Skocz do zawartości
Wrześni@k

ATI Radeon X800/X800 XT

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie robilem z kartą, zdrapałem i połączyłem

ile trzeba odczekac aby móc wsadzic karte do kompa?

na kleju pisze 10-15minut czas wysychania kleju

8-20h czas po ktorym ma najlepsza przewodnosc

zobaczymy co z tego będzie?

czy będzie 16potokow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz statystycznie 5% szans ze uda sie odblokowac potoki (mi sie nie udało) a pod mikroskopem ołówkowym lub dobrą lupą widać ślady ingerencji... - wg mnie jak ktos chce 16 potokow to lepiej kupic VIVO (tak zrobilem)

chociaz - VIVO cienko sie kręcą - mój nowy nabytek po fullmodach 540/580 (przed modami 500/500) a nieVIVO bez modów chodzila 550/570

btw czy ktos wie czym sie rozni PRO od XTPE poza zegarami? jakies timingi w biosie czy cos?

1227358[/snapback]

Na jakiej podstawie wyliczyles owe 5%? Bo ja znam zgola inne dane, choc oczywiscie nie jest to 100%.

Nie gadaj tez ze VIVO sie kreca bo oceniasz ogol po jednostkowych przypadkach. Na 3 VIVO jakie osobiscie modowalem wszystkie dzialaly bez zajakniecia na 16potokach, 1 krecila sie tylko do XT a 2 pozostale robily bez modow ponad taktowania X850XTPE - na oryginalnym kulerku 550/590 bez pierdniecia wiec nie uogulniaj kolego ze sie slabo kreca. Znam setki przypadkow gdy to Pro sie marnie krecily. Poprostu wszystko zalezy od szczescia, a nie od gadania ze "ble sie nie kreci i jest odpadkiem". Znam tez nie jeden przypadek gdy XTPE nie dochodzil nawet do zegarow moich VIVO.

A no i co rozumiesz pod pojeciem ze nie udalo ci sie odblokowac potokow? NIe udalo sie ich odblokowac, czy odblokowales ale byly niesprawne?

Nie potrafisz odroznic Pro od XTPE ?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiej podstawie wyliczyles owe 5%? Bo ja znam zgola inne dane, choc oczywiscie nie jest to 100%.

Nie potrafisz odroznic Pro od XTPE ?? :blink:

1228135[/snapback]

pokaż swoje dane - a wogole probowales odblokowac nieVIVO i Ci sie udało ??

ja znalazłem info że tylko wczesne egzemplarze z rdzeniem z konkretnego tygodnia byly odblokowywalne - reszta osób ktora probowala nie trafiala

moja sie nie odblokowala

a wracajac do PRO-V vs XTPE - wgrałem BIOS od XTPE i system wykrywa mi XTPE - pytam czy sa jakies roznice w BIOSIE bo moze lepiej zostac przy BIOSIE PRO-V (z 16p) i krecić AtiTools?

wracajac do statystyk podkrecalnosci - ja pisałem o kartach ATI - co robią OEMowcy to chyba inna bajka

/edit

przepis na softmod jest tu

http://www.ocforums.com/showthread.php?t=312063

hardmod już zrobiles :D

Edytowane przez fit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokaż swoje dane - a wogole probowales odblokowac nieVIVO i Ci sie udało ??

ja znalazłem info że tylko wczesne egzemplarze z rdzeniem z konkretnego tygodnia byly odblokowywalne - reszta osób ktora probowala nie trafiala

moja sie nie odblokowala

a wracajac do PRO-V vs XTPE - wgrałem BIOS od XTPE i system wykrywa mi XTPE - pytam czy sa jakies roznice w BIOSIE bo moze lepiej zostac przy BIOSIE PRO-V (z 16p) i krecić AtiTools?

wracajac do statystyk podkrecalnosci - ja pisałem o kartach ATI - co robią OEMowcy to chyba inna bajka

1228228[/snapback]

Drazylem ten temat gleboko i wynikalo to z tego, ze nie udalo im sie odblokowac BIOSu tylko dlatego, ze laczyli mostki i flashowali zwylkym BIOSem od XTPE i zwyklym flasherem a czaly myk polega na uzyciu programu ktory zapisuje cala zawartosc pamieci, a tego nie potrafi kazdy flasher. Jak sie zabrali za to jak trzeba to czesto sie udawalo. Pierwsze tygodnie (to byl bodaj 16?) byly inaczej flashowane niz pozniejsze i stad roznica. A jest roznica miedzy niodblokowaniem, a nie niesprawnym potokiem. Odblokowalem tylko jednego PRO bo wiecej nie mialem okazji.

Na drugie pytanie odpowiedz sobie sam. Napewno sa inne timingi. Ja zawsze jechalem na BIOSie XTPE.

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a txt czytales? w pliku masz wszystko co trzeba.

"Using Gigabyte flash utility follow below:

GVF11 -p Filename

For example, file name is R92128DH.F1 in drive A:. The command is:

GVF11 -p A:\R92128DH.F1"

Nawet jak ci nie wyjdzie to BIOS ma liste komend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie sie resetuje ustawienia w ati tray tools?

karte widzi mi teraz jako x800xt pe

id karty koncowka 49

bios od gigabyte , potokow dalij 12

CZYTAM ulotke tą od kleju i pisze

Przewodność klej zyskuje po upływie 8-24godzin ( w zależności od temperatury otoczenia)

JEST MOŻLIWE ZE PO PROSTU KLEJ NIE ZYSKAŁ JESZCZE TEJ PRZEWODNOŚCI I PRZEZ TO CAŁY CZAS WIDZI 12POTOKÓW?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39629195 klej jest taki

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak - po usunieciu warstwy lakieru (np skalpelem) widzisz wyraźnie złote styki (lupy uzyj) - ja nie uzywam kleju tylko lakieru Electron - skutecznosc 100% w łaczeniu mostków, ścieżek na obeodach drukowanych itd..

twoj klej pewnie pzrewodzi od razu - te kilka godzin potzrebne jest aby uzyskac wytrzymałośc mechaniczną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do jakiego momentu drapac?aż te piny jakie się staną?

i czy drapać też pomiędzy pinami?

ja tylko drapałem powierzchnię tych kropek

i czy jest możliwe że jak ja to dobrze zrobiłem i nie działa to znaczy że karta moze nie dać sie zmodować po prostu jest niemodowalna

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie 2 jeszcze pytania do szczesliwych posiadaczy x800 (nvidia sux :D).

1. Kolor laminatu, ja mam niebieski, ale wiekszosc XT/XT PE to czerwony ?

2. Roznica miedzy XT i XT PE. Otoz za pomoca RadLinkera, kazda gra ktora mi sie odpala jest przetaktowywana na 525/1120. Nie mam zadnych artow czy innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>l. Mam ati-silencer-4 i temp. przy max stresie wynosi 36 stopni. W idle 29-31. W zasadzie czy istnieje jakas konkretna roznica miedzy xt i xt pe???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem takie cos

1229734[/snapback]

Ojej! przeplaciles 50% :) Takie lakiery to ja kupuje w motoryzacyjnym za 10zl :P Zachodzisz do najbizszego i prosisz o lakier do naprawy instalacji grzewczej tylnej szyby. Pan siega pod lade i juz :P A ty placisz 12zl za lakier+pewnie 3zl za przesylke :)

A ja mam takie 2 jeszcze pytania do szczesliwych posiadaczy x800 (nvidia sux :D).

1. Kolor laminatu, ja mam niebieski, ale wiekszosc XT/XT PE to czerwony ?

2. Roznica miedzy XT i XT PE. Otoz za pomoca RadLinkera, kazda gra ktora mi sie odpala jest przetaktowywana na 525/1120. Nie mam zadnych artow czy innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>l. Mam ati-silencer-4 i temp. przy max stresie wynosi 36 stopni. W idle 29-31. W zasadzie czy istnieje jakas konkretna roznica miedzy xt i xt pe???

1229765[/snapback]

1. Widac ze masz Sapphire. Kolor laminatu nie ma znaczenia. Ja mialem Sapphire na czerwonym i niebieskim PCB.

2. W kreceniu moze byc. Znajdz najzyzsze stabilne taktowanie i sie pochwal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze do tego silencera dorzuć jakiś wentyl z boku coby nie ugotować pamiątek ;)

Ja wolałem założyć porządny radiator i spory wolnoobrotowy wentyl. I teraz temp. spadła o kilka stopni. Pasta OCZ 5+ też pomogła. a zegary mam zachowawczo podciągnięte na 560/600. Jak na razie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i silencera sobie kupiłem na karte za 85zł ! Moze wkoncu pamieci będą chodziły na 560 bez artów:)

1229869[/snapback]

Nie licz na zbyt wiele. U mnie zalozenie Silencera spowodowalo tylko obnizenie temperatury. Zadnego wzrostu potencjalu O/C.

Sad but true.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi