Skocz do zawartości
maltana

Sempron: wady, zalety, podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

' date='11 Gru 2005, 15:56' post='1807905']

Bóg Ci zapłać z ten program.

Świetny!

Musze tylko poszukać jakiś informacji o jego konfiguracji :P

oj ale tyle do konfiguracji że to szok tylko daj setings i jak masz te 2 suwaki daj oby dwa na 32 i z 43 stopni robi się 34 i diała jak niewime możesz nawet w coś szpilac i go miec włączonego !!

acha mam cały czas ustawione high ale to g... daje !!

a dzisiaj miałem fajne jaj kumpel ma płyta msi na kt400 i sempka 2500+ tylko własnie niewiedział co to za proc jest bo kompa z firmy przyniusł i co nalpsze jak żeśmu go włączyli napisał w biosie tak sempron 3200+ 1050MHz i normalnie szok i everest sandra wszystko tak pokazywało !!

weszłem do biosa a tam fsb było ustawione na 200Mhz jak mu ustawiłem 333 to napisał 2500+ tak jak powino i wszystko śmiga :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te się różnią tylko taktowaniem.

Ale wychodzi na to że Sempron jest lepszy od athlona bo np. jak sempron 2400+ ma 1666MHz a athlon 2400+ma chyba 1,8Mhz jak się nie myle !! i wychodzi na to że sempron robi to samo co athlon tylko przy mniejszej czestotliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrz na oznaczenie z + Athlon 2400+ ma 2000MHz

No dobra ale patrz na to te 2400+ to jest porównanie do pentiuma że ten procek przy swojej czestotliwości ma działąc mam miec moc obliczeniowa taka jak pentium 2400MHz

tak?? a sempron przy tym samym oznaczeniu np.2400+ ma niższą częstotliwośc czyli robi to co pentium 2400 przy niższej cżestotliwości niż athlon ja tak to rozumie !! popraw mnie jeśli się myle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu chodzi o magistrale systemowa, procesor np 1.8 ghz na magistrali 166 bedzie o wile mniej wydajny od proca który jest puszczony na 200mhz. Ten 2700+ imho lepszy ale ile droższy, sam kupilem takiego semprona 2600+ i mysle ze to dobry wybór bo i tak podkręcisz. Jak tylko przyjdzie to powiem jak sie sprawuje

Edytowane przez fuxmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu chodzi o magistrale systemowa, procesor np 1.8 ghz na magistrali 166 bedzie o wile mniej wydajny od proca który jest puszczony na 200mhz. Ten 2700+ imho lepszy ale ile droższy, sam kupilem takiego semprona 2600+ i mysle ze to dobry wybór bo i tak podkręcisz. Jak tylko przyjdzie to powiem jak sie sprawuje

acha!! spoko czekamy na wieści !! a jaka jest the best płyta do oc ale tak do 200zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nigdy nie porównuje Sempików do produktów Intela.

Ogólnie jednak tak się przyjeło, że Sempron 2400+ jest odpowiednikiem Celerona o taktowaniu 2.4 Ghz. W rzeczywistości jest jednak inaczej (na kożyść AMD ;))

Dobra płyta pod Athlony czy Semprony na Socket A to niezawodny Abit NF-7 (chyba się nie pomyliłem) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='13 Gru 2005, 00:48' post='1811334']

Osobiście nigdy nie porównuje Sempików do produktów Intela.

Ogólnie jednak tak się przyjeło, że Sempron 2400+ jest odpowiednikiem Celerona o taktowaniu 2.4 Ghz. W rzeczywistości jest jednak inaczej (na kożyść AMD ;))

Dobra płyta pod Athlony czy Semprony na Socket A to niezawodny Abit NF-7 (chyba się nie pomyliłem) :wink:

A co powiecie na tą :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75430564 tez jest podobno spoko do oc !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma taki sam chip co abite :] epoxy tez sa bardzo dobre jezeli chodzi o oc. Ja mam abita nf7-2.0 s i procka semprona 2500 mupisle na 3000 bez problemu i tem w stresie to 60 stopi do tego mam 512 goodramy cl2.5 i grafe 6600 gt na 1.6 ns i nowy neef for speed na full smiga :D ale juz call of duty 2 wymaga wiecej pamieci ta z 1gb :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dałem za swoją 149, ale ja nie mam zamiaru jakos strasznie podkrecac bo po pierwsze nie mam zasilacza(narazie) po drugie chłodzenie też musilbym wymienic. Mnie ucieszy jak podkrece tak góra do 3500+(jak wymienie zasilke bo na tym to gora 3000+).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dałem za swoją 149, ale ja nie mam zamiaru jakos strasznie podkrecac bo po pierwsze nie mam zasilacza(narazie) po drugie chłodzenie też musilbym wymienic. Mnie ucieszy jak podkrece tak góra do 3500+(jak wymienie zasilke bo na tym to gora 3000+).

Ej ja mam zasilacz 350wat colors it (firma co obudowy robi) i smiga bez problemu !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, też czekam aż troche kasy spłynie i wymieniam zasilacz. Jakby nie było, to podstawa OC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam fortrona 350 W mam nadzieje ze wystarczy :-)

Mi styka spokojnie !!! chociaż teraz chce sprzedać tego kompa i amienić na laptopa ale jak nibede miał sensownej oferty to tylko smieniam procek na semprona 2600+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś dać linka do schematu vmoda (chodzi mi op 1.65V) ponieważ powyżej fsb 200 system się sypie :(

Jakie jest ryzyko rozwalenia sprzędu przez vmoda??? Jka ktoś ma schemat to BŁAGAM na maila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś dać linka do schematu vmoda (chodzi mi op 1.65V) ponieważ powyżej fsb 200 system się sypie :(

Jakie jest ryzyko rozwalenia sprzędu przez vmoda??? Jka ktoś ma schemat to BŁAGAM na maila.

witaj !! niechodzi ci na orginalnym napięciu na fsb 200?? kiepska seria !! zawsze jest szansa że coś uszkodzisz ale jak będziesz robił dokładnie z instrukcja to nic się nbie powinno stać!! jak by ktoś miał tego linka to ja bym poprosił o zamieszczenie go na forum albo też na e-mail tez mi sie przyda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo ludziska!!!!!!!!

Kupiłem sobie w zeszłym tygodniu Sempa 2400+ w apollo.pl. Mają go w promocji za 208 zł. Zaraz jak go dostałem zrobiłem drutmoda na FSB 400MHz (mobo z Gigabyta...) i wsadziłem w socket. Komp uruchomił sie bez problemu a procek został wykryty jako Sempron 2800+. I nie musiałem podnośić napięcia!!! Zrobiłem testy wydajności w sisoft sandra i wyszło że mój Sempronik jest porównywalny z pentium4 3GHz L2 512KB!!!!!!! Stabilność sprawdzałem w Super PI. Temperatura w stresie 54'C na wentylku CoolerMastera. Jestem w szoku :D Polecam wszystkim!!!!

Może ktoś dać linka do schematu vmoda (chodzi mi op 1.65V) ponieważ powyżej fsb 200 system się sypie

drutmody dla sempów i antków

Oczywiście wiesz że Sempron to taki okrojony Athlon T-bred??? Więc wszystko powinno być jasne. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście wiesz że Sempron to taki okrojony Athlon T-bred??? Więc wszystko powinno być jasne. :)

oo a to checa :lol: dowiedziałem się właśnie że semp to okrojony t-bred :lol2:

hehe muszę Cie zmartwić ale poczytaj troszkę, semp to TO SAMO co athlon!! ten sam rdzeń t-bredB lub czasami thorton. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo ludziska!!!!!!!!

Kupiłem sobie w zeszłym tygodniu Sempa 2400+ w apollo.pl. Mają go w promocji za 208 zł. Zaraz jak go dostałem zrobiłem drutmoda na FSB 400MHz (mobo z Gigabyta...) i wsadziłem w socket. Komp uruchomił sie bez problemu a procek został wykryty jako Sempron 2800+. I nie musiałem podnośić napięcia!!! Zrobiłem testy wydajności w sisoft sandra i wyszło że mój Sempronik jest porównywalny z pentium4 3GHz L2 512KB!!!!!!! Stabilność sprawdzałem w Super PI. Temperatura w stresie 54'C na wentylku CoolerMastera. Jestem w szoku :D Polecam wszystkim!!!!

drutmody dla sempów i antków

A możesz mi wyjasnić po co ci ?? Mi chodzi sempron 2400+ na 200 bez podnoszenia napięcia i bez drut moda poprostu ustawiłem fsb na płycie na 200 i po sprawie i tez bez dzwigania napięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może mi ktoś dokładniej wytłumaczyć na czym drutmod (chodzi mi o napięcia) polega? Słyszałem że chodzi o obwiązywanie nóżek procesora drucikami, ale jakoś dziwne mi się to wydaje. I moge się dowiedzieć jakie mam szanse że to się powiedzie - nie chcę narażać się za bardzo (sprzęt na gwarancji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wykonasz dobrze to będzie OK ;]

Drutmoda można wykonać różnie np. tak jak piszesz przez połączenie nóżek od procka ale można również powkładać druciki do socketu albo polutować piny socketu z tyłu mobo według mnie najbezpieczniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wykonasz dobrze to będzie OK ;]

Drutmoda można wykonać różnie np. tak jak piszesz przez połączenie nóżek od procka ale można również powkładać druciki do socketu albo polutować piny socketu z tyłu mobo według mnie najbezpieczniejsze.

acha więc na tej stronie z drót modem te fcb view to jest widok pinów od sockietu?? o to by nie był głupi pomysł cza bedzie wypróbowac :D napięcie 1,67 !! acha mam pytanko czy jak dzwignę te napiecie np. na 1,7 to na pamięicach tez się dzwignie czy tylko na procku ??;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...