Skocz do zawartości
Młody

3D Mark 2001 z aax4 i af8x

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie

Na sprzęcie Atlon xp 1900+, 256 ram i GF4 Ti 4400 w 3D Mark 2001 SE mam 10198, ale po wlączeniu AA4x i Anisotropic filter 8x mam tylko 2761.

Czy to możliwe żeby wyniki spadły aż tak mocno.

Poza tym po włączeniu AA Quancium np. w takim GTA 3 gdy pada deszcz spda animacja do ok 20-25. O włączeniu Anizotropic filter nawet nie myśle. Podobnie jest innymi grami na Unreal 2003 beta (2cd) muszę grać w roz 800x600 z AA Quancium, bo jak dam większą roz. albo włącze jeszce jakieś funkcje to zaczyna robić się nie ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, sprzet mam podobny do ciebie, jednak wyniki wyzsze. Jakie masz pamieci, jakie FSB?

Wyniki ponizej kiedys podawalem przy okazji sterow 40.41:

"Zapodalem testy: porownanie do sterow 30.82 w 3dmark 2001SE

Po kazdym tescie - reset. Porownanie: stare / nowe / roznica

[*]Normal: 10667 / 11494 / +827

[*]4xFSAA: 5581 / 6277 / +696

[*]8xAnizo: 7349 / 7839 / +490

[*]8xAnizo+4xFSAA: 4316 / 5106 / +790

• "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to normalka, dopiero radek 9700 popkonuje te problemy i mozna graz na nim z wlaczonym AA,  a na gejforsach to se nie pograsz z wlaczonym AA

Nigdy w zyciu. Mam gf4ti4200 i prawie roznic nie ma miedzy AA i bez AA.

Nvidia i wiele lepiej poradzila sobie z tym problemem niz ATI. Jedynym problemem z jakim nie radzi sobie GF to filtrowanie anizotropowe, ktore mozna o kant tylka roztrzaskac poniewaz podczas dynamicznej gry roznica jest zerowa !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to normalka, dopiero radek 9700 popkonuje te problemy i mozna graz na nim z wlaczonym AA,  a na gejforsach to se nie pograsz z wlaczonym AA

Nigdy w zyciu. Mam gf4ti4200 i prawie roznic nie ma miedzy AA i bez AA.

Nvidia i wiele lepiej poradzila sobie z tym problemem niz ATI. Jedynym problemem z jakim nie radzi sobie GF to filtrowanie anizotropowe, ktore mozna o kant tylka roztrzaskac poniewaz podczas dynamicznej gry roznica jest zerowa !!!

bulczysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam teraz ustawione:

antialiasing 4x

filtrowanie anizotropowe 4x

inne ustawienia grafiki na max. jakość

W rodzielczości 1280x1024x32bit przy powyższych ustawieniach gry wyglądają niesamowicie, bardzo szybko i płynnie chodzą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam teraz ustawione:

antialiasing 4x

filtrowanie anizotropowe 4x

inne ustawienia grafiki na max. jakość

W rodzielczości 1280x1024x32bit przy powyższych ustawieniach gry wyglądają niesamowicie, bardzo szybko i płynnie chodzą  :)

nie ma chyba w tym nic dziwnego-mając taka kartę

ale ja na swoim gf3ti200-niekręconym mam dokładnie to samo-ta sama rozdziałka ainzox4-fsaa 4x i w mafii mam 35fpsów-wiec niezle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak chwalenie siebie i swojego sprzetu pod niebiosa, czytalismy recenzje tego sprzetu i wiemy na co go stac, wiec sie tam nie podniecaj i go tak nie wychwalaj, po w piaskownicy nie jestesmy i nie chwalimy sie resorakami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak chwalenie siebie i swojego sprzetu pod niebiosa, czytalismy recenzje tego sprzetu i wiemy na co go stac, wiec sie tam nie podniecaj i go tak nie wychwalaj, po w piaskownicy nie jestesmy i nie chwalimy sie resorakami.

Jeżeli nazywasz to chwaleniem się to idź do piaskownicy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopcy, nie kłóćcie się - na miłość boską  :P Podejrzewam, że na takim sprzecie i przy takiej rozdzielczości to wszystko ma co najmniej 50 fps, hehe.

więcej więcej, ale nie powiem ile bo znowu chlapnie, że się chwalę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeras podejrzewam ze woj7up spolszczyl sobie wyraz "bullshit" co mniej wiecej oznacza "gowno prawda" :wink: ,przy czym mniej wiecej w 50% sie z nim zgadzam ,w 8500 sprawa AA wyglada nieciekawie ,natomiast w 9700 wyglada o tyle lepiej w stosunku do gf4 jak gf4 w stosunku do 8500......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Kaeras podejrzewam ze woj7up spolszczyl sobie wyraz "bullshit" co mniej wiecej oznacza "gowno prawda" :wink: ,przy czym mniej wiecej w 50% sie z nim zgadzam ,w 8500 sprawa AA wyglada nieciekawie ,natomiast w 9700 wyglada o tyle lepiej w stosunku do gf4 jak gf4 w stosunku do 8500......

Jezeli to jest bulszit (bulczysz ???) to nie wiem gdzie palnalem jakies glupstwo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem mocno przesadziles w tym poscie:

"Nigdy w zyciu. Mam gf4ti4200 i prawie roznic nie ma miedzy AA i bez AA.

Nvidia i wiele lepiej poradzila sobie z tym problemem niz ATI. Jedynym problemem z jakim nie radzi sobie GF to filtrowanie anizotropowe, ktore mozna o kant tylka roztrzaskac poniewaz podczas dynamicznej gry roznica jest zerowa !!!"

Bo wedlug mnie po:

1-sze.Na gf4 4200 roznica bez AA i z AA4x jest ZNACZNA ,aczkolwiek w sporej ilosci gier da sie spoko grac.

2-gie.Nvidia sobie lepiej poradzila niz ATI w serii 8500, ALE ATI robi tesh karty 9700 ktore miazdza aktualnie GF4 w AA

3-cie.Argument ze "podczas dynamicznej gry roznica jest zerowa !!!" jest raczej bezsensu.No i co? nawet jesli.Monitor wyciagajacy rozdzialke 1600x1200 nie ma sensu bo jak go zgasze to nie widac roznicy z jakimkolwiek innym ??!?! Nie kazdy gra TYLKO w mocno dynamiczne gry 3D ,a pozatym wedlug mnie roznica jest ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ma na swojej karcie filtrowanie anizotroponowe x16 ustawione is spadek wydajnoscie jest prawie zerowy, a roznica jest widoczna golym okiem. A w AAx4 to gram tylko w gry typu half-life :-) stara ale przynajmniej nie skacze z wlaczonym AAx4 i miodnie wyglada :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Moim skromnym zdaniem mocno przesadziles w tym poscie:

"Nigdy w zyciu. Mam gf4ti4200 i prawie roznic nie ma miedzy AA i bez AA. 

Nvidia i wiele lepiej poradzila sobie z tym problemem niz ATI. Jedynym problemem z jakim nie radzi sobie GF to filtrowanie anizotropowe, ktore mozna o kant tylka roztrzaskac poniewaz podczas dynamicznej gry roznica jest zerowa !!!"

Bo wedlug mnie po:

1-sze.Na gf4 4200 roznica bez AA i z AA4x jest ZNACZNA ,aczkolwiek w sporej ilosci gier da sie spoko grac.

2-gie.Nvidia sobie lepiej poradzila niz ATI w serii 8500, ALE ATI robi tesh karty 9700 ktore miazdza aktualnie GF4 w AA

3-cie.Argument ze "podczas dynamicznej gry roznica jest zerowa !!!" jest raczej bezsensu.No i co? nawet jesli.Monitor wyciagajacy rozdzialke 1600x1200 nie ma sensu bo jak go zgasze to nie widac roznicy z jakimkolwiek innym ??!?! Nie kazdy gra TYLKO w mocno dynamiczne gry 3D ,a pozatym wedlug mnie roznica jest ....

Mam nowego pupilka. Zawsze sie taki znajdzie :)

Wracajac do tematu. Robilem ostatnio testy w gry w ktore gram.

Ut2k3 ilosc klatek po wlaczeniu AAx4 spadla w fly o 2, a bot 0,3. W GTA III mam nonstop plynna gre i roznicy miedzy AAx4 i AAx0 nie zauwazam w predkosci dzialania. Q3 klatki mi nie spadly nawet o 0,001 fps poniewaz musialbym przeinstalowac gre bo nawet na 640x480 mam tylko 150 fps.

MoH to samo, zero zwolnien - nie mam benchmarka zeby stwierdzic jaki ulamek jest wolniejsza. I oczywiscie nie pisalem wczesniej o R9700. Az tak glupi nie jestem aby sadzic, ze gf4 sobie w tych sprawach lepiej radzi.

Potem cos dopisze teraz musze konczyc, frytki mi sie spala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh a ja mam g4mx440 ultra i mi to wystarcza. Heh narazie ati R9700 jest mocny ale ja czekam na G5 :)))) wtedy Ati zobaczy kto robi najlepsze karty (ja tutaj nie chce zadnego posiadacza produktow ati obrazic wiec nie wyzywajcie mnie, w koncu to tylko moje zdanie :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...