Skocz do zawartości
maltana

Sempron: wady, zalety, podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie procek woła o następne 0,025 V przy 200 x 10.5 jeśli mu to zapodam chodzi stable do 204 :) czyli 1,625 do 204. Wiem że 1,75 jedzie do 220 x 10.5 czyli juz 2310 mhz :) Aha zapomniałem tempki podać. :) przy 2310 mhz i 1.75 V jest 37 c w idle i 43 stress a wiec troszke tempka z 29 w idle podskoczyla :P przy 2500+

Edytowane przez -=drake=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiększyłem napięcie do 1.8V i jak narazie 212 stabilnie. Może pójdzie nawet dalej... Poprawiłem trochę pastę i teraz mam 46 w stresie (przedtem na 1.7 było 48). W porównaniu do tamtego ECS-a to i tak mam tylko jedno zdanie: EPOX to CUDEŃKO ;) Słyszałem o jakimś zmodowanym biosie "od Merlina", może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wgrywaj tego biosu! - to nie są tylko moje słowa, Benito też powiedział że ten bios jest do [gluteus maximus] a to dlatego ze jak wgrywasz bios plyta nie pyta cie o dyskietke i jest martwa jedyne rozwiązanie to programator! Ja miałem ten bios ale wgrywasz go na własną odpowiedzialnośc- to bardzo ostry bios musisz mieć BARDZO dobre pamięci minimalnie geile cl 2.5 z radianami. Możesz uzyskiwać na tym biosie bardzo dużo jesli wszstko bedzie SYnchro wtedy polecisz do góry fsb tam jest taka funkcja która zwiększa przepustowość pamięci przy duzych częstotliwościach. Ale twój proc jakiś takiś cienki troche jest :/

Edytowane przez -=drake=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wgrywaj tego biosu! - to nie są tylko moje słowa, Benito też powiedział że ten bios jest do [gluteus maximus] a to dlatego ze jak wgrywasz bios plyta nie pyta cie o dyskietke i jest martwa jedyne rozwiązanie to programator! Ja miałem ten bios ale wgrywasz go na własną odpowiedzialnośc- to bardzo ostry bios musisz mieć BARDZO dobre pamięci minimalnie geile cl 2.5 z radianami. Możesz uzyskiwać na tym biosie bardzo dużo jesli wszstko bedzie SYnchro wtedy polecisz do góry fsb tam jest taka funkcja która zwiększa przepustowość pamięci przy duzych częstotliwościach. Ale twój proc jakiś takiś cienki troche jest :/

No to nie wgrywam. Dałem fsb 215 i jest ok. Dziwie się trochę że twiny na normalnym napięciu dają jeszcze radę na 7-3-3-2CL. Mam kolesiowi odesłać płytę a on przyśle mi 8RDA3+ PRO. Zrobię tak - różnica w cenie jest a nie powiem już nic o wyposoażeniu. Kupiłem za 160zł tylko że OEM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to się tyczy też biosu Merlina do 8RDA6+ PRO?? A tak w ogóle, to jaki byłby najlepszy do 8RDA3+ PRO?? Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam parę pytań odnośnie Sempron'a 2400+ i mobo Gigabyte7N400S-L

Na początke krótkie info o kompie:

Procesor: Sempron 2400+ BOX FSB 166

RAM: 256DDR Kingstone 400Mhz CL3

Płyta Główna: Gigabyte 7N400S-L, nForce2U400, DualDDR400, SATA, LAN, ATX

Zasilacz: Codegen 300W, szykuję sie natychmiastowa wymiana :)

Teraz czas na pytania, więc:

1. Czemu jak daję FSB 182 (na 181 chodzi stabilie) komp nie uruchamia się tzn. dioda power (ta zielona) na obudowie się pali, lecz na monitorze widnieje napis "NO SIGNAL" i nic się nie dzieje. Mam płytę nForce2, tak więc PCI/AGP jest zablokowane. Czego to może być przyczyna?

2. Jadą juz do mnie pamięci RAM, dokładnie 2x512 Corsair 400mhz CL2,5. Czy jak te Kingstony są CL to Corsairy będą pasowały. Czy będzie trzeba zmienić w BIOS'ie CL Kingstonów na 2,5? Proszę o więcej info w tej kwestii.

3. Temperatura w idle mam 47-48C, lecz jak zapuszcze Prime95 temperatura idzie do 53-53C, czy to dużo jak na boxowe chłodzenie?

4. Trochę taki off-topic :P . Moja płyta główna ma 3 gniazda pamięci. Czy jak będę miał już te Corsair'y 2x512 będe musiał je jakoś specyficznie "wczpić" w te gniazda, aby pracowały w trybie DualDDR/DualChannel?

Proszę od odpowiedź,

pozdrawiam, KoPytKo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam parę pytań odnośnie Sempron'a 2400+ i mobo Gigabyte7N400S-L

Na początke krótkie info o kompie:

Procesor: Sempron 2400+ BOX FSB 166

RAM: 256DDR Kingstone 400Mhz CL3

Płyta Główna: Gigabyte 7N400S-L, nForce2U400, DualDDR400, SATA, LAN, ATX

Zasilacz: Codegen 300W, szykuję sie natychmiastowa wymiana :)

Teraz czas na pytania, więc:

1. Czemu jak daję FSB 182 (na 181 chodzi stabilie) komp nie uruchamia się tzn. dioda power (ta zielona) na obudowie się pali, lecz na monitorze widnieje napis "NO SIGNAL" i nic się nie dzieje. Mam płytę nForce2, tak więc PCI/AGP jest zablokowane. Czego to może być przyczyna?

2. Jadą juz do mnie pamięci RAM, dokładnie 2x512 Corsair 400mhz CL2,5. Czy jak te Kingstony są CL to Corsairy będą pasowały. Czy będzie trzeba zmienić w BIOS'ie CL Kingstonów na 2,5? Proszę o więcej info w tej kwestii.

3. Temperatura w idle mam 47-48C, lecz jak zapuszcze Prime95 temperatura idzie do 53-53C, czy to dużo jak na boxowe chłodzenie?

4. Trochę taki off-topic :P . Moja płyta główna ma 3 gniazda pamięci. Czy jak będę miał już te Corsair'y 2x512 będe musiał je jakoś specyficznie "wczpić" w te gniazda, aby pracowały w trybie DualDDR/DualChannel?

Proszę od odpowiedź,

pozdrawiam, KoPytKo

Powiem ci tak na box chłodzenie to nie jest standart te tempersturki ale zmien se je bo dużo nie pokręcisz !! to co ci chodzi asynchro pamięci pisałeś ze amsz 400 a proc 333 ?? Sprubuj napiecie dzwignąc !! musisz poszukac które banki z pamięci pasuja do suala bo jak masz 3 to tylko 2 sa na dual więc musisz poszukać które

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci tak na box chłodzenie to nie jest standart te tempersturki ale zmien se je bo dużo nie pokręcisz !! to co ci chodzi asynchro pamięci pisałeś ze amsz 400 a proc 333 ?? Sprubuj napiecie dzwignąc !! musisz poszukac które banki z pamięci pasuja do suala bo jak masz 3 to tylko 2 sa na dual więc musisz poszukać które

A po czym poznam, że są podłaczone na Dual'u ?;]

Proszę o odpowiedzi na moje pytania w dalszym ciągu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno pisać w biosie a jak nie to włączysz sobie everest 2006 i tam ci bedzie pisało

m-c-ool mam takie ogólne pytanko, dlaczego nie lecisz wyżej z fsb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#m-c-ool:

Do ciebie kieruje swoje pytanie gdyż masz ten sam procek co ja i tak samo wykręcony.

Jakie masz temp. na swoim Sempie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='30 Gru 2005, 21:58' post='1850427']

#m-c-ool:

Do ciebie kieruje swoje pytanie gdyż masz ten sam procek co ja i tak samo wykręcony.

Jakie masz temp. na swoim Sempie?

w spoczynku 35 a w stesie 48 :/ !! tylko ja mam chlodzenie składaka że sie tak wyraże :D

"m-c-ool mam takie ogólne pytanko, dlaczego nie lecisz wyżej z fsb?"

Pamiątki jedna mam 333 a drugą 400 !! coprawda ta 333 chodzi na 400 ale już 410 niechce ruszyc !! a w biosie nie mam opcji do dzwigania napięc a asynchro miałem 240 ale system mi sie rossypał ale wystarczyło zmniejszyc spowrotem do 200 i się włączył !!

Napisano Dzisiaj, 22:15

Odpowiedźcie na moje pytania icon_biggrin3.gif

Możliwe, że mam za słaby zasilacz i mi komp nie wstaje?

Napięć nie mogę zmieniać w BIOS'ie. Niestety płyta nie ma takihc możliwości.

Poszukaj zmodowany bios !! może to być zasiłka nie zaprzecze chociaż mi na no-name 300W chodziło doś gładko !!

Edytowane przez m-c-ool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w spoczynku 35 a w stesie 48 :/ !! tylko ja mam chlodzenie składaka że sie tak wyraże :D

No to mamy dokładnie tak samo.

A co to znaczy "mam chlodzenie składaka"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator arktik cooling bez miedzi same alu i wentylator z box-a pentiuma 4 3,0GHZ :D !!

Ja mam na procku Spire WR IV kilka wentyli w budzie i teraz po 5h ciągłego katowania procka temp wynosi 48 stopni w stresie. Dodam tylko że obudowa jest zamknieta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='30 Gru 2005, 22:59' post='1850583']

Ja mam na procku Spire WR IV kilka wentyli w budzie i teraz po 5h ciągłego katowania procka temp wynosi 48 stopni w stresie. Dodam tylko że obudowa jest zamknieta.

JA też mama zamknięta i oprócz wentyla na procu mam tylko jeden zaraz za chłodzeniem z proca co wyciąga powietrze z budy !! a i świeci na niebiesko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie... Moglibyście pisać po POLSKU i sprawdzać czy nie popełniliście błędów ortograficznych. Proponuję też zacząć stosować inne znaki interpunkcyjne niż ".", "!", "?', np. ",", a przede wszystkim polskie "ogonki"! M-c-ool, wybacz, ale Ty najbardziej rzucasz się w oczy... Skończyłeś szkołę podstawową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA też mama zamknięta i oprócz wentyla na procu mam tylko jeden zaraz za chłodzeniem z proca co wyciąga powietrze z budy !! a i świeci na niebiesko :D

Kiedy miałem FSB 194 i napiecie normalnie (czyli 1940Mhz i 1.6V) a chłodzenie Spire IV i pastę AS5 to w spoczynku 29-30stopni a w stresie tak 42 to był już max. :D Jak zwiększyłem napięcie i FSB to miałem 46 ale to chyba wina tego rozsmarowania AS :? Kiedy dojdzie do mnie Epox to przesmaruję go "od nowa" i nie powinno być dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy miałem FSB 194 i napiecie normalnie (czyli 1940Mhz i 1.6V) a chłodzenie Spire IV i pastę AS5 to w spoczynku 29-30stopni a w stresie tak 42 to był już max. :D Jak zwiększyłem napięcie i FSB to miałem 46 ale to chyba wina tego rozsmarowania AS :? Kiedy dojdzie do mnie Epox to przesmaruję go "od nowa" i nie powinno być dużo.

a ja mam zwykłą elektroniczną paste i też dziala gites w spoczynku 32-33 stonie max 44 stopnie zależy od obrotów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam tej pasty którą dali wraz z wentyle Spire'a.

Wprawdzie mam w półce pełną tumke AS5 ale jakoś niechce mi się wyciagać płyty z obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='31 Gru 2005, 17:37' post='1852344']

Ja używam tej pasty którą dali wraz z wentyle Spire'a.

Wprawdzie mam w półce pełną tumke AS5 ale jakoś niechce mi się wyciagać płyty z obudowy.

z kad ja to znam :D !!

ja se zrobiłem teraz regulator obrotów na potencjometrze wyprowadziłem go sobie z przoedu nad cd i jest git !! gram w coś troche dzwigam nie robie nic to na minimum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanko ;) mam sempraka przekreconego na 3100+ aktualnie ale jak przekrece wyzej prime wali błędami (upewniłem sie i dalem pamieci na 166). Czy procesor za bardzo podkrecony sypie bledami w prime? Mam na rogach leciutko ukruszony rdzen ale doslownie mala biala kropeczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanko icon_wink2.gif mam sempraka przekreconego na 3100+ aktualnie ale jak przekrece wyzej prime wali błędami (upewniłem sie i dalem pamieci na 166). Czy procesor za bardzo podkrecony sypie bledami w prime? Mam na rogach leciutko ukruszony rdzen ale doslownie mala biala kropeczka

Jeżeli w primie pokazuje, że masz błędy, to znaczy, że procesor, albo RAM pracuje niestabilnie. Jeżeli RAM sprawdzałeś, to zwiększasz napięcie na procesorze dopóki nie przestanie błędzić, i już... To wszystko. Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś powiedzieć jak można przerobić Semprona (pod socket A) na semprona mobile (możliwość zmiany mnożnika) i czy jest to bezpieczne? Słyszałem że jest to możliwe, ale nie wiem jak z bezpieczeństwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś powiedzieć jak można przerobić Semprona (pod socket A) na semprona mobile (możliwość zmiany mnożnika) i czy jest to bezpieczne? Słyszałem że jest to możliwe, ale nie wiem jak z bezpieczeństwem.

na nf2 szkoda się bawić bo nie odblokuje to mnożnika.

Jeżeli w primie pokazuje, że masz błędy, to znaczy, że procesor, albo RAM pracuje niestabilnie. Jeżeli RAM sprawdzałeś, to zwiększasz napięcie na procesorze dopóki nie przestanie błędzić, i już... To wszystko.

niekoniecznie, prime95 moze się wywalać z wielu powodów, ram, procek, zasilacz ( tu najczęściej jest poprostu reset ale nie zawsze) , chipset, mofsety ....

Edytowane przez SABUR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale u mnie poprostu wywala błąd przy takim o/c... nie ma resetu nic... nigdy praktycznie komp nie dostał reseta jesli pamieci nie sa przekroczone na 200 jesli sa na >200 wszystko jest gut proc nawet na 1.9 V nic sie mu nie dzieje i nie ma resetów gry chodza normalnie chodz troszke go przymula... tylko ten prime

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na nf2 szkoda się bawić bo nie odblokuje to mnożnika.

Nie? Myślałem że można. Można wogóle w jakikolwiek sposób odblokować mnożnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...