Skocz do zawartości
Wrześni@k

ATI Radeon X800/X800 XT

Rekomendowane odpowiedzi

Bo w zasadzie jak wypada takie niemodujace sie x800pro vs x800xl. Oczywiscie uwzgledniamy cene, gdzie x800xl na AGP zanim osiagnie jakies rozsadne ceny (zblizone do np tego pro) minie sporo czasu i o ile w ogole to nastapi. 16 potokow jest, ale mniejszy potencjal oc. Wyniki ludzi na x800xl po oc bywaja zblizone do x800pro z tego co widze. Pro nadrabia taktami zegarow. Moze warto jak najtaniej zdobyc x800pro bez vivo wlasnie? Zawsze jest przewaga nad tanimi wersjami g6800 ze 128mb w postaci 256ddr3. Ludzie sie podniecaja tym x800xl bo zaslepia ich 16 potokow a moze wlasnie nie tedy droga?

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

800xl jest znacznie wydajniejsze od 800pro

1319052[/snapback]

polecam -> http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=101043&st=240

Tam jest np wypowiedz Hanu na temat wynikow tych kart. Zauwaz ze przesiadka z 12 na 16 potokow daje mocnego kopa, ale potencjal o/c rdzenia XL jest stosunkowo slaby. Wlasnie na rdzeniu bardzo duzo zyskuje x800pro i powaznie zmniejsza roznice wynikajaca z braku 4 potokow. Nie twierdze ze ta karta jest lepsza, ale zdania sa podzielone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w zasadzie jak wypada takie niemodujace sie x800pro vs x800xl. Oczywiscie uwzgledniamy cene, gdzie x800xl na AGP zanim osiagnie jakies rozsadne ceny (zblizone do np tego pro) minie sporo czasu i o ile w ogole to nastapi. 16 potokow jest, ale mniejszy potencjal oc. Wyniki ludzi na x800xl po oc bywaja zblizone do x800pro z tego co widze. Pro nadrabia taktami zegarow. Moze warto jak najtaniej zdobyc x800pro bez vivo wlasnie? Zawsze jest przewaga nad tanimi wersjami g6800 ze 128mb w postaci 256ddr3.  Ludzie sie podniecaja tym x800xl bo zaslepia ich 16 potokow a moze wlasnie nie tedy droga?

1318987[/snapback]

Dokładnie ,bo ludzie zapominają ,że potoki się mnoży przez taktowanie rdzenia.A przy tych cenach wersji AGP jakie mają być to jest to (MSI) ,bardzo atrakcyjna oferta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn ile masz kasy wiadomo ,że Gt jest teraz w Polsce znacznie drozszy od pro ,i nawet dlatego jest wydajniejszy ,ale jak masz na zbyciu ponad 1500zł to bierz Gt (pod warunkiem ze Ci nie zależy również na zajebistym Tv-out ,bo mimo ,że jakość w kartach nvidii się poprawiła to jednak zdarzają się karty o przeciętnej(w stosunku do Ati ) jakości wyjścia na TV

Ps jeszcze uwzglednij to ,że przy tej zasiłce może być problem z nową kartą ,choć jeszcze z pro to spoko ,ale z Gt to już może być cienko ,wiec ja bym radził nawet tego MSi i do tego kupić sobie jakąś lepszą zasiłkę

Edytowane przez Samone3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Mar 11 2005, 01:54-->

CYTAT(Mardok =:) @ Mar 11 2005, 01:54)
Jak na 12potoków nie jest chyba źle:

1321517[/snapback]

no super wyniczek ja na swoim kompie z podpisu robie 29.649pkt ale mam duzo mniejsze gpu (wiecej nie idzie) no i ram mi slabiej biega, procek tez o te pare MHz

pewnie w 3DMarku 2003 / 2005 masz slabszy wynik :wink:

Edytowane przez Jordi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeee zasiłke wymieniłem tydzień temu... to co ten 6800 potrzebuje???? 500W? Graa i tak będzie na raty więc moge spokojnie wziąśc gt jeśli jest lepszy a wyniesie mnie 33 zł więcej od tego x800

1321582[/snapback]

To po pierwsze po co pytasz?? ,a po drugie popatrz jaki mam ja konfig i jaką zasiłkę i już ledwo zipie A po trzecie ja mówiłem o tym Msi co jest wyżej (gdzie też możesz kupić na raty) a różnica w cenie nie wyniesie cię 33zł

PS A w zasiłkach nie chodzi tylko o watty ale również o ampery na poszczególnych liniach

Edytowane przez Samone3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jordi23:

Wynik ten jest na 540/560 jak mam proca na 2,7GHz zasiłka nie daje rady na 582/582 ;/ i musiałem zjechać z zegarami… jak wymienię zasiłke to powinno już „latać” na 2,7GHz i 582/582 wtedy też będzie i większy wyniczek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wkraczam do walki z X800XL :D Zobaczymy co badziej wpływa w 2001 na wynik...potoki czy taktowanie rdzenia? :wink: Zagadkowo powiem, że nie tykając karty i zapuszczając ot tak, zupełnie przypadkiem procka 9x275 wyniczek wyniósł..27100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy sobie szczerze... 3dmark01 ma sie do testowania kart graficznych, jak trąbka do koziej doopy.

Do testowania calego kompa owszem, ale do sprawdzania GPU jedynym slusznym markiem jest ten z nr. 05.

Wiec pochwalcie sie wynikami 05.

Moj jest dosc skromny, ale nic wiecej na defaultowym napieciu nie wycisne.

ORB

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznym nie słusznym ale ja nie kręcę tylko i wyłącznie grafiki a w grach tylko i wyłącznie grafika się nie liczy wiec jak ty chcesz sobie testować w 05 proszę bardzo mnie osobiście za bardzo ten wynik nie interesuje i do życia mi nie potrzebny a 01 podaje ogólną wydajności wszystkich podzespołów co mi się osobiście bardzo podoba. To było po pierwsze a po drugie co to za tekst „pochwalcie się” co my w przedszkolu jesteśmy ? Każdy robi jak chce/może/potorfi a do „chwalenia się” są osobne tematy zwane rankingami…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok, przyjacielu nie łap mnie za slowka ;) "Pochwalcie sie" - nie mialo zadnego podtekstu. Ale skoro jestesmy w temacie o kartach graficznych, to piszmy o tym ile dusimy z kart graficznych. Tylko to mialem na mysli.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dem:

No ja nie wiem jakoś dziś „za nerwowy” jestem ;) Więc już całkiem spokojnie odpowiadam że nie mam pojęcia bo nawet nie mam na HDD marka 03 nie mówiąc już o 05 jakoś tak sobie mnie to po prostu interesowało, nie gram w gry (no przynajmniej nie za często) a 01 podaje tak jak już mówiłem ogólną wydajność sprzętu a nie samej grafiki dlatego też używam tylko jego. Ale jak bardzo cię to interesuje to zassam oba i jak znajdę trochę czasu to przetestuję i podam.

UpDate:

Patrząc że masz o 4potoki więcej niż ja to się za wiele nie spodziewaj po moich wynikach ;)

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dem:

Wynik w 01 jest na 9x300 183 nie jak napisałem wcześniej na 8x335 166 !

UpDate:

Dokładnie to tak 9x300 166, 270MHz Dual 2,2,2,5-1T-7-12 @ 3,5v

UpDate2:

Jak to jest z tą temp ? Mi dobija i stoi sobie na 76stC (mowa o GPU ofkorz) coś mi się to strasznie dużo wydaje…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Mar 11 2005, 14:43-->

CYTAT(Mardok =:) @ Mar 11 2005, 14:43)
Co 16 to 16 i nie ma co dyskutować ;) W mojej niestety nie da się odblokować potoków ;( wiec lecę na 12 ale nie narzekam zbytnio bo jak na 12 to daje rady ;) Gdyby tylko nie ten zasilacz co już mówi NIE…

1322084[/snapback]

a teraz zdanie praktyka - miałem niemodujace sie X800Pro - rdzen biegal na 570, a potem mialem modujace sie viwo i rdzen chodzil na 500 - moje odczucie bylo takie ze WOLAŁEM 12 potokow i rdzen @570... na szczescie mam teraz X800pro vivi modujece z rdzeniem na 590 i to mi sie najbardziej podoba...

a czy czasem X800XL nie jest robione w technologii 0,11? to moze tłumaczyc gorsze podkrecanie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze zmodowany X800Pro będzie dużo szybszy od XL, XL ma tą przewagę ze ma 16potoków ale słabo się kręci (w porównaniu do Pro) wiec jak masz i Pro z 16 potokami to masz bestie ;) Ja niestety mam troszkę inaczej, gdyż moja grafika super się kreci (jak dla mnie) ale ma „tylko” 12potoków i koniec…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Mar 11 2005, 16:35-->

CYTAT(Mardok =:) @ Mar 11 2005, 16:35)
Jak to jest z tą temp ? Mi dobija i stoi sobie na 76stC (mowa o GPU ofkorz) coś mi się to strasznie dużo wydaje…

1322278[/snapback]

Cos duzo. Ale pewnie na standardowym chlodzeniu?

U mnie na Silencerze mam max 55 stopni przy rdzeniu na 540. A w iddle mam 36 ostatnio - podniosla sie temperatura po zmianie mobo - teraz akurat pod wlotem powietrza znajduje sie chipset NF3 i "troche" podgrzewa powietrze zasysane przez Silencera :(

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dem:

Taa Stock Cooling Rox ;) Myślałem nad tym Silencerem ale na razie się na myśleniu skoczyło, póki co muszę zasilacz wymienić potem się tym zajmę a o temp pytałem tak aby mniej więcej wiedzieć jak to „u was” bo u mnie ciepło ;) Mam tylko nadziejże GFX przeżyje i poczeka na Silencera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Mar 12 2005, 15:49-->

CYTAT(Mardok =:) @ Mar 12 2005, 15:49)
Pewnie ze zmodowany X800Pro będzie dużo szybszy od XL, XL ma tą przewagę ze ma 16potoków ale słabo się kręci (w porównaniu do Pro) wiec jak masz i Pro z 16 potokami to masz bestie ;) Ja niestety mam troszkę inaczej, gdyż moja grafika super się kreci (jak dla mnie) ale ma „tylko” 12potoków i koniec…

1323974[/snapback]

W zasadzie jeśli już brac PRO to jedynie z pewnością, ze rdzeń pójdzie wysoko czyli jak u Mardoka. W przeciwnym razie inwestycja może się mocno zemścić. Wczoraj dywagowaliśmy z Mardokiem nt. wyników PROnonMod VS. XL. I w zasadzie wniosek jest jeden - na defaulcie XL zdecydowanie ( mimo, niższego taktowania) wyprzedza dzięki większej ilości potoków model PRO. Sytuacja wyrównuje się, gdy mocno bujamy rdzeń PRO w okolice 570-590. Naturalnie odblokowanie 4 potoków w PRO nie daje XL żadnych szans do konkurowania. Tu daje o sobie znak marniutko podkręcający się rdzeń ( okolice 430-440 na defaultowym chłodzeniu oraz 450-470 na Zalman/Silencer).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę właśnie Silencera bodajże 4 jak już pisałem wyżej moja grfika grzeje się nie ziemsko (rdzeń), co ciekawe po sprawdzeniu organoleptycznie ram mimo taktowania 582 jest ledwo ciepły no ale ten Silencera i tak chłodzi przy okazji ram a to na pewno nie zaszkodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi