Gość BarTweak Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 No i co mi tutaj koleś pokazujesz na grach tą wydajność myślisz, ze 3 klatki to Ci daje wydajność w tych grach? Przecież te 3 klatki to jest właśnie ten 1-2%, a poza tym sempron się mniej grzeje i w ogóle w większości testów lepiej wypada, a w takie testy co Ty podałeś to dzieci wierzą bo wiele tutaj zależy od karty grafiki i spółki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 A dowiedziałem się, że za niedługo do Polski przyjdą Semprony na socket 754, które będą 64 bitowe i tanie więc warto poczekać. 1567865[/snapback] Ooo...Pierwsze słysze... No ciekawe co to za wynalazki będą :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) Ja serio mówię, one już są, ale jeszcze nie w Polsce pewnie tam w Niemczech na rejonie Fab30 już je mają dawno w sprzedaży. Edytowane 26 Lipca 2005 przez Bart17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Ja serio mówię, one już są, ale jeszcze nie w Polsce pewnie tam w Niemczech na rejonie Fab30 już je mają dawno w sprzedaży. 1568012[/snapback] Nie mówię że cyganisz.... Masz może jakiś link do infa na temat tych procków? Czy to przypadkiem nie nazywa się Sempron Mobile? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) Raczej nie to będzie sempron oparty o AMD64 Zapodaje link np.: http://newsroom.chip.pl/news_archive.php?b=54414 http://www.amdboard.com/sempron_062405.html Edytowane 26 Lipca 2005 przez Bart17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaizm_ Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 No i co mi tutaj koleś pokazujesz na grach tą wydajność myślisz, ze 3 klatki to Ci daje wydajność w tych grach? Przecież te 3 klatki to jest właśnie ten 1-2%, a poza tym sempron się mniej grzeje i w ogóle w większości testów lepiej wypada, a w takie testy co Ty podałeś to dzieci wierzą bo wiele tutaj zależy od karty grafiki i spółki. 1567943[/snapback] Aha czyli 15 klatek to są dla ciebie 3 klatki, a 20% to dla ciebie 2%, hymm może nie wgłębiajmy sie w matematyke bo widac, że to nie jest twoja mocna strona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Ale powiedz mi może jakie to są procki te testowane bo może to są Intel... Aha no i przecież ja mówiłem, że na tych samych zegarach :] W najnowszych sempach jest 128L2 i tak są duuużo wydajniejsze więc się zastanów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaizm_ Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Proszę bardzo For this test we took a Sempron 2600+ (128KB L2 cache), a Sempron 3100+ (256KB L2 cache), an Athlon 64 3000+ (512KB L2 cache), and an Athlon 64 3400+ (1024KB L2 cache) and set the clock rate of each processor to 1.6GHz. The CPUs were tested on the following testbed: DFI LANPARTY UT nF3 250Gb mainboard (Socket 754, NVIDIA nForce3 250Gb); 2x512MB Corsair CMX512-3200XLPRO DDR400 SDRAM (with 2-2-2-10 timings); PowerColor RADEON X800 XT graphics card (AGP 8x, 500MHz/500MHz); Western Digital Raptor WD740GD hard disk drive (Serial ATA-150). jak widać są to modele na socket 754 i wszystkie ustawione na 1.6gHz, więc jedyna różnica to cache Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Cache procka ma wielkie znaczenie..... Porównajcie sobie Durona z Celeronem; Duron 64kB był taki ślamazarny że się w głowie nie mieści.... To samo jest teraz. Sempron vs Celeron. Semp = 256 kB (L2) [z L1 na 384Kb] Celeron = 128 kB (śmiech na sali :D) Trzymam strone jaizma <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 (edytowane) Ale ja mówię tutaj o porównaniu Thbred do bartona, czyli cały czas socket 462, więc proszę nie wyskakiwać mi tutaj z nforce 3 itp. bo to sensu nie ma. Edytowane 27 Lipca 2005 przez Bart17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 @[RONIN] Prownanie Semprona s754 z A64 patrzac tylko na ilosc cache jest smieszne :) bo sa troche wieksze roznice miedzy tmi procesoami niz tylko ilosc cache a roznica miedzy Semprinem s754 z 128 a 256kb cache nie jest wcale powalajaca aby orazu pisac o jakims super skoku wydajnosci. A wracajac do Socket A to dodatkowe cache ma jeszcze mniejsze znaczenie. Daje tam jakis wrost ale nie jest to nic wielkiego i nie daje takiego kopa jak np. wyzsze fsb. Do tego twoje porownywanie celka 128kb(na P4) jak celka na PIII z durniem jest troche dziwne bo duren z tym piewszm wygrywal majac znacznie nizszy zegar a z drugim celkiem(na PIII) to duren tez wygrywal bez problemu majac tez nizszy zegar wiec nie osmieszaj sie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 (edytowane) a pewnie, panowie bredzą jak talala na wietrze moze jakbyscie sobie je potestowali, wzieli w reke, wlozyli do socketu i odpalili kilka testów ktore wykorzystą w wiekszosci cache L2 (juz nie pamietam chyba cinebench byl na to wyczulony) to byscie zobaczyli ze ten kesz tak naprawde g.. daje.... inaczej - to moze mi powiecie dlaczego roznica miedzy 2,6+ a 2,8+ (mowa o s754) jest taka mala? dokladasz malo - dostajesz malo wydajnosci.... Edytowane 27 Lipca 2005 przez Camel- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Sucker dobrze mówi. Jest taki test na egielda albo był z testem tych procków i thbred wygrał z bartonem właśnie o jakiś średnio 1-2%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 (edytowane) @Camel- Ja nie wlaczam codziennie cinebench aby zobaczyc roznice miedzy wiekszym a mniejszym cache w procku. Dla mie liczy sie wydajnosc w grach, windowsie czyli to co robie codziennie a nie syntetyki. Do tego nie wlaczam codzienni 3DSmarkow itp. aby cieszc sie ze mam 30 pkt wiecej niz ktos inny ale i tak nie pogram na takich ustwieniach bo system jest niestabilny. Wiec gadki w stylu bo w syntetyku roznica jest mnie nie przekonuja bo w grach roznicy nie bedzie a przynajmniej nie bedzie na tle duza by ktos ja zauwazyl. EDIT: Sorki nie docztalem dobrze twojego postu Camel- :) Edytowane 27 Lipca 2005 przez sucker Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 @[RONIN] Prownanie Semprona s754 z A64 patrzac tylko na ilosc cache jest smieszne :) 1568461[/snapback] ?? Niczego takiego nie porównywałem :wink: Coś źle zrozumiałeś :wink: Widze że każdy ma własne zdanie na temat cache. Może lepiej niech tak zostanie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 (edytowane) Ja serio mówię, one już są, ale jeszcze nie w Polsce pewnie tam w Niemczech na rejonie Fab30 już je mają dawno w sprzedaży. 1568012[/snapback] Oj Bart17 wkrecasz cos mocno. Mieszkam niedaleko Fab30 i jakos nie ma ich tu w sklepach niestety :( Co do cache, to tez nie masz racji w 100% - na platformie s.A roznice byly znikome, natomiast 754 juz sa wieksze. Wszystko zalezy jednak od programu - jedne korzystaja mniej z pamieci cache inne wiecej. Jednak liczac (a nie rzucajac cyfry o tak sobie) mamy (cyt. jaizm_) np. w Doom 3: 128-256kB -> prawie 7% wzrost wydajnosci 128-512kB -> ok. 16% 128-1024kB -> ok. 21% Widzialem ten test i przy kompresji danych roznica jest wieksza, natomiast w innych programach mniejsza. Jednak NIE jest to 1-2%!!! Wiec nie wyjezdzaj z "to jest właśnie ten 1-2%" @sucker A czym sie roznia Semprony s.754 i A64 s.754 oprocz wielkosci cache i (na razie) instrukcji x64??? Rdzenie sa te same, kontroler pamieci takze... Nowe sempy (np. 3100+) sa na rewizji rdzenia E, tej samej co Venice. Edytowane 27 Lipca 2005 przez ridczak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Właśnie o to chodzi, że na socket A różnice były znikome bo ja właśnie o nim cały czas nawijam :) Co do tego testu to nie wiadomo naj jakiej on platformie został zrobiony i przez kogo... A co do sempa 64 bit to nie podałem newsa, że już są dostępne ? Od czega macie google ? - w każdym bądź razie nie wkręcam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Właśnie o to chodzi, że na socket A różnice były znikome bo ja właśnie o nim cały czas nawijam :) Co do tego testu to nie wiadomo naj jakiej on platformie został zrobiony i przez kogo... A co do sempa 64 bit to nie podałem newsa, że już są dostępne ? Od czega macie google ? - w każdym bądź razie nie wkręcam. BTW - jak mieszkasz tam gdzieś koło Fab30 jesteś w stanie załatwić coś z regulacją mnożnika np. athlona mobile na thbred b, lub bartona mobile za nieduże pieniążki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Sempy64 sa dostepne, ale w Chinach. W PL i tutaj w DE nie widzialem jeszcze w sklepie. Co do Mobili z Drezna, to w sklepach to samo co w Polsce - wyboru juz za bardzo nie ma. Ja mam unlocked Thortona@Barton :) Jak bede zmienial, to moze sie go bede pozbywal, ale na razie czekam na Semprona64. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Nieważne gdzie można dostać - ważne, że można kupić już. A w Twoim da radę regulować mnożnik, w sygnie widzę, że coś tam zmieniane, z jakiego jest tygodnia procek ? A tam w Niemczech nie ma jeszcze gdzieś tam w tej fabryce jakiegoś sklepu co można kupić w detalu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c-ool Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 A ja myślałem że ten też jest już 64bit http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13147 a tu wałek :( :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 @Camel- Ja nie wlaczam codziennie cinebench aby zobaczyc roznice miedzy wiekszym a mniejszym cache w procku. Dla mie liczy sie wydajnosc w grach, windowsie czyli to co robie codziennie a nie syntetyki. Do tego nie wlaczam codzienni 3DSmarkow itp. aby cieszc sie ze mam 30 pkt wiecej niz ktos inny ale i tak nie pogram na takich ustwieniach bo system jest niestabilny. Wiec gadki w stylu bo w syntetyku roznica jest mnie nie przekonuja bo w grach roznicy nie bedzie a przynajmniej nie bedzie na tle duza by ktos ja zauwazyl. EDIT: Sorki nie docztalem dobrze twojego postu Camel- :) 1568502[/snapback] spoko, nie pisalem o tobie, bo wiem ze dobrze napisales :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) Mam cos dla luki_pc i Bart17 :) :> Luki, prosze Cie bardzo: tutaj jak widac Vcore=1.93V... :> sam sie zdziwilem :D temperatura nie przekraczala 50*C wg. mobo i Bart ;) : a tutaj 145fsb i 1.1V czyli 1,4ghz@1.1V ( :lol: )... temperatura nie przekraczala 38*C wg. mobo ;) dzisiaj cos sie wieszal na 255fsb, byc moze to przez temperature... pomecze go w jakis chlodniejszy dzien bądz jakis wieczór.... pozdrawiam. ps. zapomnialbym... seria mojego procka SDA2300 DUT3D BCJXB0507 BMC Batch 0538 Edytowane 28 Lipca 2005 przez Camel- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Wcale takich cudów nie masz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Wcale takich cudów nie masz... 1570637[/snapback] chciales 145 dostales 145... - nie obnizalem timingów - nie podwyzszalem fsb.... i nie powiedzialem ze mam cudo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) i bardzo ladny wyniczek :) i napiecie :( wtreszcie normalny screen :) I niech ktos napisze ze Semprony sa slabe w kreceniu to pobije :P dajcie mi lepsze pamiatki !!!!! 250 MHz to moja pamieci niewytrzymaja :( a moze i lepiej , szkoda ryzykowac takiego procka i plyty :) Edytowane 28 Lipca 2005 przez luki_pc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmajstersztyk Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 ja nic nie powiem, całkiem całkiem!!! I pomyśleć że mój proc powinien bardzo podobnie chodzić, sprzedawca na allegro gwarantował 2300MHz (9x255) przy 1,8 ale tak z moich testów wynika, że do 2ghz potrzebuje ok 1,70v.......ehhhhh jaki z tego morał?? Dokładnie testujcie procesory zaraz po kupnie.........:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) mam pytanko..... ma ktoś z was Semprona 2600+ ?? jeśli tak to jak u was z oc ?? na codzień jak śmigają ?? ja mam 2,2GHz jak na tego procka do dużo czy słabiutko ?? (no tak w normalnym rozumowaniu nie chodzi mi tu zaraz o 4GHz :P ) Edytowane 30 Lipca 2005 przez masterdomin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 haha to mi też dajcie lepsze pamięci bo mój semp na 2V i na FSB 260MHz jest niestabilny i myślę jednak, że to pamięci nie wytrzymują tego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klossj23 Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) mam pytanko..... ma ktoś z was Semprona 2500+ ?? jeśli tak to jak u was z oc ?? na codzień jak śmigają ?? ja mam 2,2GHz jak na tego procka do dużo czy słabiutko ?? (no tak w normalnym rozumowaniu nie chodzi mi tu zaraz o 4GHz :P ) 1571282[/snapback] IMO normalnie. Sprawdzalem ostatnio 3 semprony 2500+, wszystkie 3 byly stabilne 220 x10 przy napieciu 1.775V, max temp. w stresie 55-57C. 230x10 szly dopiero na napieciu 1.85V ale grzaly sie zbyt mocno i moje niezbyt wyrafinowane chlodzenie nie dawalo rady. J-23 Edytowane 28 Lipca 2005 przez Klossj23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...