Skocz do zawartości
cycman

Projekt "Crazy blue" - początki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym żebyście rzucili na to okiem :)

Orginał:

Dołączona grafika

To nie jest dokladnie moja buda ja mam takie same ksztalty tylko to co w tej jest srebrne to u mnie takie zielone jak ta obramowka co jedt w projekcie a u mnie obramowka znowu jest srebrna

Projekt przodu:

Dołączona grafika

Więc tak opisze od góry:

1.cd na czarno zrobilem tylko taki szary zeby cos bylo widac

2.to niebieskie to lcd 3x24 z allegro (dopiero kupie)

3.panel sterowania i znowu od lewej:

a)przycisk power

b)dioda zielona power

c)przyciesk reset

d)dioda czerwona hdd

e)wlącznik oświetlenia

f)dioda niebieska informujaca ze oswietlenie wlaczone (jakbym po ciemku nie mogl dostrzec co jest na przelaczniku :) )

g)wlacznik wentyli (dotyczy wszystkich oprocz na procu)

h)dioda niebieska informujaca o wlaczeniu wentyli

i)2x port usb

4.Regulator obrotów 5 wentyli w zakresie 0V-15V ze zmiennym podswietleniem w zaleznoscie od podawanego wentylom pradu czyli:

a)0V - brak podswietlenia

b)0V-6V - niebieskie

c)6V-12V - pomarancz ? (nie jestem pewien)

d)12V-15V - czerwone

5.zaslepka od stacji dyskietek

6.zaszpachlowane miejsce fdd pozostawiony pasek na dyskietke w nim pleksa i diody 2x

7.voltomierze po kolei od lewej:

a)na napiecie 3,3V

b)na napiecie 5V

c) na napiecie 12V

8.wentyl tracera niebieski led za siatka tuningowa

Opis specjalny :) :

1*.buda przemalowana na czarny mat

2*te niesieskie paski po bokach na gorze i na dole to podswietlenie czyli dziera tam pleksa poswietlona super jasnymi diodami niebieskimi (tak jak fdd)

Projekt okna (czyli bok z drugiej strony nic nie zmieniam):

Dołączona grafika

Postaram sie zeby wszyscy zrozumieli:

1.Na dole katoda uv revoltek

2.na gorze tam miedzy okienkiem na hdd i na psu jest krotka katoda uv tez revoltek

3. w zasilaczu przezroczyste szybki i diody led ( kable tez uparzadkowane modem tomwarlda sorki jak blad zrobilem w nicku)

4. tam na gorze w szybce na hdd jest poswiata to z wentyla widac go na projekcie gory to jest tracer z 4 led niebieskimi (grzeje cd dmuchajac na niego)

5.(wyciagajacy wentyl) tam kolo zlacz plyty glownej tez tracer 4 led

6. wentyl tracer 4led (wiejacy na grafe)

7.(wentyl wdmuciach!acy powietrze) tez tracer 4 led ( tam widac w promieniach katody poswiate wentyla tego specjalnie tak zrobilem :)

8. i na hdd dmuchajacy tez tracer

Specjalny opis (nie widac na projekcie):

1.okragle kable hdd niebieskie 80cm ? (nie jestem pewien)

2.zalman na obu mostkach (wiadomo nasz zolty ulubieniec

3. na procu gigabyte 3d cooler ten miedziany z podswietleniem niebieskim

4.radiatory na pamieciach ddr niebieskie

5.radiatory na pamieciach grafy niebieskie

1*. moze kiedys wc :)

2*.nie mam pojecia na jaki kolor malnac w srodku co poradzicie co pasi z niebieskim i czarnym na zewnatrz

3*.co wygrawerowac na pleksie

Projekt góry:

Dołączona grafika

opis:

1.i tu widac ten wentyl dmuchajacy na cd (tracer 4 led)

No nareszcie skonczylem piszcie swoje sugestie

A i poradzcie mi z tym co jestem nie zdecydowany czyli:

1.Przod:

a)czy do kontrolera ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pomaranczowa diode

2.Okno:

a)czy ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 80cm kable hdd czy mniejsze wystarcza bo mam zwykla obudowe nie big towera

b)na jaki kolor pomalowac w srodku

c)co wygrawerowac na pleksie

Aha i na gornym tym bocznym i tylnym jest zwykly grill sory ze nie narysowalem :)

tylko nie skaczcie od razu na mnie :) bo weim jak niektorzy reaguja na tych co pierwszy raz modują

Z gory dzieki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4.Regulator obrotów 5 wentyli w zakresie 0V-15V ze zmiennym podswietleniem w zaleznoscie od podawanego wentylom pradu czyli:

a)0V - brak podswietlenia

b)0V-6V - niebieskie

c)6V-12V - pomarancz ? (nie jestem pewien)

d)12V-15V - czerwone

Jak zamierzasz zrobic ta regulacje??

Czy przerabiasz gotowe kontroler do własnych potrzeb czy budujesz od podstaw?

Jeśli budujesz od podstaw prosiłbym bardzo o jakis schemat i opis jak to zrobisz i jak zrobisz to zmieniajace sie swiatło.

Z góry dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:

Macie kilka fot z placu boju :)

Dołączona grafika

Terażniejszy wygląd kompa :)

Dołączona grafika

Bez komentarza

Dołączona grafika

Panel juz troche pomajstrowaniu ale wiecie jak wygladal

Dołączona grafika

He he USB

@Togoo napewno bede go robił od podstaw czyli bez przerabiania jakiegos a jak to nawet nie wiem narazie plan w tygodniu bede dzwonil do elektryka z rodziny (wujka) :) i dopiero bede wiedzial na czym stoje

No chyba ze ktos by zapodal taki schemat to mialbym prace ulatwiona :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ja juz od kilku dni probuje zmontować takie regulator obrotów :? .

probowałem juz dwóch schematów i oba nie chciały mi działac a napewno wszystko dobrze polutowałem, bop zrobiłem to na wszystkie możliwe sposoby.

Jeśli będziesz już wiedział coś konkternetgo bede wdziczeczny jeśli przeslesz mi jakis opis lub schemat (który napewno działa).

togoo@o2.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzenie na prawie nie zmieniające sie wskaxniki napieć chyba nie bezie rozrywkowym zajęciem... :]... ja bym odosbiscie(co teżuczynie :]) zamontował tam raczej wskaźnik uzycia HDD, LANkarty i (w moim przypadku) temperatury...

that's my opinion :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzenie na prawie nie zmieniające sie wskaxniki napieć chyba nie bezie rozrywkowym zajęciem... :]... ja bym odosbiscie(co teżuczynie :]) zamontował tam raczej wskaźnik uzycia HDD, LANkarty i (w moim przypadku) temperatury...

that's my opinion :]

tylko jak taki wskaznik analogowy przypuscmy zuzycia procka zrobic i podpiac???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest dobre pytanie!!

...ale pomysł naprawde ciekawy.

J

a juz od dłuższgo czasu szukam jakiegoś schemtu lub czegokolwiek na temat analogowego termometru.

Śni mi sie taki bajerek po nocach.

Ale cos czuje, ze moja buda sie nie doczeka... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tamte co napisałem to sprawa prosta dla elektroników na poziomie intermediate :)

a zucycie procka.. no problemo.. piszemy plugina do samurize... podłaczamy to pod port wyjsciowy (centronix np) i voila

no dobra.. teraz tylko ktoś to musi napisac... :lol:

jesli ktoś ma jakies informacje na temat jak pobrać te dane z winXp (statystyki systemu jak samurize pobiera np) to niech da znać...

co do analogowego termometru.. to są 2 drogi... albo znasz sie na elktronice i montujesz cos takiego na wzmacniaczu operacyjnym (ewentualnie na tranzystorach.. ale po co sie męczyc :D ) lub idziesz do sklepu i kupujesz układ scalony LM35 bodajze... trzeba by sprawdzic w necie .. jest to scalony 3 nóżkowy miernik temperatury który ma 2 końcówki zasilające a 3 to wyjcie STOPNI celcjusza w voltach :D... przykłądowo wkłądamy pod pache to on wystawia nam napiecie 0.366V (lub cos podobnego) czyli inaczej 36.6 Celcjuszów... moze precyzja zbyt duza zeby robić z tego anlogowy miernik.. ale proste i nie trzeba sie znać na elektronie praktycznie... wystarczy ten układzik.. miernik wskazówkowy i jeśli nie jest to woltomierz tylko sam ustrój elektromagnetyczny to trzeba jeszcze dzielnik napieciowy z np potencjometra zrobic... jesli zbuduje coś takiego bo to narazie widze w teorii to dam znać...

EDITED: poszukałem... LM35.. tutaj http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=10781 cena + notka katalogowa made in AVT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi