Skocz do zawartości
maltana

Sempron: wady, zalety, podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

@Camel-

to bedziesz musial tych screenow narobic :D

ja czekam na sensowny wynik w SuperPI . Chyba kojazysz o co chodzi :D

255MHz jak na Sema to duzo cos :(

1559911[/snapback]

panowie no problem, z pewnoscią sie ich doczekacie :P

luki, wiem wiem o co chodzi.... :D ale ja robilem spi dla testow a nie dla czasu, teraz pomecze troche czas i moze jakies 3d marki? :> (tzn tylko 01 bo innych nie mam, a 03 i 05 nie mam czasu sciagac... po za tym na tej grafie :P )

sam jestem wsciekly, bo mam wakacje no i zamiast pomeczyc mojej maszynki ( :( ) to musze siedziec w jakims boszkowie :mur:

ale spokojnie... testy jeszcze bedą niestety przy 2V :D ale bedą ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Camel-

a jak u ciebie wygladaja napiecia przy :

230, 240, 245,250,255MHz ???

1560123[/snapback]

230 - nie wiem... mysle ze okolo 1.7-1.75V max ;)

240 - 1.8V

250 - nie wiem czemu, na dfi lan party mimo 2V jest niestabilnie i winda sie sypie, u mnie na nf7 2v i 250fsb jak najbardziej stabilne - nie schodzilem w dol

255 2.06V i tez jak najbardziej stabilnie, ale jeszcze wrzuce 2T biosowe bo cos czuje ze to poprostu mobo sie konczy bo caly czas 1T i jeszcze w zyciu nie mialem biosa 2T :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Camel-

jak sam juz wczesniej przyznales slaby ten twoj sempron na wysokich MHz :(

Niemam pamieci na wysokie FSB (max teraz to 240MHz) (Szkoda ze moje BT trafily do swiata Wiecznych Elektronów) a powalczylbym z toba ze wzgledu na ten sam mnoznik :D

mysle ze 250MHz na 1,85V ruszyloby :P

jakie masz oznaczenia n procku ??? sorki jezeli juz gdzies podawales.

Edytowane przez luki_pc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie, tak jak mowiles, kompletnie nie podatny na wysokie MHz... on tylko do laptopów :P

oznaczenia? ehh

napisze to co pamietam

SDA2300DUT3D znaczki0538 (batch :P )

SIXJB (czy jakas taka seria co mają wszystkie semprony) 05xx (05 rok ale tygodnia nie pamietam) i seria po dacie chyba BMC dokladnie nie pamietam.

mam tą serie zapisaną u siebie na dysku ale niestety nie siedze na swoim kompie :lol:

moze na innym forum podawalem to poszukam.

Edytowane przez Camel-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem Semprona 2500+, dzisiaj kupilem Pentagrama Q-80 AlCu i postanowilem wlaczyc go na 200MHz niestety komp nie wstal :(. Pewne jakas lipna seria procka albo zasilacz nie daje rady. Jutro sprawdze jak procek zachowuje sie przy podniesionym napieciu. Mam nadzieje ze bedzie lepiej :). Kupilem w koncu tego procka aby chodzil na 200MHz wiec bedzie trzeba cos pokombinowac ;).

Jak zwykle dobre rady mile widziane :)

PS

Czytajac jak niektorzy z was podkrecaja swoje sempronki to :sad: . Ale jestem dobrej mysli i moze jak poswiece na podkrecanie troche wiecej czasu to bedzie lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Powinien wstać na 1,75V ponieważ to jest mnożnik 10,5 czyli tak jakby podkręcić mojego sempa 2300+ co ma mnożnik 9,5 do 221MHz x 9.5, a mi na takim właśnie wstaje przy tym FSB. Jeśli nie to masz na prawdę parszywą serię i trzeba pewnie będzie zapodać 1,9V, ale nie histeryzujmy.

Na jakich timingach puściłeś pamięci ? Jakie napięcie pamięci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 1,625 komp odpala sie ale dalej juz nie przechodzi.

Przy 1,65 komp odpala ale do winda nie wchodzi.

Przy 1,675 komp nadal odpala ale winda nadal nie dziala

Do tego przy wejsciu do biosa wszystko zniknelo :(

Na szczescie reset biosu pomogl.

Ale podnoszenie napiecia w jakis sposob pomaga :).

Oraz im nizsze napiecie(np. standarrd) to po odpaleniu kompa wyskakuje ze bios padl i prosi o dyskietke z biosem.

Pamieci jak dobrze pamietam sa na 2,6V(tak odczytuje Abit EQ nie pamietam jak w biosie pokazywalo ;)). Timingi bardzo slabe z powodu tego ze pamieci to niestety noname. Planuje ich wymiane ale narazie fundusz na to nie pozwala :(

Problem w tym ze teraz za duzo nie moge bo ten komp rozdziela neta w domciu a 2 komp jest zajety wiec na dalsze test musze poczekac do jutra al jestem dobrych mysli. Mysle ze na 1,725 powinien wstac(mam taka nadzieje :)).

Mam nadzieje ze to nie pamieci bo jak pisalem narazie nie ma mowy o wymianie :(. Moze za miesiac.

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Procek daj na 1,75V w końcu masz abita! Pamięci na 2,8V powinny wystarczyć bo abit i tak podnosi sobie tam troszku więcej to napięcie dla dimm.

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam... jestem tu nowy i mam kilka pytań!!!  :D Wczoraj zakupiłem procesor: Sempron 3000... a dokładnie:

oraz płytę główną MSI K7N2 Delta2 Platinum NForce 420... a dokładnie:

1557054[/snapback]

Oj człowieku, popełniłeś największy błąd kupując tę płytę. Ma walnięty bios a co to oznacza, że ma BARDZO ubogie możliwości O/C. FSB do 202 MHz :( (powyżej 202 komp nie wstaje), timingów też nie zmienisz. Tragedia :/ No ale czlowiek madry po szkodzie. Wiem coś o tym :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 1,625 komp odpala sie ale dalej juz nie przechodzi.

Przy 1,65 komp odpala ale do winda nie wchodzi.

Przy 1,675 komp nadal odpala ale winda nadal nie dziala

Do tego przy wejsciu do biosa wszystko zniknelo :(

Na szczescie reset biosu pomogl.

Ale podnoszenie napiecia w jakis sposob pomaga :).

Oraz im nizsze napiecie(np. standarrd) to po odpaleniu kompa wyskakuje ze bios padl i prosi o dyskietke z biosem.

Pamieci jak dobrze pamietam sa na 2,6V(tak odczytuje Abit EQ nie pamietam jak w biosie pokazywalo ;)). Timingi bardzo slabe z powodu tego ze pamieci to niestety noname. Planuje ich wymiane ale narazie fundusz na to nie pozwala :(

Problem w tym ze teraz za duzo nie moge bo ten komp rozdziela neta w domciu a 2 komp jest zajety wiec na dalsze test musze poczekac do jutra al jestem dobrych mysli. Mysle ze na 1,725 powinien wstac(mam taka nadzieje :)).

Mam nadzieje ze to nie pamieci bo jak pisalem narazie nie ma mowy o wymianie :(. Moze za miesiac.

1561640[/snapback]

heh, ja mam to samo, odrazu po złorzeniu kompa napaliłem sie żeby go podkręcić, pomęczyłem się z miesiąc i dałem spokój, proca można poprostu o d... obić.

Maksiumum jakie osiągnołem to fsb 190 przy 1,75V :mur: przy czym prime95 sypał błędami na samym początku , stabilnie chodził mi jedynie przy fsb 176 :mur: :mur: :mur: .Nie wiem już co z nim jest, teraz chodzi na oryginalnych, już nie mam do niego sił. :angry: :angry:

a myślałem że chociaż pociągnie te 200mhz :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Dziwne ja na takim procku no widać z lepszej serii na Asus A7N8X-E Deluxe kreciłem go na 200 bez problemu, a miałem załączony dual channel na kingkongach, wstał na standardowych napięciach.

A nie możesz jeszcze oddać tego proca / zamienić się z kimś etc.?

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka jest bezpieczna temp. dla tego procka? Ile nie mozna przekroczyc?

Bios mam oryginalny, d27(to chyba najnowszy z tego co pamietam).

Myslalem nad wgraniem jakiegos mod biosu ale do tej pory za bardzo nie interesowalem sie tym. Musze poczytac temat o mod biosach. Narazie bede walczyl z tym co mam. Mam nadzieje ze 1,75V pomoze jak radzi Bart17.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Uuu ten BIOS dla mnie to padaka podkreślam DLA MNIE.

Obecnie jeżdżę na ABIT NF7-S ver. 2.0.05C TaiPan 0.1 25.09.04 by -=Merlin=-, Tobie też radzę go sprawdzić.

Temperaturka tak jak zawsze poniżej 50 st. jest dobrze. Im więcej tej granicytego tym bardziej zmniejsza się żywotność procesora.

Apropos wgrywania zmodowanego biosa - to nic prostszego nie ma w kategorii overclokerskiej po prostu ściągasz bios merlina np. STĄD zapisujesz sobie go np. na pulpicie, potem zainstaluj sobie (lub może masz już zainstalowane) Abit Flash Menu.

Zaimprotuj plik z biosem z pulpitu potem program zapyta Cię czy chcesz to zrobić klikasz na "YES". Teraz czekasz około minuty, program wyświetla komunikat, że wgrywanie sie powiodło zatem klikasz na "YES" aby zrobić reboot.

UWAGA:

1. Przed wgrywaniem biosa zalecane jest przywrócenie domyślnych ustawień biosa / zrobienie operacji "clear cmos" dowolną techniką.

2. Po wgraniu zaleca się zrobić także "clear cmos" dowolną techniką.

3. Ja osobiście gdy wgrywam biosa przywracam tylko defaultowe ustawienia biosu, acz wyłączam karte sieciową i tego co nie używam aby mi windows tego nie instalował.

4. PAMIĘTAJ: Gdy robisz wyżej wymienioną operację zawsze powyłączaj wszystkie zbędne procesy / programy typu : program antywirusowy, połaczenie z internetem, komunikatory etc. ponieważ mogło by to podczas tej operacji zakłócić / zawiesić komputer i ratuje nas już tylko hot flash / kupno nowej kości biosu.

Życzę powodzenia - Bart17.

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba 90 C to jest max dla t-bred , potem to tylko zgon, ale bezpieczne jest chyba do 70C powyżej płyta sama sie wyłącza, u mnie chodził na 1,75 w stresie prz 45 C.

Też mam bios d27 (najnowszy i chyba najlepszy z oryginalnych).Mod bios raczej nic nie pomorze, ale można spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

90 stopni to jest raczej max dla podstawki, a samo jądro to tak jak napisałeś 70 stopni taki chyba wyśróbowany max stabilnej pracy lecz temperaturka i tak jest w rzeczywistości pewnie wyższa o jakieś 3-5 stopni.

Wgranie nowego biosa pomoże przy podkręcaniu! Oryginalne są przewidziane tylko do 200MHz FSB stabilnie chociaż ja na nim i tak więcej ustawiam, acz bardziej ufam Merlinowi niż programistom z firmy ABIT...

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o temp. dla Sempa to jak kolega napisał nie powinna przekraczać 70 stopni. U mnie max w stresie (konwersja video, wymagające gry, benchmarki) jest 54-56 stopni gdy komp jest wsunięty do biurka. Z wysunietym śrenio 4-5 stopnie mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ustawnieniu napiecia 1,75V komp wystartowal, winda uruchomila sie ale:

a) explorer odrazu wywalil blad

B) antywirus nie uruchomil sie

c) po wlaczeniu prime odrazu zwis

Narazie nie zwiekszalem napiecia pamieci bo jak pisalem sa to noname i nie wiem czy dadza sobie rade z wyzszym napieciem(obie teoretcznie powinny pracowac przy 200MHz).

Jutro sprawdze z 1,8V jak komp wystartuje. Moze walne pamieci asynchronicznie do procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Pamięci bezpieczna granica to ogólnie to 2,9V. Procka daj na 1,85V i będzie stabilnie inaczej jak to nie poskutkuje to tak jak wyżej mówiłem trzeba dać 1,9V procesorowi i dać jakiś nawiew na mosfety.

Pamięci daj synchronicznie w końcu to DDR 400 więc będą działać bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna relacja z pola walki ;)

Ustawilem 1,8V

Komp wystartowal normlalnie(nic nowego :)).

Windows wystartowal, poprzednich problemow z explorerem oraz antwirem nie ma.

Benchmark w prome przeszedl bez problemu. Teraz przyda sie troche bardziej wymagajacy test. Mam nadzieje ze juz bdzie dobrze. Przynajmniej narazie wszystko na to wskazuje.

Zaraz zapuszcze moze Super Pi lub dam prime na torture.

Mam nadzieje ze bedzie juz spox :).

PS

Jedna rzecz ktora zauwazylem to to ze przy ustawiniu napiecia 1,8V to w cpu-z mam pokazane ze procek pracuje z napieciem 1,76 a abit eq pokazuje napiecie 1,76V-1,78V nie sprawdzalem wczesniej napiecia wiec mozliwe ze jak ustawilem 1,75V to w rzeczywistosci procek mogl miec o 0,2(lub jeszcze mniej) mnijsze napiecie.

PS2

Jestem juz bardziej szczesliw bo chyba zaczyna sie cos ukladac :) Teraz tylko testy aby spr. czy wszystko jest oki :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Dobra dzisiaj z rańca postanowiłem się pobawić w mały overclocking oto moje wyniki:

PROCESOR - SEMPRON 2300+ @ 2,4 GHz @ 1,95V Dołączona grafika

PAMIĘĆ RAM WYNIKI Z EVERKA - HYNIX D43 NA KOŚCIACH BT w SINGLU 1x 512MB Dołączona grafika

Temperatury:

Procek - 43C

Mobo - 23C

Czyli jak widać na 1,95V to i mój sempron wiele potrafi ;)

@ Sucker - napięcia mierz miernikiem.

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po krotkich testach na ustawinieach 10,5x200MHz w Super PI, ktore zakonczylem jak narazie na 8M wszystko chodzi bez problemow. Mam nadzieje ze bedzie juz spox :).

Bart17 niezle FSB nistety watpie abym takie uzyskal :).

Pamieci pewnie nie dadza rady, mam wyzszy mnoznik itd. Moglem tez kupic Semprona 2300+, pewnie latwiej uzyskalbym 200MHz ale kupilem 2500+ ze wzgledu na slabe pamiatki, ktore watpie aby dzialaly wyzej niz 210MHz a moze nawet i tyle nie wyciagna(juz teraz timingi sa bardzo slabe :(). Jak narazie wszystko wskazuje ze bedzie dobrze. Nie zawuwazylem niestabilnosci, temp. w stresie nie przekracza 50,5st. a jak na chlodzenie ktore kupilem to wydaje mi sie ze nie jest zle(szkoda mi bylo doplacac 40zl. do calego w aluminium ;)).

Narazie jestem zadowolony bo plan minimum zostal zrealizowany :).

EDIT:

@Bart17

Miernik ciagle planuje kupic ale nie chce mi sie jechac do elektronika ;). Jednak ze wzgledu na studia bede musial zaopatrzyc sie jeszcze w pare innych rzczy ale to w przyszlosci(niedalekiej ale w przyszlosci :)).

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dzisiaj z rańca postanowiłem się pobawić w mały overclocking oto moje wyniki:

PROCESOR - SEMPRON 2300+ @ 2,4 GHz @ 1,95V 1562303[/snapback]

A od ile do ile stopni jest prawidłowa temperatura mobo?? i jak dzwignąć napiecie proca ale nie z poziomu biosa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

U mnie bez OC jest 20C, a co do podnoszenia napięć i oc to się robi chyba takimi programami np. EasyTune 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

No ciekawe, aha nie wiecie może jaki jest rekord kręcenia tego Semprona 2300+ na powietrzu, ale bez zmiany mnożnika ?

Bo jak coś to powalcze nawet o FSB równe 260 ;)

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Trzeba mieć chipset VIA. Bez tego nic nie zrobisz, za dużo pisania o tym - było na forum - szukaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...