Skocz do zawartości
maltana

Sempron: wady, zalety, podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bizon9ek

Ja mam tylko jedno pytanie, czy wiecie moze kiedy czy juz sa dostepny model Sempron 2800+ Model 10 ??

bo niby jest juz od 2 tygodni w japoni dostepny wiec chyba mogl by juz byc i u nas

1326961[/snapback]

No moglby juz byc ale pewnie jeszcze troche poczekamy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przerobiłeś go na mobila...

L5 | : : |

i te 2 wewnętrzne to 1 odpowiedzialny za MOBILE

a 2gi za mnożnik  11x-24x

czy pomalowałeś dobrze oba ?

1326901[/snapback]

wydaje mi sie ze tak... zdejme jeszcze pozniej coolerek i sprawdze.. chyba ze wczesniej przyjdzie mi moje nowe mobo.. i bede jechal z magistrala bo jest na nforsie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie > sempron 2200 (166x9) chodzi na 1.8hgz (200x9) na epoxie 8rda3i (bez zmiany v).

Jak włączę mu cokolwiek wyżej niż 200 to komp szaleje... albo reset albo inne akcje (obojętne czy ma 1.6v czy 1.7v).

Czego to może być wina ? (wiem, że pamięci idą bez problemu na 211 bez zmiany napięcia).

Zasilacz > cziftek 360-302.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QRW* !!! Wszyscy ludzie mówią mi że jak się da duże fsb bez blokady PCI/AGP to się dysk spali lub będą bad sectory !!! A ja dawałem jak miałem gf2 mx400 fsb 230 i ANI RAZU nie miałem bluescreena ani zwisu. Konmp nie gubił katalogów ani nic. Czy to jest wg Was możliwe?? Teraz nie kręcę sempa bo mam Radzia i wolę go podkręcać bo daje to większą wydajność. Jak będę miał chiefa 360 to poszaleję :D. Czy spalił się komuś dysk przez FSB??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie napiszcie ile udało się wam najwięcej wyciągnąć z semprona, ale oczywiście stabilnie. Przy okazji jakie napiecie, jaki rodzaj procka no wiecie ....itp., itd. Dodam swojego screena z mojego rekordziku

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez stevemaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to q***wa stary, ja nie wiem jak ty to zrobiłeś..... :unsure: Ja z moim 2800+ kombinuje juz jakis czas i nic ponad 12x190.... :cry: Na jakim biosie to wykręciłeś??? I czy nie właczał ci sie alarm na płycie przy takim napięciu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, no proszę, założy człowiek topik, potem go nie będzie 2 miesiące...i się 40 stron nagle zrobi :)

No cóż, semprona-mordercę niestety sprzedałem, potem miałem xp 1600+, potem bartona2500, potem xp 1800+ a w końcu.... sempron 2200+ welcome back!

Tylko że ten nowy nie chce już iść 9x230, niestety.... ale 9x220 spokojnie robi, temp. maks 48'C na SI-97 (wentyl 1200obr 9cm).

Miałem go zmieniać, ale w końcu dałem sobie spokój...może na jesień, ale wtedy to już pójdę na całość i wymienię płytę, procka, pamięć i grafę....

oki, pozdro dla Sempronowców!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam 1000-1100zl na mobo+proc+ram moj wybor padl na semperona 754, Czy to dobry wybor? czy macie moze jakies inne sugestie zeby otrzymac jak najlepsza wydajnosc za te pieniadze? oczywiscie z podkrecaniem.

1328812[/snapback]

To dobry wybor. Wez tylko wersje 256 kb cache. 512 RAMu, dobra plytka i akurat wyczerpiesz limit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moja konfiguracja to Sempron 2800 BOX, 2x256 DDR(3200) w dualu oraz plyta gł. MSI K7N2 delta2 FSR i teraz na ile moge go podkrecic?(wiem ze to standardowe pytanie;)) wiem ze musze zmienic ustawienia pamieci aby chodzila na 3200 (teraz chodzi jako 2700) jak bede podkrecal procesor.. patrzylem na ustawienia w biose i procecor ustawiony jest na 166 ale moge zmienic na 200 a nawet wiecej ale czy to wystarczy??czy nie musze zmieniac napiecia?? a jezeli tak to na ile? i jakie jest obecne napiecie (everest pokazuje napiecia rdzenia procesora ok 1.58V czy to jest to?)? mnoznik mam chyba na 12 ale tez moge zmienic na wiekszy chyba do 13 pokazuje w biosie ale czy da rade?

Pozdrawiam :rolleyes:

konrad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wogole to mój proc to Thorton a nie Thoroughbred....(patrząc na screen stevemaster'a) Jak jest przy sempronach z kreceniem na tym rdzeniu??? :blink:

zwierzak81 - probuj krecic po troche FSB do gory i zobaczysz...

magistrala jest zablokowana na 12 i jej nie ruszysz

a wogole to zanim zaczniesz cos robic to poczytaj sobie FAQ.. tam masz wszystko napisane, noo prawie wszystko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że zdania nie zaczyna się od "no więc" - no więc na każdym biosie mam to samo, na merlinie, tratsie i tictaku - tylko tyle da mi sie wyciągnąć bez podnoszenia napięcia powyżej 2V, płyta nie daje mi żadnych sygnałow odnośnie za dużego napięcia. Czekam na kogoś kto wyciągnął więcej na sempronie, chcę sie wymienić doświadczeniami - can you feel the bass ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwierzak81 - probuj krecic po troche FSB do gory i zobaczysz...

magistrala jest zablokowana na 12 i jej nie ruszysz

ale jak zmieniac po trochu?jezeli nastepna wartosc to 200? :blink:

Edytowane przez zwierzak81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to teraz ja.... ponawiam pytanie, wczesniej chyba zastało przeoczone,a tutaj widzę znających sie na rzeczy ludzi:)

"according to CPU external frequency setting, system memory can only operate at frequency higher tkan or quale to 333 MHz, please make sure DRAM max. frequency is not less that 333 MHz" no własnie... taki komunikat pokazuje się przy próbie podwyższenia CPU FSB z 133 na 166/33 na płycie ASUS A7V8X-X. Niestety tylko taka metoda uzyskania czegos więcej mi pozostaje, ponieważ mój sempron 2200 ma zablokowany mnożnik,dodam,że mam DDR 512 chyba PC2700 (brak oznaczenia) a EVEREST pokazuje jeszcze symbol RM12D241TA-27BC, co mogę jeszce zrobić..? czy na tym sprzęcie uzyskam tylko 1200 MHz? liczę na pomoc...

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to teraz ja.... ponawiam pytanie, wczesniej chyba zastało przeoczone,a tutaj widzę znających sie na rzeczy ludzi:)

"according to CPU external frequency setting, system memory can only operate at frequency higher tkan or quale to 333 MHz, please make sure DRAM max. frequency is not less that 333 MHz" no własnie... taki komunikat pokazuje się przy próbie podwyższenia CPU FSB z 133 na 166/33 na płycie ASUS A7V8X-X. Niestety tylko taka metoda uzyskania czegos więcej mi pozostaje, ponieważ mój sempron 2200 ma zablokowany mnożnik,dodam,że mam DDR 512 chyba PC2700 (brak oznaczenia) a EVEREST pokazuje jeszcze symbol RM12D241TA-27BC, co mogę jeszce zrobić..? czy na tym sprzęcie uzyskam tylko 1200 MHz? liczę na pomoc...

Pozdrawiam!

1329036[/snapback]

Ztego co napisałeś wynika że twoja płyta potrzebuje pamięci conajmniej 166(ddr 333) lub wyzszych aby procesor poszedł na 166 czyli najmniejszy mozliwy ram to taki który będzie pracował synchronicznie z procem.Spróbój poluzowac timingi a jak to nic nie da to pozycz od kogos pamieci ktore napewno będą minimum 333a na koncu zaktualizuj bios może to coś pomoże .

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że zdania nie zaczyna się od "no więc" - no więc na każdym biosie mam to samo, na merlinie, tratsie i tictaku - tylko tyle da mi sie wyciągnąć bez podnoszenia napięcia powyżej 2V, płyta nie daje mi żadnych sygnałow odnośnie za dużego napięcia. Czekam na kogoś kto wyciągnął więcej na sempronie, chcę sie wymienić doświadczeniami - can you feel the bass ?? :)

1328979[/snapback]

Kolego poczytaj trochę makulatury będziesz wiedział więcej ja wydusiłem na chłodzeniu AC 2400+ 2700Mhz ale to zasługa mojej wiedzy i żaden fuks :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema ,mam szybkie pytanko , jaka płyta w granicach 230zł najlepiej pasowałaby pod Semprona 2200+ (Socket A) ?? Myślalem między

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6438 , a

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8600 , czy może ma ktoś inne propozycje :> , oczywiście pdod uwagę biorę OC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeffrey ja na bartonie mobile2500+ wykreconym na 11*228=2508MHz robie w 3dmark01-18800pkt a na sempronie2200+ wykreconym na 9*250=2250Mhz robie 17200pkt,wiec gdyby nie ta strata 250Mhz wynik bylby prawie taki sam jak nie lepszy  :lol:

szczerze mowiac to system chodzi mi znacznie lepiej ale dlaczego to niewiem.

doom3,cs-source full smigaja ładnie.CS SOURCE 800x600(standard)80-160fps.

1098860[/snapback]

W takim razie moje 9479 w 3Dmarku na Radku 9100 nie wygląda źle :) Tym bardziej, że nic nie zmieniałem w nim czyli 252/252 standartowe chłodzenie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema ,mam szybkie pytanko , jaka płyta w granicach 230zł najlepiej pasowałaby pod Semprona 2200+ (Socket A) ?? Myślalem między

1329624[/snapback]

Jeśli zamierzasz kręcić tego semprona a myśle że tak to płyta bazująca na nforce 2 nie będzie najlepszym wyjściem chyba że masz zamiar jechac tylko magistralą to wtedy jest znakomita ale ten proc(przyp.2200+) aż sie kusi o zrobienie małego modzika na mobile(ołówek i jazda B) ) wtedy będziesz mógł zmieniać mnożnik z pod windy czego niestety nie mozna zrobić na nforce 2.Wtedy pozostaje tylko jechać magistralą ale na więcej niż 200 to potrzebujesz naprawdę niezłego sprzętu a i tak nie osiągniesz dużo bo proc ma mnoznik tylko 9 co przy normalnym overlockingu daje 9x200 =1800 daje ci tylko wydajność athlona 2200+(no może troszke więcej bo magistrala jest szybsza :D )a mając mobile moda i płyte która obsługuje zmiane mnożnika w locie 11x200 jest na porządku dziennym(=2200mhz czyli wydajność tak jakby athlona 2800+ co jest już niezłym wynikiem)

POZDRO

EDIT.Polecam coś takiego http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12726 lub innej firmy na tym czipsecie lub w ostatecznosci kt600

Edytowane przez playerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie małe pytanie...

Znajomy prosił mnie o złożenie kompsiutra dla niego... tylko powiedział że ma być dość hmmm nowoczesny (chodzi mu o technologie...) chłopak przesiada się z Celka 500, 32 ramuch, i rivy vanty...

Kompa ma mu słuzyć jako domowe centrum rozrywki.. do filmów DivX, Mp3, net, world i niektóre gierki.....

postanowiłem się pokusić na Sempka 2800+ s. 754 BOX..

i zaczynają się schodki.... po pierwsze jako ze jest to procek z rodziny econo.. to i płyta przydałą by się jakaś nie najdroższa... tak myślałem nad jakimś Asusem lub Gigabytem na VIA.. do 250/280zł... ostrzegam odrazu że raczej zestaw kręcony nie bedzie... (może ja raz, albo dwa coś tam w nim zwieksze :wink: )...

Co ogólnie myślicie o tym sempronku.. jak wypada w porównaniu z sempkem na S. A.. jak z głośnością colera.. i jakie pamięci do niego wybrać.... (ma być 512... )

Dziękuje i pozdrawiam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Domeryk a wogole co to ma wspolnego, podales linka gdzie sie chwalisz tym ze umiesz uzywac google czy jakiegos translatora, a tu ludzie chca zobaczyc jakis screen. a tak pozatym to oznaczenie SDA to wlasnie jest sempron :mur:

Edit:

O Boze wlasnie przeczytalem te wypociny dokladnie i jedyne co moge powiedziec to "Oj panie domeryku oj!!" wogole co ty tam tlumaczysz??!! Oznaczenia w tabelce?? Symbole?? Normalanie slow mi brak, zwracam honor! do tego google nie jest potrzebne ani translator bo pewnie tak jak i ja masz tam kwadraciki zamiast liter. "0427 to 04 to rok produkcji a 27 to dzień 1999 rok produkcji" 27 jest tygodniem produkcji a nie dniem a nie wiem skad wogole wymysliles ze 1999 jest rokiem produkcji?? Wtedy semprony jeszcze nie istnialy :mur:

Pozdrawiam i zachęcam do czytania a nie udawania że się cos wie nie obrażając nikogo ...  oczywiście nie żebym nie wiedział reszty doskonale wiem resztę 

Mysle ze nikt tutaj nie udaje poza jedna osoba, a w to ze wiesz reszte, watpliwosci nie mam i udowadniac mi nie musisz jak i pewnie pozostalym forumowiczom, dales mistrzowski popis swoich umiejetnosci i pozostaniesz w mej pamieci na dlugi czas,

dzieki za swietna zabawe :lol:

Edytowane przez mamcar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znowa ja...

Sempron 2800 BOX, 2x256 DDR(3200) w dualu oraz plyta gł. MSI K7N2 delta2 FSR i..podnioslem FSB do 185 (bez podnoszenia napiec ) za pomoca SpeedFan chodzil z czestotliwoscia okolo 2250MHz i chodzil stabilnie powyzej FSB 185 resetowal sie tzn. ze musze podniec napiecie??jezeli chce go dalej krecic? czy poprostu to jest jego szczyt mozliwosci??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

".. jak wypada w porównaniu z sempkem na S. A.. jak z głośnością colera.. "

heheheheheheeheh :lol:

oj, dawno się tak nie urechotałem....eh....niedzielni komputerowcy.....

1330179[/snapback]

ekhmm... jakiś ty mądry... ekhmm swoją wypowiedzią strasznie mi pomogłeś... dziękuje :mur:

turtles5 - Wielkie dzięki za link... nie mam czasu na ślęczenie przed kompem.. a twoj link mi bardzo pomógł ( ehh praca, szkołą itd.. :P )..

A i małe sprostowanie o "głośnośc colera" .... kolega ktory chciał by uw komp ceni sobie cisze.. a ja z braku czasu nie zabardzo moge iść do sklepu i nasłuchiwać każdego Box'a z osobna....

pozdrawiam.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Domeryk a wogole co to ma wspolnego, podales linka gdzie sie chwalisz tym ze umiesz uzywac google czy jakiegos translatora, a tu ludzie chca zobaczyc jakis screen. a tak pozatym to oznaczenie SDA to wlasnie jest sempron :mur:

1330598[/snapback]

Dokładnie - pisze tylko, że nic nie pamięta, nie wiem w jaki sposób ma to wytlumaczyc itp itd i powtarza to cały czas :lol: A na dodatek opowiada historie swojego życia i jaki to on nie jest mądry hahahahaha :P Więcej konktretów.

Edytowane przez stevemaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...