w1tek Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Panowie mam proste pytanie i prosze o prosta odpowiedz. Z fabryk ktorego producenta wychodza najwydajniejsze i z najwiekszymi mozliwosciami OC karty X800XL !! ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 nie ma żadnej reguły wszystko zalezy od egzemplarza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w1tek Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (edytowane) Co wybrac z tych: http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=3165 Chodzi mi generalnie o OC Prosze poradzcie. Edytowane 2 Czerwca 2005 przez w1tek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 X800 XL HIS 256 MB DVI + TV PCI-E IceQ II Turbo- ta ma odpowiednie chłodzenie w standardzie. I patrz co pisał Bartezjusz- wszystko zależy od egz. HIS ma przewagę chłodzenia i jeśli ne chcesz zmieniać ori chłodzenia ati to kup własnie go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 (edytowane) Witam i mam pytanie dla Was pewnie banalne ale .... Zgodnie z zaleceniami zmieniłem Cat 5.5 na Omegi 5.2 a niedługo pewnie zainstaluje Cat5.6. Wcześniej za często nie mogłem korzysać z AA i AF ale teraz mam już moc ;) 1. Czym różnią się rodzaję AA w sterownikach omeg ? W normalnych sterach miałem do wyboru x2, x4, x6 a tu są chyba trzy rodzaje każdej z tych opcji. 2. Gdzie w sterownikach Omegi można ustalić odświeżanie dla OpenGL ? Czy należy zaistalować dodatkowy soft? 3. Czy jest jakiś anlizer (chyba jest jakis program do tego , ale szczegółów nie pamiętam) który stwierdzi, że włączony AA lub AF jest stosowany w grze ? 4. Czy w konwersjach z konsoli (np. PES4) można używac AF i to widać ? Bo włączenie AA zawiesza grę. 5. Jak procentowo wygląda spadek wydajności między brakiem AA i AF , AA2 + AF4, AA4+ AF8 i AA6+Af16 . Pamietam, że karty z serii 9800 były bardzo wrażliwe włączony na AA i AF ale seria X800 chyba lepiej sobie radzi. Czy macie włączone AA i AF na stałe ? Jeśli tak, to na jakich wartościach ? sorry za długi post ale zebrałem wszystkie uwagi po tygodniu użytkowania nowej karty i mam nadzieje, że ktoś życzliwy odpisz na wszystki pkt. pzdr. Edytowane 3 Czerwca 2005 przez petrumi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Witam i mam pytanie dla Was pewnie banalne ale .... Zgodnie z zaleceniami zmieniłem Cat 5.5 na Omegi 5.2 a niedługo pewnie zainstaluje Cat5.6. Wcześniej za często nie mogłem korzysać z AA i AF ale teraz mam już moc ;) 1. Czym różnią się rodzaję AA w sterownikach omeg ? W normalnych sterach miałem do wyboru x2, x4, x6 a tu są chyba trzy rodzaje każdej z tych opcji. 2. Gdzie w sterownikach Omegi można ustalić odświeżanie dla OpenGL ? Czy należy zaistalować dodatkowy soft? 3. Czy jest jakiś anlizer (chyba jest jakis program do tego , ale szczegółów nie pamiętam) który stwierdzi, że włączony AA lub AF jest stosowany w grze ? 4. Czy w konwersjach z konsoli (np. PES4) można używac AF i to widać ? Bo włączenie AA zawiesza grę. 5. Jak procentowo wygląda spadek wydajności między brakiem AA i AF , AA2 + AF4, AA4+ AF8 i AA6+Af16 . Pamietam, że karty z serii 9800 były bardzo wrażliwe włączony na AA i AF ale seria X800 chyba lepiej sobie radzi. Czy macie włączone AA i AF na stałe ? Jeśli tak, to na jakich wartościach ? sorry za długi post ale zebrałem wszystkie uwagi po tygodniu użytkowania nowej karty i mam nadzieje, że ktoś życzliwy odpisz na wszystki pkt. pzdr. 1479375[/snapback] z tego co pamietam nikt nie zalecał zmiany 5.5 na omegi (5.5 sa bardzo udane) ad1. pewnie niczym ad2.nic nie trzeba instalowac (najlepszy kombajn to ati tray tool od ruskich) ad3. nie ma -jak se ustawisz tak masz ad4.... ad5. jak sam nie sprawdzisz to sie nie dowiesz wybacz petrumi- sympatyczna z Ciebie chłopina ale pytania zadajesz jak bobo z avatarka :-P :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 ad4. W niektórych konwersjach jasne, że tak. Jeśli akurat pes4 się z AA zawiesza to wina gry. ad5. Aktualnie, spadek w większości przypadków "nie wygląda" tzn. jest, ale tak mało odczuwalny, że go można olać (no chyba, że slęczysz z frapsem przed monitorem i spadek ze 90 do 70fps jest problemem ;)). Z czasem, moc x800xtpe będzie coraz mniejsza i wtedy można będzie myśleć o niestosowaniu AA przy wyższych (1280 &up) rozdziałkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo70 Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Jak uważacie które sterowniki do x8xx XT są najwydajniejsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 cat 5.5, omegi@5.2, mam nadzieję, że 5.6 będą jeszcze wydajniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Nie edytuję poprzedniego, bo to ważny news ;) Podobno rewolucyjne cat 5.6 będą do pobrania już dziś wieczorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo70 Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Nie edytuję poprzedniego, bo to ważny news ;) Podobno rewolucyjne cat 5.6 będą do pobrania już dziś wieczorem. 1486731[/snapback] Bardzo dobrze, przetestuję je dziś wieczorkiem - zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klmn Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 dla mnie bez rewelacji... 120 pkt wiecej w 3dmarku 05. Ale i tak mam najlepszy wynik na orbie w kategorii X800SE ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Po 1szych testach widać, że to najwydajniejsze caty jakie zostały wydane do tej pory (przynajmniej w markach- resztę sprawdzę później). Nice :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo70 Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Coś nie bardzo u mnie to szybciej działa, do tyłu jakieś 500 w 2001. Jeszcze się Nimi pobawię :???: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 (edytowane) Witka! słyszeliście o karcie X850 PRO? dokładnie chodzi mi o ASUS Radeon X850 Pro, jak dotąd nie widziałem wersji X850 pro, myslałem że jest tylko w wersjach XT i XT PE . .. Czym poza delikatnie wyższym taktowaniem różni się wersja X800XT od X850 pro? 850pro ma 520/108ghz a X800XT 500/1000... obydwie oczywiście po 16 potoków :) heh i jeszcze głupie pytanie czym się rózni poza mniejszym taktowaniem X800XL od X800XT i X850pro/XT ? sorry za takie głupie pytania :D :-P i dzieki z góry za odpowiedzi. Edytowane 10 Czerwca 2005 przez dszywala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 (edytowane) X800PRO - 12 potoków 475/450 X800XT - 16 potoków 500/500 X800XTPE - 16 potoków 520/560 X850PRO - 12 potoków 507/520 X850XT - 16 potoków 520/540 X850XTPE - 16 potoków 540/590 Wszystkie powyższe wykonane w technologii 0,13 X800XL - 16 potoków 400/490 X800 - 12 potoków 400/350 Wszystkie X800 i X800XL wykonane w technologii 0,11 Edytowane 10 Czerwca 2005 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 I wbrew pozorom, lepiej kręcą się te w o,13nM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 ehh lepiej brać 16 potokowego ale z mniejszym taktowaniem X800XL czy 12 potokowca ale z wiekszym taktowanie X850pro? Mi się wydaje że X850pro będzie wydajniejszy czy słusznie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Sprawdz na ORBie jak ksztaltuja sie wyniki tych kart i bedziesz mial odpowiedz na swoje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Źle Ci się dszwala wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 ehh lepiej brać 16 potokowego ale z mniejszym taktowaniem X800XL czy 12 potokowca ale z wiekszym taktowanie X850pro? Mi się wydaje że X850pro będzie wydajniejszy czy słusznie ? 1490930[/snapback] no niezazbytnio :] 16potokowy XL wessa tego X850Pro nosem .....jak juz ladowac kasiore to tylko w XL/XT/XTPE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 pod tym co napisal vip , moge sie tylko podpisac i potwierdzic ze to swieta racja.....ten x800XL wessa na sniadanie wszystkie 12potokowce. i smiem twierdzic ze 6800 oraz 6800GT rowniez...chociaz roznica niebedzie juz taka widoczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 no niezazbytnio :] 16potokowy XL wessa tego X850Pro nosem .....jak juz ladowac kasiore to tylko w XL/XT/XTPE 1492527[/snapback] A taki X800Pro (czyli 12p i nie ma bata na 16p) z ustawieniami na co dzień 580/580 jest sens zmieniać na coś z serii X850 ? Jakoś zawsze do tyłu byłem w kwestii k. graficznych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zalezy od punktu siedzenia. Do czego potrzebna Ci ta grafa, do gier, czy do marków? Jesli do gier, to nie widze sensu zmieniac, bo roznice przy tak wykreconym Pro w stosunku do 850 nie beda powalające. Ale jeśli chcesz zablyszczeć ładnym wynikiem w sygnaturce ;), to wtedy owszem. Choc mimo wszystko w chwili obecej, czyli w momencie, gdy swiatlo dzienne maja ujrzec lada dzien nowe generacje kart graficznych, kupowanie X850 troche mija sie z celem. Ja czekam na R520. Mysle ze w okolicach stycznia cena bedzie juz do przełknnięcia :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Prawdę mówiąc to ja częściej marka włączam niż jakąś grę, w zasadzie to żadnej gry jeszcze nie włączałem na nowym Venice, spróbuję dobić do 32k w 2k1 na 12p i zrobię jak radzisz poczekam na nowe grafiki a kupno X850 sobie odpuszczę ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Mardok, a tak z czystej ciekawości, jakie masz wyniki w marku 03 i 05 na tak wykręconym pro? Ilość smarków w 01 imponuje ;), ale jak to się przekłada na te nowsze (mniej zależne od proca, choć zawsze trochę) benchmarki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 (edytowane) A przyznam szczerze że zielonego pojęcia nie mam, bo to 12p wiec nie widziałem sensu ścigać się w 2k3 czy 2k5 z 16p kartami, ale dziś wieczór się pofatyguję i sprawdzę wszystkie marki i podam wyniki. EDIT: ORB 2k1 32067pk ;) Edytowane 16 Czerwca 2005 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Nie chcesz sprzedać cpu? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Kurde zrobiłem oba marki 2k3 oraz 2k5 i chciałem wysłać wyniki do neta z zapisanego pliku to mi grzecznie powiedziało że ma za stare wersje i „to se ne da pane Hawranek” kolejny raz robić mi się nie chce zwłaszcza że musze UpDate zassać a teraz na modemie jadę :/ Tak czy siak, musicie mi na słowo uwierzyć: 2k3 – 13199pk 2k5 – 6088pk Co do proca, pewnie tak ale dopiero jak znajdę lepszy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Wyniki na poziomie x800xt pe na ori taktach, więc gratulacje!! Może lepiej nie kupuj tego x850xt, bo stracę swoje miejsce w rankingu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...