Skocz do zawartości
maltana

Sempron: wady, zalety, podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zasilacz mam 250wat (wiem że to nie dużo) tylko jak podkręcic ten proc  bo jak mu w biosie zwiększe częstotliwośc do 215MHz to mi sie nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> :( Moje chłodzenie to COOLER MASTER DP5-6J31C

1388436[/snapback]

1. Sprawa wymień zasilacz na coś orginalnego czyli np : Antec,Chieftec,Modecom,ENERMAX NOISETAKER SERIES ,Q-TEC ,Tagan, BeQuiet, Thermaltake,SilverStone, Tagan, Topower, Hiper.

2 Sprawa to pamieci zmien i podkrecaj co 1 Mhz Fsb :) jaka masz płyte??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprawa wymień zasilacz na coś orginalnego czyli np : Antec,Chieftec,Modecom,ENERMAX NOISETAKER SERIES ,Q-TEC ,Tagan,        BeQuiet, Thermaltake,SilverStone, Tagan, Topower, Hiper.

2 Sprawa to pamieci zmien i podkrecaj co 1 Mhz Fsb :) jaka masz płyte??

1389766[/snapback]

Sory czy mugł byś mi wytłumaczyć co to tego ma procek ?? ja sie za bardzo na podkręcaniu nie znam i nie wiem jaka jest rużnica !! płyte mam ASRock K7VT4A+

W pamięciach fsb mam na 200MHz i zwiększone napięci (przezco też szybciej działają)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale wprowadziłem was w błąd ten procek to jest sempron 2400+ ale jest podkręcony na 2800+ i po Undergroundzie 2 na maksymalnych wymaganiach osiągnoł 50stopni !! A jaka jest taka normalna temp. czipsetu ?? A i szyna z procka jest zmieniona z 333mhz na 400mhz !! tak samo ramy !! co zrobić żeby z niego 3000 wyduścić na tej płycie i przy tych ramach ?? czy jes to wogule mozliwe ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale wprowadziłem was w błąd ten procek to jest sempron 2400+ ale jest podkręcony na 2800+ i po Undergroundzie 2 na maksymalnych wymaganiach osiągnoł 50stopni !! A jaka jest taka normalna temp. czipsetu ?? A i szyna z procka jest zmieniona z 333mhz na 400mhz !! tak samo ramy !! co zrobić żeby z niego 3000 wyduścić na tej płycie i przy tych ramach ?? czy jes to wogule mozliwe ??

1391549[/snapback]

chodzi o 3000+ czy 3Ghz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam pytanie dla znawcow tematu:

mam zamiar kupic prosesor Sempron..zastanawiam sie nad

-Sempron 3100+ BOX Socket 754 (Palermo (0.09)  1 800 MHz )lub tez

-Sempron 3000+ BOX Socket 754 (Paris (0.13, SOI) 1800 MHz)

ktory z nich jest lepszy na "podkrecanie"( a przynajmniej bardziej wydajny)o ile wogole nadaja sie do tego

thx z gory za pare slow objasnienia

1387221[/snapback]

Ja bym na 100% wybral semprona3100 ( 90 nm ), bo ma 2 razy więcej L2 cache od S3000 i jest podatny na podkrecanie. Widzialem gdzies w necie jak go podkrecili na 2500 Mhz ( z 1800 !!! ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście chodzi o 3000+ !! jak moge tego dokonać?? I czy bede musiał zmienić cooler czy ten styknie ??

1392004[/snapback]

1. 3000+ dało by się ale trze bało by drutmoda robić i przerabiać proca na Mobile ponieważ czym większy mnożnik np 11 , 12 , 13 ,14,daje to, że wtedy pod nosi się wartość oznaczenia np 2800+,3000+,3200+ itp :)

2. Kupując colera polecał bym coś lepszego z CU najlepiej , lub wydajną paste termoprzewodzącą pod proca typu OCZ ultra 5+ , Artic Silver 5 .

Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 3000+ dało by się ale trze bało by drutmoda robić  i  przerabiać proca na Mobile ponieważ czym większy mnożnik np 11 , 12 , 13 ,14,daje to,  że  wtedy pod nosi  się  wartość oznaczenia np 2800+,3000+,3200+ itp :)

2. Kupując colera polecał bym coś lepszego z CU najlepiej ,  lub  wydajną paste  termoprzewodzącą  pod proca typu OCZ ultra 5+ , Artic Silver 5 .

1392090[/snapback]

Wszystko pieknie tylko mugł by mi ktoś napisac jak sie robi "drutmoda"??Tylko dokładny bo tego kompa mam nie długo i niechce zmieniać procka jak narazie :wink: , a i do ilu stopni jest "normalna " temperatura procka ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

Jak zmienic mnoznik w sempronie na 12 lub oblokować mnożnik ?

Wyrwałem za 80 zeta asuska a7v333 wiec magistralą za duzo nie ma cop krecic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ma plte ECS K7S5A chcemu zakupic semprona 2200 albo 2400 bo chyba tylko tyle moja plyta obsłuży, mozna zmienic biosa ale nie umiem tego robic. Semprony są na FSB 333 a moja plyta tyle chyba nie obsluguje ! wiec co sie stanie jak podlacze tego semprona ?? bedzie chodzil ale jak ? z 2200 (1500 MHz) ile mi sie zrobi ?? bedzie git ??

moje ramy to 2x125 SDRAM 133 MHz, zasilacz nie wiem jak sprawdzić ale wiem ze jakis nowy bo stary sie spalił ;] z tyłu cos pisze 230 ale nie wiem czy to to ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich !!

Od dwóch dni mam Semprona 2600+ i jestem zadowolony z niego

chodzi sobie na płycie Ga-7N400e-L wczoraj puściłem go na 200 MHz i bez problemówchodzi:)

Mam jedno pytanie w sumie co do płyty ale może ktoś mi odpowie

ustawiłem na płycie mnożnik 9x200MHz a w programach pokazuje że jest 11x200 MHz co daje taktowanie 2200 MHz?? ciekawe co sie porobiło mi to nie przeszkadza :)

TEmpetatura w spoczynku na procesorze jest około 48 w stresie sięga do 55 cyba nie jest aż tak źle :)

Pozdrawiam Wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzet jak w popisie.

Proc chodzi spokojni na fsb 180 a na 185 juz nieurichamia sie komp. lub zwiechy w poscie :(

co moze byc przyczyna ???

sciagm wlasnie nowe biosy . czy to moze byc wina biosu ??

jezeli ustawiam 185 , napiecie nawet na 1,80V komp resetuje sie zapisuje ustawienia i przy nastepnym resecie czarny ekran i niec sie nieuruchamia :(.

wylaczam zasilanie , wlaczami i odpala sie na fsb 100MHz a ram na 400 MHz .

Edytowane przez luki_pc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzet jak w popisie.

Proc chodzi spokojni na fsb 180 a na 185 juz nieurichamia sie komp. lub zwiechy w poscie :(

co moze byc przyczyna ???

sciagm wlasnie nowe biosy . czy to moze byc wina biosu ??

jezeli ustawiam 185 , napiecie nawet na 1,80V komp resetuje sie zapisuje ustawienia i przy nastepnym resecie czarny ekran i niec sie nieuruchamia :(.

wylaczam zasilanie , wlaczami i odpala sie na fsb 100MHz a ram na 400 MHz .

1394539[/snapback]

[/quote

Za słabe napięcia :) mogą być :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich !!

Od dwóch dni mam Semprona 2600+ i jestem zadowolony z niego

chodzi sobie na płycie Ga-7N400e-L wczoraj puściłem go na 200 MHz i bez problemówchodzi:)

Mam jedno pytanie w sumie co do płyty ale może ktoś mi odpowie

ustawiłem na płycie mnożnik 9x200MHz a w programach pokazuje że jest 11x200 MHz co daje taktowanie 2200 MHz?? ciekawe co sie porobiło mi to nie przeszkadza :)

TEmpetatura w spoczynku na procesorze jest około 48 w stresie sięga do 55 cyba nie jest aż tak źle :)

Pozdrawiam Wszystkich

1394500[/snapback]

Po wino być tak patrz 11.5X166=1900Mhz daje 2600+ jak byś miał Semprona 2200+ było by tak 9X166=1500Mhz zmiana mnożnika nic ci nie da jak go nie odblokujesz chyba , że masz odblokowany ale z tym się jeszcze nie spotkałem ustawiłeś go na 11.5X200 daje ci 2300Mhz :) próbowałeś może 9X166 ??? radził bym poczytać i dopiero testować bo będziesz po serwisach latał jak ci płyta nie wstanie chyba ,że wiesz co to Clear cmos :) Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i dalej nic :(

tylko FSB 180 MHz

przy 182 juz sa problemy.

nawet na 184Mhz 1,90V nieodpala sie :(

sprawdzilem tez na Modecomie 350. ktory trzyma napiecia w normie :)

Bios tez zmienony na Taipan 0,3 3.19 .

w windowsie w Speedfan moze ustawic nawet 215 i przechodzi kilka testow.

co moze byc powodem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i dalej nic :(

tylko FSB 180 MHz

przy 182 juz sa problemy.

nawet na 184Mhz 1,90V nieodpala sie :(

sprawdzilem tez na Modecomie 350. ktory trzyma napiecia w normie :)

Bios tez zmienony na Taipan 0,3 3.19 .

w windowsie w Speedfan moze ustawic nawet 215 i przechodzi kilka testow.

co moze byc powodem ??

1394675[/snapback]

Podnosiłeś napięcie na pamięci i jakie masz pamięci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ma plte ECS K7S5A  chcemu zakupic semprona 2200 albo 2400 bo chyba tylko tyle moja plyta obsłuży, mozna zmienic biosa ale nie umiem tego robic. Semprony są na FSB 333 a moja plyta tyle chyba nie obsluguje ! wiec co sie stanie jak podlacze tego semprona ?? bedzie chodzil ale jak ? z 2200 (1500 MHz) ile mi sie zrobi ?? bedzie git ??

moje ramy to 2x125 SDRAM 133 MHz, zasilacz nie wiem jak sprawdzić ale wiem ze jakis nowy bo stary sie spalił ;] z tyłu cos pisze 230 ale nie wiem czy to to ? ;)

1393900[/snapback]

kiedys mialem ta plytka i wsadzilem do niej semprona 2200, max fsb na tej plycie ze standardowym biosem to 133 wiec uzyskasz w zaleznosci od proca 9x133=1197MHz przy sempronie 2200 lub 10x133=1330 MHz przy sempronie 2400. po wgraniu nieoficjalnego biosa od honeya uzyskalem max fsb 147 bo przy fsb 166 ktore bylo tam dostepne komp nie wstawal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnosiłeś napięcie na pamięci i jakie masz pamięci ?

1394835[/snapback]

elixiry (Nanya) 400MHz 512 MB. 2.5 3 3 7

dlaczego windows moze pracowac na duzo wiekszym FSB ( 215) podrecony softowo.

a niechce sie komp uruchomic na 184MHz FSB ??

Temp cpu 47 C max . na 166x9,5

na 180x9,5 jest ok 2 C wiecej.

Edytowane przez luki_pc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QUOTE(mucuss @ Apr 17 2005, 09:07)

witam ma plte ECS K7S5A  chcemu zakupic semprona 2200 albo 2400 bo chyba tylko tyle moja plyta obsłuży, mozna zmienic biosa ale nie umiem tego robic. Semprony są na FSB 333 a moja plyta tyle chyba nie obsluguje ! wiec co sie stanie jak podlacze tego semprona ?? bedzie chodzil ale jak ? z 2200 (1500 MHz) ile mi sie zrobi ?? bedzie git ??

moje ramy to 2x125 SDRAM 133 MHz, zasilacz nie wiem jak sprawdzić ale wiem ze jakis nowy bo stary sie spalił ;] z tyłu cos pisze 230 ale nie wiem czy to to ?

kiedys mialem ta plytka i wsadzilem do niej semprona 2200, max fsb na tej plycie ze standardowym biosem to 133 wiec uzyskasz w zaleznosci od proca 9x133=1197MHz przy sempronie 2200 lub 10x133=1330 MHz przy sempronie 2400. po wgraniu nieoficjalnego biosa od honeya uzyskalem max fsb 147 bo przy fsb 166 ktore bylo tam dostepne komp nie wstawal.

A więc sprawa wygląda tak:

na k7s5a nie odpalisz na 166 z poziomu biosu bo to jest niemożliwe a to że w biosach dostępne to tylko ściema.

Jeśli chcesz puścić 166 i więcej to tylko na wersji pro czyli rewizji v.5.0( i to tylko przy zastosowaniu pewnego triku który opisałem w temacie o k7s5a .

Osobiście polecam sempronba 2300+ bo jest tani i nie ma co dopłacać do 2400+.Odrazu najlepiej robić mobile moda ale tylko na mnożnik do x11 bo ta płytka jest oparta na chipsecie sis735 a ten ma to do siebie że ustawia automatycznie największy możliwy mnożnik i z takim sie odpala odrazu bez kombinacji z programami z poziomu windowsa czyli w tym przypadku 11 a w drugim 24 co nie jest za bardzo optymistyczne :wink: czyli bierzesz semprona 2300+ robisz mobile moda na mnoąnik 11 wgrywasz nieoficjalny bios i puszczasz na 150 fsb(to każda wersja płyty obsługuje)czyli 11x150=1650mhz i procek jest wykrywany jako athlon 2000+ czyli odpowiednik semprona 2400+.Jedynym wymogiem są pamięci przynajmniej ddr 333 bo musisz proca puścić synchronicznie z pamięciami czyli 150 (efektywnie 300) bo niestety na tych biosach nie mozna puścić asynchronicznie proca taktowanego 150(a nawet jak można to więksdzośc sdramów nie chce poprawnie działać lub wogóle komp sie nie uruchamia).Wtedy sobie jescze obniżysz troszke timingi( umnie chodzą ELIXIR'y ddr 400 z timingami cl 2.5-3-3-7.Więc zachęcam do zmiany pamięci a to wmoim przypadku(tez mialem na początku sdramy-porażka <_< ) przynisło około 2000 więcej punktów w 3d marku 2001(wersja zwykła nie SE) co jest całkiem sporym wynikiem.

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elixiry (Nanya) 400MHz 512 MB. 2.5 3 3 7

dlaczego windows moze pracowac na duzo wiekszym FSB ( 215) podrecony softowo.

a niechce sie komp uruchomic na 184MHz FSB ??

Temp cpu 47 C max . na 166x9,5

na 180x9,5 jest ok 2 C wiecej.

1394953[/snapback]

Możlwe że ma związek dzielnik chociaż na nforce'ach jest blokadapci/agp.Hmm nie wiem spróbój puścić na fsb 200 to dzielnik sie przestawia na większy i zdaj relacje chociaż to nie powinno niby mieć znaczenia(przyp.niby jest blokada) ale kto wie różne motywy sie zdarzają B)

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...