Skocz do zawartości
maltana

Sempron: wady, zalety, podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Przetestowalem ten mod na mobila.

Malowanie mostka L5 (ostatni z prawej, patrzac tak ze naklejka czarna jest na dole)

Lakier electron.

Na asrocku k7s8x (sis 746) piekny mobile, mnoznik 11

Na epox 8rda+ (nforce2) tez mobile ale z mnoznikiem 9:(

Takze posiadacze plyt na nforce niestety nie skorzystaja.

Wszyscy inni niech sie ciesza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malowanie mostka L5 (ostatni z prawej, patrzac tak ze naklejka czarna jest na dole)

Lakier electron.

1254782[/snapback]

Spoko nie wiem jak sie tutaj dopisac do tego wszystkiego wiec korzystam z Opcji odpisz moj problem to:

Kupiłem dzisiaj Semprona 2200 BOX i Abita NF7 i sie zastanawiam czy mi to pojdzie na fsb 200 mam pamieci Kingmax 400 MHz 3200. Chce zeby to ladnie chodzilo synchronicznie z pamieciami i nie bylo niebezpieczenstwa jakijs awarii. Aha mam jakis przecietny zasilacz 350 W (obudowa z zasilaczem kosztowała 100 zeta) Czy będzie dobrze śmigało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko nie wiem jak sie tutaj dopisac do tego wszystkiego wiec korzystam z Opcji odpisz moj problem to:

Kupiłem dzisiaj Semprona 2200 BOX i Abita NF7 i sie zastanawiam czy mi to pojdzie na fsb 200 mam pamieci Kingmax 400 MHz 3200. Chce zeby to ladnie chodzilo synchronicznie z pamieciami i nie bylo niebezpieczenstwa jakijs awarii. Aha mam jakis przecietny zasilacz 350 W (obudowa z zasilaczem kosztowała 100 zeta) Czy będzie dobrze śmigało?

1254838[/snapback]

Będzie działało

Ustaw FSB=200 (możesz 210 jak pamięci ci wydolą), taktowanie pamięci =210 (może trzeba będzie zwiększyć VCore - ale spokojnie, spróbuj bez)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze ludu! Mam kilka(naście) pytań do was i mam nadzieję że mi pomożecie. Uwaga...to będzie długie ;). Postanowiłem Upgradeować sobie kompa ale niestety jeżeli chodzi o budżet to ten jest dość mocno ograniczony :( . Skok w 64-bitowy wymiar odpada a pentiumy są z lekka przy drogawe więc zostaje tylko stary dobry Socket A i procki na niego :).

Konkretnie mam zamiar zmienić płytę główną, proca i zasilacz. Pzredstawię wam moje typy ;). Płyta MSI K7N2 Delta2 FSR , Zasiłka Chieftec 420W z aktywnym PFC (może 360W jezeli to wszystko uciągnie:) ), Procek...no właśnie jaki procek? Athlony XP barton coraz trudniej dostać(Allegra i sklepy internetowe odpadają) więc pomyślałem że może Sempron, pytanie tylko jaki i czy warto go brać? Dodam że do płyki wrzucę pamiątki Kingstona PC3200 CL3 512MB(nestety tylko jedna kość). Co do OC to jest to dla mnie raczej temet drugorzędny ale nie powiem, chciałbym puścić FSB na 200 tak jak pamięci(one w końcu po to powstały co nie;) ) jak na razie większych aspiracji nie mam. I teraz kolejne pytanie-czy to wszystko będzie chodzić spoko? Owszem jak trzeba będzie dovoltować nie co proca to się dovoltuje :). Zastanawiałem się nad sempronem 2600+ ale na FSB 200 będzie miał 2300MHz a to już sporo...i jak z chłodzeniem, czy boxowe styknie czy lepiej zaoszczędzić na boxowym chłodzeniu i rzucić się trochę na jakiegoś Pentagrama albo coś takiego? Jak widzicie komp trochę mało przyszłościowy ale chciałbym żeby na jakiś czas starczył(np. czy ten sempronik uciągne jakąś lepszą grafę czy będzie wąskim gardłem??). I czy zaobserwuję jakąś sporą zmianę(wydajność) w porównaniu z tym co mam teraz? Bardzo prosiłbym o radę i pomoc przy wyborze. A może poszukać jakiegoś bartona...tylko że nawet jak znajdę to kupię słabszy model bo Bratki są od Sempów droższe....

Pozdro4All!

1254767[/snapback]

Jeśli chodzi o procka to Semp2600+ będzie dobrym rozwiazaniem. Ja, na twoim miejscu zaoszczedził bym na BOXowym chłodzeniu i zaopatrzył się jakiegoś Pentagrama (100zł a chłodzi jak lodówka). Sprawa płyty głównej: lepiej weź Abita NF7 v2.0. Jest tańszy od MSI i z pewnością lepszy (zwłaszcza gdy użyjesz biosa mode in by Merlin). Zasiłka OK, ważne że nie jakiś śmieć za 80 zł. Małe pytanko. A czemu boisz się kupić procka na Allegro :blink: Zapewniam Cię, że są tam ludzie (między innymi ja) którzy sprzedają procki z pradziwą pasją i zaangazowaniem. Czasem lepiej wyjdzież na Allegro kupując tylko najlepsze serie niż kupując pierwszy lepszy ze sklepu. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o procka to Semp2600+ będzie dobrym rozwiazaniem. Ja, na twoim miejscu zaoszczedził bym na BOXowym chłodzeniu i zaopatrzył się jakiegoś Pentagrama (100zł a chłodzi jak lodówka). Sprawa płyty głównej: lepiej weź Abita NF7 v2.0. Jest tańszy od MSI i z pewnością lepszy (zwłaszcza gdy użyjesz biosa mode in by Merlin). Zasiłka OK, ważne że nie jakiś śmieć za 80 zł. Małe pytanko. A czemu boisz się kupić procka na Allegro  :blink: Zapewniam Cię, że są tam ludzie (między innymi ja) którzy sprzedają procki z pradziwą pasją i zaangazowaniem. Czasem lepiej wyjdzież na Allegro kupując tylko najlepsze serie niż kupując pierwszy lepszy ze sklepu. Pozdro

1255295[/snapback]

zgadzam sie ze na allegro lepiej kupic lepsza serie niz w sklepie a co do procka semp2600+ to bym go niebrał jak abit NF7 to tylko 2200+ lub 2300+ dobra sztuke poniewaz zaden inny wyzszy nie zakreci sie lepiej niz te 2.kazdy wyszzszy kreci sie gorzej i trudniej dojsc do fsb200 a lepiej miec fsb 250-260 wtedy czujesz wydajnoosc swojego sprzetu B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem sie udalo :) i smiem twierdzic ze olowki z Ikei nie przewodza pradu :wink: dopiero jakies HB poprawilo sytuacje

po nocnej fazie testow chodzi stabilnie 10*210 1,75V

niestety zmiana mnoznika jedynie z pod windy bo w biosie nie dziala:/

a wykrywa go dalej jako Semprona

wracam testowac dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lakier electron.

1254782[/snapback]

OK, rozumiem że na nForce 2 zmienić mnożnika się nie da, a czy będę miał jakąś inną kożyść z Semprona Mobila prócz zmiany mnożnika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, rozumiem że na nForce 2 zmienić mnożnika się nie da, a czy będę miał jakąś inną kożyść z Semprona Mobila prócz zmiany mnożnika?

1256146[/snapback]

Nie, oprócz zmiany mnoznika, żadnych korzysci juz nie ma.

Edytowane przez OCMaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielka szkoda :( żeby chociaż było tak jak Barton-M że napięcie do 1.45v spada :(

Czy ktoś może ma Semprona 3000+ na rdzeniu Barton :?: Podobno ma 512kb L2. Jak się sprawdza w testach :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie testy Cie interesują??

Podaj szczegóły to sprawdzę.

1256522[/snapback]

Porównanie z Athlonem XP Barton;

Szybkość w grach;

Podkręcalność;

All what you have :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Poszedł 11*200 i 10,5*210 :) tylko ze na 1,9v posprawdzam jeszcze maksimum w kazdym z przypadkow i sprawdze jak jest wydajniejszy

tylko juz sie troche grzeje gdy w budzie 30* to temp w stresie ok 55* dopiero gdy 2000RPM to temp spada do 48*...testy cd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możecie mi powiedzieć jakiej serji Semprona 2400 warto kupić aby się b.dobrze podkręcał???

1256576[/snapback]

jest ktos mi wstanie na to pytanie odpowiedziec bo bardzo pilnie potrzebuje bo jutro sie wybieram na gielde po takiego procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam własnie nówke sempronika

(2200) - narazie idzie na fsb 210 (9x210 - 1910) na 1.7V.

Nie wiem, czy mi pamięci wytrzymają to - niby kolesie wyciągali z 266 - 400 na kostkach tej firmy, ale czy moje tak pójdą ;) Chciałem go puścić na 2ghz - tyle mnie starczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam własnie nówke sempronika

(2200) - narazie idzie na fsb 210 (9x210 - 1910) na 1.7V.

Nie wiem, czy mi pamięci wytrzymają to - niby kolesie wyciągali z 266 - 400 na kostkach tej firmy, ale czy moje tak pójdą ;) Chciałem go puścić na 2ghz - tyle mnie starczy :)

1257013[/snapback]

u to cienutki najlepsze sztuki ida na 233-235 na vcore default i tylko na takich mozesz wyciagnac takie wyniki jak ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Poszedł 11*200 i 10,5*210 :) tylko ze na 1,9v posprawdzam jeszcze maksimum w kazdym z przypadkow i sprawdze jak jest wydajniejszy

tylko juz sie troche grzeje gdy w budzie 30* to temp w stresie ok 55* dopiero gdy 2000RPM to temp spada do 48*...testy cd...

1256631[/snapback]

no to widze ze bede tez musial swojego pomeczyc bo Ci nie dam satysfakcji miec szybszego proca od mojego ;) milej zabawy i uwazaj na mobo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja panowie was opuszczam i przenosze sie do krainy 64bit:) w czwartek kupuje 939 3000 i msi neo2 platinium. Mam nadzieje że będzie lepiej niz na sempronie:) pozdrawiam

1257923[/snapback]

Rozumiem że tylko płytę i procka zmieniasz. A ile będzie cię to kosztowało bo o ile pamiętam to masz kolegę co pracuje w sklepie komputerowym więc pewnie jakieś upusty będziesz miał B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie z Athlonem XP Barton;

Szybkość w grach;

Podkręcalność;

All what you have :!:

1256533[/snapback]

Wg mnie to tak naprawdę procesor ma drugorzedne znaczenie w grach (czy to 2000 czy 3000). Ważna jest grafika. Nie miałem bartona miałem XP 2000. Jak dla mnie to różnicy nie widzę. Mój kręci się do 194 na standardowym zasilaniu. FSB 200 wymaga + 7,5 % zasialnia więcej. Wiecej nie podkręcam bo nie widzę różnicy. W 3DMarku03 nic się nie zmienia. Szyna 133, 166, 2000 i procesor Athlon XP 2000 lub Sempron 3000i wyniki są takie same. Ale może coś wykorzystuje szybszy procesor. Ja nie zauważyłem różnicy. O przepraszam jest różnica w temperaturze zdecydowanie wzrasta :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie to tak naprawdę procesor ma drugorzedne znaczenie w grach (czy to 2000 czy 3000). Ważna jest grafika. Nie miałem bartona miałem XP 2000. Jak dla mnie to różnicy nie widzę. Mój kręci się do 194 na standardowym zasilaniu. FSB 200 wymaga + 7,5 % zasialnia więcej. Wiecej nie podkręcam bo nie widzę różnicy. W 3DMarku03 nic się nie zmienia. Szyna 133, 166, 2000 i procesor Athlon XP 2000 lub Sempron 3000i wyniki są takie same. Ale może coś wykorzystuje szybszy procesor. Ja nie zauważyłem różnicy. O przepraszam jest różnica w temperaturze zdecydowanie wzrasta :).

1257991[/snapback]

Czyli jednym słowem nic specjalnego :unsure:

Reasumując => wart jest swojej ceny? Czy może odłożyć te pieniądze i dać sobie spokój z 32bitowym prockiem i przejść na Athlona64... W prawdzie nie planuję zmiany ale chciałbym to wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednym słowem nic specjalnego  :unsure:

Reasumując => wart jest swojej ceny? Czy może odłożyć te pieniądze i dać sobie spokój z 32bitowym prockiem i przejść na Athlona64... W prawdzie nie planuję zmiany ale chciałbym to wiedzieć.

1258016[/snapback]

Ja bym poczekał. Ja zmieniałem z Athlona XP 2000 na Semprona 3000 za 0 zł. Nie poczujesz różnicy na zmianie. Lepiej odkłada na 64 bitowego albo lepszą grafikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. do jakiego procesora (athlon) mozna porownac sempa 2,2+(wydajnosciowo)?(powiedzmy ze puszczonego na fsb200)

moze juz niedlugo dolacze do grona osob posiadajacych te proce :lol:

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ronin: znajomy robi dla mnie coś lepszego niż upust. Poniewaz mam stały dochód miesieczny a nie jest on wystarczający na przesiadke na 64 bity kupmel zgodził się na takie rozwiązanie: moja płyta główna+400zł w tym miesiacu i przez najbliższe dwa miesiace po 300zł. czyli wyjdzie około 1150zł, których nie musze odrazu wykładac:) a jednak przesiadka będzie zauważalna chyba:) biore na rdzeniu winchester, postaram sie wybrac egzemplarz który pójdzie na 2,7ghz a minimum na 2,5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...