Skocz do zawartości
Wrześni@k

ATI Radeon X800/X800 XT

Rekomendowane odpowiedzi

witam

NIedawno dołączylem od grona posiadaczy karty serii X800, gdyż zakpilem x800pro VIVO Szafira (nowa na ebayu za 800zł :) ucieszylem sie, że najprawdopodobniej bedzie mozna z niej XT zrobić, ale wczoraj zdjąłem chlodzenie i okazalo się że jednak jest laser cut na rdzeniu...

Bedę próbowal jakoś to łączyć, jak juz wroce do Polski i kompa złoże, ale wiem po przeczytaniu topicu że sznase są male...

Mam pytanko do Mardoka...

na jakim zasilaczu jedziesz, tzn ile masz amperów na 12V że Ci juz prądu brakuje do kręcenia i jakie mody robiles na karcie?? ii czyimasz Vivo?

Przyznam sie, ze wyniki masz imponujące...

Pytam, bo tez zamierzam Venica zakupić (docelowo na 2,7), DFI i nie wiem jaki zasilacz wybrać, i czy 25Amperów na 12 by stykło, czy dokladać do 30?

i jeszcze jedno, czy nie zauważył ktoś czy moze X800 PRO Vivo mimo lasercuta częściej sie modują na XT?? łudzę się, że moze jednak róznią sie czymś od zwyklych Pro, jezeli chodzi o szanse na 16 potoków...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szef460w czyli 14A+15A w zasadzie wystarcza, ale jak już się Venice puści na blisko 3G do tego ram na „ładnym” napięci i podkręci w miarę wysoko grafikę to już zaczyna się grzać i to porządnie, co do użytku na co dzień wystarcza bez problemu.

Tak mam VIVO i bez żadnych modów.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba koleś troszkę przesadził 15k w 3d03 na Athonie 2500+ karta

rdzeń 486 pamiątki 544,50. Powinien mieć w takim razie coś kiela 7k w 3d05 a podaje 5400 i tu się z nim zgodze to jest możliwe. Jesli te 16 potoków jes odblokowane to warto już o tym pomyśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie to ona ma chyba najlepsze z dostępnych!

A skoro kolesiowi sięudało wycisnąć XT z ze zwykłego X800 to tylko pogratulować.

Jak za taką cenę to niezła sprawa... Kwestia tylko czy sprzedawca pisze prawdę. Do tej pory chyba nikomu się nie udało stabilnie x800 tak wykręcić... Nawet na Zalmanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur:

Chłodzenie to ona ma chyba najlepsze z dostępnych!

A skoro kolesiowi sięudało wycisnąć XT z ze zwykłego X800 to tylko pogratulować.

Jak za taką cenę to niezła sprawa... Kwestia tylko czy sprzedawca pisze prawdę. Do tej pory chyba nikomu się nie udało stabilnie x800 tak wykręcić... Nawet na Zalmanie.

1528570[/snapback]

ja tylko pytam orientacyjnie ale napaliłem się tylko ptem nie chce się sparzyć :mur:

Bo dawno nie grałem w gry chyba od 1 lat (nie kąłmie) a na moim fx nic nie pójdzie tnie się eszsytko jak szla[ciach] to go o kant du[ciach] rozbić tylko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

az sie boje boje pomyśleć co by było gdyby Mardok mial pelnego 16 potokowca np. x800XT , lub x800XT PE

Wtedy pewnie wyniczek bylby o jakies 2000pkt wiekszy

Ale mowiac powaznie wynik naprawde robi wrazenie

1535361[/snapback]

Owszem wynik piękny, ale....

Z tymi potokami to nie do końca tak. Dla przykładu XL ma te 16 potoków , a jednak jego wyniki w tym teście odbiegają od X800Pro. Powód? Taktowanie rdzenia. Jak widać core w tych kartach może ładnie latać, zdecydowanie powyżej 550. Na XL takich cudów nijak osiagnąć i choc ma te 16 potoków to jednak wcale to przewagi nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@paolowawa:

Raczej nie 2k ale na pewno kilka klatek w Naturze więcej by było.

1535614[/snapback]

Tak ze 30fps ;) Ale wynik godny uznania i dla mnie z tymi pamieciami i cpu nieosiagalne (choc zmiany w tej materii juz w drodze :D)

BTW- Mardok, ten Twoj wynik to najwyzszy wynik na orbie dla x800pro w 3dm2k1 czy cos mi sie przewidzialo...Jesli tak to podwojne gratulki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natura daje dość dużo pk w końcowym rozrachunku wiec gdyby wynik był robiony na karcie 16p na pewno byłby większy ale jak się nie ma 16p to się kreci na tym co się ma ;)

@draak:

Co do „BTW” to raczej nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, nie chce zakładać nowego tematu dlatego spytam tutaj.

mam problem z VIVO. chciałem sobie zrzucić coś na kompa z magnetowidu ale bardzo mi idzie. na poprzednim 9800XT Asusa szło bez problemu. do karty była dołączona przelotka, z jednej strony kabelek podobny do s-video podłączany do karty , drugiej platiskowy panel z możliwością podłączenia s-video composite i 2xaudio (chyba). teraz kartę nabyłem na allegro i nie jestem przekonany czy wszystko mam do niej.

posiadam dwa kable pasujące do we/wy do karty , jeden to przejściówka do composite, drugi jakby rozglałęziacz na 3 chincze. niestety żadne podłączenie karty poprzez kabel composite z VCR lub DVD nie działa.

nie można "capturować" ;) materiału. wgrałem ostatnie stery WDM mimo Cat 5.6 - nic nie dało. jak przeglądam okno w iuVCR lub movie makerze nie widać nic.

albo zapomniałem jak to się robi ale już nie wiem co jest grane.

będę wdzięczny za pomoc.

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebrnąłem przez kilka stron tego tematu i dalej nie dałem rady :blink:

Mam szafira x800 PRO

jak rozpoznac czy karta jest VIVO ?

sprawdziłem ati tool chodzi na 520 520 na standardowym chlodzeniu chce zmienic bios na ten od xt, mam przygotowany bios : Sapphire.X800XT.256.Samsung16_040707.bin i flashera : atiflash309 czy cos jeszcze jest mi potrzebne ?? czy tylko wgrac nowy bios i sterowniki jeszcze raz.

dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

Edytowane przez Ar2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebrnąłem przez kilka stron tego tematu i dalej nie dałem rady  :blink:

Mam szafira x800 PRO

jak rozpoznac czy karta jest VIVO ?

sprawdziłem ati tool chodzi na 520 520 na standardowym chlodzeniu chce zmienic bios na ten od xt, mam przygotowany bios : Sapphire.X800XT.256.Samsung16_040707.bin  i flashera : atiflash309 czy cos jeszcze jest mi potrzebne ?? czy tylko wgrac nowy bios i sterowniki jeszcze raz.

dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

1546297[/snapback]

Tak wyglada kazdy x800 z vivo

Kiedys zeby zrobic moda trzeba bylo flashowac flasherem od Gigabyte'a a teraz to nie wiem jak jest. Mozliwe ze juz sa lepsze metody (czyt. programy). Ja jednak robilem tak jak napisalem. Poszukaj w google tam masz mase info na ten temat.

Ps. Na www.twojepc.pl byl swietny artykul Lancera ktory opisal moda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy koniecznie muszą miec te wejscie ?? bo jezeli tak to sytuacja jest dosc nieciekawa bo kolega ktory sie nie zna na sprzecie poprosil o sprawdzenie czy bedzie mogl zmodowac sobie karte, na fakturze zakupu ma wyraznie napisane VIVO natomias zoltego wejscia nie ma na karcie. Co w takiej sytuacji zrobic ? karta zakupiona kilka miesiecy temu ale on nie zagladal do obudowy do srodka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niestety będę musiał wybadac tą sprawę, mam jednak też inne pytanie jak na x800 wyświetlic film na 2 ekranach, podłączam sobie DVI i podączam wyjściem kompozytowym i mieszam i mieszam :mur: i zawsze obraz jest na jednym a na 2 nie chce się pojawic :mur:

Edytowane przez Ar2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,Mar 5 2005, 13:11]yoyo witka jak widac ponizej jestem posiadaczem a raczej bylem asusa ax800pro

mam pytanko czy ktos probujac odblokowac dodatkowe 4 potoki (ja wgralem chyba wszystkie mozliwe biosy z xt i zawsze 12 mimo to ze nie mam przecietych mostków laserem) "wykonczyl" swoja grafe?? mi sie to udalo. a mianowicie zdesperowany znalazlem artykul w ktorym kolo wpakowal biosa z grafiki na PCIe, no i jemu "niestety" ruszylo, byly arty no ale potoki mu sie odblokowaly i jak ponownie wgral biosa na AGP mial pelnego XT PE z 16 potokami.  probowalem ratowac ja uzywajac grafy na PCI ale komp nie chce mi wstac (wspomne ze z gf4mx440 wstaje i jest wszystko ok) wiec nie mam jak wgrac orginalnego biosu :(

moze ktos sie orientuje co jeszcze mozna zrobic poza wyslaniem do naprawy??

aha wspomne ze grafy nie ma jak oddac na gwarancji ;(

1311352[/snapback]

mialem taki sam problem, nie dalo sie nic zrobic, gwara byla tylko kanadyjska ( ati ) a ze z nimi dogadac sie bylo slabo, wiec wyslalem karte do kolesia o nicku terapc na allegro, wylutowal moja kostke biosu ( zamiast agp wgralem pci-e ), przeprogramowal ja i spowrotem wlutowal, cala zabawa troszke koscila ( 100 zl ) ale najwazniejsze ze wszo dziala

dzisiaj z nudow kcialem sobie odblokowac potoki, niestety jako ze mam wersje x800 pro bez vivo szanse marne byly, do laczenia mostkow uzylem glukonu, wszo piknie ale niestety juz przy ladowaniu winzgrozy wystapily arty wiec zdrapalem klej i wgralem spowrotem stary biosik

Edytowane przez lukas666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za OT ale nie chciałem tworzyć nowego tematu.

Mam na zbyciu od 800zł na karte graficzna i czytam i przegladam i sam już nie weim, którą karte wybrac. wkażdym badz razie cosz ATI tylko czy 700, czy cos zkolekcji 800, pomózcie bo sam nie wiem. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi