VIAKT400 :wink: No to biore 2200. Dzięki za pomoc :D Pozdro Na via kt400 nie ma fsb 200. Pozostaje tylko odblokować mnoznik i nim jechać do góry. Sempron 2200+ bez problemu idzie na fsb 200 i obniżonym napięciu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) Na via kt400 nie ma fsb 200. Pozostaje tylko odblokować mnoznik i nim jechać do góry. Sempron 2200+ bez problemu idzie na fsb 200 i obniżonym napięciu. A po odblokowaniu mnożnika o ile mniej więcej można go podkręcić? Edit: http://www.tomshardware.pl/motherboard/200...7/kt400-04.html W recenzji mojej płyty pisze że jest możliwość zmiany fsb. Pozdro Edytowane 28 Czerwca 2006 przez peter.a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 jak ja sie o to pytalem to otrzymalem odpowiedz : sam musisz sprawdzic ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 A po odblokowaniu mnożnika o ile mniej więcej można go podkręcić? Edit: http://www.tomshardware.pl/motherboard/200...7/kt400-04.html W recenzji mojej płyty pisze że jest możliwość zmiany fsb. Pozdro Czytaj uważnie: "gdzie szyna PCI jest taktowana 1/5 zegara FSB, a port AGP 2/5)" czyli przy fsb 200 taktowanie PCI będzie 40 czyli zabójcze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Czytaj uważnie: "gdzie szyna PCI jest taktowana 1/5 zegara FSB, a port AGP 2/5)" czyli przy fsb 200 taktowanie PCI będzie 40 czyli zabójcze. Heh, i tu wychodzi moja niewiedza związana z tematem :wink: Ant3k, chodzi mi o przybliżoną wartość :wink: Mam nadzieje że wiesz o co mi chodzi B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Heh, i tu wychodzi moja niewiedza związana z tematem :wink: Ant3k, chodzi mi o przybliżoną wartość :wink: Mam nadzieje że wiesz o co mi chodzi B) Jeśli pytasz o kręcenie mnożnikiem to trudno powiedzieć o ile pójdzie. Twoja płyta ma bios ami czy awarda? bo to ważne. Ja musiałem ustawić mnożnik na x11 na stałe poprzez zamalowanie bo bios ami nie pozwala dowolnie manewrować mnożnikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 kręcąc przy magistrali 166Mhz ( taka będzie bezpieczna na Twojej płycie ) możesz solidnie ciągnąć mnożnik. Malując tylko jeden mostek uzyskasz max 11 co w tym wypadku będzie za małą wartością ( 11x166=1833Mhz <--mało ), więc dla lepszego o/c musisz zamalować dwa mostki co umożliwi ustawienie mnożnika do wartości 24 co jest już wystarczające ;) Posumowując, jakiego sempka nie kupisz każdego będziesz musiał kręci przez mnożnik. Proponuję abyś zaopatrzył się w lakier przewodzący prąd, bo ołówek jest dobry tylko na sprawdzenie czy mod zadziała. Ze swojego doświadczenia wiem, że u mnie pierwszy raz zamalowany wytrzymał ok tygodnia, drugi ok 5 dni a każde kolejne malowanie powodowało, że z mobila wracał do zwykłego sempka coraz szybciej więc szkoda się tak bawić i ciągle ściągać chłodzenie. Lakier kupisz w skepie z częśćmi do samochodów, koszt ok 10 max 20zł. Życzę powodzenia w modowaniu i super procka bo mój to była cienizna, 2,0GHz przy 1,7v. Obecny ledwo żyjący ( bez pamięci L2 ) 1,7+ JIUHB przy 1,7v robi 2,4Ghz i takiego Ci życze procka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) Heh, i tu wychodzi moja niewiedza związana z tematem :wink: Ant3k, chodzi mi o przybliżoną wartość :wink: Mam nadzieje że wiesz o co mi chodzi B) ja na swoim 2400+ z miejsca puscilem na 200x10 = 2003MHz tylko chlodzenie wymieka - a procesor pojdzie wiecej po zmianie napiecia... teraz chodzi 166x10 =1633 Mhz czyli fabrycznie :/ Edytowane 28 Czerwca 2006 przez Ant3k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Dzięki wszystkim za odpowiedzi oraz życzenia :wink: Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...