Skocz do zawartości
Wrześni@k

ATI Radeon X800/X800 XT

Rekomendowane odpowiedzi

Jordi- zdaj mi prosze wyczerpujaca relacje ;] nt glosnosci silencera4. W samym 4maxie mi go odradzaja, bo podobno buczy itp.

Nijak ma sie to do tego co czytalem w siecie, stad moje pytanie.

PS. Trzeba bedzie sie spiac i lyknac Cie w tych benchach ;] Niewiele brakuj ale o/c karty trzyma mnie z tylu :/

1269859[/snapback]

cos ten 4max ma jakies dziwne uszy ;), silencer chodzi cichutko, zadnego buczenia wiec nie wiem czemu tak twierdza.

Generalnie biega na 60% obrotow bo tak ma ustawione zasilone na pcb od ati, gdzies w topicu jest podany program ktorym mozesz regulowac obroty silencera, u mnie caly czas lata na 60% i temperaturki mam takie jak podawalem wyzej.

Generalnie mam wiatrak zalmana na 2400obr 2 wiatraki wywiewajace na 1000obr. i ten silencer wtopil sie w tlum, jedynym ktorego slychac to zalman ktory przy 2400obr juz jest troszke slyszalny - ozcywiscie nie przeszkadzajaco. Zasilacza wogole u mnie nie slychac ok 20db.

co do silencera to przy 100% (2500) daje 24-25db

a juz przy 1800obr (70%) to 20db

x800xt ustawia na 60% a to jakies 1500obr wiec bedzie ponizej 20db a to juz nie slyszalne

Co do wynikow to narazie wstep ;), na pewno przekrocze 13K w 2003 no i malutko mam w 2001, ale to wina tego cholernego gpu ktory masz idzie na 530 ;(, a one daje wyniki w markach (no i w 3d 2001 cpu najwiecej), wiec na pewno te wyniczki to nie jest moje ostatnie zdanie ;)

pozdrawiam

zapodalem pare zdjatek z wynikow i mojej maszynki

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Feb 10 2005, 22:49-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 10 2005, 22:49)
Hym na chipie to mam rozumieć dosłownie na chipie.. kurde a wiesz że nie zwróciłem na to uwagi, tak czy siak kupiłem to jako X800Pro i płaciłem jak za X800Pro.

1269663[/snapback]

Wiesz ja też kupowałem jako X800PRO ale płaciłem mniej niż jak za x800PRO :-P Tak czy inaczej nie mam laser cuta a na chipie mam tylko napis x800 a nie jak w najnowszych seriach x800pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIech mnie ktos oswieci i napisze mi jak mam podpiac TV pod tą karte.

Ja robie tak: wkladam w gniazdo S-video w karcie kabel, z ktorego wychodza 4 inne kabelki (2 zolte chinche i 2 S-video- jeden in drugi out), podpinam przedluzacz do S-video out i wkladam do gniazda S-video w TV. W sterach ustawiam wyswietlanie na Monitorze i TV i doopa. Czarny ekran na TV.

Jak mam to zrobic zeby zadzialao, bo mi juz nerwy pusczaja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Interloper:

Ja myślałem że też nie mam bo w końcu VIVO no ale jak kolejny flash biosu nie pomógł to zdiołem ten radiator i co zobaczyłem każdy wie :/ Spróbuję skołować lakier i jeszcze raz sprawdzę a jak i to nie zadziała to cóż nie modowalny model… pech.

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie Jordi! Masz u mnie bro za ta relacje- przekonales mnie, jak tylko obrobie sie z sesja/ praca lece po silencera.

Mam nadzieje, ze wycisne ostatnie soki z tej karciory ;]

PS. Moglbys sprawdzic u siebie czym regulujesz ta predkosc obrotowa wiatraka na silencerze- jakos nie potrafie trafic na to info w tym temacie.

Z gory thx za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaczala. Udalo sie. Do sklepu przyslali doskonala karte PCIExpert na AGP(kocham ich). Takim oto sposobem nie jestem posiadaczem X800proVIVO a bede X800XL. VIVO by si eprzydalo, ale widze ze i tak sa jaja z tymi potokami i z wszsytkim.

Jak jest z cena XL. Widzialem w linku okolice 1350 zl. Troszke to duzo w porownaniu do 1100 ktorymi bylo to reklamowane....Zna ktos sklep gdzie jest mniej niz 1300zl ?? (moze byc hurtownia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RivaTunerem albo AtiTool'em.

1271597[/snapback]

Zanotowane, dzieki.

Mam jednak pewien problem- raz na 5-7 uruchomien kompa ati tray tool wyskakuje mi z bledem i nie chce dzialac. Jaka polecacie stabilna wersje tego progsa? Te dziwne zachowania odnotowalem na najnowszej, jak i na takiej sprzed 3-4 miesiecy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIech mnie ktos oswieci i napisze mi jak mam podpiac TV pod tą karte.

Ja robie tak: wkladam w gniazdo S-video w karcie kabel, z ktorego wychodza 4 inne kabelki (2 zolte chinche i 2 S-video- jeden in drugi out), podpinam przedluzacz do S-video out i wkladam do gniazda S-video w TV. W sterach ustawiam wyswietlanie na Monitorze i TV i doopa. Czarny ekran na TV.

Jak mam to zrobic zeby zadzialao, bo mi juz nerwy pusczaja ;)

1270658[/snapback]

No wlasnie mam ten sam problem :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaczala. Udalo sie. Do sklepu przyslali doskonala karte PCIExpert na AGP(kocham ich). Takim oto sposobem nie jestem posiadaczem X800proVIVO a bede X800XL. VIVO by si eprzydalo, ale widze ze i tak sa jaja z tymi potokami i z wszsytkim.

Jak jest z cena XL. Widzialem w linku okolice 1350 zl. Troszke to duzo w porownaniu do 1100 ktorymi bylo to reklamowane....Zna ktos sklep gdzie jest mniej niz 1300zl ?? (moze byc hurtownia)

1271682[/snapback]

www.pcprojekt.pl -> 1200zł

A po drugie jest topic o X800Xl ;)

Ja swojej jeszcze nie mam, bo wczoraj byłem w szkole na piep*** wynikach

z egzamu i nie miałem jak odebrać paczki (ale chociaż egzamy pozdawane :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem pencil moda GPU (ołówek 4B), napiecie podnioslo sie z 1,41 do 1,46v.

Udalo sie z tego wycisnac tylko 550Mhz. Tak wiec mysle, zeby miec 600 na rdzeniu, to nalezalo by miec napiecie powyzej 1,7v, ale bez WC to zupelnie nierealne. Na razie starłem grafit i jade na standardowym napieciu (540MHz).

Takie mialem wyniki po modzie:

3dmark05

3dmark03

A tutaj ciekawostka X800XTPE od crazy johna:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wiecej TUTAJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee to już stare foty ;) Widzieli je kawał czasu temu… A teraz na temat nie orientujecie się jaki jest MAX na naszym forum pk w 3DMark01 dla X800Pro (dosłownie Pro czyli 12 potokowej) ? Bo to całe HoF woła o pomstę do nieba :/

PS: A jak u was z temp ? Moja skubana potrafi do 70stC dobić i wtedy włącza się smok wiec za cicho nie jest :/

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobawilem sie troche regulawaniem predkosci wentylatorka na silencerze, i rzeczywiscie jak jest ustawiony ponizej 100% to leciutko "tryka", tak jak pisal o tym chyba dem, ale oczywiscie jest to ledwo slyszalne, jak ustawisz 100% trykanie znika calkowicie ale robi sie troszku glosniejszy, jednak na pewno jest o niebo cichszy od standartowego wiatraka ustawionego na 100%, teraz tak sie zastanawiam czy mozna byc jakims programem ustawic zeby ten wiatraczek przestawial na 100% w momencie jak wlacze apliakcje 3d, w 2d moglo by wracac do 60% ????

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem juz slepy zupelnie i nawet w atitool'u tych funkcji nie widze.

Oswiecicie mnie?

1276276[/snapback]

jezeli chodzi o riva tunera to musisz wejsc w power settings czy power user cos takiego i tam wlaczyc w zakladce fan mozlisosc regulowania wiatraczka, tez tego szukalem bo po zainstalowaniu programu jest to wylaczone a co do ati toola to nie wiem jego nie instalowalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec rozwiazalem swoj problem z TV-OUTem :] A wiec problem tkwil w tym, ze monitor mialem podlaczony na DVI :) o dziwo jak zmienilem na D-Sub zadzialal TV-OUT. Ale okazalo sie ze niema kolorow :/ No coz postanowilem wywalic stary kabel i kupic nowy. Jak sie okazalo koloru nie bylo przez kabelek ;)

A teraz potrzebuje rady, czym najlepiej zgrywac z kasety na kompa ?? najlepiej jak odrazu w locie plik byl by kompresowany i najlepiej, zeby przy nie duzym rozmiarze mial dobra jakosc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi